ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια των λεωφορείων

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκίδα και Λαμία

Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, ενάντια στις νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στα Λιοντάρια και από κει με πανό και σημαίες, εργαζόμενοι, άνεργοι και σπουδαστές, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα με αιτήματά τους.

Οι αυξήσεις στο αστικό ΚΤΕΛ του Δήμου Ηρακλείου κατά 22% , σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, τις μειώσεις μισθών κ.ά., κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων, των σπουδαστών και των συνταξιούχων που μετακινούνται καθημερινά με τα λεωφορεία και στο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλαν, ετοιμάζουν την κατάργηση των μειωμένων και «ελευθέρας» εισιτηρίων για ειδικές κατηγορίες ή ευπαθείς ομάδες του λαού (άποροι, ανάπηροι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, φαντάροι, φοιτητές, μαθητές κλπ.).

Ολα αυτά συντελούνται όταν ήδη είναι δυσβάσταχτο το κόστος σπουδών και η ακρίβεια στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχει γονατίσει τη λαϊκή οικογένεια. Η ανεργία αυξάνεται, η φτώχεια και η εξαθλίωση γενικεύονται, παίρνουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Σε συμβολικό αποκλεισμό των εκδοτηρίων εισιτηρίων στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στη Χαλκίδα προχώρησε χτες το Μέτωπο Αγωνα Σπουδαστών. Σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας ενημέρωσαν τον κόσμο που χρησιμοποιεί τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Αντίστοιχη δράση πραγματοποίησε το ΜΑΣ στη Λαμία, μοιράζοντας ανακοινώσεις στους επιβάτες.

Κινητοποίηση στις Σέρρες

Θα αποκλείσουν την Πέμπτη το πρωί τα ταμεία των αστικών λεωφορείων οι μαθητές του ΟΑΕΔ των Σερρών με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας αυτή τη βδομάδα, μετά τη μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι μαθητές του ΟΑΕΔ τη Δευτέρα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, ύστερα από απόφαση Γενικής τους Συνέλευσης οι μαθητές του ΟΑΕΔ συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας των μαθημάτων τους στη διασταύρωση των τριών δρόμων Λευκώνα - Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα και διαμαρτυρήθηκαν για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων - η τιμή από 65 λεπτά έγινε 75 - που τους μεταφέρουν, απαιτώντας τη δωρεάν μεταφορά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ύστερα από κάλεσμα της ΓΣ των μαθητών του ΟΑΕΔ.

Η κινητοποίηση είχε μεγάλη απήχηση και στους διερχόμενους οδηγούς, που ανοιχτά εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους συγκεντρωμένους. Οι μαθητές στην ανακοίνωση που μοίραζαν τόνιζαν: «...Απαιτούμε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει για όλους μας δωρεάν μετακίνηση από και προς τον ΟΑΕΔ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατεβάζει τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματιών από το 25% στο 20% και να καλεί εμάς να βάλουμε ξανά το χέρι στην τσέπη. ...Ως Επιτροπή Αγώνα Μαθητών ΟΑΕΔ καλούμε όλους τους συμμαθητές μας να παλέψουμε όλοι μαζί και με τη βοήθεια του φυσικού μας συμμάχου του ΠΑΜΕ για να ακυρώσουμε στην πράξη την αύξηση των εισιτηρίων και να κατακτήσουμε δωρεάν μεταφορά για όλους».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Παζάρια» σε βάρος των εργαζομένων

Ο θίασος του «διαλόγου», με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών Αττικής, έδωσε χτες νέα «παράσταση». Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων συνεχίζουν το έργο δίωξης και εκφοβισμού των εργαζομένων με τελευταίο κρούσμα τη διοίκηση του ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Χτες, σειρά στο «διάλογο» με το υπουργείο Μεταφορών πήραν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός) και το τραμ. Και αυτοί επιχείρησαν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι είναι δυνατή μια βελτίωση του νομοσχεδίου σε όφελος των εργαζομένων. Προσπαθούν δηλαδή να αποσυνδέσουν το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών και συνεπώς κανένα μπάλωμα και καμιά βελτίωση δεν μπορεί να έχει φιλεργατικό και φιλολαϊκό αποτέλεσμα. Επίσης, αποτελούν εμπαιγμό οι δηλώσεις τους ότι και το υπουργείο θέλει να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών. Συγκαλύπτουν ότι το νομοσχέδιο εισάγει την πλήρη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των συγκοινωνιών και άρα την αντίστοιχη μεταχείριση εργαζομένων και επιβατών και ότι μπάζει από το παράθυρο τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Προς γνώση και συμμόρφωση...

Στο μεταξύ χτες, η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ, βασιζόμενη στη δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε τις χτεσινές και σημερινές κινητοποιήσεις παράνομες (ύστερα από δική της προσφυγή), έβγαλε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους εργαζόμενους ως εξής: «...προς γνώση όλων των εργαζομένων ότι η συμμετοχή τους σε αυτές (σ.σ. στις στάσεις εργασίας) επισύρει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις»! Και στη συνέχεια καλεί τις «αρμόδιες διευθύνσεις να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Εταιρείας μας»... Είναι προφανές ότι η διοίκηση προσπαθεί να φοβίσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι ωστόσο θα πραγματοποιήσουν κανονικά και τις σημερινές στάσεις εργασίας.

Σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος κινητοποιήσεων για αυτή τη βδομάδα. Οπως και χτες πραγματοποιούν στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (11 π.μ.-3.30 μ.μ.) και τα τρόλεϊ (11 π.μ.-3 μ.μ.).

Επίσης σήμερα ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία των μηχανοδηγών στον ΟΣΕ (δε γίνονται δρομολόγια) ενάντια στις μετατάξεις προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία περιόρισε το πλαίσιο αιτημάτων, απορρίπτοντας τα αιτήματα που έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις για τα ζητήματα της κατάργησης των ΣΣΕ και των κανονισμών προσωπικού.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ποιος να «ελέγχει» ποιον;

Στην ... ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δρουν «στο χώρο της παραγωγής, της διανομής και της διάθεσης φαρμάκου» εντοπίζει ο ΣΥΝ τις αιτίες των προβλημάτων με την πρόσβαση του λαού στο φάρμακο που έχει ανάγκη, όπως προκύπτει από δήλωση της υπεύθυνης του τμήματος Υγείας του κόμματος. Μάλιστα, όπως σημειώνει η συγκεκριμένη, οι εταιρείες αυτές «με τις υπερτιμολογήσεις και την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση κερδοσκοπούν εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών».

Καλές οι κατηγορίες ενάντια στις μεγάλες εταιρείες αλλά όταν αυτές μένουν σε αόριστες και γενικές καταγγελίες προκαλούν (τουλάχιστον) σύγχυση. Οταν μάλιστα αυτές οι κατηγορίες «εκτοξεύονται» από δυνάμεις που επίμονα δεν αρνούνται - αποκηρύσσουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία (και μάλιστα παρουσιάζουν τη «συνύπαρξή» της με το δημόσιο τομέα ως στοιχείο ... εκδημοκρατισμού) αναδεικνύονται και σε στοιχείο αναξιοπιστίας. Αναδεικνύουν μια τακτική που μόνο σε επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα αναγορεύεται.

***

Αλήθεια, ποιος πιστεύει ο ΣΥΝ ότι θα ελέγξει τις πολυεθνικές του Φαρμάκου; Οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά των πολυεθνικών; Τα κόμματα που προσκυνούν την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τις απαραίτητες για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων συνθήκες;

Και τι είναι αυτό που προσδοκούν οι του ΣΥΝ από τέτοιους «ελέγχους»; Τον εντοπισμό ...κερδοσκόπων; Μα η κερδοσκοπία (δηλαδή το να αποτελεί το κέρδος το σκοπό) δεν είναι εξαίρεση στη σημερινή οικονομία, αλλά ο κανόνας χωρίς εξαίρεση. Δεν είναι η απόκλιση αλλά η επιδίωξη.

***

Μόνος τρόπος για να ...ελεγχθούν οι πολυεθνικές (και) στο Φάρμακο είναι να καταργηθούν. Να σταματήσει δηλαδή η επιχειρηματική δράση σε έναν κλάδο τόσο κρίσιμο για την ίδια την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας. Κι όποιος αληθινά θέλει να υπηρετήσει αυτόν τον έλεγχο ένα πράγμα πρέπει να κάνει: ν' απαιτήσει και να παλέψει για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για Φάρμακο δωρεάν για όλο το λαό. Για κρατική φαρμακοβιομηχανία που μαζί με έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Φαρμάκου παραγωγής, έρευνας, διακίνησης και εισαγωγής και ενταγμένη στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και μαζί θα μπορεί να εξασφαλίζει όλα και όσα απαραίτητα μηχανήματα / πρώτες ύλες / εργατικά χέρια κτλ. είναι απαραίτητα ώστε συνολικά και ανεξαίρετα ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε φάρμακο ασφαλές και ποιοτικό.


Α.Μ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απεργούν σήμερα

Προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο σταθμό Αμπελοκήπων του Μετρό οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις

Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συμβασιούχοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν τετράωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ.-12.30 το μεσημέρι). Σήμερα εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο υπόθεση που αφορά στη μονιμοποίηση ή μη συμβασιούχων. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Δημόσιο καλούν στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν στις 9 το πρωί στο σταθμό Αμπελοκήπων του Μετρό.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής σημειώνει πως το δικαίωμα στην εργασία «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συναλλαγής ούτε να μπαίνει στον Προκρούστη των νομικών και νομικίστικων προσκομμάτων και των λεγόμενων "πάγιων και διαρκών αναγκών" με τα κριτήρια της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Απόφαση για 24ωρη απεργία έχει πάρει η Ομοσπονδία Συμβασιούχων στο Δημόσιο. Επίσης για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία η ΠΟΕ ΟΤΑ και για το υπόλοιπο προσωπικό 4ωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ.-12.30 το μεσημέρι). Ακόμα στάση εργασίας, τις ίδιες ώρες, έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ για τους συμβασιούχους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ