ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΛΕΣΒΟΣ
Τίμησαν τους εξόριστους του Αϊ - Στράτη

Με την ελπίδα να καλυτερεύσει ο καιρός για να φθάσουνε μέχρι το μνημείο των νεκρών συντρόφων εξορίστων που πέθαναν στον Αϊ - Στράτη, ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής οι προσκυνητές - αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, απόγονοι αντιστασιακών και Φίλοι της Αντίστασης που ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής σ' αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες.

Το προβλεπόμενο ταξίδι της Δευτέρας 15 Οκτώβρη από Λήμνο στον Αϊ - Στράτη, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών μεταφέρθηκε και οι προσκυνητές εκδρομείς συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο πεσόντων στη Μύρινα όπου και απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς εξόριστους, έχοντας στη σκέψη τους το Λόφο του Αϊ - Μηνά με τον ομαδικό τάφο στον οποίο είναι γραμμένα τα μηνύματα των νεκρών εξορίστων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Μπουλμπούλης ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας των εξορίστων του Αϊ - Στράτη και στα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Ο ομιλητής ξεσκέπασε την υποκρισία των κομμάτων του δικομματισμού που, τα τελευταία χρόνια, αποτίουν τιμές στους νεκρούς εξορίστους κομμουνιστές και την ίδια στιγμή υπογράφουν συμφωνίες, στα πλαίσια της ΕΕ, που καταργούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και του λαού. Αποσαφήνισε, ωστόσο, ότι τα οράματα για τα οποία πάλεψαν οι εξόριστοι του Αϊ - Στράτη και οι αγωνιστές στα άλλα ξερονήσια δεν εκπληρώθηκε και είναι υποχρέωση όλων μας να συνεχίσουμε τους αγώνες τους διατηρώντας την ιστορική μνήμη ζωντανή.

Κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους των τοπικών παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ, από τη ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς...» και τον Εθνικό Υμνο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος και συνόδεψε τους προσκυνητές σε όλο το ταξίδι.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Βεβήλωσαν την προτομή του Αρη Βελουχιώτη

Σε βεβήλωση της προτομής του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στα Γιάννενα προχώρησαν άγνωστοι πριν λίγες μέρες, τις βραδινές ώρες, πετώντας μπογιά στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Ομήρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο μνημείο, καθώς και άλλοι αντίστοιχοι χώροι τιμής της Εθνικής Αντίστασης όπως π.χ. αυτός στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται πλάκα προς τιμήν των μαχητών της ΕΠΟΝ, γίνονται στόχοι αντιδραστικών στοιχείων. Πρόκειται για ενέργειες θρασύδειλες και υποχθόνιες, που στόχο έχουν να αμαυρώσουν και να σπιλώσουν τον πολύχρονο αγώνα του ελληνικού λαού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ ενάντια στους φασίστες - ιμπεριαλιστές και τους εγχώριους υποτακτικούς τους. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν έχουν καταδικαστεί από τις αρμόδιες αρχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες κωφεύουν στα αιτήματα του παραρτήματος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ για μετονομασία της συγκεκριμένης πλατείας, καθώς και για τη γενικότερη προστασία των μνημείων και ανάδειξη, συνολικά, του έργου και του ρόλου της Εθνικής Αντίστασης.

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Λαμπρές παρακαταθήκες αντίστασης για το σήμερα και το αύριο

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου της FIR στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Από την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της FIR, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Από την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της FIR, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ξεκίνησε χτες το βράδυ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 14ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR) με τη συμμετοχή πολλών ξένων και Ελλήνων αντιπροσώπων. Οι εργασίες του ολοκληρώνονται σήμερα με την εκλογή νέας διοίκησης. Το συνέδριο απασχολούν οι δραστηριότητες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων στις σημερινές συνθήκες, τα προβλήματα που σχετίζονται με την αναβίωση του νεοφασισμού καθώς και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την ενδυνάμωση της FIR.

Στις εργασίες του συνεδρίου, που έχει κεντρικό σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός», συμμετέχουν, συγκεκριμένα, αντιπρόσωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Δανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Κύπρο, την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Κούβα.

Ανοίγοντας τις εργασίες της χτεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου ο Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, εξέφρασε τη χαρά του που το συνέδριο διεξάγεται «στην Αθήνα των μεγάλων λαϊκών αντιστασιακών κινητοποιήσεων». Στην Ελλάδα που έδωσε για τον αντιφασιστικό αγώνα, αλλά και μετέπειτα στους μεγάλους αγώνες του λαού για τη δημοκρατία, δεκάδες χιλιάδες θύματα, αγωνιστές που με πάθος και πίστη αφιέρωσαν τη ζωή τους στα ιδανικά τους.

Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο Θ. Παφίλης, μιλώντας για τις λαμπρές παρακαταθήκες που άφησαν για τις επόμενες γενιές οι αντιστασιακοί απ' όλη την Ευρώπη, με τους αγώνες τους ενάντια στο χιτλεροφασισμό. Ιδιαίτερα σήμερα που, όπως είπε, ο ιμπεριαλισμός αχαλίνωτα επιτίθεται στους λαούς, στην προσπάθειά του να αυξήσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυξάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τους κινδύνους για γενίκευση των πολέμων.

Ο Γ. Μαυρίκος, εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε πως οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, παγκοσμίως, δέχονται επίθεση από τα μονοπώλια, σε μία προσπάθεια επιστροφής στο Μεσαίωνα. Η αντίσταση κατά του φασισμού-ιμπεριαλισμού, είπε, αποτελεί φωτεινό σηματοδότη και λαμπρή διδαχή για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, αποδεικνύοντας ότι ο συντονισμένος αγώνας των λαών μπορεί να φέρνει αποτελέσματα, μπορεί να είναι νικηφόρος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Β. Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της Βουλής, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ τις εργασίες του συνεδρίου. Τόνισε ότι η μελέτη της ιστορίας των λαϊκών κινημάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση συνειδήσεων. Σημασία την οποία όμως έχουν αντιληφθεί και οι εχθροί των κινημάτων και γι' αυτό καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για τη διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Χαιρετισμό στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της FIR απηύθηναν και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Καρράς) και του ΣΥΝ (Τριγάζης), ενώ παραβρέθηκε και ο Η. Τσαβδαρίδης εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Οι εργασίες της χτεσινής πρώτης μέρας συνεχίστηκαν με τον απολογισμό των οικονομικών πεπραγμένων, ομιλίες ξένων αντιπροσώπων, ενώ ολοκληρώνονται σήμερα με τις αρχαιρεσίες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου Αττικής πραγματοποιεί, αύριο Κυριακή 21.10.07 και ώρα 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου», τη χρονιάτικη συνέλευσή της.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την γενική συνέλευσή της την Τρίτη 6.11.07 στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος) και ώρα 5 μμ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει, οριστικά, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, την Τρίτη 13.11.07.
Προσφορές στο ίδρυμα Γκ. Δημητρώφ

Με την ευκαιρία του 14ου Συνεδρίου της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών) που γίνεται στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 19 και 20 Οκτώβρη 2007, η ΠΟΑΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων) καταθέτει στο «Διεθνές Ιδρυμα Γκιόργκι Δημητρώφ», το ποσό των 360 ευρώ που πρόσφεραν οι παρακάτω αγωνιστές και φορείς της Εθνικής Αντίστασης:

Βούζας Γιάννης 50 ευρώ, Βαζούρας Παναγιώτης 50 ευρώ, Ξυδέας Ηλίας 50 ευρώ, Γεωργιάδης Γιώργος 30 ευρώ, Μανδράκος Νίκος 30 ευρώ, Τζόκα Αθανασία 20 ευρώ, Αδαμίδης Γιώργος 20 ευρώ, Μανηταρά Κατίνα 30 ευρώ, Ταμουρίδης Λύσανδρος 30 ευρώ και η ΠΟΣΑΘΕΑ 50 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ