ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μνημονιακά «πακέτα» με «κόφτες» διαρκείας στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Η πολύπλευρη αξιοποίηση του ΔΝΤ στο ρόλο του «λαγού» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης και το ζήτημα της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ως «θεσμού» αξιόπιστης διαχείρισης και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, αποτελούν, σε αυτήν τη φάση, τους κεντρικούς άξονες των διεργασιών γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις, στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε ΕΕ - ΔΝΤ, που αφορούν συνολικότερες αντιπαραθέσεις καπιταλιστικών χωρών και κέντρων, έχουν βέβαια ως «δεδομένο» σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχευση το αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων, τις περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι η νέα παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο η τυχόν άρνηση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο «πρόγραμμα», θα αποτελεί ένδειξη αποτυχίας και «μη συμμόρφωσης». Σε αυτήν την περίπτωση «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί ο όρος ύπαρξής του, η βάση του», υπογράμμισε ο Σόιμπλε μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Επιπλέον, αναφερόμενος στην περίπτωση νέου μνημονίου σε «αντικατάσταση» του τρέχοντος μνημονίου, ως αποτέλεσμα της μη συμμετοχής του ΔΝΤ, σημείωσε πως «δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου».

Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα, ανεξάρτητα από το ρόλο, τη συμμετοχή και το «ειδικό βάρος» του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει πως το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη «αξιολόγηση» και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «ΣΚΑΪ».

Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη σε αυτήν τη φάση φαίνεται να επιλέγει αλλά και να «πιέζει» την πλευρά του ΔΝΤ στην κατεύθυνση της συμμετοχής του στο τρέχον μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική στόχευση είναι η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, έτσι ώστε τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η εν λόγω επιλογή φαίνεται να προκρίνεται στην προοπτική επιτάχυνσης της «αξιολόγησης» και χωρίς την ανάγκη παραπομπής των αντιλαϊκών αποφάσεων σε κοινοβούλια της Ευρωζώνης, που θα τράβαγε τη διαδικασία μέχρι και τα τέλη του 2017.

«Γέφυρες» ΕSM - ΔΝΤ

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά, ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM, συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα με θέμα την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ και σε συνέχεια, βέβαια, των έγγραφων διαβεβαιώσεων από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τον «έκτακτο» και «μη επαναλαμβανόμενο» χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».

Παζάρια και «συμβιβασμοί» στις πλάτες του λαού

Στο μείγμα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής «πέφτουν» και οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας υπόψη και τις γνωστές προτάσεις που έχει προβάλει σε ρόλο «λαγού» και η πλευρά του ΔΝΤ.

Πέρα από τις κυβερνητικές «διαψεύσεις», στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το αφορολόγητο όριο, οι νέες «παρεμβάσεις» στον ΦΠΑ, η κοινωνική πρόνοια κ.ά. Επιπλέον, δεδομένη είναι η συμφωνία τους για παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και για μετά το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστούν στο προσεχές Γιούρογκρουπ, στις 26 του Γενάρη.

ΣΕΒ: Προαναγγελία περικοπών στις συντάξεις

«Η κοινωνία μας δεν διαθέτει σήμερα ούτε ίχνος συνταξιοδοτικής αποταμίευσης από τις εισφορές που κατεβλήθησαν, και που, δυστυχώς, αναλώθηκαν σε πληρωμές παχυλών παροχών στους σημερινούς συνταξιούχους, αναντίστοιχων με τις δυνατότητες του συστήματος».

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», εστιάζοντας στα «τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος που θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαντικούς πόρους και στο μέλλον,θέτοντας περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εάν δεν αντιμετωπισθούν».

Ο ΣΕΒ, παραθέτοντας στοιχεία της Credit Suisse, σχετικά με την αποτίμηση της «περιουσίας των Ελλήνων», όπως βαφτίζουν τις τρέχουσες αξίες των μετοχών, ομολόγων, ακινήτων κ.ά., μετά την αφαίρεση των δανείων, μπαίνει στο «ψητό», τονίζοντας πως «στην περίοδο της επίπλαστης ευημερίας αυξήθηκε σημαντικά η περιουσία των νοικοκυριών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό θέτει σήμερα σε δοκιμασία την ικανότητα των νεότερων γενεών να εργάζονται, να αποταμιεύουν και να δημιουργούν οικογένειες στη χώρα μας».

Ουσιαστικά ο ΣΕΒ, τσουβαλιάζοντας διάφορα και διαφορετικής φύσης στοιχεία, αποτυπώνει εμμέσως το ζήτημα της απαξίωσης και καταστροφής των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, που φόρτωσαν και συνεχίζουν να φορτώνουν στις πλάτες του λαού. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, η «καθαρή περιουσία των Ελλήνων» αποτιμάται στα 856 δισ. ευρώ από 1,02 τρισ. το 2009.

«Σε οικονομικούς όρους, οι Ελληνες έχασαν σχεδόν ένα ΑΕΠ από την αξία των ιδιωτικών τους περιουσιών», λέει ο ΣΕΒ.

Διακρατικές συμφωνίες με ΗΠΑ - Ουκρανία

Στο μεταξύ, χτες υπογράφηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο και τον πρέσβη των ΗΠΑ, G Pyatt, η διμερής Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής καθώς και το σχετικό Μνημόνιο Συνεννόησης των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαδημητρίου, συναντήθηκε χτες με τον απερχόμενο πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Β. Σκουρόφ. Οπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, ενόψει μάλιστα της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στο Κίεβο.

Ο Γ. Παπαδημητρίου εστίασε «στη δυνατότητα επέκτασης των ελληνικών εξαγωγών σε μεγαλύτερο φάσμα προϊόντων, αλλά και στην προοπτική μεταφοράς τεχνογνωσίας και υπηρεσιών που χρειάζεται σήμερα η Ουκρανία», αλλά και για τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται για επενδύσεις στους τομείς της ναυτιλίας, της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας, στον τομέα της τεχνολογίας, στον κατασκευαστικό τομέα, στην Ενέργεια και τις μεταφορές.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ουκρανίας εστίασε στο ενδιαφέρον Ουκρανών επενδυτών για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα, με στόχο την αξιοποίηση του προγράμματος αδειών διαμονής για κατοίκους τρίτων χωρών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξένο για το λαό το δίλημμα «μνημόνιο με ή χωρίς ΔΝΤ»

Σε σχόλιό του για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για τα λαϊκά συμφέροντα είναι απολύτως ξένο και αποπροσανατολιστικό το δίλημμα "μνημόνιο με ΔΝΤ ή μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ", αφού σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένα - με τη μία ή την άλλη μορφή - η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα, οι "κόφτες" κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα για χάρη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της κερδοφορίας».

Στο ρ/σ «Real» ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σήμερα, Παρασκευή και ώρα 11.15 π.μ.

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μπροστά στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος, διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν των 99 χρόνων από την ίδρυσή του, την Τετάρτη 25 Γενάρη, στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος θα διευθύνει έργα του: Α΄ Μέρος: «Χρονικό». Β΄ Μέρος: Αποσπάσματα από μουσικά του έργα.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Λυμπεράκου, Κώστας Μακεδόνας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς.

Συμμετέχουν: Το φωνητικό σύνολο «LibroCoro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ