ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η παρουσίαση της Διακήρυξης για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην πόλη όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ το 1918, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της ΚΕ για την παρουσίαση της Διακήρυξης για τα 100 χρόνια του Κόμματος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει χρονικό της αγωνιστικής δράσης του Κόμματος, μέσα από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό με ντοκουμέντα της εποχής.

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος θα ξεδιπλωθούν στο κοινό της εκδήλωσης εστιάζοντας σε σημαντικούς σταθμούς: Η ίδρυση του ΚΚΕ ως γνήσιου «τέκνου της ανάγκης» και η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο Μεσοπόλεμο, ο Μάης του 1936, η Κατοχή και οι αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με μπροστάρη το Κόμμα. Ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 και η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης της χώρας μας τον περασμένο αιώνα, η αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ.

Επίσης, η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τα ξερονήσια, η αντιδικτατορική πάλη και η Απόφαση για την ίδρυση της Νεολαίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ. Λίγο μετά, η ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος το 1974, η αντοχή του στο κύμα της αντεπανάστασης, η αντιμετώπιση της εσωκομματικής κρίσης και των αποτελεσμάτων της γενικότερης κρίσης στο κομμουνιστικό κίνημα. Τέλος, η μετέπειτα πορεία του ΚΚΕ, κόντρα στο ρεύμα, η σύγχρονη πάλη για την ενίσχυση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την Κοινωνική Συμμαχία.

Τα κείμενα που θα ακουστούν βασίζονται σε έργα των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Βάρναλη, Μέλπως Αξιώτη, Δημήτρη Χατζή, Τάσου Λειβαδίτη και Αλκη Αλκαίου, αλλά και σε ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος. Τα τραγούδια που θα ακουστούν έχουν μελοποιηθεί από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Χρήστο Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Βαγγέλη Κορακάκη, ενώ περιλαμβάνονται και αντάρτικα.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση του τραγουδιού «Ρόδι» σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, που παραχώρησε στο Κόμμα ο συνθέτης. Το τραγούδι είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Παύλος Ορκόπουλος.

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Ανδρονιάδης.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Μάνος Καλπάκης (μπουζούκι), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Δημήτρης Γιαννούχος (κρουστά), Φώτης Αθανασίου (κλαρινέτο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικες), Βασίλης Μακρής (μπάσο).

Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Βαγγέλης Κορακάκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Θοδωρής Καρέλλας, Πολυξένη Καράκογλου, Νατάσα Μουσάδη.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Πολύ μεγάλη η διακίνηση το περασμένο Σαββατοκύριακο

Η πανεξόρμηση με την εφημερίδα μας, που είχε ένθετη τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, την έφερε πρώτη σε κυκλοφορία πανελλαδικά, με 62.630 φύλλα

Σε σπίτια...
Σε σπίτια...
Με μια μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» υποδέχθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο 13 Γενάρη.

Η συνολική κυκλοφορία της εφημερίδας μας έφτασε τα 62.630 φύλλα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, αριθμός που περιλαμβάνει τα φύλλα που διακινήθηκαν μέσω των Κομματικών Οργανώσεων και των περιπτέρων. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το πρακτορείο διακίνησης, φέρνει τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στην πρώτη θέση ανάμεσα στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η πανεξόρμηση, που οργανώθηκε από χιλιάδες μέλη και φίλους του Κόμματος, με καλή προετοιμασία, καταμερισμό πλάνων, χαρτί και μολύβι για να φτάσει το φύλλο σε τόπους δουλειάς και λαϊκά σπίτια, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη. Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά αυτό που αφορά κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ, το γεγονός ότι η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», το κέρδισμα νέων αναγνωστών, θα έρθουν μέσα από τη στοχευμένη διακίνηση άνθρωπο τον άνθρωπο, με επιμονή και σχέδιο από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Ετσι ήταν επιτυχημενη και αυτή η εξόρμηση. Με ενθουσιασμό για τα 100χρονα του Κόμματος, της ηρωικής του πορείας, των πολύτιμων διδαγμάτων που συμπυκνώνονται στις σελίδες της Διακήρυξης, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ οργάνωσαν έγκαιρα τη μάχη της διακίνησης. Μέρες πριν την κυκλοφορία, με αφίσα, με πανό στις γειτονιές, με διακίνηση ανακοινώσεων, με προσωπική επαφή, με την κομμουνιστική άμιλλα, προετοίμασαν χιλιάδες εργαζόμενους για να πάρουν το συγκεκριμένο φύλλο.

Μελετάμε το ντοκουμέντο, ισχυροποιούμε το Κόμμα

Σειρά τώρα παίρνουν η μελέτη του ντοκουμέντου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα και η οργάνωση της πολύμορφης δραστηριότητας για την κορυφαία επέτειο, με άξονα την ισχυροποίηση του Κόμματος, την πιο αποφασιστική προώθηση στη ζωή των Αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το στέριωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Ο πιο αποφασιστικός δείκτης αυτής της προσπάθειας θα είναι το κέρδισμα νέων εργατών από τα εργοστάσια, τους σημαντικούς κλάδους, στην οργανωμένη πάλη. Θα είναι το πόσοι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα θα κάνουν το σημαντικό βήμα να ενισχύσουν το ΚΚΕ με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, με την ένταξή τους στις γραμμές του, για να οικοδομηθούν περισσότερες Κομματικές Οργανώσεις εκεί που χτυπά η καρδιά της ταξικής πάλης, στον τόπο δουλειάς.

Με την κορύφωση των εορτασμών για τα 100χρονα του Κόμματος, μπαίνει στην τελική ευθεία και η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις για τη στρατολογία και την Οικοδόμηση του Κόμματος, για τη βελτίωση της κοινωνικής και ηλικιακής σύνθεσης των γραμμών μας. Σε αυτήν την πορεία, σημαντικό εργαλείο είναι ο «Ριζοσπάστης», η καθημερινή του μελέτη, η διακίνηση σε νέους χώρους δουλειάς, η αξιοποίηση του περιεχομένου του. Με την πείρα από την πανεξόρμηση συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την άνοδο της διακίνησης.

... και σε χώρους δουλειάς
... και σε χώρους δουλειάς
Στην κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» ανά περιοχή περιλαμβάνεται η εκτίμηση της διακίνησης στα περίπτερα
Στην κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» ανά περιοχή περιλαμβάνεται η εκτίμηση της διακίνησης στα περίπτερα
Περιοδεία του ΚΚΕ στην Ημαθία

Στην Ημαθία θα περιοδεύσει την Τρίτη 23 Γενάρη ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 12 μ., στον πολυχώρο Ελιά, στη Βέροια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η καλλιέργεια της "ιατρικής- φαρμακευτικής" κάνναβης - οι θέσεις του ΚΚΕ». Νωρίτερα, στις 10 π.μ., θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας. Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Επισκοπής και στις 6 μ.μ. θα περιοδεύσει στην Επισκοπή.

Γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr»

Λαϊκό γλέντι με καλό φαΐ, κρασί και ζωντανή μουσική διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», την Κυριακή 21 Γενάρη στη 1 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης (Λητούς και Κύμης, Μεταμόρφωση).

Πληροφορίες και προσκλήσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr».

Συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Μεσαράς Κρήτης καλεί στο κέντρο διασκέδασης «ΟΑΣΗ», στα Καπαριανά Μοιρών, σε πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ. Μετά την ομιλία θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΚΟΒ και θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

Την Κυριακή 21 Γενάρη:

-- Στις 12.30 μ.μ., οι ΚΟ Χαλκίδας καλούν σε συνεστίαση, στο κλειστό γήπεδο «Χαλκιά - Αναστασιάδη» (Κυκλάδων 18, πρώην «Πειραϊκή - Πατραϊκή»). Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Σαρρή.

-- Στη 1 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς διοργανώνει συνεστίαση με ζωντανή μουσική, φαγητό και γλέντι στο κέντρο «Γιούλας».

-- Στη 1 μ.μ. η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας διοργανώνει συνεστίαση στο χώρο της Λέσχης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-- Η ΤΟ Κέρκυρας διοργανώνει πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση, στη 1 μ.μ., στο κέντρο διασκέδασης «ΓΛΟΥΠΟΣ», στη Μηλιά Κοινοπιαστών.

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο γλέντι που διοργανώνει την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 1 μ.μ., στην αίθουσα επιβατών ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝΑΣ» (Ακτή Βασιλειάδη - Σιλό, είσοδος από πύλη Ε2). Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι πρωτοπόρες ΚΟΒ και οι πρωτοπόροι σύντροφοι, με βάση την άμιλλα στην Οικονομική Εξόρμηση, στη στρατολογία και στον «Ριζοσπάστη».

ΤΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαίνια ιδιόκτητων γραφείων

Πολιτική εκδήλωση για τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 11 το πρωί. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 28 Γενάρη

Την Κυριακή 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις Μενιδίου - Φυλής Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών εκδήλωση με θέμα: «Υπάρχει λύση! Εξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή».

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, από το συγκρότημα του Νίκου Θεοδωράκη.

Σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΡΤ2

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΡΤ2, την Τρίτη 23/1, στις 18.00



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ