ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΟ 2016
Με «ευέλικτη εργασία» ένας στους τέσσερις μισθωτούς...

...ενώ ο κατώτατος μισθός πριν το 2012 έχει γίνει σήμερα το «ταβάνι» για το 50% των μισθωτών

Κανένας συμβιβασμός με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει για τους εργαζόμενους
Κανένας συμβιβασμός με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει για τους εργαζόμενους
Τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει ρίξει τη συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης της χώρας μας η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές διαχείρισής της υπέρ του κεφαλαίου, καταγράφουν τα ετήσια στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για το 2016, από τους ετήσιους πίνακες προσωπικού που κατατέθηκαν από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2016, 382.729 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,48% των μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, απασχολούνταν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, ενώ οι αμοιβές τους είναι σε κάθε περίπτωση κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι 341.549 μισθωτοί, δηλαδή ένας στους πέντε, εργάζονταν από 1 ώρα έως 20 ώρες τη βδομάδα, εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό την... «αύξηση» της απασχόλησης για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση.

Ομως οι μισθοί πείνας δεν αφορούν μόνο στους υποαπασχολούμενους. Οι χαμηλοί μισθοί, πολύ κάτω από τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας αφορούν πολύ μεγαλύτερα τμήματα μισθωτών.

Ετσι, εκτός από αυτούς που βρίσκονται στον «πάτο του βαρελιού», ακόμα 693.494 μισθωτοί λαμβάνουν μισθό από 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 840 ευρώ καθαρά και χωρίς να αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στον καθένα.

Δηλαδή, το 63,2% των μισθωτών έχουν εισόδημα από μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2012, πριν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (και 32% για τους κάτω των 25 ετών), το ποσό των 751 ευρώ μεικτά ήταν η ελάχιστη βάση όλων των μισθών, το 2016 σε αυτό το ύψος (μέχρι 800 ευρώ μεικτά) είναι το «ταβάνι» για το 50% των μισθωτών!

Η κυβερνητική επιχείρηση «κουκουλώματος» της πραγματικότητας

Επιχειρώντας να κρύψει αυτήν την άθλια πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας καταφεύγει στην κλασική μέθοδο της αστικής στατιστικής, στους μέσους όρους, αλλά και στην εξίσου γνωστή... «δημιουργική λογιστική».

Ετσι, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αύξηση κατά 9,34% του μέσου όρου των μεικτών μηνιαίων αποδοχών» από το 2015 στο 2016, προκειμένου να μιλήσει για «στοιχεία που αποτυπώνουν ξεκάθαρα μία θετική δυναμική για το 2017».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ακόμα και αυτό το μέγεθος, ο «μέσος μισθός» το 2016 διαμορφώνεται στα 1.060 ευρώ μεικτά, ενώ είναι αυξημένος μόλις κατά 41 ευρώ σε σχέση με το 2015 (όταν ήταν 1.019 ευρώ). Η «αύξηση» αυτή είναι μόλις 4% (το 9,34% που παρουσιάζει το υπουργείο αφορά τη μηνιαία μισθολογική δαπάνη - που αναμενόμενα εμφανίζεται μεγαλύτερη καθώς το 2016 υπάρχει αύξηση των μισθωτών κατά 82.679 άτομα - και όχι το μέσο μισθό). Επιπλέον, ακόμα κι έτσι, ως μέσος όρος, δεν προσεγγίζει ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πολύ περισσότερο, η πενιχρή αύξηση του μέσου μισθού κατά 4%, δεν οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών, καθώς η κυβέρνηση καταμεσής του 2016 απογείωσε παραπέρα τους έμμεσους φόρους στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και μείωσε το αφορολόγητο από τα 9.545 ευρώ για όλους, στα 8.636 ευρώ για μισθωτούς χωρίς παιδί και στα 8.864 και 9.090 ευρώ για ένα και δύο παιδιά αντίστοιχα...

Χώρια, βέβαια, το γεγονός ότι η κατάθεση των καταστάσεων από τις επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι οι μισθοί αυτοί πληρώνονται ολόκληροι και στην ώρα τους, καθώς η απληρωσιά και οι καθυστερήσεις αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο...

Στο 1,6% των επιχειρήσεων το 44% όλων των μισθωτών της χώρας

Παράλληλα, τα στοιχεία της «Εργάνης», για μια χρονιά ακόμη καταγράφουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην οικονομία της χώρας, μέσα σε μια «θάλασσα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ετσι μόλις το 1,6% των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα 3.790 μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν 781.745 μισθωτούς, δηλαδή συγκεντρώνουν το 44% των μισθωτών της χώρας.

Την ίδια ώρα, 171.977 επιχειρήσεις με 1 έως 4 εργαζόμενους απασχολούν μόλις το 17,1% και ακόμα 31.983 επιχειρήσεις με 5 έως 9 εργαζόμενους απασχολούν το 11,7% του συνόλου των μισθωτών.

Συνολικά το 2016 λειτούργησαν 233.151 επιχειρήσεις, από 222.281 το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4,9%. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία (230.483) είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, 314 του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, 1.151 είναι ΝΠΔΔ, 925 ΝΠΙΔ και 280 επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»
«Πυλώνας» μονιμοποίησης και ενίσχυσης της εργασιακής ζούγκλας

Ψηφίστηκε χτες από το Ευρωκοινοβούλιο και «καλωσορίζεται» από την ελληνική κυβέρνηση...

Ο λεγόμενος «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» συζητήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Πίσω από τα διάφορα «φιλεργατικά» συνθήματα με τα οποία συνοδεύεται ο εν λόγω «πυλώνας» που προωθεί η ΕΕ, το πραγματικό περιεχόμενο είναι η διαμόρφωση και προσαρμογή ενός «ελάχιστου πλαισίου κανόνων» στις εθνικές αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής Πρόνοιας, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Η χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το σχέδιο που η ίδια πρότεινε προς συζήτηση, ενώ την άνοιξη αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική πρόταση της Επιτροπής.

Η εισήγηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά κάνει αποδεκτές τις παραδοχές του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαρακτηριστικά, πίσω από εκφράσεις όπως «για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας σε όλες τις μορφές απασχόλησης και την επέκταση των υφιστάμενων ελάχιστων προτύπων και σε νέα είδη εργασιακών σχέσεων», βρίσκεται η κατοχύρωση, μονιμοποίηση και ενίσχυση της σημερινής εργασιακής ζούγκλας, με τη ραγδαία εξάπλωση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα της μόνιμης, πλήρους και σταθερής εργασίας.

Μεταξύ άλλων, εξίσου χαρακτηριστική είναι και η επισήμανση της εισήγησης, για «τη σημασία των επενδύσεων στην ενεργό γήρανση και των ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης να συνεχίσουν να εργάζονται στο επιθυμητό επίπεδο έντασης και παράλληλα να μπορούν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους, εάν εργάζονται για λιγότερο από πλήρες ωράριο». Με γνώμονα, δηλαδή, τις ανάγκες του κεφαλαίου, επιχειρούν να παρουσιάσουν ως... «κοινωνικό δικαίωμα» το γεγονός ότι ακόμα και όταν κάποιος εργαζόμενος καταφέρει να πάρει σύνταξη, θα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να δουλεύει όσο μπορεί («στο επιθυμητό επίπεδο έντασης»), προκειμένου να τα βγάλει πέρα, με μισό μισθό και μισή σύνταξη...

Εκφράζοντας τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτούς τους βαθιά αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου, πηγές του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν ενόψει της χτεσινής ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» να υπενθυμίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «καλωσόρισε την πρωτοβουλία αυτή», καλλιεργώντας παράλληλα την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι μπορεί τάχα να περιμένουν από την ΕΕ «τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ενίσχυση της «ευελιξίας» και διαχείριση της ακραίας φτώχειας

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διαμόρφωση του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας, με στόχο την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) μέχρι το 2025, όπως αυτός τέθηκε την άνοιξη του 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέρος του σχεδίου αυτού, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η δημιουργία σε κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης ενός εθνικού φορέα, η αποστολή του οποίου έγκειται «στην αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, μέσω της σύγκρισης με τις εξελίξεις στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους». Τα πορίσματα των εθνικών επιτροπών θα αξιοποιούνται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα επιβολής αποφάσεων μέσω ενός μηχανισμού που αποκαλείται «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών».

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» έχει δύο άξονες: Τη στήριξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που «επιτρέπουν στους εργοδότες να ανταποκρίνονται σε μεταβολές στη ζήτηση» και την ενίσχυση ή δημιουργία μηχανισμών «κοινωνικής πολιτικής» που θα διαχειρίζονται την ακραία φτώχεια και την ανεργία. Παράλληλα, αφορά στην εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησής τους, ώστε να μην επιβαρύνονται το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αλλά τα λιγότερο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Σε 1.072.652 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) το μήνα Δεκέμβρη του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Από αυτούς, ως «αναζητούντες εργασία» καταγράφονται 910.468 άνεργοι.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, επίδομα έλαβαν τον Δεκέμβρη 184.662 άτομα, δηλαδή το 17,2%. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των επιδοτούμενων, οι 77.033 είναι εποχικοί επιδοτούμενοι, οι οποίοι αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση (παρά το γεγονός, βέβαια, που καταγγέλλεται από σωματεία, ότι πολλοί εποχικοί επιδοτούμενοι, π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι σε νησιά όπως η Ρόδος, δεν έχουν λάβει ακόμα την επιδότησή τους). Συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2015, οι εποχικοί παρουσιάζουν μείωση 4% και συνολικά οι επιδοτούμενοι μείωση 1,11%.

Από το σύνολο των ανέργων αναζητούντων εργασία, οι 488.797, δηλαδή ποσοστό 53,69% είναι μακροχρόνια άνεργοι (από 12 μήνες και πάνω).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργανωμένη επιχείρηση για τη χειροτέρευση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Παρέμβαση στη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τον περαιτέρω περιορισμό εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με παρέμβασή του στη χτεσινή σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Οσο αυξάνεται η "φιλανθρωπική" συνθηματολογία των ευρωενωσιακών οργάνων, κάτω από τη λαϊκή αγανάκτηση, τόσο χειροτερεύει η εργασιακή ζούγκλα. Ο "Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων" είναι ύπουλη προσπάθεια, μέσα από πάντα ανέξοδα συνθήματα να απομείνουν ρυθμίσεις χειροτέρευσης της κατάστασης των εργαζομένων.

Συμπιέζει εργασιακά - κοινωνικά δικαιώματα προς τα κάτω, προωθώντας "δίκαιη μοιρασιά" μεταξύ φτωχών και εξαθλιωμένων, αποκλείοντας κάθε επιβάρυνση της εργοδοσίας.

Η εργασία με πλήρη δικαιώματα μετατρέπεται επικίνδυνα σε "αξιοπρεπή εργασία" με "επαρκές εισόδημα" απλά για επιβίωση.

Προωθεί την ενεργό γήρανση, δηλαδή μερική σύνταξη με μερική εργασία, εκβιαστικά, αφού οι συντάξεις τσακίστηκαν. Προετοιμάζει αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Προωθεί τον καθορισμό από το κράτος του κατώτερου και του υπο-κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη, για τα οποία μόνιμα θυσιάζονται μισθοί, επιδόματα, δικαιώματα. Μιλά για μισθούς ανά περιφέρεια, δηλαδή ειδικές οικονομικές ζώνες - κάτεργα.

Προωθεί τις "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης", όπου η λαϊκή φορολογία πληρώνει το μισθό αντί για τον εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι να ανησυχούν, να οργανώνονται, να αντεπιτεθούν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ