ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στο Νταβός με αίτημα την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

...και στη συνέχεια στο Ισραήλ, στο φόντο της βαθύτερης εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Λίγες μέρες μετά το Νταβός, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε 2 μήνες...

Andrea Bonetti

Λίγες μέρες μετά το Νταβός, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε 2 μήνες...
Στο Νταβός της Ελβετίας μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα του κρατικού χρέους και να διαφημίσει ως ιδανικό για επενδύσεις το τοπίο που διαμόρφωσαν στην Ελλάδα οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του σε συνέχεια των προκατόχων της. Για το Μέγαρο Μαξίμου η ρύθμιση του κρατικού χρέους θα σηματοδοτήσει «μία νέα οικονομική εποχή» και θα επιτρέψει να αναπτυχθεί μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες επιμένουν ότι κύριο ζητούμενο του Αλ. Τσίπρα στις επαφές που θα έχει στο Νταβός είναι μια δέσμευση - κυρίως από πλευράς ΔΝΤ - ότι θα προχωρήσει τάχιστα η πρώτη «αξιολόγηση» της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και δεν θα υπάρξει ένα σκηνικό ατέρμονων διαπραγματεύσεων. Κάτι που προεξοφλεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τα απαιτούμενα προς τούτο αντιλαϊκά μέτρα.

Μεταξύ των συναντήσεων που επιδιώκει να έχει ο Αλ. Τσίπρας - αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ούτε καν η μετάβασή του στο Νταβός - είναι αυτές με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται επίσης συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, επικεφαλής του γερμανικού SPD, στο πλαίσιο της πορείας προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία.

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται ακόμα ότι θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας, Μ. Βαλς, της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, κ.ά.

Διακυβερνητική Ελλάδας - Ισραήλ και τριμερής με Κύπρο

Στο πλαίσιο εξάλλου της προσήλωσης της κυβέρνησης στο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» στην ευρύτερη περιοχή, αμέσως μετά το Νταβός, στις 27 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ, με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε πλευρά.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιρίτ μπεν Αμπά, δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», καθώς πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες.

Θα ακολουθήσει, στις 28 Γενάρη, η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, του Αλ. Τσίπρα και του Μπ. Νετανιάχου, με τη συμμετοχή και των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές. Εκτός από την Ενέργεια και τον τουρισμό, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που ιεραρχούν οι αστικές τάξεις των τριών κρατών και αφορούν στην ασφάλεια, στην καινοτομία, στη διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.

Νωρίτερα, στις 26 Γενάρη, θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μ. Γιαλόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Π. Καμμένο. Θα συζητήσουν τον προγραμματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που βαθαίνει, μαζί με την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Η «ειδική σημασία» των σχέσεων με το Πεκίνο

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τη 10η επέτειο δημιουργίας της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των δύο χωρών, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός μίλησε για την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις και τόνισε πόσο εκτιμά τη στήριξη που η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει στην ανάπτυξη των κινεζο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Η επικοινωνία επιβεβαίωσε το αυξανόμενο κινεζικό ενδιαφέρον για τις εμπορικές «πύλες» της χώρας (που λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας συνδέουν Δύση και Ανατολή). Σύμφωνα πάντα με το «Σινχουά», ο Λι Κετσιάνγκ υπογράμμισε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας στο λιμάνι του Πειραιά (με την κινεζική «Cosco» να είναι η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ) συμβάλλει σε αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους και ζήτησε πιο ευνοϊκές συνθήκες και στήριξη για τις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο Αλ. Τσίπρας - σύμφωνα πάντα με το «Σινχουά» - τόνισε την ειδική σημασία που η Αθήνα αποδίδει στις σχέσεις της με το Πεκίνο και μετέφερε τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δυναμώσει τη διμερή συνεργασία μέσα από μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια ώστε να αναπτυχθεί παραπέρα η συνολική στρατηγική σχέση των δύο πλευρών.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Αξιολόγηση» με προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πορεία

Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2016 - 2018, αλλά και τις εκκρεμότητες που συνδέονται με τη σταθερή «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει η ατζέντα της «αξιολόγησης», που ξεκινά από τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, τα οποία ενδεχομένως και σήμερα ξεκινούν τις συζητήσεις και τους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πέρα από τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, στα αντιλαϊκά παζάρια συγκαταλέγονται τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εντοπισμό και την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την αξιολόγηση των διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η διαρροή εγγράφου, στο οποίο περιγράφονται τοποθετήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Ηδη από τις 11/11/2015, το ΔΝΤ έδινε έμφαση στην κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, γεγονός, βέβαια, που ήταν σε απόλυτη γνώση της συγκυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ισχυρίστηκε προχτές πως «μας ανησυχούν οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών»...

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεδιπλώνει και τις δράσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της προσέλκυσης επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη βδομάδα παρουσιάζεται ο νέος «αναπτυξιακός νόμος». Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προετοιμασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του προτύπου της «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Αποφασιστικό κρίκο σε αυτήν τη διαδικασία αποτελεί η λειτουργία του «Φόρουμ για τη Βιομηχανία», στο οποίο μετέχουν η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ο εν λόγω «θεσμός» συνεδρίασε προχτές για δεύτερη φορά, ενόψει της κατάθεσης των 6 πορισμάτων μέχρι το τέλος Φλεβάρη, από τα οποία θα προκύψει το συνολικό «Σχέδιο Αμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία».

Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε χτες τα ονόματα της Επιτροπής που θα αναλάβει την ετήσια αξιολόγηση της διοίκησής του.


ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η ρευστότητα για το κεφάλαιο στο επίκεντρο της συνάντησης με Ντράγκι

Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, συνάντησε χτες, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, θέτοντας και σ' αυτόν το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Μ. Ντράγκι, «ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η ΕΚΤ πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν». Πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτή «είναι χρέος προς έναν θεσμό της ΕΕ και ιδίως της Ευρωζώνης, χωρίς τον οποίον δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την Οικονομική και τη Νομισματική Ενοποίηση της ΕΕ».

Επιβεβαίωσε ότι έθεσε στον Μ. Ντράγκι το ζήτημα «μετά το πέρας της αξιολόγησης - η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης τα οποία είναι πλέον ορατά - θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση των υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας (...) Και εδώ μιλάμε για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - για πολλοστή φορά θα επαναλάβω όχι στη βάση του κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - και βεβαίως από εκεί και πέρα το ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να γυρίσουμε στην ομαλότητα...».

Πριν από τη συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο Πρ. Παυλόπουλος είχε επιβεβαιώσει τη στήριξη του στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, λέγοντας: «Βάζω πλάτη για τον τόπο, όπως επιβάλλει ο ρόλος μου, και προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζομαι με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου».

Yπερασπίστηκε την προσήλωση στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υποστηρίζοντας πως όποιο κράτος - μέλος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ το χαρακτήρισε «σοβαρό και εμβληματικό» θεσμό, αλλά όπως είπε δεν γνωρίζει τη λειτουργία της ΕΕ και του ευρώ, τασσόμενος υπέρ της απόκτησης ανάλογης τεχνοκρατικής υποδομής από τον ESM.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ