ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΡΑΜΠ
Αλλαγή σκυτάλης, διαφορετική τακτική αλλά ίδιοι στόχοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις τελευταίες προετοιμασίες, υπό τα συνήθη ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, έκαναν έως αργά χτες βράδυ οι αρμόδιες αρχές στην Ουάσιγκτον, όπου σήμερα (γύρω στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Στη συνέχεια αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του, Σον Σπάισερ, θα είναι μία «πολύ προσωπική και ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για τις ΗΠΑ διανθισμένη από φιλοσοφικές σκέψεις». Σημείωσε μάλιστα πως θα εξηγήσει «τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός» και θα αναφερθεί στις «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ο Τραμπ διαδέχεται τον Ομπάμα, ο οποίος στην εποχή του έπαιξε το ρόλο του, ως ο πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος των ΗΠΑ που θα σταματούσε τους πολέμους (μάλιστα, πήρε προκαταβολικά και Νόμπελ Ειρήνης) για να συνεχίσει τις επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ενώ και στο εσωτερικό εργάστηκε για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, παρά τις φιλολαϊκές διακηρύξεις. Τώρα ο Τραμπ είναι επίσης ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκό κόσμο, δυσαρεστημένο από τους πολέμους και το ότι δεν ωφελήθηκε από τη μικρή ανάκαμψη της οικονομίας. Ετσι, με το προσωπείο του «αντισυστημικού» (ενώ στηρίζει το εκμεταλλευτικό σύστημα), τάζει καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου για τους αδύνατους. Στην πραγματικότητα, όπως και ο Ομπάμα, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, επιχειρεί να υπηρετήσει τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης σε μια περίοδο μάλιστα που οι ΗΠΑ, αν και παραμένουν στην κορυφή του ιμπεριαλιστικού συστήματος, χάνουν θέσεις από ανταγωνιστικές δυνάμεις ενώ συνεχίζονται οι δυσκολίες για την πιο ορμητική καπιταλιστική ανάκαμψη παγκοσμίως. Από εκεί ξεκινάει και η λογική Τραμπ για μέτρα προστατευτισμού και όχι από τη δήθεν προστασία του λαού του, όπως κατάφερε να του ...πουλήσει.

Σε ό,τι αφορά την ορκωμοσία, θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αν και όχι από τα λαμπερά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, που προτιμούν τους Δημοκρατικούς. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις.

Ο ίδιος ο Τραμπ έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον με στρατιωτικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια και τον νεότερο γιο του, Μπάρον. Λίγη ώρα αργότερα μετέβη στο ξενοδοχείο της αλυσίδας του, για να γευματίσει με τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς, τους υπουργούς του, τους συμβούλους που έχει επιλέξει στο Λευκό Οίκο και τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Είναι ενδιαφέρον πάντως πως μόνο δύο υπουργοί της νέας κυβέρνησης κοντεύουν να πάρουν την έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία: Ο ένας είναι ο στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, που θα είναι ο νέος υπουργός Αμυνας, και ο άλλος ο στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι, που τοποθετείται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Πολλοί από τους νέους υπουργούς αναμένουν την έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία στα μέσα ή και στα τέλη της άλλης βδομάδας, μεταξύ των οποίων και ο (πρώην διευθυντής της «ExxonMobil») υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Γι' αυτόν το λόγο ο Τραμπ ζήτησε και πήρε από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ομπάμα άδεια για την παραμονή περίπου 50 ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε διάφορα πόστα και υπουργεία, όπως τα Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης κ.λπ., έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του διορισμού των νέων υπουργών.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Επαφές με επιτελεία του αμερικανικού κεφαλαίου

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν αυξημένο ενδιαφέρον επαφές που έχει τις τελευταίες μέρες η τουρκική ηγεσία με παράγοντες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετείχε σε «πρόγευμα εργασίας» που έγινε στο λεγόμενο «πύργο» του Τραμπ και μεταξύ άλλων συνάντησε τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Ντέβιν Νουνς, μέλος της Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τις Μυστικές Υπηρεσίες. Πηγές από το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσαν ανώνυμα στην εφημερίδα ότι ο Τσαβούσογλου ήταν ο μόνος ξένος αξιωματούχος στο πρόγευμα, όπου είχαν προσκληθεί 50 - 60 άτομα και συζητήθηκαν πλευρές των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας. Σημειώνουμε ότι, από προχτές, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Τσαβούσογλου θα παραβρεθεί και στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του Ντ. Τραμπ.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη έφτασε στην Αγκυρα για - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ» - «αθόρυβες» αλλά «υψηλόβαθμες» επαφές με την τουρκική κυβέρνηση ευρεία αντιπροσωπεία του «Ατλαντικού Συμβουλίου», μιας από τις πιο γνωστές αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» που ειδικεύονται σε θέματα Ενέργειας και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής (στελέχη του πηγαινοέρχονται συνεχώς σε Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία). Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Στήβεν Χάντλεϊ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και σημερινός εκτελεστικός αντιπρόεδρος του «Ατλαντικού Συμβουλίου», που τόνισε στη «Χουριέτ» ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν είναι «ανεπανόρθωτες» και ότι «υπάρχει ελπίδα» για το μέλλον τους.

Στην αντιπροσωπεία του «Ατλαντικού Συμβουλίου» συμμετείχαν ακόμα ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (στο διάστημα 2009 - 2010) Τζέιμς Τζόουνς, αλλά και το πρώην (επί κυβερνήσεων Μπους αλλά και Ομπάμα) ανώτατο στέλεχος στο ΝΑΤΟ Φρέντερικ Χοφ. Η αντιπροσωπεία είχε επαφές και με τις εργοδοτικές οργανώσεις TUSIAD και DEIK, τις σημαντικότερες της χώρας, αλλά και με το Αμερικανο-τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Επίσης, συνάντησαν τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Μ. Τσαβούσογλου και Μπ. Αλμπαϊράκ, αντίστοιχα.

Στις επισημάνσεις του, ο Χάντλεϊ εξέφρασε την ελπίδα η νέα αμερικανική κυβέρνηση «να αξιοποιήσει την ευκαιρία όχι απλά για να αντιμετωπίσει θέματα της διμερούς σχέσης, αλλά και για να επαναλάβει και να επαναβεβαιώσει την αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά».

  • Συνεχίστηκε και χτες η έγκριση των μεταρρυθμίσεων του συντάγματος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, και σε δεύτερη ανάγνωση, ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα της άνοιξης. Τα άρθρα που «πέρασαν» χτες, ξανά με τη στήριξη βουλευτών του εθνικιστικού MHP, αφορούν τη μείωση των βουλευτών σε 600 από 550, την ταυτόχρονη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών κάθε πέντε χρόνια.
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Μειώνονται οι περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πάνω από το ένα τέταρτο των εδαφών τους έχασαν έως το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, με αποτέλεσμα την όξυνση των μεταξύ τους διαφωνιών και την πιθανή διάσπαση της οργάνωσής τους όσο αυξάνονται οι στρατιωτικές πιέσεις εναντίον τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, μεταξύ άλλων, έκθεση της εταιρίας αναλύσεων ΙΗS Markit, προβλέποντας ως πιθανή την πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης στη Ράκα της Συρίας, που αποτελεί και το «στρατηγείο» των τζιχαντιστών στη Συρία, από «τρίτη δύναμη» όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή και η Τουρκία σε πιθανή συνεργασία με τον συριακό στρατό.

Προβλέπει, επίσης, πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης πριν τον ερχόμενο Ιούνη.

Σημειώνει πως οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχασαν πέρσι το 23% των εδαφών τους σε Ιράκ και Συρία, τονίζοντας πως έως το τέλος του 2016 η επιφάνεια του «χαλιφάτου» μειώθηκε από τα 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 60.400. Υπογράμμισε ακόμη πως το ΙΚ πέρσι υπέστη σημαντικές απώλειες «κυρίως σε περιοχές κρίσιμης σημασίας για το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου», χάνοντας π.χ. στη Συρία τις πόλεις Ντάμπικ και Μάμπριτζ και στο Ιράκ τις πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα. «Εξαιτίας των απωλειών αυτών αυξάνεται ο κίνδυνος για το ΙΚ να δει κάποιους από τους μαχητές του να αποσκιρτούν προς αντίπαλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία», ενώ «ορατός είναι και ο κίνδυνος "διάσπασής» του σημειώνεται στην έκθεση.

Χτες, πάντως, στην Παλμύρα της Συρίας (που ξανάπεσε το Δεκέμβρη στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους») αναφέρθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις του συριακού στρατού, ενώ νωρίτερα σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο της ιστορικής πόλης εκτελέστηκαν είτε με πυροβολισμό, είτε με αποκεφαλισμό, 12 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων οι τέσσερις δάσκαλοι.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, αναφερόμενη στην πρόσκληση που έχει σταλεί στις ΗΠΑ από τους διοργανωτές των επικείμενων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν είπε πως οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη ενημερώσει εάν θα ανταποκριθούν για να τις παρακολουθήσουν, παρά μόνον επιβεβαίωσαν ότι πήραν την πρόσκληση.

«Εφυγε» ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας

Ο Μάριαν Ιντελάκ
Ο Μάριαν Ιντελάκ
Την Δευτέρα 16 Γενάρη σε ηλικία 90 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή ο Μάριαν Ιντελάκ, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο ΚΚ Πολωνίας και στο συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει:

«Αγαπητοί σ/φοι,

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου Μάριαν Ιντελάκ, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας. O σύντροφος Ιντελάκ αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην Πολωνία για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Σε δύσκολες συνθήκες όξυνσης του αντικομμουνισμού, κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού μετά τις ανατροπές υπερασπίστηκε με σθένος το σοσιαλισμό, τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του ΚΚ Πολωνίας. Διώχθηκε επανειλημμένα και μέχρι και σήμερα στα 90 του χρόνια αντιμετώπιζε από το αστικό κράτος αντικομμουνιστικές διώξεις όπως και το ΚΚ Πολωνίας και η εφημερίδα του. Παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήρια στους συντρόφους του ΚΚ Πολωνίας και την οικογένειά του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ