ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για το στήσιμο των μπλόκων

Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των μπλόκων και των κινητοποιήσεων που αποφασίζουν Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα

Eurokinissi

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκινούν να στήνουν ισχυρά μπλόκα σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και τους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συνεχίζει, μέχρι την τελευταία ώρα, τις προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης, με περιοδείες στα χωριά και οργάνωση συσκέψεων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, όπου συζητούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες και λαμβάνονται μέτρα για το στήσιμο των μπλόκων. Ταυτόχρονα, εντείνει τις προσπάθειες για την ενημέρωση των κατοίκων στα αστικά κέντρα, με την οργάνωση συναντήσεων και συσκέψεων με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, καθώς και με δημόσιες παρεμβάσεις, με στόχο να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και με την προοπτική του αγώνα.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, η οποία με το πανίσχυρο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα είναι το επίκεντρο του αγώνα, παρά τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία, συνεχίζονται οι καθημερινές επισκέψεις κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Φαρσάλων στο χωριό Βασιλί. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας που οργανώνει η Ομοσπονδία, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ, καθώς και σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Τρικάλων, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», από την Ομοσπονδία «Η Ανοιξη». Σήμερα, επίσης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας οργανώνει σύσκεψη στο χωριό Γαλήνη, στις 13.00, στο κέντρο «Γκέκας», καθώς και στην Αγιά, στις 18.00, στην ταβέρνα «Χατζάκος».

Εκτός από τον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα πάνε οι αγρότες από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, στη Θεσσαλία θα στηθεί μπλόκο και στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης από αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ αγρότες της Μαγνησίας προσανατολίζονται για μπλόκο στο Αερινό.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκει ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, με τους μικρομεσαίους αγρότες να προγραμματίζουν μπλόκα και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 23 Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Στην Αργολίδα, θα γίνει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν με κομβόι στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο.

-- Στο Αίγιο, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και στη συνέχεια θα στηθεί μπλόκο στην Εθνική Οδό.

-- Στο Κιάτο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο λιμάνι στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι οι συγκεντρωμένοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική). Επίσης, αύριο Σάββατο, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας οργανώνει γενική συνέλευση - σύσκεψη, στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.

-- Στην Ηλεία, θα στηθεί μπλόκο στις 23/1 στο Λατίφι Αμαλιάδας.

-- Στη Μεσσηνία, προσυγκέντρωση στο σταθμό της Μεσσήνης, με σκοπό το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Αθηνών - Καλαμάτας.

-- Στο Αγρίνιο, συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στις 11 π.μ.

-- Οι αγρότες από τις περιοχές της Κατούνας και του Ακτίου καλούν στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.

-- Στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη Λούμπα, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

-- Στην Πρέβεζα, προσυγκέντρωση στον Κόμβο Καναλακίου από το Σάββατο 21/1 στις 11 π.μ. και μπλόκο στις 23/1 στον Λούρο.

-- Στην Αρτα, το μπλόκο θα στηθεί στη Γέφυρα της Αρτας.

-- Στη Φθιώτιδα, μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης.

-- Στη Νάουσα, το μπλόκο θα στηθεί στη διασταύρωση Νάουσας.

-- Στην Πέλλα, μπλόκο στο Γυψοχώρι.

-- Στην Κατερίνη, θα στηθεί μπλόκο στην Εθνική Οδό, στη γέφυρα στην είσοδο της Κατερίνης.

-- Στη Θεσσαλονίκη, συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής θα στήσουν μπλόκο στα Μάλγαρα.

-- Στη Ροδόπη, από σήμερα θα γίνουν προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα θα στηθεί μπλόκο στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ξάνθης στο ύψος της Νέας Καλλίστης.

-- Η Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αργους Ορεστικού, τη Δευτέρα 23/1 καλούν τους αγρότες σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων και θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Ηρακλείου.

-- Στα Χανιά, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Στη Λέσβο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καλλονή. Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού χαιρετίζει την απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αντισσας να ενταχθεί και να συμπορευτεί μαζί με τους άλλους 8 Συλλόγους που μετέχουν στην Ομοσπονδία.

-- Συγκέντρωση - σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του κλειστού αγροτικού Ιατρείου Βαλαώρας από την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Δήμου Αγράφων.

ΣΕΜΙΣΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΕΑΑΝ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Μισθωτοί νέοι επιστήμονες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, σκληρά εργαζόμενοι και άσχημα αμειβόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στον ίδιο χώρο που οδηγούνται σε «λουκέτο», γονείς που περιμένουν μήνες για να πάρουν μια διάγνωση για το παιδί τους και μόλις την πάρουν ξεκινά ένας χρόνιος οικονομικός και ψυχολογικός Γολγοθάς, θα συναντηθούν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) που διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), στις 12 το μεσημέρι. Για σήμερα το ΣΕΜΙΣΕΑ έχει προκηρύξει επίσης 5ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.).

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Παράλληλα, τη στήριξή του και τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση δηλώνει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ), ενώ απόφαση συμμετοχής πήρε και το ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας.

Η κινητοποίηση γίνεται μετά τη χαριστική βολή που ρίχνει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην Ειδική Αγωγή, καθώς και σε γονείς και εξυπηρετούμενους, μέσω της προωθούμενης νέας ρύθμισης που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες αυτές να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της επιβολής «κόφτη» στα σχετικά κρατικά κονδύλια, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και γονείς.

Τα αιτήματα, μεταξύ άλλων, είναι: Καμία μείωση μισθού, απόλυση, αλλαγή σύμβασης σε βάρος των εργαζομένων. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Ολοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι να υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες και άμεση αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσα στο μήνα, χωρίς clawback και rebate. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση δημιουργία κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής με μαζικές προσλήψεις και δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

  • Την Κυριακή 22/1 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Ομόνοια).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι αγώνες και οι αγωνιστές κρίνονται στους δρόμους

Απάντηση στην απαράδεκτη ανακοίνωση της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής στους ΟΤΑ» (πρώην ΠΑΣΚΕ), με την οποία επιχειρεί να χτυπήσει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές του, δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης.

Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή»... θυμήθηκε Γενάρη του 2017, την ιδιωτικοποίηση τμήματος της καθαριότητας στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, που για πρώτη φορά επιχείρησε να περάσει ο δήμος το 2014 και τελικά υλοποιήθηκε το 2016, για να καταγγείλει ότι δήθεν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υποκριτικά «διαμαρτύρονται σήμερα για την απόλυση των συμβασιούχων, όταν έναν χρόνο πριν σιώπησαν για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».

Μάλιστα, επιτίθεται προσωπικά στην Κλεοπάτρα Χοροζίδη, στέλεχος της ΔΑΣ - ΟΤΑ, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που είναι εργαζόμενη στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, ότι δήθεν είναι «"αγωνίστρια και φανατική πολέμιος" των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών... των άλλων δήμων, όχι όμως του δικού της!».

Με ψέματα και συκοφαντίες επιχειρούν μάταια να πλήξουν το κύρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα, και τώρα, βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων και συμβάλλουν πρωτοπόρα στον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η δίχρονη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης ιδιωτικοποίησης της σάρωσης στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη ήταν αποτέλεσμα «των παρεμβάσεων του Συλλόγου μας, των Λαϊκών Επιτροπών και των εκλεγμένων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", και σίγουρα όχι της "εκκωφαντικής" σιωπής και της μηδενικής παρουσίας των εκλεγμένων "αγωνιστών" με τη "Συνδικαλιστική Ανατροπή" στο νομό και την Ομοσπονδία».

Επίσης θυμίζει ότι:

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είχαν αποκλειστεί από την ΠΟΕ - ΟΤΑ γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν την εκπροσώπηση των συμβασιούχων στην Ομοσπονδία.

Στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη υπάρχει βέβαια και ένα τοπικό σωματείο, που «στήθηκε» από τη «Συνδικαλιστική Ανατροπή», που, όπως και άλλες δυνάμεις της στο νομό, αλλά και στην ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι βυθισμένο στην αδράνεια.

Η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» είναι παντελώς απούσα από τους αγώνες όλου αυτού του διαστήματος με τους συμβασιούχους, τις κινητοποιήσεις για τις απολύσεις στους Δήμους Πυλαίας - Χορτιάτη, Κασσάνδρας, Κορίνθου, Ηρακλείου Αττικής, κ.α.

Και τέλος σημειώνει: «Οσο λοιπόν εσείς θα ψάχνετε και θα ξαναψάχνετε, θα αναλώνεστε πώς θα ρίξετε λάσπη στη ΔΑΣ ΟΤΑ και στο ταξικό μας σωματείο, εμείς θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα, με όλους στους συναδέλφους μας στους δήμους (μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχων) και όχι μόνο, πρωτοστατώντας στη συγκρότηση ενός μεγάλου πανεργατικού μετώπου, παλεύοντας νυχθημερόν για τη ζωή που μας αξίζει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ