ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να την απορρίψουν οι λαοί

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής και τη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», στην οποία κατέληξε

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα:

«Οι αποφάσεις της συνόδου του Συμβουλίου της ΕΕ στη Λισαβόνα για τη "Μεταρρυθμιστική Συνθήκη" και την επικαιροποίηση της "στρατηγικής της Λισαβόνας" ενισχύουν παραπέρα τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ρόλος της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, υπέρ της νέας αντιδραστικής συνθήκης, η δέσμευσή της να την επικυρώσει από τους πρώτους, μαρτυρά την επιλογή της ελληνικής πλουτοκρατίας να συμβάλει στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η συμφωνία των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών αρχηγών των κρατών μελών να επαναφέρουν από το παράθυρο το "ευρωσύνταγμα", δείχνει τη βαθιά περιφρόνησή τους στη λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε με τα δημοψηφίσματα και μαρτυρά το φόβο τους για τους λαούς.

Η "Μεταρρυθμιστική Συνθήκη", στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ, έχει το ίδιο περιεχόμενο με το "ευρωσύνταγμα":

  • Εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, θεσμοθετώντας το δικαίωμά της να επεμβαίνει πολιτικά και στρατιωτικά σ' ολόκληρο τον κόσμο με δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.
  • Υιοθετεί και για την ΕΕ το δόγμα των ΗΠΑ περί "προληπτικού πολέμου", με βάση το οποίο, σε συνδυασμό με τη "ρήτρα αλληλεγγύης", κατοχυρώνει το δικαίωμα της ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά στις εσωτερικές εξελίξεις των κρατών - μελών της και μάλιστα χωρίς καν αίτημά τους, με πρόσχημα την "καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών και της τρομοκρατίας".
  • Περιορίζει ακόμη περισσότερο την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών απονέμοντας πλέον αρμοδιότητες στην ΕΕ. Κατοχυρώνει την υπεροχή του κοινοτικού απέναντι στα εθνικά δίκαια των κρατών μελών.
  • Καταργεί, προς όφελος των ισχυρών χωρών, το δικαίωμα του βέτο στο σύνολο των αποφάσεων της ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές υποθέσεις, ακόμη και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας.
  • Δυναμώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωαστυνομία και η Eurojust, ο οργανισμός φύλαξης εξωτερικών συνόρων (FRONTEX) και δημιουργεί νέους, όπως η Ευρωεισαγγελία. Περιορίζει ακόμη πιο δραστικά τα ατομικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, θεσμοθετεί την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση, το φακέλωμα ακόμη και των ιδεολογικών και φιλοσοφικών αντιλήψεων, της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και την ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων με όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Ταυτόχρονα, η απόφαση της Συνόδου "να ενισχυθεί η διάσταση της εξωστρέφειας" της ΕΕ στο πλαίσιο της προώθησης της "στρατηγικής της Λισαβόνας" σηματοδοτεί την παραπέρα επίθεσή τους στα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να προστατευτούν τα κέρδη των ευρωμονοπωλίων και να ενισχυθούν στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τους. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνιστά πλήρη υποστήριξη της επικίνδυνης, για τους λαούς των Βαλκανίων, ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ και στήριξη των εκβιασμών σε βάρος του λαού της Σερβίας.

Οι λαοί χρειάζεται να δυναμώσουν την πάλη τους. Να απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που θα καταδικάσουν τη νέα εκδοχή του "ευρωσυντάγματος" τη "Μεταρρυθμιστική Συνθήκη". Να ενταθεί και να δυναμώσει στους λαούς το ρεύμα της αμφισβήτησης, της απειθαρχίας, της ανυπακοής στα κελεύσματα της ΕΕ του κεφαλαίου.

Ανάγκη από ευρωσυνθήκες έχει μόνο το κεφάλαιο και το πολιτικό σύστημα που το στηρίζει. Οι λαοί έχουν συμφέρον από την αποδυνάμωση της ΕΕ, από την αποδέσμευση όσο γίνεται περισσότερων χωρών, μέχρι την τελική διάλυσή της που θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ