ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φουντώνουν τα παζάρια με επίκεντρο την Ασφάλεια
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ομάδα των τεχνοκρατών «ολοκλήρωσε με επιτυχία» την «εντολή» που είχε
  • Στο επίκεντρο των διεργασιών οι όροι συνέχισης των εγγυήσεων και παραμονής των ξένων στρατευμάτων, όπου επιμένει σταθερά η Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ.--

Ολοκληρώθηκαν αργά χτες το απόγευμα οι επαφές των τεχνοκρατών από Κυπριακή Δημοκρατία, ψευδοκράτος και τις «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό που άρχισε στις 12 Γενάρη και συζητά το νέο διχοτομικό σχέδιο, που εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε λιτή ανακοίνωση του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι «η ομάδα εργασίας (...) ολοκλήρωσε με επιτυχία την εντολή που της ανατέθηκε από τη διάσκεψη, δηλαδή την καταγραφή συγκεκριμένων ερωτήσεων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για να απαντηθούν. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετικό πνεύμα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν, καθώς οι εργασίες της διάσκεψης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει γνωστό τι θα ακολουθήσει, ωστόσο το αρχικό σχέδιο προέβλεπε προετοιμασία νέας συνάντησης, σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και στα τέλη του Γενάρη, όπως επέμεναν ορισμένοι. Θυμίζουμε ότι στη Διάσκεψη συμμετέχει ως «παρατηρητής» και «ενδιαφερόμενο μέρος» και η ΕΕ.

Ενδιαφέρον είχε εκτενές ρεπορτάζ της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» - που αναπαρήγαγαν ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - σύμφωνα με το οποίο οι τεχνοκράτες καταμέρισαν τη συζήτηση στα εξής κεφάλαια: Διασφάλιση του Συντάγματος. Επίβλεψη εφαρμογής της όποιας συμφωνίας υπογραφεί. Εσωτερική ασφάλεια. Εξωτερική ασφάλεια. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, στο Μοντ Πελεράν θα γινόταν συζήτηση «σε γενικές γραμμές» για το θέμα των εγγυήσεων όσον αφορά «τον αριθμό στρατιωτών και της διοίκησης του στρατού της Τουρκίας και της Ελλάδας που θα βρίσκεται στην Κύπρο».

Ψάχνουν τους όρους του συμβιβασμού

Βεβαίως, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων όπως και η διατήρηση εγγυητικών δικαιωμάτων (και κατ' επέκταση δικαιωμάτων παρέμβασης) αποτελεί πάγια θέση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που δηλώνουν ετοιμότητα να συζητήσουν όμως τους «όρους» με τους οποίους θα διασφαλιστούν οι αξιώσεις τους, δηλαδή τα ανταλλάγματα με τα οποία είναι πιθανό να «κλείσει» ο συμβιβασμός, αλληλεπιδρώντας βέβαια με όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» της περιοχής, που αφορούν ειδικά και την Τουρκία (Ελληνοτουρκικά, Συριακό, «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.)

Από αυτήν τη σκοπιά, η Αγκυρα ενισχύει την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεται τις δικές της προτεραιότητες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος έχει βασική σημασία για τη γενικότερη παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή. Δημοσιεύματα εμφάνιζαν την τουρκική αντιπροσωπεία στο Μοντ Πελεράν να συζητά μόνο μία «ενδεχόμενη διαφοροποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και Συμμαχίας, του 1960», ενώ «αποδέχεται την παρουσία και αντίστοιχων ελληνικών δυνάμεων στο ελληνοκυπριακό μέρος κάτω από συγκεκριμένους "κοινούς όρους εντολής"». Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν Ουάσιγκτον αλλά και Λονδίνο να «συγκλίνουν» προς «την τουρκική αντίληψη, δηλαδή της συνέχισης των εγγυήσεων. Οχι όμως με τον απόλυτο τρόπο που επιθυμούν οι Τούρκοι». Παρεμπιπτόντως, Ουάσιγκτον και Λονδίνο φέρεται να ανήκουν και σε όσους αντέδρασαν (επίσης όπως και η Αγκυρα) στην «εμπλοκή» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού έτσι θα αποκτούσαν «δικαιώματα παρέμβασης» και δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στην Ελβετία ένας από τους αντιπροέδρους της τουρκικής κυβέρνησης, ο προερχόμενος από το εθνικιστικό MΗΡ (που τώρα είναι ενταγμένος στο ΑΚΡ των Γιλντιρίμ - Ερντογάν), Τουγρούλ Τουρκές, που είναι αρμόδιος για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Μουφτούογλου, ο Τουρκές πήγε στην Ελβετία για να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας.

Νέες προκλήσεις

Από την Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για παζάρι, τονίζοντας ότι «αν γίνει κάτι στο θέμα της οικονομικής διάστασης θα υπάρξουν λεπτομέρειες για το πώς θα ξεπεραστούν οι διαφορές» (στις συνομιλίες)», και συνέχισε: «Οταν ωριμάσουν τα πράγματα οι συνομιλίες θα γίνουν σε πιο υψηλό επίπεδο. Δε βλέπουμε πρόβλημα, για μας είναι πολύ καθαρό. Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας '60 - '70 στην Κύπρο δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας», ενώ επανέλαβε και τις προσδοκίες που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες: «Οταν αυτή η συμφωνία διασφαλιστεί, η Τουρκία από πλευράς Κύπρου πρέπει να τύχει συμπεριφοράς σαν να έχει μπει στην ΕΕ».

Πάντως, οι τουρκικές προκλήσεις δυνάμωσαν κι άλλο, με νέες δηλώσεις του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, που, όπως μετέδωσαν και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, είπε: «Δεν θα δώσουμε σπιθαμή γης ούτε στην Ανατολία ούτε νοτιοανατολικά ούτε στη Μεσόγειο ούτε στη Μαύρη Θάλασσα. Αν κάποιος θελήσει να πάρει την Κύπρο, ο μόνος τρόπος είναι να δώσει το αίμα του για κάθε εκατοστό γης, όπως έδωσαν οι ήρωές μας. Η Κύπρος είναι τουρκική πατρίδα και ενόσω δεν γινόμαστε όλοι ήρωες θα είναι τουρκική πατρίδα...». Ο Μπουλούτ επέκρινε και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, επειδή έχει πει ότι η συμμετοχή της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» στην ΕΕ μέσω Κύπρου θα ευνοήσει την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία έχει ΑΕΠ σήμερα κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο και διαθέτει τη μεγαλύτερη πολεμική δύναμη στρατού στον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη η Τουρκία καμία βοήθεια από μία Κύπρο στην ΕΕ». Αίσθηση έκαναν και οι αναφορές του Μπουλούτ στα γεγονότα της 15ης Ιούλη, στα οποία ουσιαστικά «έμπλεξε» παράγοντες από την Κύπρο. «Το βράδυ της 15ης Ιουλίου κανείς δεν ανακοίνωσε τι έγινε στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Ανέμενε στρατός στη Μεσόγειο για να μπει στην Τουρκία ή όχι; Τέθηκαν ερωτήματα για όλα αυτά και ακόμη απάντηση δεν υπήρξε. Επομένως, σε μια κατάσταση που γίνεται προσπάθεια για κατάκτηση της Τουρκίας αυτοί που ονειρεύονται να τερματίσουν την ύπαρξη της τουρκικής σημαίας και του λάβαρου στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη και το σύμβολο της ύπαρξής μας στη Μεσόγειο θα απογοητευτούν», είπε μεταξύ άλλων.

Στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, επέμεινε κι αυτός ότι η πολιτική «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» θα οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο και ότι η παραπάνω θέση «δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε το βήμα για την αρχή». Υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ασφάλειά μας», αλλά και θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν φόρμουλες να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζεται «καλή θέληση», «αμοιβαίος ρεαλισμός» και «λογική» από όλους, κατέληξε, υπογραμμίζοντας και ότι το σύστημα του 1960 μπορεί να εφαρμοστεί το 2017 «αν προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία παρέδωσε προχτές δύο σκάφη περιπολίας στις «δυνάμεις ασφαλείας» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, πρόκειται για δύο ακάτους (τύπος πλοίου) με τις ονομασίες KKTCSG-301 και KKTCSG-303 που δόθηκαν ως δωρεά σε τελετή που έγινε στην Κερύνεια και παραδόθηκαν στην «ακτοφυλακή» Κερύνειας.


Στην Κύπρο ο Πρ. Παυλόπουλος

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κύπρου και Ελλάδας

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κύπρου και Ελλάδας
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας χτες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια λύση «που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και «να μη μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους - μέλους της ΕΕ» με παρουσία τρίτων χωρών ως εγγυητριών και των στρατευμάτων τους. Σε αυτή την πορεία, όπως είπε, η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένες και υποστήριξε ότι «χωρίς ενότητα και κοινούς στόχους δεν επιτυγχάνονται αυτά που δικαιούται ένας λαός».

Ο Πρ. Παυλόπουλος, απ' την πλευρά του, ανέφερε ότι «ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα» δεν «ήταν τόσο ενωμένες». Υποστήριξε ότι στις συζητήσεις «δεν υπάρχουν έξωθεν πιέσεις», επειδή «έχουν αντιληφθεί την ορθότητα των θέσεων - των κοινών μας θέσεων» και επιπλέον, πρόσθεσε, «υπάρχει συμπαράσταση, ιδίως από την πλευρά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επειδή «υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνέστησε στην Τουρκία «να δεχθεί μία λύση η οποία αφήνει την Κύπρο να πορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο σκληρό πυρήνα στην Ευρωζώνη (...) Ούτε στρατεύματα κατοχής μπορεί να υπάρξουν ούτε εγγυήσεις. Ολα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης». Βεβαίως, τα περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ που θα συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού, ο λαός της Κύπρου και άλλοι λαοί τα έχουν βιώσει στην πλάτη τους. Τα διάφορα κομπρεμί που κάνουν οι αστικές τάξεις δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, έκρινε σκόπιμο να «καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση» ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή, όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστάμεθα. Και του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες οι οποίες - το τονίζω - πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αληθείας, βλάπτουν την Εθνική μας υπόθεση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ