ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής αύριο Σάββατο στο Πέραμα

Στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ηρώων

Στιγμιότυπο της σύσκεψης
Στιγμιότυπο της σύσκεψης
Στο πόδι βρίσκονται σύλλογοι, εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς κλιμακώνοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και στα παιδιά τους αλλά και δίνοντας απάντηση στις προκλήσεις των εγκληματιών νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τους νέους και τις νέες σε συγκέντρωση, αύριο Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα απευθύνουν σωματεία του Πειραιά.

Τα σωματεία που καλούν στη συγκέντρωση είναι: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών, Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Οικοδόμων, Παράρτημα Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού.

Σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων της πόλης, συζητήθηκε η οργάνωση της συγκέντρωσης και αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ενωσης Γονέων.

«Οι εργαζόμενοι του Πειραιά και όλης της χώρας έχουν αποδεχθεί τα προσφυγοπούλα στα σχολεία δίπλα στα δικά τους παιδιά αφού η συντριπτική πλειοψηφία του λαού καταλαβαίνει πως το να φεύγεις κυνηγημένος μαζί με την οικογένειά σου για να γλιτώσεις από πυραύλους και σφαίρες, όταν σκυλοπνίγεσαι μέσα σε σχεδίες για να επιβιώσεις, είσαι άνθρωπος που έχεις ανάγκη για αλληλεγγύη και προστασία, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά βρέφη και μικρά παιδιά», αναφέρουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους, και προσθέτουν: «Τα σωματεία μας από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους υλικά και ηθικά, αλλά και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ώστε οι πρόσφυγες να καταλήξουν το γρηγορότερο στον προορισμό που επιθυμούν αλλά και όσο παραμείνουν στη χώρα μας να ζουν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας».

Απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε γονιό «να απομονώσει τους εγκληματίες νεοναζί που πατάνε πάνω στην άσχημη κατάσταση που ζούμε ως εργαζόμενοι και προσπαθούν να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα. Για την τραγική κατάσταση που αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ευθύνη έχουν αυτοί που βάζουν τους λαούς όλου του κόσμου να σφάζονται στους πολέμους για το μοίρασμα των πετρελαίων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας».

Καλούν τους εργαζόμενους όλης της περιοχής του Πειραιά να υποδεχθούν τα προσφυγοπούλα «σαν να είναι παιδιά μας και μαζί να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά».

Μαζί με τη μόρφωση τα παιδιά να βρουν ζεστασιά και θαλπωρή

«Τα παιδιά δεν βάζουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Ενα Συράκι που ήρθε στο σχολείο, τα υπόλοιπα παιδιά όχι μόνο το υποδέχτηκαν αλλά ενθουσιάστηκαν γιατί απέκτησαν έναν ακόμα φίλο για το παιχνίδι». «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε την ενημέρωση που πρέπει από την κυβέρνηση, αλλά και τη δημοτική αρχή. Η άγνοιά μας δημιουργεί και το φόβο μας. Οι γονείς φοβόμαστε, γιατί όλα αυτά είναι καινούργια. Πολλοί που εμφανίζονται ως "γνώστες", αλλά και τα κανάλια, σκόπιμα μας παραπληροφορούν. Εκεί έρχεται από πάνω η Χρυσή Αυγή να ενισχύσει αυτά μας τα συναισθήματα». «Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας για τα προσφυγόπουλα και μαζί με τη μόρφωση να βρουν ζεστασιά και θαλπωρή και όχι να είναι σε σκηνές, στο κρύο. Αυτά είναι που εξανθρωπίζουν».

Οι παραπάνω ήταν ορισμένες από τις σκέψεις που κατάθεσαν γονείς στη χτεσινή σύσκεψη. Η πρόεδρος της Ενωσης, Ειρήνη Καλαϊτζή, μιλώντας στους γονείς, ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, που χωρίς να προετοιμάσουν το έδαφος για την υποδοχή των προσφυγόπουλων έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων τα πράγματα, στρώνοντας το έδαφος για τη Χρυσή Αυγή.

Στο μεταξύ, στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να πάρει το πάνω χέρι στο Δημοτικό Σχολείο στο Ικόνιο που προορίζεται για τη μόρφωση των 25 προσφυγόπουλων. Χτες το απόγευμα, η αυτοαποκαλούμενη «επιτροπή γονέων» που έχει συσταθεί από φασιστοειδή - αφού πρώτα ανάγκασαν με τρομοκρατία και απειλές το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε παραίτηση - είχε καλέσει γονείς του σχολείου σε σύσκεψη στην εκκλησία Μεταμόρφωση Σωτήρος που βρίσκεται στην περιοχή. Η σύσκεψη δεν τους βγήκε αφού οι γονείς τούς γύρισαν την πλάτη.

Τέλος, συνεχίζεται το κύμα καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από μαζικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, αφού στις προχτεσινές αποφάσεις, προστέθηκαν δεκάδες άλλες ανακοινώσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταδίκασε την επίθεση των φασιστοειδών

Αίτημα συζήτησης κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Σχολείο στο Νέο Ικόνιο Περάματος καταδίκασε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από σχετικό αίτημα συζήτησης που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εισηγούμενος το θέμα, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε: «Οι υπόδικοι εγκληματίες, ναζιστές της Χρυσής Αυγής, με αστυνομική συνοδεία όπως συνήθως διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, την δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, τα στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα και δεκάδες ύπουλες επιθέσεις, τώρα τα έβαλαν με τα μικρά προσφυγόπουλα που θα πήγαιναν στο σχολείο στο Ικόνιο. Τους ενοχλεί γιατί γλίτωσαν από τις βόμβες, τις σφαίρες των αφεντικών τους και δεν πνίγηκαν στη διαδρομή. Στοχοποιούν τα προσφυγόπουλα και τις οικογένειές τους για να καλύψουν τις ευθύνες των αφεντικών τους για την κατάσταση που βρίσκεται η εργατική τάξη, ο λαός. Στοχοποιούν τώρα τα προσφυγόπουλα, στο στόχο τους όμως έχουν τα παιδιά όλου του κόσμου. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα γιατί ακριβώς μιλάμε για παιδιά και τις οικογένειές τους που είναι παγωμένοι, πεινασμένοι και εγκλωβισμένοι παρά τη θέλησή τους, με ευθύνη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Ακολούθως, ο Γ. Μανουσογιαννάκης ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί συναινεί και κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας τους πρόσφυγες αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα των συνθηκών φιλοξενίας τους, που μέσα σε αυτό είναι και η εκπαίδευση των παιδιών τους. «Η ευθύνη της κυβέρνησης για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής για να μην αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης είναι μεγάλες όπως και η άσχημη κατάσταση των σχολείων που λειτουργούν με ελλείψεις, πολλές φορές δίχως υλικά, θέρμανση και άλλα», συμπλήρωσε.

Τη γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης των γεγονότων και της πολιτικής πρόκλησης ακολούθησε εκπρόσωπος της παράταξης της Χρυσής Αυγής που έλαβε το λόγο στο Συμβούλιο.

Από τη συζήτηση που έγινε χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο απείχε η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού (ΠΑΣΟΚ). Ενώ η παράταξη της ΝΔ επιχείρησε να αποδυναμώσει τη σοβαρότητα του θέματος και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «έχει βρεθεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ».

Τη στάση τους σχολίασε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Πρωτούλης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την αστική πολιτική, δηλαδή από την πολιτική της κυρίαρχης τάξης, από τους εφοπλιστές, τις επιλογές των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών, από το σύστημά τους που τους υπηρετεί και για τους οποίους δουλεύει. Αποδείχθηκε ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι κυρίαρχες σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αστικού πολιτικού κόσμου. Η διαφορά με τη Χρυσή Αυγή είναι ότι δεν έχει φτιασιδώματα. Εχει πρόσωπο ανοιχτής τρομοκρατίας».

Ο ίδιος στηλίτευσε επίσης το στόχο να ενοχοποιηθούν για την κρίση, για την άσχημη κατάσταση στα σχολεία, για την άσχημη κατάσταση που φάνηκε τώρα μπροστά στη βαρυχειμωνιά, όχι η κυβερνητική πολιτική, όχι η πολιτική της ΕΕ, όχι η αστική πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά να ενοχοποιηθούν τα παιδιά των προσφύγων, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και πάει λέγοντας. Κατέδειξε επίσης τις ευθύνες και όσων ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής, καθώς όταν ακριβώς συμβαίνουν όλα αυτά, φωτογραφίζονταν μαζί τους...

Προβοκάτσια από τον «Alpha»

Μια άθλια και προβοκατόρικη επίθεση επιχείρησε το χτεσινό δελτίο ειδήσεων του «Alpha» στη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου και προσωπικά στον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Μιχάλη Σελέκο. Το δήθεν «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη αντέστρεψε την πραγματικότητα σχετικά με την προσφορά της δημοτικής αρχής στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Σκαραμαγκά.

Αν στηριζόταν σε στοιχειώδη έρευνα, η δημοσιογράφος δεν θα ισχυριζόταν ότι «το κέντρο φιλοξενίας είναι στην ευθύνη του δήμου». Θα μπορούσε να πληροφορηθεί ότι παρόλο που ο καταυλισμός λειτουργεί με την εποπτεία του Πολεμικού Ναυτικού, ο Δήμος Χαϊδαρίου κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ανακούφιση των προσφύγων, χωρίς να έχει πάρει έστω και ένα ευρώ από το κράτος, την ίδια στιγμή που οι ΜΚΟ απολαμβάνουν παχυλές χρηματοδοτήσεις. Αν ο «Alpha» ήθελε την τοποθέτηση του δημάρχου που δήθεν «έψαχνε», δεν θα είχε κόψει την προηγούμενη μέρα τα περισσότερα από όσα είπε στο μικρόφωνο και δεν θα αρνιόταν να τον βγάλει ζωντανά στον αέρα για να περιγράψει τη στήριξη του δήμου στους χιλιάδες πρόσφυγες.

Απλά, ήταν μία άθλια προβοκάτσια...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org