ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ατόφια τα χαράτσια και η εμπορευματοποίηση

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και οι διατάξεις του οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση και αυτών των υποβαθμισμένων παροχών σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας στην προχτεσινή παράσταση στη Διοίκηση του ΙΚΑ
Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας στην προχτεσινή παράσταση στη Διοίκηση του ΙΚΑ
Με ατόφιο το βασικό αντιδραστικό πυρήνα του κυβερνητικού σχεδίου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επιχειρήσεων κατατέθηκε χτες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις». Με το ίδιο νομοσχέδιο απελευθερώνεται και το επάγγελμα του φαρμακοποιού, ωθώντας στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της διάθεσης φαρμάκου στους μεγαλοεπιχειρηματίες για ακόμη περισσότερα κέρδη.

Περικοπές με διεύρυνση της εμπορευματοποίησης

Κεντρικό όργανο είναι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - θα είναι ΝΠΔΔ - στον οποίο «μεταφέρονται και εντάσσονται ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό ο Κλάδος Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες Υγείας του καθώς και το Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας, οι Κλάδοι Υγείας του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ως προς τις παροχές τους σε είδος και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)».

Με μοχλό τον ΕΟΠΠΥ θα γίνει ο «καθορισμός των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων για παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς και η αναθεώρηση και τροποποίηση των όρων αυτών». Δηλαδή, στην παροχή υπηρεσιών Υγείας θα παίρνουν μέρος ισότιμα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καθώς και οι υπηρεσίες των δήμων - και μέσω αυτών οι μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις - όπως προβλέπεται σε άλλο άρθρο. Πρόκειται για μια δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που θα προβλέπει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών Υγείας για τους ασφαλισμένους με βάση έναν ενιαίο κανονισμό παροχών που θα συνταχτεί στη συνέχεια, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα ενταχτούν στις εφτά υγειονομικές περιφέρειες, αποτελώντας τον πρόδρομο για την αντιστοίχηση με την καλλικρατική δομή της χώρας.

Μεταξύ των πόρων του ΕΟΠΥΥ προσδιορίζονται η κρατική επιχορήγηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 0,7% επί του ΑΕΠ - κουτσουρεμένη τριμερής χρηματοδότηση για τους λεγόμενους «νεοασφαλισμένους» μετά το 1992 - καθώς και τα έσοδα από την «παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών εταιριών». Δηλαδή εκχωρούνται στις ασφαλιστικές εταιρείες οι δυνατότητες να έχουν σοβαρό λόγο στις παροχές υπηρεσιών απ' τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ μετατρέπονται σε παραρτήματα των πλησιέστερων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών

Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαρμακείου της γειτονιάς υπογράφει η κυβέρνηση με τις διατάξεις περί της λειτουργίας των φαρμακείων.

Προβλέπει ότι «το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης των ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια». Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Δηλαδή η κυβέρνηση ενσωμάτωσε τις απαιτήσεις της τρόικα και, ουσιαστικά, προχωρά στην κατάργηση της παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών, που προσέφερε στις συνοικίες το μικρομεσαίο φαρμακείο. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται κλιμακωτή επιστροφή (rebate) των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία - μέχρι και 8% ανάλογα με τους τζίρους. Στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας είχε καθοριστεί ως μετασταθμική επιστροφή 4,5% και τώρα η κυβέρνηση με δέλεαρ την κλιμακωτή επιστροφή επιχειρεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τις άλλες επώδυνες αλλαγές.

Επίσης επαναλαμβάνεται παλιότερη νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή κατά 4% των φαρμακοβιομηχάνων στα ασφαλιστικά ταμεία - την οποία δεν απέδωσαν ποτέ οι φαρμακοβιομήχανοι.

...Και κάρτα πληρωμών

Ακόμα, το νομοσχέδιο προβλέπει κάρτα πληρωμών για τους ασθενείς στις υπηρεσίες Υγείας. Οι πληρωμές θα γίνονται με βάση την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που θα κάνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Δηλαδή μπορεί οι άρρωστοι για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα νοσοκομεία να οδηγούνται μέχρι και σε δάνεια για ασθένεια απ' τις τράπεζες!

Επίσης προβλέπεται ότι η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30 μέρες θεραπείας.

Συνολικά το πολυνομοσχέδιο έχει 82 άρθρα με διατάξεις για διάφορες ρυθμίσεις.


Σήμερα η πανιατρική απεργία

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας , ώρα 10 πμ, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Με πανελλαδική απεργία σήμερα απαντούν οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας» που μετατρέπει την Υγεία σε προνόμιο για λίγους και πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Παράλληλα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των φαρμακοποιών, γιατί με το ίδιο νομοσχέδιο παραδίνεται η διακίνηση των φαρμάκων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είτε μέσω αλυσίδων είτε μέσω των σούπερ-μάρκετ.

Δυναμική απάντηση στις επιλογές της κυβέρνησης δίνουν οι ταξικές δυνάμεις με πρωτοβουλία της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ που στη διάρκεια της σημερινής πανιατρικής απεργίας οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 πμ. Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν «αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλούν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, το Σωματείο των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Επίσης στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλεί και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών, καθώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των φαρμακοποιών παρότι ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες δεν κατευθύνουν αγωνιστικά την αγανάκτηση των φαρμακοποιών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας η συμμετοχή των φαρμακοποιών ήταν καθολική και οι άρρωστοι εξυπηρετήθηκαν απ' τα φαρμακεία υπηρεσίας που ορίζουν κατά τόπους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Οι φαρμακοποιοί θα απεργήσουν και αύριο, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 26, 27 και 28 Γενάρη 2011.

Εκχώρηση του ΙΚΑ μέσω των κοινοπραξιών

Με νέες δηλώσεις του στα χτεσινά «Νέα» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αποκαλύπτει ότι οι κοινοπραξίες γιατρών - για τις οποίες μίλησε προχτές στο «Βήμα» - θα είναι κοινοπραξίες μεταξύ ιδιωτών γιατρών και γιατρών του ΙΚΑ «μετά την ένταξη των μονάδων Υγείας των Ταμείων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», ο οποίος προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. «Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυιατρεία του ΙΚΑ θα μετατραπούν σε πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα», πρόσθεσε ο διοικητής του Ιδρύματος. Με άλλα λόγια - όπως σημειώνεται και στο ρεπορτάζ των «Νέων» - σ' αυτές τις συμπράξεις θα εκχωρηθούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» το νέο αυτό σχήμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είχε προετοιμαστεί απ' το ΠΑΣΟΚ απ' το 2007 και παρουσιάστηκε μάλιστα σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή στους επιχειρηματίες της Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ