ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΟΝίτες...

(Το 1ο Συνέδριο της ΕΠΟΝ)

ΔΥΟ πλούσια αφιερώματα του «Ρ», την περασμένη Κυριακή, μας γύρισαν 56 χρόνια πίσω. Φτερούγισαν την καρδιά, φούντωσαν τις μνήμες, καθώς μας έφεραν στο 1ο Δημοκρατικό Αντιφασιστικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ, που στάθηκε σημαντικός σταθμός στην ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος. Η θρυλική ΕΠΟΝ, που μόλις συμπλήρωνε τρία χρόνια μαχητικής δράσης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους καταχτητές και που είχε πολεμήσει τους Σκόμπηδες στα οδοφράγματα του Δεκέμβρη, υπερνικώντας τον άγριο διωγμό των δοσιλόγων που είχαν ανεβάσει στην εξουσία τα κανόνια των Αγγλων, έφτανε το Γενάρη του 1946 στο 1ο Συνέδριο, για να προσδιορίσει το νέο ξεκίνημα της Οργάνωσης για την ανοικοδόμηση της χώρας.

ΘΑ θυμίσουμε σήμερα πως σ' εκείνη ακριβώς την περίοδο 15.000 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κι ανάμεσά τους εκατοντάδες ΕΠΟΝίτες και αετόπουλα βρίσκονταν στις φυλακές με τις πιο ασύστατες κατηγορίες. Οι παλιές μεσαιωνικές φυλακές δεν επαρκούσαν. Και οι πιο απίθανοι χώροι σε κάθε σημείο της χώρας χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν φυλακές. Στο περιοδικό μας, τη «Νέα Γενιά», έφθαναν τότε από τους κρατούμενους ΕΠΟΝίτες, αλλά και τα αετόπουλα, υπομνήματα διαμαρτυρίας για τις μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τα βασανιστήρια που συχνά τους υπέβαλαν. Οι ΕΠΟΝίτες, παλεύοντας και μέσα στα κάτεργα, είχαν τις εφημεριδούλες, στις οποίες δημοσίευαν και γνωστοποιούσαν στον έξω κόσμο το μαρτύριο το εξοντωτικό που ζούσαν μέσα στα κάτεργα, όπου τους είχαν φυλακισμένους.

ΤΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ που έφθαναν στο Συνέδριο από τις φυλακές από κάθε σημείο της χώρας μαρτυρούσαν το όργιο των διωγμών που είχε εξαπολυθεί από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς. Και το οποίο, καθώς προχωρούσε, όλο και δυνάμωνε και γινόταν πιότερο αιματηρό. Οι ΕΠΟΝίτες από τις φυλακές Σερρών, Ζακύνθου, Κομοτηνής, Τρίπολης, Αγίου Κοσμά, Ιωαννίνων, Σπάρτης, οι φυματικοί φυλακισμένοι ΕΠΟΝίτες της «Σωτηρίας», Μεσολογγίου, οι 150 φυλακισμένοι στις φυλακές Καρέλια της Καλαμάτας κι από πολλές άλλες φυλακές της χώρας έστελναν φλογερούς χαιρετισμούς στο Συνέδριο, στους συναγωνιστές, που μαζί τους πολέμησαν στον Αγώνα. Οι φυλακισμένοι ΕΠΟΝίτες παρουσίασαν, επίσης, στο Συνέδριο τις χειρόγραφες εφημερίδες τους, καθώς και άλλα αντικείμενα, κομψοτεχνήματα χειροτεχνίας, δουλεμένα με φαντασία και αξιοσύνη από τους ίδιους. Δυο καραβάκια, μοναδικά, σταλμένα από τους ΕΠΟΝίτες των φυλακών Αίγινας.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ απίθανο, αλλά έγινε κι αυτό. Εκείνους τους καιρούς, ακόμη και αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αυτές προς την οδό Μπουμπουλίνας, χρησιμοποιήθηκαν για φυλακή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Το ποίημα «Το Μουσείο» του Μανώλη Αλεξίου, δημοσιευμένο στη «Νέα Γενιά», αναφέρεται σ' αυτό το γεγονός, που ξάφνιασε τους διαβάτες όταν «...γέμισαν σε λίγο τα παράθυρα / από εφήβους, από Ηρακλείς και Ποσειδώνες / που τραγουδούσαν το "Είμαστε μεις Ελλάδα τα παιδιά σου"...».

ΣΤΑ πλαίσια του Συνεδρίου, η ΕΠΟΝ, στη Λέσχη της (Ακαδημίας 15), παρουσίασε και μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα Εκθεση του παράνομου Τύπου, των εφημερίδων που είχαν βγει στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής. Μαζί με τη «Νέα Γενιά» και τα άλλα έντυπα των περιοχών, η Οργάνωσή μας παρουσίασε ακόμη και μια μεγάλη σειρά από αφίσες, προκηρύξεις, περιοδικά, εφημεριδούλες από ομάδες που λειτουργούσαν σε μικρά χωριά και όλα με υλικά ζωής και αγώνα. Ο Γκι ντε Μπουασόν, βουλευτής του ΚΚΓ και πρόεδρος της ΠΟΔΝ, εντυπωσιασμένος από το πλήθος, αλλά και την ποιότητα των εντύπων, ζητούσε λεπτομέρειες για την έκδοσή τους. Το ίδιο συνέβη και με τους επισκέπτες της Εκθεσης, που για πρώτη φορά είχαν μια συνολική εικόνα για τον ΕΠΟΝίτικο παράνομο Τύπο. Η «Νέα Γενιά» σημείωνε: «...Ολόκληρη η ιστορία της ΕΠΟΝ περνά μέσα από τον παράνομο Τύπο μας. Κι αυτός που θα γράψει την ιστορία της θα πρέπει να σκύψει πολύ πάνω σ' αυτά τα έντυπα, που κάποια μέρα η καινούρια Ελλάδα θα τα συγκεντρώσει στα επίσημα αρχεία της...».

ΝΑ θυμίσουμε ακόμη τις πολιτιστικές - μορφωτικές εκδηλώσεις, που είχε συμπεριλάβει το πρόγραμμα του Συνεδρίου για τους νεολαίους συνέδρους. Μια μικρή εκδρομή στο Σούνιο με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και επίσκεψη στην Ακρόπολη, όπου δυο μεγάλοι αρχαιολόγοι κι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο Χρήστος Καρούζος κι ο Γιάννης Μηλιάδης, μίλησαν στους νεολαίους για τα μνημεία της Ακρόπολης. Εκείνη την εποχή, η Αθήνα ζούσε με αφάνταστη κοσμοσυρροή την προβολή των σοβιετικών ταινιών, που είχε φέρει η ΣΟΒ - ΦΙΛΜΣ. Ετσι, οι ΕΠΟΝίτες σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δούν το φιλμ «Εξι ώρες μετά τον πόλεμο» και να παρακολουθήσουν στους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» το σοβιετικό έργο «Αναγκαστική Προσγείωση».

ΑΛΛΑ το Συνέδριο είχε και την αθλητική ποδοσφαιρική εκδήλωση, με συνάντηση της ΕΠΟΝ Αθήνας με την ΕΠΟΝ Πειραιά και με νικητές τους ΕΠΟΝίτες ποδοσφαιριστές του Πειραιά και με σκορ 3-1. Στη σύνθεση των ομάδων, υπήρχαν μεγάλα ονόματα και, παρά το ξεροβόρι, γεμάτο το γήπεδο του Πανιώνιου. Γεροί και παλιοί οι δεσμοί των ποδοσφαιριστών με την ΟΚΝΕ και την ΕΠΟΝ. Και στο γήπεδο, αντί για σφυρίγματα, κραυγές, ακούστηκε από Αθηναίους και Πειραιώτες το ίδιο τραγούδι: «Εμπρός ΕΠΟΝίτες αδέρφια / και πάλι...». Εδώ και 56 χρόνια από τότε...


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Στο φόντο της αδιάκοπης καταστολής

To γκρίζο και θολό τοπίο της τρομοκρατολογίας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την περασμένη βδομάδα τα ΜΜΕ. Λίστες, ΚΥΠατζήδες, δημοσιεύματα, εκπομπές, δηλώσεις διαφόρων «αστέρων» των καναλιών, στρατηγοί, πράκτορες, ασφαλίτες, μυστικές υπηρεσίες... Ολη η «αφρόκρεμα» του συστήματος. Οι «σουπιές» της εξουσίας αμόλησαν πάλι το μελάνι τους για να κρύψουν ότι δεν τους αρκεί η υπάρχουσα νομοθεσία και οι συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας και δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζονται και άλλα. O κουρνιαχτός που σηκώθηκε έκρυψε το πρόβλημα, που είναι το ότι ετοιμάζουν και άλλα μέτρα, τα οποία θα ποδοπατήσουν τις ατομικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και, πάνω απ' όλα, τη συλλογική κοινωνικοπολιτική δράση.

Ενισχύεται το καθεστώς του τρόμου

Πρώτα - πρώτα, το ότι η κυβέρνηση ερευνά την πιθανότητα κατασκευής πλαισίου, που θα διευκολύνει νομικά τους χειρισμούς της στο θέμα της τρομοκρατίας. Αυτό θα διασφαλίζει οποιονδήποτε θέλει να δώσει στοιχεία στις διωκτικές αρχές για τρομοκρατικά χτυπήματα. Ετσι, επιδιώκει να ενισχύσει την καταδοτική δραστηριότητα ορισμένων, για τους οποίους θα ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε μέσα σε καθεστώς ασφάλειας να «καρφώνουν» στις αρχές, υπαρκτές ή ανύπαρκτες, πληροφορίες. Με το αζημίωτο, φυσικά... Κι αυτό παρά το ότι ο «τρομονόμος» ενισχύει αυτού του είδους τη δραστηριότητα με τις διατάξεις του.

Επειτα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έθεσε θέμα αλλαγών στην υπάρχουσα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή αδικημάτων, για τα οποία έχει παρέλθει η 20ετία. Ετσι, ετοιμάζει κι άλλες ...αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις μέσα σε λίγους μήνες.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την ύπαρξη συντονιστικού κέντρου που λειτουργεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και συντονίζει Αμερικανούς, Βρετανούς και Ελληνες πράκτορες. Το τελευταίο διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά η ουσία παραμένει. Αλλωστε, οι στενές επαφές εξασφαλίζονται με τις συχνές επισκέψεις Αμερικανών σε Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ΕΥΠ. Εκτός αυτού, υπάρχουν και τα τηλέφωνα... Στο θέμα της συνεργασίας, ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ δήλωσε ότι «η τρομοκρατία είναι θέμα, για το οποίο συνεργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε συχνά». Η διευκρίνιση του πρέσβη είναι αρκετή για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Εκτός των άλλων, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αόριστη και δεν απέκλεισε τη λειτουργία τέτοιου συντονιστικού κέντρου. Δε διέψευσε δημοσίευμα, που έκανε λόγο για διώξεις που θα ασκήσουν Αμερικανοί σε βάρος Ελλήνων πολιτών, που τους θεωρούν ύποπτους, προκειμένου να ζητηθεί η έκδοσή τους και να δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια. Δε διαψεύστηκε, επίσης, πληροφορία, που δημοσιεύτηκε, ότι στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ έχουν αναλάβει την άμεση ευθύνη για τους εργαστηριακούς ελέγχους ευρημάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις, τα οποία στέλνονται στο Λονδίνο.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θεωρεί αξιόποινη κάθε μορφή υποστήριξης σε «τρομοκρατικές» ομάδες. Η τελευταία είχε απαλειφθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης των χωρών - μελών στην απόφαση για την τρομοκρατία και το ευρωένταλμα. Κι αυτό για να μην υπάρξει, υποτίθεται, κίνδυνος ποινικοποίησης πολιτικών απόψεων, όταν αυτό είναι ένα από τα ζητήματα, τα οποία επιδιώκουν να χτυπήσουν. Και, βεβαίως, όταν μιλούν για πολιτικές απόψεις, εννοούν αυτές που αμφισβητούν και αντιστρατεύονται το σύστημά τους, την κυριαρχία των μονοπωλίων, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τους άδικους πολέμους, που αγωνίζονται για την ανατροπή τους, για μια κοινωνία με τους λαούς κυρίαρχους. Παράλληλα, θα επιτρέπεται, κάτω από όρους, η παράδοση υπόπτων σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, ακόμη και για αδικήματα, για τα οποία οι ύποπτοι δεν είχαν διωχτεί ποινικά.

Στόχος οι υποταγμένες συνειδήσεις

Φαίνεται, πια, ότι το κλίμα τρομοκρατολογίας που καλλιεργείται έντονα και έντεχνα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχει επιπλέον στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, που θα προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία στους απλούς ανθρώπους του μόχθου. Ετσι, θα δικαιολογηθούν παραπέρα κατασταλτικά μέτρα. Μάλιστα, αυτή η αναγκαιότητα προβάλλεται επίσημα ως αιτιολογία, ενόψει της πραγματοποίησης του ...εθνικού στόχου, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Για την ασφάλειά τους, θα τοποθετηθούν 1.200 κάμερες σε επίκαιρα σημεία της Αττικής, που θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών. Εκτος από την Τροχαία, θα χρησιμοποιηθούν από την Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι δημοσιεύματα και λίστες έκρυψαν αυτά τα γεγονότα, που στοχεύουν στην τρομοκρατία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, γενικότερα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος. Αλλωστε, η άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού απαιτεί και την πρόληψη της οργανωμένης αντίστασης σ' αυτήν, της οργανωμένης αμφισβήτησης της δράσης και της κυριαρχίας του. Γεγονός, που, αντικειμενικά, θα δυναμώνει, αφού οι λαοί οδηγούνται στην εξαθλίωση, ακόμη και στο θάνατο με τους πολέμους, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Και η δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος απαιτεί δραστική καταστολή, προκειμένου η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που φτάνει ως τον πόλεμο να γίνεται αποδεκτή διά της βίας. Για να πετύχει η «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», χρειάζεται μια υποταγμένη κοινή γνώμη υπό το κράτος του τρόμου, που οικοδομούν, τόσο με τις τρομοκρατικές ενέργειες μυστικών υπηρεσιών, όσο και με τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς και τους «τρομονόμους» τους.


Γ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ