ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα καθίζηση στη χωματερή Ανω Λιοσίων

Αποτέλεσμα της μεγάλης συσσώρευσης σκουπιδιών στην υπερκορεσμένη χωματερή. Σημαντικούς κινδύνους διατρέχουν οι εργαζόμενοι

Σε μεγάλο ύψος συσσωρεύονται πλέον αναγκαστικά τα σκουπίδια στην υπερκορεσμένη χωματερή
Σε μεγάλο ύψος συσσωρεύονται πλέον αναγκαστικά τα σκουπίδια στην υπερκορεσμένη χωματερή
Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, μετά και τη χτεσινή υποχώρηση απορριμμάτων, συνολικού όγκου 2.500 κυβικών μέτρων. Συγκεκριμένα, γύρω στις 11 το πρωί, μια επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων υπέστη καθίζηση και όπως λένε στο «Ρ» οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Οπως επισημαίνει ο Γ. Σπιθουράκης, από το ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου του ΕΣΔΚΝΑ, «ο ΧΥΤΑ πλέον έχει κορεστεί. Με δεδομένη τη στενότητα των χώρων που υπάρχουν για την εναπόθεση των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα τεράστια - λόγω του υπερκορεσμού της χωματερής - ύψη που χρειάζεται να ανεβούν τα απορριμματοφόρα για να αφήσουν τα σκουπίδια, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους». Συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί, οι κίνδυνοι κατακρημνίσεων και καθιζήσεων, είναι σε καθημερινή βάση για τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ, αλλά και τους εργαζόμενους των Δήμων, που πηγαίνουν τα απορρίμματα στη χωματερή.

Υπενθυμίζεται πως ο ΧΥΤΑ δέχεται 5.500 τόνους σκουπιδιών καθημερινά και παρά τις υποσχέσεις, τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα του υπερκορεσμού έγινε και μια μαζική κατολίσθηση, στο προηγούμενο τμήμα του ΧΥΤΑ, στις 10 Μάρτη του 2003 καταστρέφοντας τον υποσταθμό του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις είναι πως αν και εξαγγέλθηκε η δημιουργία νέας χωματερής στο Δήμο Φυλής - γεγονός που βρίσκει το ΚΚΕ ριζικά αντίθετο - εντούτοις ακόμη και αυτή η εξαγγελία δεν προχώρησε επί της ουσίας.

Ομως, και ενώ ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, είναι πλέον υπερκορεσμένος, η κυβέρνηση δεν έχει καν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των νέων χωματερών! Και σε αυτό το σημείο τεράστια είναι η ευθύνη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, με την οποία η αρμοδιότητα της κατασκευής του μεταβιβάζεται από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Με αυτό τον τρόπο οι διοικήσεις της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), του ΕΣΔΚΝΑ και η κυβέρνηση συμφώνησαν στην ακόμη παραπέρα απαξίωση του δεύτερου και στη βήμα προς βήμα συκοφάντηση του έργου του και την τελική απαξίωσή του.

Ολα αυτά, προφανώς, δε θα μπορούσαν παρά να έχουν ως αποτέλεσμα, τη χειροτέρευση της κατάστασης στον ήδη υπάρχοντα ΧΥΤΑ, γεγονός που εντείνει τις συνέπειες σε βάρος των κατοίκων των δήμων της γύρω περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για την είσοδο ιδιωτών στην πολύ κερδοφόρα «επιχείρηση» της διαχείρισης των απορριμμάτων...

Διαγωνισμός για τη λάσπη της Ψυττάλειας

Ολοκληρώθηκε χτες η κατάθεση των προσφορών για το έργο απομάκρυνσης και διάθεσης της λυματολάσπης που σωρεύεται στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και της Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, στο διαγωνισμό προσήλθαν εννέα εταιρίες και κοινοπραξίες εταιριών και κατέθεσαν οικονομικές και τεχνικές προσφορές οι οποίες ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον πίνακα που παρατίθεται, οι οικονομικές προσφορές κυμαίνονται από 39,70 ευρώ ανά τόνο λάσπης, χωρίς το ΦΠΑ, έως 99 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός είναι δεύτερη φορά που διεξάγεται, καθώς ο πρώτος ακυρώθηκε πριν μερικούς μήνες από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Εθιμοτυπικών... επιθεωρήσεων συνέχεια

Εθιμοτυπικών... επιθεωρήσεων συνέχεια για τον υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μετά το νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τσαρλς Ράις, χτες επισκέφτηκε το υπουργείο και συναντήθηκε με τον υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, Σάιμον Γκας, ο οποίος, δεν έμεινε απλά στα «τυπικά» αλλά «μπήκε κατευθείαν στο ζουμί».

Ειδικότερα, ο Σ. Γκας, με ευκαιρία της «πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, συζήτησε με τον Γ. Βουλγαράκη θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, κυρίως όμως τη συνεργασία Αθήνας - Λονδίνου στους τομείς καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος. Ολα αυτά μάλιστα, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Μ. Βρετανία τον Ιούλη του 2005.

Εκτός όλων των παραπάνω, ο νέος πρέσβης, ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την πορεία των ερευνών σε ό,τι αφορά την υπόθεση δολοφονίας του ειδικού φρουρού, Χαράλαμπου Αμανατίδη, έξω από το σπίτι του στρατιωτικού ακόλουθου της Βρετανίας, παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τέλος συζητήθηκε και η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού στη Μ. Βρετανία, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν. Τέλος, όπως και με τον Τ. Ράις προχτές, εκφράστηκε «η πεποίθηση για μια άριστη και παραγωγική συνεργασία».

Ε' ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οχι στην εγκατάσταση αστυνομικών υπηρεσιών

Νέα δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της οδού Σαλαμίνος 46, στην Αγία Σοφία του Πειραιά, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι κάτοικοι του Ε' Διαμερίσματος, διαμαρτυρόμενοι για την παράνομη μετακόμιση αστυνομικών υπηρεσιών που έγινε προχτές το βράδυ. Οι κάτοικοι διεκδικούν ο χώρος αυτός να γίνει σχολείο και αντιδρούν στη νέα επιβάρυνση της περιοχής τους με την εγκατάσταση αστυνομικών υπηρεσιών.

Στο πλευρό των κατοίκων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση». Σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Κίνησης, επισημαίνει ότι «με την υπόθαλψη και παράλειψη καθήκοντος του δημάρχου και του νομάρχη ξεκίνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης την παράνομη εγκατάσταση. Οι κάτοικοι την εμπόδισαν σημαντικά. Είναι πρώτα - πρώτα στο χέρι τους να εμποδίσουν τη μετακόμιση και να αποτρέψουν την καταστροφική για τη γειτονιά παράνομη χρήση».

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει

Δύο μήνες πριν από τη χτεσινή τελευταία καθίζηση στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στα Ανω Λιόσια, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων είχε προειδοποιήσει: «Και, βεβαίως, η κατάσταση στην Αττική είναι στο απροχώρητο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, και στο παλιό της μέρος και στο καινούριο. Και αν σε λίγους μήνες δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα καταρρεύσει λόγω υπερφόρτωσης».

Και συνέχισε: «Εξάγγειλαν τη δημιουργία χωματερής στο Δήμο της Φυλής. Εμείς, βεβαίως, είμαστε ριζικά αντίθετοι σ' αυτό, αλλά ούτε και αυτό έχουν ξεκινήσει. Ξαναλέω, εμείς δε συμφωνούμε με τη Φυλή, αλλά και γι' αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί, δεν έχουν κάνει τίποτα. Η κυβέρνηση της ΝΔ (διότι όλα τα προηγούμενα βαραίνουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), δεν έχει διατυπώσει ολοκληρωμένη θέση γι' αυτό το θέμα που καίει»...

Για να επισημάνει παρακάτω: «Και εδώ, βεβαίως, για να πούμε την αλήθεια, υπάρχουν και άλλοι συνεταίροι στο κουκούλωμα. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ. Ολοι αυτοί τονίζουν τα προβλήματα, αλλά στην ουσία αποκρύπτουν τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και εν πάση περιπτώσει ευθύνονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που βρισκόμαστε».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org