ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
Γίνεται ανακατανομή της πίτας

Παρέμβαση του Αντώνη Σκυλλάκου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο» στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ οι συζητήσεις περί «διαπλεκόμενων συμφερόντων» κυριάρχησαν και στη χτεσινή αντιπαράθεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σχολιάζοντας, πάντως, τον όρο «διαπλοκή», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε στην παρέμβασή του ότι «υπάρχει η γενική ιδέα της διαπλοκής και όχι η συγκεκριμένη, όπως την περιορίζει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Δε μας ενδιαφέρει η διαπλεκόμενη πολιτική; Τα τελευταία είκοσι, τριάντα χρόνια πόσα φορολογικά νομοσχέδια ήρθαν, που φορτώνουν βάρη στους μισθωτούς και ελαφρύνουν τους επιχειρηματίες; Δεν είναι διαπλοκή αυτό; Επειδή δεν αφορά έναν επιχειρηματία, αλλά αφορά το σύνολο των επιχειρηματιών;».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε στο θέμα της προβολής των κομμάτων, σημειώνοντας για το ΚΚΕ ότι η προβολή του ήταν μικρότερη αναλογικά σε χέση με το εκλογικό του ποσοσστό. «Πρώτες ειδήσεις Καραμανλής - Παπανδρέου, τελευταία στις ειδήσεις η Γραμματέας του Κόμματός μας ή και άλλων κομμάτων. Δεν είναι διαπλοκή αυτό; Δεν είναι διαπλοκή του δικομματισμού σε βάρος όλων των άλλων, σε βάρος της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, του να ακούγονται όλες οι απόψεις;».

Οσον αφορά στα κίνητρα του νομοσχεδίου, ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε τα επιχειρήματα των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ζητώντας να «μην ξεκινάμε από επιχειρήματα ηθικοπλαστικά ότι ενδιαφερόμαστε να αντιμετωπίσουμε τους επιχειρηματίες και τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Απλώς αναδιανομή της πίτας γίνεται. Γίνεται προσπάθεια και όσον αφορά στον τηλεοπτικό χρόνο και ποιος θα ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και βεβαίως υπάρχει και ανακατανομή ανάμεσα στον ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα. Γι' αυτό αμύνεται το ΠΑΣΟΚ. Διότι, το καθεστώς που υπήρχε μέχρι σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης ένιωθε ότι το ευνοούσε».

«Αχυράνθρωποι»! Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σκυλλάκος στάθηκε στο θέμα των διατάξεων για το βασικό μέτοχο, τονίζοντας πως «ήδη είναι γεγονός με το παλιό καθεστώς. Απλώς τώρα θα χρειαστούν περισσότερους. Και δουλεύουν τώρα τα δικηγορικά γραφεία, για να καλύψουν μέσα στο τετράμηνο αυτή την ανάγκη, για να παρακαμφθεί ο νόμος. Κι όπου δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο νόμος ή δε θέλει ο συγκεκριμένος να παρακαμφθεί ο νόμος, θα το δώσει το μέσο ενημέρωσης σε άλλον επιχειρηματία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της ισχύος του κοινοτικού Δίκαιου και της συνθήκης για το «ευρωσύνταγμα» έναντι των διατάξεων του ελληνικού Συντάγματος. Οπως είπε «γι' αυτούς που ξέρουν λίγα νομικά, σε τι υπερισχύουν οι συνθήκες; Υπερισχύουν των εθνικών Δικαίων, αλλά του κοινού Δικαίου, όχι των Συνταγμάτων. Δέχεται η Γαλλία και η Γερμανία ότι υπερισχύει των δικών τους Συνταγμάτων; Αυτή είναι η καινούρια συνθήκη που την ονομάζουμε δήθεν σύνταγμα; Υπάρχει διαβάθμιση: Κοινός νόμος, πιο ισχυρή η συνθήκη και παραπάνω τα Συντάγματα και της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Ετσι είναι τα πράγματα. Υπάρχει ένα ζήτημα, λοιπόν, διολίσθησης και καλλιέργειας κλίματος, μήπως και πείσουμε και τα δικαστήρια να βγάζουν ανάλογες αποφάσεις»!

Καταλήγοντας ο Αντώνης Σκυλλάκος, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανοχής» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο. Οπως είπε «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ' αυτό το νομοσχέδιο. Λαμβάνουμε υπόψη βεβαίως ότι ψηφίσαμε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Γι' αυτό και ορισμένες διατάξεις απ' αυτές που υπάρχουν, τις ψηφίζουμε. Δεν υπάρχει λόγος να μην τις ψηφίζουμε. Αυτό κάνουμε σε όλα τα νομοσχέδια και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δείχνουμε ανοχή στο νομοσχέδιο». Συνέχισε λέγοντας πως «αν μετράμε με το πόσα άρθρα ψηφίσαμε ή δεν ψηφίσαμε, θα σας πω ότι επί δεκαετίες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν και ορισμένα άρθρα ή ψηφίζουν και καμιά φορά και κάποιο νομοσχέδιο. Μην αναιρούμε λοιπόν την κατηγορηματική μας αντίθεση, νοθεύουμε δηλαδή την πολιτική αντιπαράθεση, με τρόπους που δεν είναι σωστοί. Αλλιώς, αναγκαζόμαστε να καταψηφίζουμε όλα τα άρθρα, γιατί μετράτε πόσα ψηφίσαμε και πόσα δεν ψηφίσαμε και βάζετε στην άκρη το ότι επί της αρχής το καταψηφίσαμε».

Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, λέγοντας πως «δεν τίθεται θέμα ασυμβατότητας του νομοσχεδίου με το κοινοτικό Δίκαιο στο σύνολό του», ενώ σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να συγκαλύπτει προσχηματικά με την όψιμη επίκληση κοινοτικών οδηγιών, την απροθυμία της να σεβαστεί το ελληνικό Σύνταγμα». Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης υποστήριξε ότι κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου αγνοήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με τις ψήφους μόνον των βουλευτών της ΝΔ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει η Αγκυρα

Μετά την κατοχύρωση της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, η Τουρκία υπενθυμίζει με σαφήνεια και έντονο τρόπο τις θέσεις της για το Αιγαίο

Η Αγκυρα ξεκαθαρίζει με σαφήνεια τις τελευταίες μέρες τις θέσεις της για το Αιγαίο και αποστέλλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι κατά την άποψή της, που έμπρακτα προβάλλει, στην περιοχή υπάρχουν εκκρεμότητες και απαιτούνται διευθετήσεις. Η τελευταία κίνηση της Αγκυρας, ήταν η έκδοση notam με την οποία επιχειρηματολογεί για την ανάμειξή της στην έρευνα για διάσωση του πληρώματος του ναυαγίου του κορεατικού πλοίου βόρεια των Ψαρών την περασμένη Δευτέρα.

Με το έγγραφο αυτό η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών και υπογραμμίζει τη διάθεσή της να επιβάλει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Ολα αυτά, όπως σημειώνουν με ανησυχία Ελληνες διπλωμάτες, συνδέονται απόλυτα με τις κινήσεις του τουρκικού ναυτικού σε περιοχές που η τουρκική διπλωματία χαρακτηρίζει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Πρόκειται για βράχους, νησίδες και βραχονησίδες, όπως τα Ιμια, σε όλο το Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία, κατά την επιχειρηματολογία της Αγκυρας, δε διευκρινίζεται από τις διεθνείς συνθήκες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εμφανίσεις τουρκικών πλοίων στα Ιμια, αλλά και στη βραχονησίδα Ζουράφα πριν μια βδομάδα, ανατολικά της Σαμοθράκης, μόνο ανησυχία και προβληματισμό στο ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών μπορούν να προκαλέσουν.

Αποτιμώντας αυτήν την τακτική της Αγκυρας, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Eξωτερικών, εκτιμούν, ότι η τουρκική κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν έχει μετακινηθεί, ούτε κατά ένα χιλιοστό, από πάγιες θέσεις της...

Και αεροσκάφη παρακολούθησης...

Δέκα νέα αεροσκάφη, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Μακρού Ορίζοντα», για την παρακολούθηση του ελληνικού στόλου, αποφάσισε να αγοράσει χτες η Τουρκία.

Η απόφαση πάρθηκε σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με τη συμμετοχή του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Οζκιόκ, και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Βετζντί Γκιονούλ. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο κ. Γκιονούλ σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη, ανακοίνωσε ότι τα 10 νέα αεροσκάφη παρακολούθησης-περιπολίας για το Ναυτικό θα αγοραστούν από την ιταλική εταιρία Alenia, η οποία εξασφάλισε στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας καθαρό μερίδιο εργολαβίας, ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση μείωσης του εξοπλισμού με την Ελλάδα, ο κ. Γκιονούλ είπε: «Στο ποσοστό που θα μειώσει η Ελλάδα, θα μειώσουμε κι εμείς»(!).

Δε «βλέπει» η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της στρουθοκαμήλου, αναθέτοντας στον αυτόματο πιλότο της ΕΕ την τακτοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε να μη «βλέπει» αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα αλλεπάλληλα «επεισόδια» που σε διάστημα μιας εβδομάδας προκάλεσε η Αγκυρα στο Αιγαίο. Αντί ουσιαστικής απάντησης κατέφυγε σε ανούσιους φραστικούς λεονταρισμούς: «Η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία, δεν αναγνωρίζουν, δεν παραδέχονται, δε μιλούν για "γκρίζες ζώνες". Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο νησιωτικό χώρο, στο Αιγαίο και όπου αλλού υπάρχουν, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο προς διαπραγμάτευση», είπε ο Θ. Αντώναρος όταν κλήθηκε να σχολιάσει πώς η ηγεσία της ΝΔ ως κυβέρνηση δε διακρίνει προσπάθεια συντήρησης των «γκρίζων ζωνών» από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Εκδήλωση για την ειρήνη στη Δάφνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης πραγματοποιεί το Σάββατο 22 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2), με θέμα «Το κίνημα της ειρήνης και οι σχεδιασμοί της νέας τάξης», με ομιλητή τον Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ