ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι δείχνει η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ;

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, το ΚΚΕ απαίτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που περιέχονται στη λίστα, να υπάρξει έλεγχος όλων εκείνων των προσώπων - πολιτικών και μη - που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου υπάρχουν, σ' εκείνα τα πρόσωπα που με πράξεις ή παραλείψεις τους απέκρυψαν ή αλλοίωσαν στοιχεία και σε κάθε περίπτωση δεν ενήργησαν με βάση την υποχρέωση που είχαν, να εντοπίσουν και να συλλάβουν φορολογητέα ποσά και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων.

Για το ΚΚΕ είναι καθαρό ότι ούτε από το εκλογικό δικαίωμα, ούτε μέσα απ' τη Βουλή, ούτε απ' τη Δικαιοσύνη περνάει πάντα η αλήθεια. Το δείχνει η εμπειρία από προηγούμενες προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές, για υπαρκτά σκάνδαλα, η διερεύνηση των οποίων, μάλιστα, έτυχε να κορυφώνεται και σε περίοδο εκλογών. Ούτε η Βουλή, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η κάλπη έβγαλε την αλήθεια. Γιατί και στην κάλπη ο λαός τιμωρεί ένα κόμμα και αναδεικνύει ένα άλλο, που συνεχίζει την ίδια πολιτική. Από αυτή τη σκοπιά, το σύστημα είναι θωρακισμένο. Οχι μόνο το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά πριν απ' όλα η οικονομία είναι πολύ καλά θωρακισμένη, ούτως ώστε σε ελάχιστες περιπτώσεις και για μεμονωμένα πρόσωπα - και αν υπάρχει λόγος και σκοπιμότητα να βγει - να μπορεί να περάσει η αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομικών είναι προφανείς και δεδομένες, όπως από τα πραγματικά γεγονότα προκύπτουν και ισχυρές ενδείξεις για ποινικές τους ευθύνες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της παραπομπής τους σε προανακριτική, ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, περιόρισε τελικά τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η απαίτηση για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και η τιμωρία των υπευθύνων είναι αυτονόητο δικαίωμα του λαού, ο οποίος τη στιγμή που στενάζει κάτω από τη φοροεπιδρομή, τη φορολεηλασία, παρακολουθεί ένα χορό εκατομμυρίων, με τεράστια ποσά, που ένας άνθρωπος του μόχθου δε θα βγάλει ούτε σε τρεις ζωές. Το ΚΚΕ δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, προκειμένου να έρθει όλη η αλήθεια στο φως και να αποκαλυφθούν όχι μόνο οι ένοχοι, αλλά και οι αιτίες που γεννούν ενόχους, σκάνδαλα, φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Η κοινή πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που τελικά υπερίσχυσε στην ψηφοφορία της Πέμπτης, όπως ήταν διατυπωμένη, ήταν σκόπιμα ανεπαρκής και ελλιπής, έριχνε το σπόρο της συγκάλυψης. Οχι μόνο γιατί οι τυχόν ποινικές ευθύνες περιορίζονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και επειδή η παράβαση καθήκοντος συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τη νόθευση εγγράφου και την υποχρέωσή του να παραδοθεί το αρχείο αυτούσιο και όχι με την υποχρέωση της αναζήτησης και είσπραξης φόρων.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ είναι να δοθεί το περιεχόμενο της λίστας στη δημοσιότητα. Να αποκαλυφθεί ποιοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Να μην ερευνηθεί τυχόν ζημιά από τη μη αξιοποίηση της λίστας. Και αυτό γιατί η έρευνα όλων των παραπάνω είναι προϋπόθεση για την έρευνα ποινικών αδικημάτων της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, την υπεξαγωγή εγγράφου και την πλαστογραφία, που απαιτούν είτε επέλευση βλάβης, είτε σκοπό του δράστη για επέλευση βλάβης και προσπορισμό παράνομου οφέλους.

Τόσο στη συζήτηση της Πέμπτης, όσο και πριν από αυτή, το ΚΚΕ υπογράμμισε το εξής: Η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ προσφέρεται και για πολιτικά συμπεράσματα και για αποπροσανατολισμό. Η λίστα Λαγκάρντ αποδεικνύει ότι στη χώρα μας υπάρχει, παράγεται τεράστιος πλούτος που προέρχεται από την εκμετάλλευση του ιδρώτα των εργαζομένων. Εκείνοι που τα ονόματά τους φιγουράρουν στις διάφορες λίστες, δεν είναι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, κεφαλαιοκράτες και τα χρήματά τους είναι ένα μόνο μέρος από τον τεράστιο πλούτο που έχουν συγκεντρώσει, ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά το λαό.

Η λίστα Λαγκάρντ αποδεικνύει ότι αυτός ο πλούτος φυγαδεύεται με νόμιμο ή λιγότερο νόμιμο τρόπο, τοποθετείται σε καταθέσεις και λογαριασμούς, αξιοποιώντας πάνω από όλα την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, που όλα τα κόμματα της ΕΕ υπερασπίζονται. Αλλά και τα πάσης φύσεως τραπεζικά απόρρητα, τις «οφ σορ», τους φορολογικούς παραδείσους. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει ακόμα ότι ενώ οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μια καταιγίδα φορολεηλασίας και εξόντωσης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μέτοχοί τους απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές.

Κανένας άλλος, εκτός από το ΚΚΕ, δε λέει ότι η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και στόχο έχουν να θωρακίσουν την κερδοφορία του. Εδώ βρίσκεται ο αποπροσανατολισμός του λαού, που γίνεται από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα. Ανάγοντας την υπαρκτή φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, σε «νούμερο 1» ζήτημα, καλλιεργούν στο λαό ψεύτικες προσδοκίες ότι αν πιαστούν 50 - 100 μεγαλοφοροφυγάδες, τότε μπορεί και να γεμίσουν οι άδειες τσέπες του. Παίζουν το παιχνίδι του ποιος είναι καλύτερος να διαχειριστεί και να εξυγιάνει το σύστημα, που έχει σαπίσει και δεν μπορεί παρά να γεννά φτώχεια και δυστυχία για το λαό, για να σωθούν και να κερδοφορούν τα μονοπώλια.

ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ για τη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου. Ο,τι μπορεί να διεκδικήσει ο λαός από τον κλεμμένο ιδρώτα του, πρέπει να το κάνει. Γι' αυτό άλλωστε το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Εχει προτείνει κατάργηση των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο, φορολόγησή του με 45%, την άρση όλων των απορρήτων, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, για να γίνεται έλεγχος. Εχει προτείνει την κατάργηση των «οφ σορ» (στις 10.000 υπολογίζονται χοντρικά οι ελληνικές «οφ σορ»), περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Προτάσεις που έχουν απορριφθεί, γιατί έρχονται σε αντίθεση με το ιερό για το αστικό σύστημα θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που κατοχυρώνει την ανεμπόδιστη ελευθερία κίνησης κεφαλαίων.

Είναι όμως άλλο αυτό, και άλλο η εξαπάτηση που εμφανίζει υπαρκτά συμπτώματα του συστήματος ως βασικές αιτίες της κρίσης, ως βασικές αιτίες των βάρβαρων μέτρων, για να ξελασπώσει μ' αυτόν τον τρόπο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τους νόμους του, τη «νόμιμη» κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων. Είναι άλλο αυτό, και άλλο ο ισχυρισμός για εξυγίανση αυτού του σάπιου συστήματος. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Σε όλες τις χώρες που εκδηλώνεται η κρίση, το πρόβλημα ήταν η φοροδιαφυγή; Την περίοδο που στην Ελλάδα υπήρχαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, 3 - 4 - 5%, δεν υπήρχε φοροδιαφυγή; Εδώ είναι ο μεγάλος αποπροσανατολισμός.

Για ποια πάταξη, λοιπόν, της φοροδιαφυγής μιλάνε τα κόμματα της διαχείρισης; Αυτοί που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι τα λαϊκά στρώματα. Ολοι αυτοί που είναι δεμένοι χειροπόδαρα με τους φόρους και τα χαράτσια, που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα. Ολοι αυτοί που θα γίνουν φοροφυγάδες από αδυναμία. Ολοι οι υπόλοιποι, οι εκμεταλλευτές του λαού, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, διάφορα σύμμαχα μεσαία στρώματα, έχουν χίλιους δυο νόμιμους και λιγότερο νόμιμους τρόπους να φοροδιαφεύγουν.

Αλλωστε, εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη φορολογία - όχι εκτιμήσεις του ΚΚΕ - υπολογίζουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσό, και αυτό από φυσικά πρόσωπα, μπορεί να πάρει το ελληνικό Δημόσιο από τις καταθέσεις στην Ελβετία. Το μεγαλύτερο κρύβεται πίσω από ανωνυμίες, απόρρητα, «οφ σορ».

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι αιτίες της κρίσης, το ΚΚΕ επιμένει στο εξής: Η λίστα Λαγκάρντ βγάζει πλευρές που δείχνουν ποια είναι η βασική αιτία της κρίσης και κατ' επέκταση των μέτρων. Που είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και κερδών, κεφαλαίων, που δεν επενδύονται σήμερα, που δεν τους συμφέρει να τα επενδύσουν. Αυτά είναι τα κεφάλαια που λιμνάζουν, που παρασιτούν σε καταθέσεις και λογαριασμούς και απαιτούν, για να ξαναμπούν στην παραγωγή, πιο φτηνή εργατική δύναμη, ακόμη μεγαλύτερα προνόμια, κίνητρα, φοροαπαλλαγές, ιδιωτικοποιήσεις.

Δηλαδή, απαιτούν τα μέτρα που υλοποιούνται σήμερα σε βάρος του ελληνικού λαού και όλων των λαών της Ευρώπης. Για να γίνουν επενδύσεις και να έρθει η ανάκαμψη, η καπιταλιστική ανάκαμψη, που όλα τα κόμματα αποθεώνουν. Μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα γίνει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, πάνω στην κόλαση του λαού. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση του, όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν επιλεγεί. Οχι μόνο, λοιπόν, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά θα δοθούν ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Τίποτα από την όποια πάταξη της φοροδιαφυγής δε θα πάει στην τσέπη του λαού, στους μισθούς, στις συντάξεις, στην Υγεία, στην Παιδεία. Θα πάει σ' αυτό που όλοι ονομάζουν υγιή επιχειρηματικότητα.

Ο λαός που βλέπει τη σήψη του πολιτικού συστήματος, έχει συμφέρον να κατανοήσει ότι αυτή η σήψη δεν οφείλεται ούτε σε ανικανότητα, ούτε σε ανηθικότητα - όχι ότι δεν υπάρχουν και αυτά. Οφείλεται στο ότι αυτό το πολιτικό σύστημα υπηρετεί μια οικονομία, μια τάξη, μια κοινωνία που είναι πλέον ιστορικά ξεπερασμένες. Από εδώ πηγάζουν η ανεργία, η φτώχεια, τα σκάνδαλα. Και αυτό δε λέγεται ούτε «καζινοκαπιταλισμός», ούτε «κλεπτοκρατία». Λέγεται καπιταλισμός, που δεν μπορεί ούτε να εξυγιανθεί, ούτε να εξανθρωπιστεί. Παρά μόνο να ανατραπεί.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός από τη βαρβαρότητα, από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, από μια χούφτα κηφήνων - εκμεταλλευτών. Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει ότι ο λαός, διεκδικώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, διεκδικώντας την απόδοση των ευθυνών, την τιμωρία υπευθύνων, πρέπει ταυτόχρονα να κλιμακώσει την πάλη του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτής της εξουσίας. Να διεκδικήσει τη δική του εξουσία, τον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Να διεκδικήσει όχι μόνο τη δήμευση περιουσιών όσων έκλεψαν, αλλά τη δήμευση, την κοινωνικοποίηση των περιουσιών όσων του κλέβουν καθημερινά τον ιδρώτα.


Γκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ