ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί οδηγούν και σφραγίζουν τις εξελίξεις

Πυκνώνουν τοποθετήσεις και κινήσεις που αναδεικνύουν επικίνδυνα σχέδια και κλιμακούμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Βαλκανική

Ο γγ του ΝΑΤΟ απευθύνεται, την Πέμπτη, στα μέλη του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ
Ο γγ του ΝΑΤΟ απευθύνεται, την Πέμπτη, στα μέλη του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ
Αφορμή για τις δύο πλευρές να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στο στόχο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, που στην παρούσα φάση εστιάζει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και κατόπιν στην ΕΕ, αποτέλεσε η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στα Σκόπια την Τετάρτη και την Πέμπτη 17 και 18/1. Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη γγ του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ μετά το 2014.

Το στοιχείο αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στη νέα φάση των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, την οποία ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, περιέγραψε ως εξής στη γερμανική «Deutsche Welle»: «Εχει αλλάξει πολύ το πλαίσιο. Κι εμείς είδαμε τι σημαίνει να είμαστε επί μακρόν στην αίθουσα αναμονής, αλλά είδαν και οι γείτονές μας και η ΕΕ ότι αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Παρότι και νωρίτερα υπήρξαν φάσεις με πολύ εντατικές συναντήσεις, τώρα είναι αισθητή η πολύ μεγαλύτερη προσοχή της κοινής γνώμης»...

Αλλά και ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε θετική ένδειξη τις ενθαρρύνσεις επίσημων εκπροσώπων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αλλά και της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ώστε ένας συμβιβασμός για το όνομα να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ μίλησε την Πέμπτη στη Βουλή των Σκοπίων και περιέγραψε όλο το πλέγμα των επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, όπως διαμορφώθηκαν εδώ και δεκαετίες, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη και που σήμερα επιταχύνονται, όπως δείχνει και η εντατική προσπάθεια διευθέτησης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, «έχουμε ασχοληθεί με τα Δυτικά Βαλκάνια για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Επειδή θέλουμε αυτή η περιοχή και αυτή η χώρα να είναι ασφαλής, ευημερούσα και ελεύθερη. Ολοι οι φίλοι σας στο ΝΑΤΟ σάς υποστηρίζουν στις προσπάθειές σας», για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Διαμηνύοντας πως «το ΝΑΤΟ έχει δείξει ότι η πορεία προς την ένταξη στη Συμμαχία είναι ανοικτή σε χώρες που είναι πρόθυμες και ικανές να ανταποκριθούν στις σχετικές ευθύνες», αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που πέρυσι έγινε το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας την ΠΓΔΜ ότι «υπάρχει ακόμα χώρος για περισσότερες σημαίες μπροστά από το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ».

«Μεταρρυθμίσεις» και προσαρμογές...

Η επισήμανση του Στόλτενμπεργκ στην ίδια ομιλία ότι «οι σύμμαχοι έχουν εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό σας να ενταχθείτε στη Συμμαχία. Θέλω να πετύχετε. Και το ΝΑΤΟ θέλει να πετύχετε», δεν αποτελεί απλά μια φιλοφρόνηση προς την τωρινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για την προσήλωσή της στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας, αλλά και μια υπόμνηση ότι αυτό συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις και προσαρμογές, που υπαγορεύονται από επιλογές και σχέδια της αστικής τάξης και ουδεμία σχέση έχουν με τα συμφέροντα του λαού.

Ετσι, πέρα από την τήρηση της ΝΑΤΟικής νόρμας, που προβλέπει το 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται σε στρατιωτικές δαπάνες, και την παραπέρα ενίσχυση «της ικανότητας των στρατευμάτων μας (σ.σ.: ΝΑΤΟ και Σκοπιανών) να συνεργάζονται στις επιχειρήσεις», ο γγ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι προαπαιτούμενο για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ιμπεριαλιστική συμμαχία είναι να συνεχίσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις, όπως την εποπτεία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, αλλά και τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι μέσα στη βδομάδα, ο λεγόμενος Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στ. Πεντάροφσκι, είχε πει με νόημα ότι το πρόβλημα του ονόματος είναι μεν το μεγαλύτερο εμπόδιο, αλλά όχι το μοναδικό, δεδομένης της σειράς κριτηρίων που τίθενται για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι το πρόσφατο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών έριξε βαριά σκιά στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «αν οι τηλεφωνικές υποκλοπές γίνονταν από τις κρατικές υπηρεσίες, τότε δείχνουν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ενώαν γίνονταν από κάποιον άλλο, τότε σημαίνει ότι το σύστημα ασφαλείας της χώρας είναι διάτρητο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Με δεδομένα τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι για το ζήτημα των υποκλοπών εκκρεμούν ήδη διώξεις σε βάρος των επικεφαλής και στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι (VMRO - DPMNE), που διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, είναι φανερό ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στον κρατικό μηχανισμό και στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ, που συνδέονται με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πέρα από αναγκαίες προσαρμογές στις δομές της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και άλλους εκσυγχρονισμούς, ακουμπούν τον πυρήνα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή, με ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού, σε βάρος δυνάμεων και μηχανισμών που είχαν το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία.

Αυτό επιβεβαιώνει, άλλωστε, και η αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην εντατικοποίηση των συνομιλιών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Οπως παρατήρησε, «για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια "ημιαδρανή κατάσταση" και ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ». Παρατήρησε, εξάλλου, ότι «την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: Το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπόψη κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Ευρύτερες διεργασίες στα Βαλκάνια

Κατά τ' άλλα, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή των Σκοπίων, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τη θέση του ΝΑΤΟ ότι «θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί όταν θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ» και ενθάρρυνε την επιτάχυνση των διεργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση λέγοντας:

«Υπάρχει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της χώρας σας. Είναι ένα ζήτημα που βάρυνε σε αυτήν την περιοχή - και αυτήν τη χώρα - για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την προθυμία της κυβέρνησής σας να επιλύσει αυτό το ζήτημα (...) Σας παροτρύνω να εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να προχωρήσετε».

Οι επισημάνσεις Στόλτενμπεργκ αφορούν βέβαια και την ελληνική πλευρά, που επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, μέσα και από την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, που αποτελεί σοβαρό πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Από αυτήν τη σκοπιά, έχει σημασία η αναφορά του γγ του ΝΑΤΟ στην επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας με τη Βουλγαρία, για την οποία συνεχάρη την ΠΓΔΜ, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα «να συνεχίσετε να εργάζεστε για τη βελτίωση των σχέσεων με άλλους στην περιοχή (...) Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσετε να επιδείξετε καλές σχέσεις με τους γείτονές σας».

Την ίδια ώρα, ο αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και υπουργός αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, προερχόμενος από την αλβανική μειονότητα, Μπ. Οσμάνι, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα είχε βρεθεί στην Αθήνα για συνεννοήσεις με τον ΥΠΕΞ, την Τετάρτη πήγε για αντίστοιχες επαφές στα Τίρανα, λέγοντας ότι χρειάζεται «συνεργασία» μεταξύ της χώρας του και της Αλβανίας για την «ευρωπαϊκή προοπτική» ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και ότι οι δύο χώρες δικαιούνται να συμπεριληφθούν στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση της ΕΕ, που αναμένεται να ανακοινωθεί το Φλεβάρη.

Την Πέμπτη, μία μόλις μέρα από τη δολοφονία στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, του Ολ. Ιβάνοβιτς, ενός από τους γνωστότερους πολιτικούς της κοινότητας των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο για περίπου 20 χρόνια, ο Οσμάνι πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με την υπουργό, αρμόδια για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» του Κοσσόβου, Ντουράτα Χότζα, στην πρώτη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» Κοσσόβου και ΠΓΔΜ.

«"Μακεδονία" και Κόσσοβο έχουν τον ίδιο ευρωατλαντικό προσανατολισμό. Και οι δύο χώρες είναι μικρές χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, η πρόοδος των οποίων εξαρτάται από την επιτυχή περιφερειακή συνεργασία καθώς και από την ένταξη σε μεγάλα συστήματα όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οσμάνι.

Σκοινί - κορδόνι η ονοματολογία

Σε αυτό καθαυτό το ονοματολογικό, την ίδια μέρα με τη μετάβαση Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, γινόταν στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι, αντίστοιχα.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είχε δοθεί νωρίτερα από τον Νίμιτς, ο οποίος είχε πει ότι «αυτήν τη στιγμή, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη είναι "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", οπότε η λέξη "Μακεδονία" είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα με αυτό το όνομα. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", συνεπώς εμπεριέχεται η λέξη "Μακεδονία" για τις περισσότερες χώρες. Οπότε, αυτή είναι συνδεδεμένη με αυτήν τη χώρα».

Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε προτάσεις όπως «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία», «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Για, δε, την ονομασία της γλώσσας της ΠΓΔΜ πρότεινε εναλλακτικά είτε τη γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασίας, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή π.χ. «nationality of the Republika on Nova Makedonija». Τις επόμενες βδομάδες ο Νίμιτς αναμένεται να ταξιδέψει σε Σκόπια και Αθήνα, ενώ αν στο μεταξύ υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να συναντηθούν στο Νταβός, στις 24 Γενάρη.


Θ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ