ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διογκώνεται το κύμα των επιθέσεων

Σοκ στη Βρετανία από τις φωτογραφίες Βρετανών στρατιωτών που, εκτελώντας εντολές όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους

Και οι Βρετανοί συμμετέχουν, βασανίζοντας, στη μεταφορά του ιμπεριαλιστικού «πολιτισμού» τους

Associated Press

Και οι Βρετανοί συμμετέχουν, βασανίζοντας, στη μεταφορά του ιμπεριαλιστικού «πολιτισμού» τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας συγκλόνισαν, χθες, την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ νέες μάχες ξεσπούσαν σε διάφορα σημεία. Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι οι επερχόμενες εκλογές «δε θα είναι τέλειες», ενώ πληθαίνουν οι απόψεις όσων εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομιμότητά τους. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, σοκ έχει προκληθεί από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους.

Με διαφορά 90 λεπτών μεταξύ τους, 4 καμικάζι αυτοκτονίας έπληξαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα αστυνομικά φυλάκια σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, ένα από τα οποία μπροστά στην αυστραλέζικη πρεσβεία. Λίγη ώρα αργότερα, μια άλλη επίθεση αυτοκτονίας σημειωνόταν, νοτιότερα, μεταξύ των πόλεων Μαχαουίλ και Μουσαγίμπ, με στόχο επίσης αστυνομικό τμήμα. Συνολικά, σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί αλλά και πολίτες, και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 54, ανάμεσά τους και Αυστραλοί στρατιώτες. Την ευθύνη για τις 3 από τις 4 επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ», της οποίας φέρεται να ηγείται ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Παραλλήλως, στο Μπαϊτζί, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 2 Βρετανοί εργαζόμενοι σε «εταιρία ασφαλείας», όπως και ο Ιρακινός που τους συνόδευε, από επίθεση ανταρτών. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι λόγω νέας δολιοφθοράς εντός λίγων ωρών, διακόπτεται πλήρως η ροή πετρελαίου προς την Τουρκία για τουλάχιστον 3 βδομάδες.

Associated Press

Η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση 2 Ιρακινών εργαζομένων σε αμερικανική εταιρία που ασχολείται με τις εκλογές, ενώ στο Ραμάντι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών. Στη Λατιφίγια, νότια της Βαγδάτης, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση, όπου, σε μάχες, σκοτώθηκαν 11 «ύποπτοι».

Το νέο κύμα επιθέσεων αρχίζει να προβληματίζει και τους υπέρμαχους της κατοχής. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, παραδέχτηκε ότι οι «εκλογές δε θα είναι τέλειες» και ότι «αν όντως δε συμμετάσχουν οι σουνίτες θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέμεινε στην επωδό περί προσπάθειας «εκ μέρους των τρομοκρατών, να ανακοπεί η πορεία προς τη δημοκρατία». Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει τις εκλογές, αν και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι νόμιμη η όλη διαδικασία.

Σοκ και αμηχανία

«Απεχθείς» χαρακτήρισε τις φωτογραφίες, που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους, ο Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι «θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, αλλά δεν εκφράζουν τη γενική εικόνα των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Οι 22 φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα τη στιγμή που άρχιζε, σε στρατοδικείο της Γερμανίας, η δίκη 3 Βρετανών στρατιωτών με την κατηγορία της κακομεταχείρισης, σωματικής και σεξουαλικής, κρατουμένων στη Βασόρα, με τον έναν από τους 3 να υποστηρίζει ότι εκτελούσε εντολές.

Associated Press

Ο βρετανικός Τύπος, με πρωτοσέλιδα, μιλά για την «ντροπή της Βρετανίας», το «βρετανικό Αμπού Γράιμπ» κλπ. Ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ υποχρεώθηκε σε δηλώσεις όπου μίλησε για παραδειγματικές τιμωρίες.

Παραλλήλως, ο έφεδρος λοχίας του ιατρικού σώματος των βρετανικών στρατευμάτων Τζορτζ Σολομού, που κανονικά εργάζεται ως γιατρός στην υπηρεσία επειγόντων περιστατικών, με συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι, εφόσον προετοιμάζεται η αποστολή επιπλέον δυνάμεων στο Ιράκ, αρνείται να πάει καταδικάζοντας την κατοχή και την εισβολή. Ο βρετανικός στρατός απέφυγε να σχολιάσει.

Associated Press

ΗΠΑ - ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
Από τον «άξονα του κακού» στους «θύλακες τυραννίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Κούβα, Ιράν, ΛΔ Κορέας, Λευκορωσία, Ζιμπάμπουε και Βιρμανία είναι οι «θύλακες τυραννίας» που πρέπει να εξαλειφθούν, δήλωσε ευθαρσώς ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας η Κοντολίζα Ράις, συνεχίζοντας και διευρύνοντας τον «άξονα του κακού» που είχε πρωτοαναφέρει ο Μπους σε ομιλία του το 2002, και μετά ήρθε ο πόλεμος.... Η Ράις έδωσε ακριβές στίγμα όσον αφορά τη θητεία της σε κυβέρνηση Μπους, αυτή τη φορά με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και το τι ακριβώς εννοεί με το «ήρθε η ώρα της διπλωματίας».

Προχωρώντας αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση Μπους δε θα αφήσει τους παραδοσιακούς συμμάχους ή τους πολυεθνείς οργανισμούς να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της «αποτελεσματικής» δράσης από την Ουάσιγκτον. Αν και η δήλωσή της αρχικά «ξάφνιασε», όχι μόνο την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που τελικά ενέκρινε, χθες, ενέκρινε το διορισμό της στην κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ψήφους 16 υπέρ και 2 κατά, όπου κατά ψήφισαν ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και ηττημένος των προεδρικών Τζον Φ. Κέρι και η γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Μπάρμπαρα Μπόξερ.

Ετσι η Ράις επανήλθε δριμύτερη: «Είναι βέβαιο πως στον κόσμο μας παραμένουν σήμερα θύλακες τυραννίας, και η Αμερική στέκεται στο πλάι των καταπιεσμένων λαών σε κάθε ήπειρο, στην Κούβα και τη Βιρμανία, στη Βόρεια Κορέα, και στο Ιράν, και στη Λευκορωσία, και στη Ζιμπάμπουε», δήλωσε η τέως σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας και από χθες επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Διαδηλώσεις κατά την ορκωμοσία Μπους

Και ενόσω η Ράις ελάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, δεκάδες οργανώσεις ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στην ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του - που γίνεται σήμερα - διαδηλώνοντας εναντίον της κυβέρνησης Μπους και του πολέμου στο εσωτερικό και το εξωτερικό... κάνοντας λόγο για την «ορκωμοσία της άλλης Αμερικής».

Την ίδια στιγμή, ο πλανήτης εμφανίζεται να νιώθει λιγότερο ασφαλής μετά την επανεκλογή Μπους - σύμφωνα με σφυγμομέτρηση - αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι «θα είναι μία από τα ίδια», αν και οι εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν. Οσο για τη διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC, περίπου το 58% των πολιτών και 16 από τις 21 χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η επανεκλογή του Τζ. Ου. Μπους κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Μόνον η Ινδία, η Πολωνία και οι Φιλιππίνες τάχθηκαν υπέρ της αντίθετης άποψης. Καμία από τις χώρες που ερωτήθηκαν δε δέχονται να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ.

Από τα στοιχεία της έρευνας, προέκυψε ακόμη ότι η αρνητική γνώμη για τον Τζορτζ Ου. Μπους επεκτείνεται σε ποσοστό 47% και στους Αμερικανούς ψηφοφόρους του.

Αρνητικά συναισθήματα έχουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης - μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία - τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και οι μουσουλμανικές χώρες.

Ειδικότερα, την πιο αρνητική άποψη για τον Μπους, σε ποσοστό 82% έχουν οι Τούρκοι, ενώ ακολουθούν οι Αργεντίνοι με ποσοστό 79% και οι Βραζιλιάνοι με 78%.

Την πιο θετική άποψη, για τα επιτεύγματα του Μπους στον τομέα της ασφάλειας του κόσμου, εκφράζουν οι Ινδοί, σε ποσοστό 62%, ενώ από τους Ευρωπαίους, μόνον οι Πολωνοί υποστηρίζουν τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η εικόνα είναι ζοφερή για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τονίζουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα για τον Τζ. Ου. Μπους επεκτείνονται και στους Αμερικανούς εν γένει.

Τέλος, ο Μπους παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να καταβάλει περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες κυρίως, για να αποκαταστήσει την κακή εικόνα της απέναντι στους μουσουλμάνους, αφού ...«οι υπεύθυνοι της αντίπαλης προπαγάνδας έκαναν καλύτερη δουλιά, απεικονίζοντας την Αμερική ως μια μνησίκακη χώρα, μια χώρα που θέλει να επιβάλει το δικό της σύστημα διακυβέρνησης και τη δική της θρησκεία στους ανθρώπους», τόνισε ο Μπους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί και πυρετώδεις διαβουλεύσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Την «άρση» της απαγόρευσης των συνομιλιών με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία αποφάσισε, χθες το απόγευμα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, προχωρώντας, μάλιστα, και στην ανακοίνωση της πραγματοποίησης μιας «πρώτης» συνάντησης Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων, σε επίπεδο στρατιωτικών διοικητών «αποκλειστικά και μόνο για μέτρα ασφαλείας». Κατά πολλούς, δεν πρόκειται παρά για κίνηση «δημοσίων σχέσεων» προς «τη διεθνή κοινότητα» (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, αραβικές χώρες κλπ.), καθώς, τα τελευταία 24ωρα, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον Αριέλ Σαρόν να «δώσει χρόνο στον Μαχμούντ Αμπάς».

Ταυτόχρονα, όμως, όπως ανακοινώθηκε από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έλαβε «εν λευκώ» εντολή να προετοιμαστεί για ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανώς και εντός των επόμενων ημερών. Από την άλλη πλευρά, ο Μαχμούντ Αμπάς έχει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την ηγεσία των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και εκπροσώπους των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων.

Χθες το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες μέρες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν κατά μήκος της μεθορίου της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, προκειμένου να αποτρέπουν επιθέσεις κατά ισραηλινού εδάφους. Επίσης, έντονη ήταν η αίσθηση ότι δεν αποκλείεται, τελικά, ο Αμπάς να εκμαιεύσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις ένοπλες οργανώσεις, αν και ορισμένα στελέχη της «Χαμάς», με την οποία και είχε ξεχωριστή έκτακτη συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης, δε δήλωναν έτοιμα να προχωρήσουν σε συμφωνία εκεχειρίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε η «Χαμάς», αργά το απόγευμα της Τρίτης, σε μεθοριακό φυλάκιο στην κεντρική Γάζα, όπως διέρρευσε, τελικά, στοίχισε τη ζωή σε 1 μέλος των ισραηλινών εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών (Σιν Μπετ) και τραυμάτισε άλλους 7 συναδέλφους του, και όχι πολίτες όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Παραλλήλως, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Νάμπλους στη Δυτική Οχθη και συνέλαβε 13 Παλαιστίνιους ως μέλη της «Χαμάς», ενώ ανατίναξε και ένα σπίτι. Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, όταν, κατά τον ισραηλινό στρατό, επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά ισραηλινού φυλακίου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναβίωση των σχεδίων περί πετρελαιαγωγών

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αναβιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε χτες το ΑΡ, τα σχέδια κατασκευής πετρελαιαγωγού ο οποίος θα διασχίζει το Αφγανιστάν και θα δίνει στις χώρες της Κεντρασίας τη δυνατότητα διαμετακομιδής υδρογονανθράκων στις δυτικές αγορές «αποφεύγοντας το ρωσικό έδαφος». Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι πραγματοποιεί μελέτη εφαρμοσιμότητας για αγωγό φυσικού αερίου, ένα σχέδιο που εξέταζε η «Unocal» (επί Ταλιμπάν) το οποίο, μετά από «πολυετή καθυστέρηση», σύμφωνα με το ΑΡ και έναν εμφανώς ενθουσιασμένο συντάκτη του, «ίσως ξεκινήσει το 2006». Το έργο έχει ήδη μελετήσει η βρετανική ενεργειακή επιχείρηση «Penspen», ενώ αναμένεται να υπάρχει χρηματοδότηση εκ μέρους και της Ασιατικής Τράπεζας Αναπτύξεως (ADB). Οι λεπτομέρειες για τον αγωγό, που εκτιμάται ότι θα έχει μήκος 1.680 χλμ και θα κοστίσει 3,5 δισ., αναμένεται να «οριστικοποιηθούν το Φλεβάρη».

Η είδηση για τη νομή του πετρελαίου και χρημάτων, μέρος των οποίων εποφθαλμιούν και τα ανδρείκελα της αφγανικής κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι συνέπεσε με την ανακοίνωση της UNICEF που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», σύμφωνα με την οποία 1.600 γυναίκες στις 100.000 (6%) πεθαίνουν στη γέννα το χρόνο (στη Βρετανία το αντίστοιχο στατιστικό στοιχείο είναι 16 στις 100.000...) ενώ ένα παιδί στα τέσσερα (25%!) πεθαίνει πριν συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ηλικίας του. Προφανώς όμως η προτεραιότητα των κατοχικών δυνάμεων και των μαριονετών τους είναι οι αγωγοί, όχι οι κλινικές...

ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΡΑΝ
Ευρωπαϊκή και ρωσική δυσαρέσκεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εναυσμα ενός νέου γύρου διπλωματικών τριβών και ανταγωνισμών φαίνεται ότι πυροδότησε η δήλωση, εκ νέου, του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ότι «δεν αποκλείεται η στρατιωτική λύση κατά του Ιράν σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος». Η δήλωση Μπους έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση άρθρου στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» του Σέιμουρ Χερς, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί κομάντος πραγματοποιούν, ήδη, «αναγνωριστικές» επιχειρήσεις εντός του Ιράν, πληροφορία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της καθιστά σαφές ότι θα επιμείνει στη διπλωματική οδό και στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, όσον αφορά στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος αναφερόμενος στην τρόικα της ΕΕ που έχει προωθήσει το διάλογο με το Ιράν (Γερμανία - Γαλλία - Βρετανία), τόνισε ότι «μέχρι σήμερα έχουν διαψευστεί όσοι πίστευαν ότι θα διασπαστούμε εμείς οι τρεις στις προσπάθειές μας, ότι θα εγκαταλείψουμε το διάλογο ή ότι δε θα πετύχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το Ιράν. Τώρα, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η διπλωματία απέναντι στο Ιράν».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι δε θα έπρεπε «ούτε καν να γίνεται λόγος για στρατιωτική λύση απέναντι στο Ιράν». Ο Λαβρόφ δε δίστασε, επίσης, να εκτιμήσει δημοσίως ότι «οι στρατιωτικές απειλές που εκτοξεύονται κατά του Ιράν στοχεύουν, ουσιαστικά, με μη εμπορικές μεθόδους, να περιθωριοποιήσουν τη Ρωσία από την ιρανική πυρηνική αγορά».

«Να γυρίσουν οι στρατιώτες μας»

Η Ενωση Ειρήνης της Τουρκίας και το ΚΚ Τουρκίας καλούν το λαό να αντιταχθεί στην κλιμακούμενη συμμετοχή της χώρας στην κατοχή του Αφγανιστάν

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Η Ενωση Ειρήνης της Τουρκίας και το ΚΚ Τουρκίας (TKP) εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της νέας αποστολής στρατευμάτων από την τουρκική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν για την ενίσχυση της κατοχής της χώρας. Ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει, μετά την 11η Φλεβάρη, τη νατοϊκή διοίκηση της ISAF, δύναμης 9.000 ανδρών, η οποία «προστατεύει» την Καμπούλ. Την πολιτική διοίκηση της νατοϊκής αποστολής έχει ο Χικμέτ Τσετίν, «σοσιαλδημοκράτης» Τούρκος πολιτικός. Τόσο η Ενωση Ειρήνης όσο και το ΤΚΡ αντιτίθενται στη λειτουργία του τουρκικού στρατού ως «χωροφυλάκων του ιμπεριαλισμού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Καλούμε το λαό της χώρας μας... να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της χώρας» στην κατοχή του Αφγανιστάν, αξιώνοντας «να επιστρέψουν αμέσως».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ