ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα - μπλόκο στους φασίστες

Με ανακοίνωσή της Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ καλεί σε αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα και μπλόκο στους φασιστές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους δεν έχουν καμία ευθύνη για τη σημερινή τους κατάσταση. Δεν επέλεξαν ούτε τον ξεριζωμό ούτε την εξαθλίωση, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους. Αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν κάθε δικαίωμα να είναι υγιείς, να μορφωθούν, να ζουν ανθρώπινα. Γι' αυτό και στις γειτονιές του Περάματος, του Περιστερίου και αλλού, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι και νεολαία σήκωσαν ασπίδα προστασίας και απέτρεψαν το σχέδιο των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής. Οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και να εμποδίσουν την πρόσβαση των προσφυγόπουλων με φωνές, βρισιές και προπηλακισμούς. Βρήκαν τείχος.

(...) Η τραγική κατάσταση των προσφύγων είναι ο μονόδρομος που τους έφτιαξαν οι αφεντάδες, τα μονοπώλια και το σύστημά τους, στον ανταγωνισμό τους για το μοίρασμα των πετρελαίων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας. Και στον πόλεμο και στην ειρήνη τους είναι θύματα οι λαοί (...)

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να μη δείξουν καμία ανοχή στους φασίστες - νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καμία ανοχή στην εγκληματική ιδεολογία και δράση τους, να τους απομονώσουν».

Αναφορικά με τους χρυσαυγίτες στην ανακοίνωση σημειώνεται:

  • Τα βάζουν με γυναικόπαιδα - τώρα και με τα δημοτικά - αλλά είναι σούζα μπροστά στα αφεντικά.
  • Παρακαλάνε για αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, την ώρα που αυτό λείπει από τα σχολεία και τα σπίτια μας.
  • Κυνηγούν τον μετανάστη και στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για τον Ελληνα εργάτη.
  • Κάνουν το νταηλίκι - σόου για να δείξουν ως υπεύθυνους για το σημερινό χάλι τα θύματα, και όχι τους θύτες, δηλαδή τα ξένα και τα ντόπια μονοπώλια, που κερδίζουν δισεκατομμύρια και απ' τις πολεμικές συγκρούσεις.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και για την προσπάθεια ξεπλύματος των φασιστών με διάφορες δηλώσεις, αλλά και με τις κοινές επισκέψεις σε Ρω και Καστελόριζο...

Η ΚΝΕ καλεί:

Να δείξουμε τώρα με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας, με συλλογή τροφίμων, ρούχων, σχολικών ειδών. Να εξαπλωθεί η στήριξη σε σχολεία, πανεπιστήμια, γειτονιές και χώρους δουλειάς. Να υποδεχτούμε τα προσφυγόπουλα, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών, της νεολαίας, στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία. Να εκφραστεί τώρα η καταδίκη των ρατσιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων και της τραμπούκικης δράσης, από σωματεία, φορείς, μαθητικά συμβούλια και συνελεύσεις σχολείων, από τους εκπαιδευτικούς, από φοιτητικούς συλλόγους.

  • Είναι ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης η ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό, με ανθρώπινες και ασφαλείς υποδομές.
  • Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής - Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Αμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας. Να εξασφαλιστούν δωρεάν εμβολιασμός και εξετάσεις όλων των παιδιών με ευθύνη του κράτους.

Και καταλήγει τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα Ελλήνων και προσφύγων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και ενάντια στα μαντρόσκυλα του συστήματος, τους φασίστες που θέλουν να υποτάξουν όλο το λαό στη χαμοζωή (...) Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στη ρίζα του προβλήματος, ενάντια στο ίδιο το σύστημα, που γεννά τον πόλεμο, την κρίση, το φασισμό και την προσφυγιά».

ΜΕΝΙΔΙ
Βάφτισαν το γιαπί ... «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων!

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε χτες με αφορμή παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων, μάλλον δεν είναι η μοναδική

Η οικοδομή που «φιλοξενεί» πρόσφυγες
Η οικοδομή που «φιλοξενεί» πρόσφυγες
Σε γιαπί και κάτω από άθλιες συνθήκες στοιβάζονται δεκάδες πρόσφυγες στο Μενίδι. Την εικόνα αυτή είδαν με τα μάτια τους μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, όταν έφτασαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν στον εργολάβο επειδή χρωστάει δεδουλευμένα σε μετανάστη εργάτη που δούλεψε για τη μετατροπή του κτιρίου σε «κέντρο φιλοξενίας» προσφύγων. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρία ανθρώπου που βρισκόταν εκεί ως μέλος των «Γιατρών του Κόσμου» (σ.σ. στο χώρο υπήρχε και βανάκι της ΜΚΟ), το κτίριο λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας με χρηματοδότηση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ...

Ετσι, λοιπόν, στη χτεσινή τους παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο, τα μέλη του Συνδικάτου αντίκρισαν 73 Σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον σε όροφο οικοδομής περιφραγμένο με μια τζαμαρία. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτες, ενώ οι οικοδομικές εργασίες στους υπόλοιπους ορόφους συνεχίζονται. Τα σκουπίδια πνίγουν τον περίγυρο της οικοδομής, ενώ το φαγητό μαγειρεύεται στο υπόγειο του κτιρίου. Πολλοί από τους «φιλοξενούμενους» μάλιστα καταγγέλλουν δηλητηριάσεις...

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά και αφορούν καταρχήν την κυβέρνηση:

Γνωρίζει το αρμόδιο υπουργείο ποιοι χώροι εκτός από τα καταγεγραμμένα κέντρα φιλοξενίας χρηματοδοτούνται για να καταλύουν πρόσφυγες; Ελέγχει κανείς την κατάσταση σε αυτά τα κτίρια, τις συνθήκες διαμονής και υγιεινής, το φαγητό κ.λπ., ή παρουσιάζονται επιτήδειοι «ιδιοκτήτες ξενοδοχείων» που στην πραγματικότητα διαθέτουν παραπήγματα και στοιβάζουν πρόσφυγες για να παίρνουν τα κονδύλια των ΜΚΟ; Ασχολείται κάποια υπηρεσία με τα παιδιά σε αυτούς τους χώρους, που κανονικά θα έπρεπε να συμμετάσχουν στην προβλεπόμενη εκπαιδευτική διαδικασία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνδικάτο καταγγέλλει ότι ο οικοδόμος, πριν λίγες μέρες, όταν διεκδίκησε τα χρήματά του, δέχθηκε επίθεση από μπράβους του εργοδότη, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο!

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποδεχόμαστε με θέρμη τους πρόσφυγες μαθητές

«

Οι φασίστες νόμισαν πως θα μπορούσαν να προπηλακίσουν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της περιοχής, που ενημέρωναν τους γονείς για την υποδοχή των προσφυγόπουλων. Φυσικά δεν τους πέρασε! Η αποδοχή του καλωσορίσματος από το μεγαλύτερο τμήμα των γονιών αλλά κυρίως η αποκάλυψη της κοινής αιτίας που δημιουργεί τη φτώχεια μας και την προσφυγιά, τους έκανε να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο».

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή τις απαράδεκτες εκδηλώσεις μισανθρωπιάς από μια ισχνή ρατσιστική μειοψηφία αποτελούμενη από μέλη και ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, έξω από σχολεία της περιοχής που πρόκειται να φοιτήσουν προσφυγόπουλα. Η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι από τα μαντρόσκυλα των αφεντικών και τους θαυμαστές του Χίτλερ δεν περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από εκφράσεις όπως «αυτά τα πράγματα θα προαυλίζονται εκεί που προαυλίζεται και το παιδί μου», «θα ακουμπούν στο ίδιο θρανίο», «είναι εγκληματίες και κουβαλάν μαχαίρια» κ.λπ.

Η ΤΟ Περιστερίου καλεί τους γονείς των μαθητών και όλους τους εργαζόμενους να μην ανεχτούν το ρατσισμό και τη σαπίλα του. Απευθυνόμενη ειδικά στους γονείς, τους καλεί «να συναισθανθούν ότι έχουν και αυτοί ευθύνη για να μεγαλώσουν παιδιά που δεν θα αισθάνονται μίσος για άλλους ανθρώπους επειδή έχουν άλλο χρώμα στο δέρμα, μιλάνε άλλη γλώσσα ή έχουν άλλη θρησκεία.

Αντίθετα, να μάθουν την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση, να ακούν τη γνώμη του άλλου και να έχουν το θάρρος της δικής τους γνώμης! Να μάθουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους ενάντια στον αληθινό εχθρό, τον καπιταλισμό.

Υποδεχθείτε τα προσφυγόπουλα και παραδώστε μάθημα ανθρωπιάς, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης. Καλωσορίστε τα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης και υποδοχής την πρώτη μέρα που θα έρθουν!».

Η ανοχή στο φασισμό είναι συνενοχή

Παράλληλα, η ΤΟ Περιστερίου του Κόμματος καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής της πόλης, που αρνείται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Μάλιστα, η δημοτική αρχή, όταν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για τη συνεδρίαση, άρχισε τις «νουθεσίες» σε συμβούλους της παράταξής της που είχαν υπογράψει το σχετικό κάλεσμα, για να αποσύρουν την υπογραφή τους. Το επιχείρημά της ήταν ότι «είμαστε δημοτική αρχή όλων των Περιστεριωτών και δεν πρέπει να σπέρνουμε διχόνοια»...

«Τα σχόλια περιττεύουν... Τα παχιά λόγια της δημοτικής αρχής για "φιλανθρωπία" και για "ανθρωπιά" αποδεικνύονται κούφια...

Η ανοχή στους φασίστες που σπέρνουν μίσος και δηλητήριο είναι συνενοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ.

Καλωσόρισμα και από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Καλωσορίζοντας τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι «οι πρόσφυγες - μετανάστες δεν είναι εχθροί της εργατικής τάξης, αλλά θύματα του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος που εμάς μας στερεί το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, που τσακίζει τους μισθούς και τις συντάξεις μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που μας φορτώνει όλο και περισσότερους φόρους, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία, την Παιδεία και όλες τις ανάγκες μας. Αυτό το σύστημα κάνει και τον πόλεμο για τα κέρδη των λίγων, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκατομμύρια πρόσφυγες».

Το ΕΚΛ καταγγέλλει τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής και άλλων τέτοιων οργανώσεων, που σπέρνουν το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού απέναντι στους πρόσφυγες, ακόμα και στα μικρά παιδιά και καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, κάθε γονιό να απομονώσει τα φασιστοειδή και να εκφράσει ενεργά τη στήριξη συμμετοχής των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση.

Ανακοινώσεις καταδίκης της Χρυσής Αυγής για τη δράση μελών της στο σχολείο του Περάματος εξέδωσαν η Ενωση Γυναικών Λάρισας, (μέλος ΟΓΕ) και η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ