ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Κουρνιαχτός» και στο βάθος συναίνεση

Γαϊτανάκι με τις «διαρροές», στρατηγική σύμπλευση στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Icon

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Να εκπέμψει σήματα, έστω και αδύναμα ακόμα, της περιβόητης συναίνεσης που επιδιώκει, προκειμένου να προχωρήσει πιο εύκολα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, επιχείρησε η κυβέρνηση μετά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να αναρτήσει σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση, γράφοντας πως «είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...».

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να συγκαλύψει την ουσιαστική σύμπλευσή της με την κυβέρνηση πάνω στα στρατηγικά ζητούμενα του κεφαλαίου, η ΝΔ επιχείρησε με διαρροές, στην αντίθετη κατεύθυνση των κυβερνητικών, να διαμορφώσει μια εικόνα πιο «σκληρής» αντιπολιτευτικής στάσης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το Ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, τη στελέχωση του ΕΣΡ, κ.ά. Κυβερνητικές διαρροές υποστήριζαν ότι ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει σαφή θέση για το Ασφαλιστικό, όπως και να τοποθετηθεί για το ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Με τις διαρροές της η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, όταν οι ανατροπές που η ίδια εισηγείται ισοπεδώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι διατηρεί ανέπαφο τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μονοπώλια, επιδιώκοντας μόνο μια αναδιανομή της πίτας μεταξύ τους. Αντίστοιχα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, που ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε απ' τον Κυρ. Μητσοτάκη να ψηφίσει η ΝΔ, δεν συνιστά παρά προσπάθεια παραπέρα προσαρμογής του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Στο διάλογο που είχαν οι δύο αρχηγοί μπροστά στις κάμερες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

«Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας», ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μάλιστα, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι οι διαφωνίες δεν θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Ενόχληση» από ΝΔ για τις διαρροές

Στα μεθεόρτια της συνάντησης, από τη ΝΔ εκφραζόταν «σφοδρή ενόχληση» για τις διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το τι συζητούσαν Τσίπρας και Μητσοτάκης, ενόσω η συνάντηση ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Παραπέρα, αμφισβητούσαν το περιεχόμενο των κυβερνητικών διαρροών.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν ότι η συνάντηση ήταν «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» και ότι ο αρχηγός της ΝΔ «εξέφρασε την ανησυχία του για την γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας) που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες». Ειδικότερα, εστίασε: «Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος».

Παραπέρα, ζήτησε και έλαβε «ουσιαστική ενημέρωση για το προσφυγικό, καθώς και για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τη χώρα».

Καθότι συζήτησαν και το Ασφαλιστικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης - «κουκουλώνοντας» και αυτός το ταξικό περιεχόμενο της νέας αντιλαϊκής επίθεσης - φέρεται να επανέλαβε τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2015».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΣΡ, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε «τροποποιήσεις» στον πρόσφατο νόμο 4339/2015, «έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία». «Εάν αυτό συμβεί ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσης εκκρεμότητας», φέρεται να είπε, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και στελέχωση του εν λόγω οργάνου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Πονοκεφαλιάζουν» πώς θα ανακόψουν τις αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική

Με εκκλήσεις για συναίνεση στις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης απ' τη μια, ψέματα και αυταπάτες στο λαό απ' την άλλη, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να «τρέξουν» την αντιλαϊκή πολιτική, στοιχίζοντας παράλληλα το λαό στους στόχους του κεφαλαίου και αποσοβώντας αντιδράσεις. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ στο πλαίσιό της εντάσσεται και η πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα την ερχόμενη Κυριακή, για τον ένα χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, όπως και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει τα προσχήματα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απέδωσε στη ...«διαπλοκή» το θόρυβο για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Η Ρ. Σβίγκου, μάλιστα, απολογήθηκε στην αστική τάξη ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες της. «Αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μέσα από το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, είναι το πώς θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο δημόσιος τομέας (...) Πώς θα δείξουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και πώς θα εξασφαλιστεί και η αξιοκρατία και η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό είναι που θα έπρεπε να συζητήσουμε ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. Και θα μπορούσε και η ΝΔ να μας απαντήσει τι θα κάνει σχετικά με το νομοσχέδιο» ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, επιχείρησε να καλλιεργήσει αυταπάτες σε ό,τι αφορά τις ανατροπές που επιχειρούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση, ισχυριζόμενος (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ, ΑΝΤ1) ότι «πολύ δύσκολα ζητήματα του προηγούμενου τριμήνου, όπως τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, επιλύθηκαν με κοινωνικό όφελος. Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση και για το Ασφαλιστικό». Και πρόσθεσε: «Το Ασφαλιστικό που καταθέσαμε στους "θεσμούς", τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κανόνων, διασφαλίζει και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και την πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. Και ήδη επεξεργαζόμαστε λύσεις για την ελάφρυνση και των υπολοίπων επαγγελματιών και των αγροτών».

Μάλιστα, ο Β. Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απογείωσε τη δημαγωγία, ισχυριζόμενος ότι θα υπάρξει «ειδική μέριμνα» για τους αγρότες...

Πέρα βεβαίως απ' τα προπαγανδιστικά που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό, κερδίζοντας χρόνο για την κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι αυτό που προέχει είναι «η έγκυρη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Ράβουν» εκλογικό νόμο στα μέτρα του νέου διπολισμού

Οι κυβερνητικές προθέσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως αυτές εκφράζονται απ' τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, επιβεβαιώνουν πως μεθοδεύονται προσαρμογές για την ενίσχυση του διπολισμού και την ενίσχυση της δυνατότητας να προκύπτουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης με πιο διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη εναλλαγή τους.

Τα παραπάνω επιχειρείται να «κουκουλωθούν» πίσω από αναφορές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται «να ανοίξει σταδιακά το θέμα και να τεθούν προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και ορθολογικότερο εκλογικό σύστημα», σύμφωνα με όσα αναφέρει η χτεσινή «Αυγή», επικαλούμενη συνομιλία της με τον Π. Κουρουμπλή.

Οπως γράφει η εφημερίδα, ο υπουργός εξηγεί ότι μεταξύ των ζητημάτων που θα επανεξεταστούν, είναι όχι βεβαίως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως κραύγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά η μείωσή του και η δυνατότητα να δίνεται και σε συνασπισμό κομμάτων. Εξετάζεται ακόμα να τεθεί όριο στις θητείες των βουλευτών, να υπάρξει συνδυασμός λίστας και σταυρού για την εκλογή τους, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες (π.χ. να τεθεί ανώτατο όριο 6 βουλευτών ανά περιφέρεια) κ.λπ.

Η «Αυγή» δεν κρύβει ότι οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν την προσπάθεια να στηθεί ένας νέος κάλπικος για το λαό διπολισμός. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρότερα αστικά κόμματα και την «επιβίωσή τους σε ένα διαμορφούμενο σκηνικό έντονου διπολισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», αναφέρεται ότι «αφενός, χαμηλότερο όριο εισόδου θα τους έδινε περισσότερες πιθανότητες να μπουν στη Βουλή. Αφετέρου, χαμηλότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα και δυνατότητα αυτό να δοθεί σε συνασπισμό κομμάτων θα αναβάθμιζε τον πολιτικό τους ρόλο ως ρυθμιστών».

Σημειώνεται ότι αν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί από περισσότερους από 200 βουλευτές, τότε μπορεί να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην κατεύθυνση αναζήτησης συναίνεσης, η κυβέρνηση ήδη κάνει ορισμένα βήματα βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις και των άλλων κομμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ