ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Ζητά και επιβράβευση για τα ψίχουλα και τον εμπαιγμό του λαού

Eurokinissi

Με πρόσχημα τη δήθεν πρόθεση των άλλων δυνάμεων της διαχείρισης να υπονομεύσουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε αυτοδυναμία κρύβοντας το κοινό πλαίσιο στο οποίο κινούνται και τη διακηρυγμένη πρόθεση όλων τους να το ενισχύσουν. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες των μονοπωλίων και η στρατηγική της ΕΕ, εντός του οποίου θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στο «Εθνος».

Αφού σημείωσε πως «δε θέλει να αποδεχθεί ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος», όπως ισχυρίστηκε, σκορπώντας αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος εντός της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει απ' το λαό την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν οφείλεται στον ίδιο, άλλωστε, όπως παραδέχτηκε, «δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, διεκδικούμε, όμως, συνθήκες αποπληρωμής που δεν προκαλούν υφεσιακή ασφυξία στη χώρα».

Μάλιστα, σε συνέντευξή του χτες βράδυ στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι «βεβαίως και θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (...) Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Γι' αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αντιπαραθέσει στο ευρωενωσιακό μείγμα διαχείρισης το αμερικανικό, εγκωμιάζοντας τις ΗΠΑ των στρατιών αστέγων, ανέργων και πάμφτωχων ότι «κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση διότι είχαν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Σε όλες του τις παρεμβάσεις έκανε άνοιγμα στους «παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας», καλώντας τους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ με αντάλλαγμα ...πάταξη της διαπλοκής και τα ψίχουλα της Θεσσαλονίκης «σε όσους έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα»! Στη συνέντευξή του χτες βράδυ, πάντως, με δυσκολία απάντησε στο ερώτημα από πού θα χρηματοδοτηθούν έστω κι αυτά τα ελάχιστα, παραπέμποντας στους ευρωπαϊκούς πόρους, που όμως εκταμιεύονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και την πάγια δέσμευση κάθε κυβέρνησης για ...αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (!): «Στα χρήματα του ΕΣΠΑ, στα χρήματα στο λεγόμενο μαξιλαράκι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (...) στη δυνατότητα που υπάρχει μέσα από μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει τα βάρη (...) στα υψηλά εισοδήματα που σήμερα φοροδιαφεύγουν. Από την προσπάθεια (...) να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, να πατάξουμε το λαθρεμπόριο (...) μέσα από την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία (...) θα υπάρξει εισροή χρημάτων στο δημόσιο Ταμείο», υποστήριξε.

Χρήμα και υποδομές στο κεφάλαιο

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλ. Τσίπρας, στις παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο για «οδικό χάρτη για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Για να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος (...) Αλλά και για να ξαναβάλουμε μπρος την οικονομία», όπως είπε, αίροντας κάθε αμφιβολία για το στόχο ενός προγράμματος διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, που περιλαμβάνει γενναίες ενισχύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους: «Εμείς θέλουμε να συμπαρασύρουμε ιδιωτικές επενδύσεις και πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις», πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι σήμερα η ισχυρότερη επιλογή για τη σταθερότητα» και ότι «η πολιτική του θα ενισχύσει το ευρώ γιατί θα το απαλλάξει από τη λιτότητα» και ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται απ' τις διακηρύξεις του για το φορολογικό σύστημα αφού αυτό στοχοποιεί «λαθρέμπορους και φοροφυγάδες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να ενώσει τους Ελληνες σε μία κοινή προσπάθεια σκληρής διαπραγμάτευσης, διεκδίκησης με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (...) Ο αντίπαλός μου είναι το σύστημα της διαπλοκής και της ολιγαρχίας που κυβέρνησε τη χώρα και την έριξε στα βράχια, αυτοί που φοροκλέβουν, που φοροδιαφεύγουν», καθησυχάζοντας το μεγάλο κεφάλαιο που αυτά δεν το αγγίζουν.

Ειδικότερα στη Θεσσαλία δεσμεύτηκε για αναβάθμιση υποδομών, όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, για την εξυπηρέτηση «παραγωγικών αναγκών». Το ίδιο και στο Αγρίνιο απευθυνόμενος στους επιχειρηματικούς ομίλους δεσμεύτηκε για αξιοποίηση του λιμανιού στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι του Αστακού, που «μαζί με το λιμάνι της Πάτρας μπορούν να αποτελέσουν τις πύλες του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τη δυτική Ευρώπη».


ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
Απ' το μνημόνιο της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο του ΣΥΡΙΖΑ;

Με βάση τις μέχρι τώρα συμφωνίες στα όργανα της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται να «κλείσει τη διαπραγμάτευση» με την τρόικα μέχρι τις 28 Φλεβάρη, για να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση από τα μνημόνια, να «βγει στις αγορές» και να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «γραμμή προληπτικής στήριξης» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM/EFSF). Βάσει της συμφωνίας, η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα από το Μηχανισμό Σταθερότητας, αν τα ομόλογα που εκδίδει δεν απορροφηθούν από τις αγορές ή το επιτόκιο είναι πολύ ψηλό. Για τους ίδιους λόγους, ο ESM θα μπορεί να απορροφά μέρος των κρατικών ομολόγων.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέα μνημόνια για το λαό. Κρύβει όμως ότι η αξιοποίηση του ESM ως εγγυητή στις αγοραπωλησίες των ελληνικών ομολόγων είναι και δική του πρόταση όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στις 24/2/2014 απευθυνόμενος στην Κομισιόν. Κατηγορώντας την Κομισιόν ότι αγνοεί προτάσεις σαν κι αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τής καταλόγιζε ότι ζητάει «την πλήρη εφαρμογή "όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα" (σ.σ. Μνημόνιο)». Για να φτάσουμε όμως στη γραμμή προληπτικής στήριξης, πρέπει μέχρι το τέλος του άλλου μήνα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην όποια κυβέρνηση, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα «ολοκληρώσουν» το μνημόνιο με τη μορφή που το ξέρουμε. Ως πρόγραμμα δηλαδή συγκεκριμένων και χρονικά προσδιορισμένων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που συνδέονται με τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

***

Ηδη, με δεδομένες τις εκλογές και με το ενδεχόμενο να αλλάξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ΕΕ συζητάει μια ακόμα παράταση στη «διαπραγμάτευση» για το υπάρχον πρόγραμμα και τη μετάβαση στη «γραμμή προληπτικής στήριξης», ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «συμφωνία μέχρι τον Ιούλη».

Οταν ο Γ. Δραγασάκης ρωτήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το πώς θα διαχειριστεί αυτές τις προθεσμίες μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε επί λέξει (και το επανέλαβε χτες σε άλλη συνέντευξη): «Από τότε που είδαμε τον κύριο Ντράγκι με τον κύριο Τσίπρα, του εξηγήσαμε ότι εμείς μιλούμε για αντικατάσταση του μνημονίου από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θα συνοδεύεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (...) Η νέα κυβέρνηση (...) ως υπεύθυνη κυβέρνηση του ελληνικού λαού, εφόσον πάρει την εντολή και εφόσον σχηματιστεί, θα καταθέσει στα όργανα τα ευρωπαϊκά, όχι στην τρόικα, όχι στους τεχνικούς υπαλλήλους, αλλά στους θεσμούς της Ευρώπης, το σχέδιο της Ελλάδας για το μέλλον της Ελλάδας».

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το σημερινό πρόγραμμα με ένα καινούργιο μεσοπρόθεσμο, με βάση το οποίο θα διαπραγματευτεί. Οπως, άλλωστε, παραδέχτηκε ο Γ. Δραγασάκης, αυτό το μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει μέτρα και στόχους σύμφωνους με τις κατευθύνσεις που βάζει η ΕΕ. Τι κρύβει όμως από το λαό; Κρύβει συνειδητά ότι το πλαίσιο αυτό, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται το νέο πρόγραμμα είναι από χέρι αντιλαϊκό.

***

Οσες φιοριτούρες κι αν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι το δικό του μεσοπρόθεσμο είναι καλύτερο από της σημερινής κυβέρνησης, αυτό που τελικά θα καθορίσει το περιεχόμενό του είναι το «πλαίσιο της ΕΕ» μέσα στο οποίο δηλώνει ότι θα διαπραγματευθεί απαρέγκλιτα ο ίδιος, όπως κάνει και η κυβέρνηση. Μιλάμε, δηλαδή, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (άρα συνέχιση των περικοπών και φορολογία για το λαό, δηλαδή λιτότητα), «δημοσιονομική σταθερότητα», «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή, αντιλαϊκά μέτρα σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις ή συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιώτες) δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τι μας περιμένει την επομένη των μνημονίων, είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά, είναι ότι η υπαγωγή σε οποιοδήποτε καθεστώς εγγυήσεων για τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας, θα συνοδεύεται από «ενισχυμένη εποπτεία», που προβλέπει συγκεκριμένους στόχους στα δημοσιονομικά, διαδικασίες ελέγχου και εκθέσεις προόδου ανά εξάμηνο, αντί για τρίμηνο που είναι σήμερα. Για τέτοια κατάργηση του μνημονίου μιλάμε...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ