ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
Σελ. /28
Αύριο το πανεκπαιδευτικό αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια
  • Σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι καλούν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργατικά σωματεία
  • Απορρίπτουν το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και απαιτούν μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα ΑΕΙ και τα σχολεία

Σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας προχωρούν αύριο Πέμπτη Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία Εκπαιδευτικών, Ομοσπονδίες Γονέων, Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών και εργατικά σωματεία, με αιχμή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ και τους φραγμούς στην πρόσβαση, αλλά και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές των ΑΕΙ και να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Και σε αυτές τις συνθήκες υψώνουν δυνατά τη φωνή τους ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για το δικαίωμα στη μόρφωση με διασφάλιση της υγείας όλων.

Στην Αθήνα, κάλεσμα στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικού, Νομικής, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πολιτικού, Οικονομικού, Δασκάλων, Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) και Νέων Εστιών του ΕΜΠ, Παντείου Πανεπιστημίου, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι Σύλλογοι λένε ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στα όρια φοίτησης και στις διαγραφές. Ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση πως οι φοιτητές που παλεύουν για μόρφωση, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες. Απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές από το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, και ...να γίνουν ξανά φοιτητές.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση με παράλληλη στάση εργασίας έχει αποφασίσει για αύριο και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απορρίπτοντας τα σχέδια έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ.

Στους δρόμους με πολύμορφη δράση θα βρεθούν αύριο Πέμπτη και οι μαθητές. Στην Αθήνα, πέρα από το συλλαλητήριο στα Προπύλαια έχουν ορίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά δήμους: Στο δημαρχείο Αγίων Αναργύρων στις 12 μ., στο δημαρχείο Μενιδίου στη 1.30 μ.μ., στα Φανάρια Βλάχου στη Νέα Φιλαδέλφεια - Μεταμόρφωση στη 1 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα στις 1.45 μ.μ., στην πλατεία ΙΚΑ στο Μπραχάμι στη 1 μ.μ., στο δημαρχείο Καισαριανής στις 12 μ., στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά στη 1 μ.μ. και στην πλατεία Περάματος στη 1 μ.μ.

Αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια δίνουν αύριο και οι εκπαιδευτικοί. Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» και η ΟΛΜΕ καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές, και τα οποία οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι γονείς. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να πάρουν μέρος στις αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. «Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν δεχόμαστε να αλλάζουν οι όροι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 3 μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις», σημειώνουν οι γονείς και διεκδικούν: Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και καμία αλλαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις, ειδικά για τους φετινούς υποψηφίους. Να αποσυρθεί η «τράπεζα θεμάτων» και να παρθούν μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση καταδικάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες καλούν και σε συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Ιωαννίνων, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Τύπου και Χάρτου, ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα Σωματεία Εργαζομένων στη «Mellon» και στη «First Data».

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Την επιτυχία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και στη Θεσσαλονίκη, αύριο Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 5.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, προετοιμάζουν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές με τη συμπαράσταση εργατικών σωματείων της περιοχής.

Μπροστά στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και του ΣΟΦΕΘ προχωρούν την ίδια μέρα σε κοινή σύσκεψη στο Αμφιθέατρο Β' της Ιατρικής Σχολής, στις 12 το μεσημέρι. Στόχος είναι η ανταλλαγή πείρας και ο σχεδιασμός της δραστηριότητας του επόμενου διαστήματος ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης προετοιμάζει για τις 21/1 ολοήμερη δράση με πανό μαθητών έξω από τα σχολεία, παρεμβάσεις σε δήμους, Περιφέρειες, Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας, ακόμα και αποχές από την τηλεκπαίδευση, με κορύφωση το απογευματινό συλλαλητήριο.

Χτες η Ομοσπονδία Γονέων μαζί με εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν παρεμβάσεις έξω από Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση με αιχμή το νέο νομοσχέδιο και κάλεσαν σε αγώνα για τη διεκδίκηση των μέτρων που χρειάζεται να παρθούν στα σχολεία, ώστε να διασφαλιστούν η μόρφωση και η υγεία των παιδιών.

Το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης και με συμμετοχή ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μη ανανέωση των συμβάσεων των αναπληρωτών που είχαν προσληφθεί πριν από τρεις μήνες και τώρα τους απολύουν. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι τα κενά σε όλη τη Θεσσαλονίκη ακόμα και μετά τη Δ' φάση προσλήψεων που έγινε πριν από λίγες μέρες.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο για την πρόσβαση και την Ανώτατη Εκπαίδευση και καλούν σε συλλαλητήριο μαζί με εργαζόμενους και μαθητές αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, οι Σύλλογοι προσανατολίζονται σε σύσκεψη συντονισμού την Παρασκευή 22 Γενάρη.

Στη Λάρισα, αγωνιστική κινητοποίηση προετοιμάζουν για αύριο στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου, οι Σύλλογοι Φοιτητών εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και η Ενωση Γονέων της πόλης.

Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών και Ιστορικού - Αρχαιολογικού μαζί με την Ενωση Γονέων της πόλης, εργατικά σωματεία και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, καλούν αύριο Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Περιφέρεια. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, Φοιτητικοί Σύλλογοι ανάρτησαν πανό με συνθήματα στη λίμνη της πόλης, απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές, απόσυρση του νέου νομοσχεδίου που εντείνει την καταστολή και τους φραγμούς στα πανεπιστήμια.

Στα Χανιά εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης καλούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονισμός και οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη χτες με στόχο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Επόμενοι σταθμοί μετά το αυριανό συλλαλητήριο, κινητοποιήσεις στις 27 και 28 Γενάρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Κάλεσμα σε κάθε φοιτητή να πάρει θέση μάχης ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, για επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας, απευθύνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που χτες πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της δράσης.

Στόχος της σύσκεψης, όπως τονίστηκε, είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το μήνυμα που έστειλαν ήδη το προηγούμενο διάστημα καταδικάζοντας το νομοσχέδιο με το οποίο εντείνεται η καταστολή, θεσπίζονται όρια σπουδών, αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και διεκδικώντας να επιστρέψουν στις σχολές με ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύλλογοι κατέληξαν σε μια σειρά επόμενους σταθμούς στη μάχη τους ενάντια στο νομοσχέδιο και για να τους βρει το εαρινό εξάμηνο και πάλι στις σχολές.

Στη βάση των αποφάσεών τους, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν, αποδόμησαν τα προσχήματα με τα οποία συνοδεύει η κυβέρνηση τα μέτρα, με βάση την πραγματικότητα που ζουν ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Τονίστηκε πως ο πραγματικός στόχος της έντασης της καταστολής είναι το χτύπημα των φοιτητών και των συλλόγων τους, ότι καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των Ιδρυμάτων και των φοιτητών. Αυτούς φωτογραφίζουν τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει, τη δράση που διαχρονικά στρέφεται ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, στο δικαίωμα των φοιτητών να έχουν δωμάτιο στις εστίες κ.ο.κ. Παράλληλα σημειώθηκε μεταξύ άλλων πως οι φοιτητές που βλέπουν κλειστές τις σχολές τους, δεν πείθονται πως τα όρια φοίτησης και οι διαγραφές είναι μέτρα που θα βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από εκπροσώπους συλλόγων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συμπαράσταση που εκφράζουν εργαζόμενοι στον αγώνα τους, ενώ χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Δ. Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί μαζί με τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους τους βρίσκονται στο πλευρό τους, μαζί με μαθητές, γονείς και σωματεία ενάντια στην πολιτική που έχει μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Από τη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετεί μέσα στην πανδημία, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αγανάκτηση των φοιτητών να εκφραστεί. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για το επόμενο διάστημα, με επόμενους σταθμούς μετά το αυριανό συλλαλητήριο κινητοποιήσεις στις 27 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας και στις 28 Γενάρη και πάλι στα Προπύλαια, με παράλληλες πολύμορφες δραστηριότητες ενημέρωσης, σε όλες τις σχολές και τις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια, ώστε να φτάσουν παντού τα αιτήματα των φοιτητών.

Παράλληλα, η σύσκεψη κατέληξε σε κάλεσμα διεκδίκησης προς όλους τους συλλόγους της χώρας, ζητώντας τη στήριξη από εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, πανεπιστημιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και σωματεία εργαζομένων, με κεντρικούς άξονες:

-- Απόσυρση του νομοσχεδίου - Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία.

-- Επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων των συλλόγων για την ανάδειξη των αιτημάτων τους, χτες το πρωί συνεχίστηκε ο διήμερος αποκλεισμός του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων, που ανάρτησαν πανό και ανέδειξαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ