ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Αλλαγή σκυτάλης, σε συνθήκες πόλωσης και αντιθέσεων

Από την τοποθεσία της ορκωμοσίας που έχει γεμίζει από σημαίες

Copyright 2021 The Associated

Από την τοποθεσία της ορκωμοσίας που έχει γεμίζει από σημαίες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σκυτάλη στην αντιλαϊκή διαχείριση δίνεται σήμερα με την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η οποία με δεδομένη τη μεγάλη ενδοαστική αντιπαράθεση και την πόλωση, που έφτασε και στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη από οπαδούς του απελθόντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρείται να εμφανιστεί ως η «επόμενη μέρα της συναίνεσης», της «συνεννόησης» και της «λογικής». Επόμενη μέρα που θα φέρει την «οικονομική ανάκαμψη», η οποία δήθεν θα ωφελήσει και το κεφάλαιο και τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο πρόκειται για συνέχεια στην ίδια φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική, που θα επιχειρήσει με διαφοροποιήσεις στο μείγμα της οικονομικής διαχείρισης να εξυπηρετήσει τμήματα του κεφαλαίου και να αντιμετωπίσει τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, στην οποία η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, όπως και τον σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται με την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και τη Ρωσία. Επίσης, θα επανεξεταστεί το ζήτημα των συμμαχιών και διεθνών συμφωνιών.

Οπως αναγγέλλεται, δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα, νομοσχέδια, με κεντρικό μοτίβο το πράσινο «New Deal», θα είναι αυτά που θα χαρακτηρίσουν τη νέα κυβέρνηση.

Με δεδομένες τις τεράστιες κοινωνικές ταξικές ανισότητες, απότοκο της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου επί δεκαετίες, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, με τη διόγκωση της φτώχειας, της ανεργίας, τη μη κάλυψη βασικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, όπως φάνηκε και με τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας (ήδη νόσησαν 24,6 εκατομμύρια και έχουν πεθάνει πάνω από 408.000 άνθρωποι), οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν ως «μέτρα ανακούφισης» για τους περισσότερο πληττόμενους, που στην πραγματικότητα είναι μέτρα για να μπει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή και ανάπτυξη, αυτή που οδήγησε στην κρίση.


Copyright 2021 The Associated

Μια πρώτη «λίστα» που κυκλοφόρησε σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και παράταση στο μορατόριουμ των εξώσεων. Επίσης, εξαγγέλλονται αύξηση του κατώτατου μισθού και επιδόματα.

Ακόμα γίνεται λόγος για επαναφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και προώθηση σχεδίων για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, που επενδύουν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στην «πράσινη οικονομία», όπου προσδοκούν μεγαλύτερη κερδοφορία και όχι επειδή θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Επιπλέον αναμένονται αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, προς το συμφέρον εταιρειών της χώρας που έχουν ανάγκη για ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Θα ανακαλέσει την απαγόρευση για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες και θα αποστείλει στο Κογκρέσο ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση περίπου 11 εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.

Τελετή ορκωμοσίας με στρατό και ...σημαίες

Η σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις (ινδο-τζαμαϊκανής καταγωγής), αν και διαφορετική από άλλες, έχει τα στοιχεία της διασποράς αυταπατών προς το λαό. Αλλωστε, στοιχείο αυτού είναι και η πολυεθνοτική σύνθεση του αναμενόμενου νέου υπουργικού συμβουλίου, που επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή ή το πόσες γυναίκες θα συμμετέχουν, πρόκειται για επιλεγμένα στελέχη μονοπωλιακών ομίλων που αναλαμβάνουν να προωθήσουν τους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Το ίδιο είχε κάνει ο Τραμπ με το επιτελείο του στις δικές του μέρες και τη συγκυρία που επιλέχθηκε. Στην ίδια λογική ήταν και η προχτεσινή ...φιλανθρωπική δράση Μπάιντεν και Χάρις, τη μέρα μνήμης του Αφροαμερικανού πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (η τρίτη Δευτέρα του Γενάρη), οπότε μοίρασαν φαγητό στους φτωχούς.

Κατά τ' άλλα η Ουάσιγκτον, με το φόβο επεισοδίων παρόμοιων με αυτά του Καπιτωλίου, είναι στρατοκρατούμενη και λόγω της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας σε αυστηρό λοκντάουν. Ετσι, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην ορκωμοσία, όπου δεν θα παραστεί ο Τραμπ, αλλά όλοι οι προηγούμενοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Πρόεδροι (έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η κόρη και πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Ιβάνκα) θα υπάρχει μια «θάλασσα» εκατοντάδων χιλιάδων σημαιών που έχουν «φυτευτεί» για να καλύψουν το κενό εξαιτίας της απουσίας του πλήθους.

Μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν και το σύντομο διάγγελμά του, θα αναλάβουν οι αστέρες της βιομηχανίας θεάματος του Χόλιγουντ (Τομ Χανκς, Λέιντι Γκάγκα, Τζένιφερ Λόπεζ κ.ά.) από την τηλεόραση να συνεχίσουν τη φιέστα.

Ακόμη και εάν όλα κυλήσουν χωρίς επεισόδια από τους οπαδούς του Τραμπ, που έχει δηλώσει ότι θα κάνει την αποχαιρετιστήρια ομιλία στη στρατιωτική βάση Αντριους, το βέβαιο είναι ότι οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν. Αυτές αφορούν συμφέροντα διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης όπου έχουν εγκλωβιστεί και λαϊκά στρώματα που ελλείψει συγκροτημένης επαναστατικής εναλλακτικής στο σάπιο σύστημα, εξακολουθούν να σηκώνουν αλλότριες σημαίες, πότε του ενός και πότε του άλλου διαχειριστή της βαρβαρότητας που βιώνουν.


ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πρόταση Κατάρ για μεσολάβηση στην κρίση με το Ιράν

ΝΤΟΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ολοένα και πιο ρευστό γίνεται το πλέγμα σύνθετων και αντιφατικών σχέσεων χωρών στην περιοχή του Κόλπου, με φόντο την έως τώρα εντεινόμενη αντιπαράθεση πλούσιων αραβικών μοναρχιών της περιοχής με το Ιράν και τα σχέδια των ΗΠΑ για σταδιακή μετατόπιση του κέντρου βάρους των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών προς τη μεριά της Ασίας και της Κίνας (δίχως αυτό ωστόσο να σημαίνει «εγκατάλειψη» της Μέσης Ανατολής από την Ουάσιγκτον). Χτες, (ελάχιστες μέρες μετά την πρόσφατη συμφωνία συμφιλίωσης των μοναρχιών του Κόλπου και της Αιγύπτου με το Κατάρ) ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι δήλωσε στο «Bloomberg» ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις που έχουν με το Ιράν αραβικές χώρες.

Ο Καταριανός υπουργός τόνισε πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να διαμεσολαβήσει η χώρα του στις διαπραγματεύσεις (που ας μην ξεχνάμε φιλοξενεί στο έδαφός της τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση σε όλη την περιοχή...). «Αυτό είναι επίσης μία επιθυμία που συμμερίζονται και άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)», δήλωσε ο ίδιος στην τηλεόραση «Bloomberg TV», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι το Κατάρ θέλει την έναρξη συνομιλιών και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Σχολιάζοντας ξεχωριστά το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, δήλωσε ότι το Κατάρ θα διευκολύνει τη διεξαγωγή τους αν του ζητηθεί και θα υποστηρίξει οποιονδήποτε επιλεγεί για να το πράξει. «Θέλουμε την επίτευξή της, θέλουμε να δούμε τη συμφωνία αυτή να συμβαίνει» δήλωσε ο ίδιος, για ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης.

Τέλος τόνισε πως η κυβέρνησή του υποστηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ του Ιράν και της Νότιας Κορέας, προκειμένου να απελευθερωθεί ένα τάνκερ που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Νωρίτερα το αμερικανικό ίδρυμα «Brookings», που έχει συνδεθεί με τα συμφέροντα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, σε ανάλυσή του επισήμανε πως οι πρόσφατες κινήσεις «καλής θέλησης» του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας και διαδόχου πρίγκιπα στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τόσο σε σχέση με την αποκλιμάκωση της έντασης των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, όσο και η βούλησή του να προβεί εκουσίως σε κινήσεις για την (προς τα πάνω) «σταθεροποίηση» των διεθνών τιμών πετρελαίου αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή του να τα πάει καλά με τη νέα κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Αυτό γιατί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο φαίνεται να γνωρίζει πως εάν δεν αλλάξει «ρότα» και δεν ακολουθήσει μία «ρεαλιστική» ευελιξία στις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα γίνει αποδέκτης ενδεχομένως σκληρών πιέσεων από την Ουάσιγκτον, με σημεία αιχμής τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις με το Ιράν και τα πλάνα για «διαφοροποίηση» των πηγών πλούτου της χώρας και απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Tο Ιράν πάντως χτες συνέχισε τα στρατιωτικά γυμνάσια, πραγματοποιώντας αυτήν τη φορά χερσαίες και αεροπορικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων του στρατού κατά μήκος περιοχών που βρέχονται από τον Κόλπο του Ομάν, εντείνοντας τις προετοιμασίες για παν ενδεχόμενο τουλάχιστον μέχρι και την τελευταία ώρα της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ...

Τέλος, ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χτες, παραμονή της λήξης της θητείας του, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον βασιλιά του Μπαχρέιν, της χώρας του Κόλπου που φιλοξενεί τον 5ο αμερικανικό Στόλο και η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η απονομή έγινε «σε αναγνώριση» της «στέρεης εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών και της «απόφασης εγκαθίδρυσης πλήρων διπλωματικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ