ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος στον κλάδο χωρίς εισόδημα

Συλλαλητήριο στις 28 Μάη στην Αθήνα, κινητοποιήσεις σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας

Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο «Athens Marriot»
Από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο «Athens Marriot»
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ., οργανώνουν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε σε παρέμβαση - συνέντευξη Τύπου των Συνδικάτων το περασμένο Σάββατο, έχει στο επίκεντρό της τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, κόντρα στην προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να φορτώσουν στις πλάτες τους τα βάρη της νέας κρίσης.

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του και καλεί σε αγώνα για «να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας», για «να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις».

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 28/5 αποφάσισαν ομόφωνα στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού τους σωματείου οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Marriot». Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εργαζόμενος επί σειρά ετών στον κλάδο, ο οποίος μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των σωματείων, τον οποίο χαρακτήρισε αγώνα ζωής. Αναφέρθηκε εκτενώς στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας για το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, καλώντας τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν.

Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο, τα Παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις στις 22/5 στον Πειραιά, στις 23/5 σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 25/5, μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Επίσης, σε Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» στην Αττική.

Κινητοποιήσεις σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις. Στο πλευρό των εργαζομένων παίρνουν θέση σωματεία από άλλους κλάδους και μαζικοί φορείς, στηρίζοντας τα αιτήματά τους.

-- Στα Χανιά, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων - Μαγείρων και το Σωματείο Διανομέων (Delivery) συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου καλεί σήμερα στην κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στις 25/5 οργανώνει συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων και στις 28/5 πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.

-- Στο Ηράκλειο η Επιτροπή Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε από το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σήμερα, καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).

-- Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Παρασκευή 22/5, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στην Πάτρα, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μαγείρων και Σερβιτόρων, καθώς και το Εργατικό Κέντρο καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή 22/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις, να συγκεντρωθούν στις πύλες των ξενοδοχείων και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 22/5, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει στις 28/5 κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε τα αιτήματα για τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, απαιτώντας τη διασφάλιση του εισοδήματος από το κράτος και την εργοδοσία.

Κινητοποιήσεις σωματείων για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σειρά κινητοποιήσεων και αγωνιστικών παρεμβάσεων οργανώνουν καθημερινά σωματεία, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης, απέναντι στις απολύσεις, στις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», στην απληρωσιά, στο χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα και από την εφαρμογή των νέων αντεργατικών ΠΝΠ κ.ο.κ.

Εργοτάξιο ανάπλασης Φαλήρου: Καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα μετά από επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της αναδόχου εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους για έναν και πλέον μήνα, καθώς και να πληρώνονται στην ώρα τους. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως έκανε παρέμβαση στο έργο και συναντήθηκε με τον διευθυντή του έργου, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει «κλίμα ότι "όλοι είμαστε το ίδιο", λέγοντας χαρακτηριστικά "κι εγώ απλήρωτος είμαι", καλώντας στην ουσία τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να βάλουν πλάτη για τα συμφέροντα και τα κέρδη του ομίλου».

«Πάγια επιδίωξη των εργοδοτών είναι οι εργάτες να κάνουν θυσίες "για να υπάρχει δουλειά", ξεχνώντας ότι από τη δουλειά, από τον ιδρώτα και το αίμα των ίδιων των εργατών βγαίνουν και τα κέρδη των εργοδοτών», τονίζει το Συνδικάτο. «Δεν ανεχόμαστε ούτε να μας ξεζουμίζουν οι εργοδότες, ούτε να κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας», τονίζοντας ότι πέρα από την εξόφληση των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων πρέπει «από εδώ και μπρος να ισχύει το αυτονόητο: Να πληρώνονται στην ώρα τους».

Νέα κινητοποίηση των οδηγών σχολικών λεωφορείων

Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή τις μεθοδεύσεις για την εξαίρεσή τους από τα ΒΑΕ, προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων.

Η νέα πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

«Δουλεύουμε κυριολεκτικά με μισθούς πείνας, με 9μηνες συμβάσεις που οδηγούν στην υποχρεωτική ανεργία τους θερινούς μήνες. Θεωρούμαστε από την εργοδοσία αναλώσιμοι, δουλεύοντας με μειωμένο ωράριο (18 - 35 ώρες τη βδομάδα) και πετσοκομμένες ασφαλιστικές εισφορές (λειψά ένσημα)», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας των οδηγών. Δίπλα στις «συνθήκες γαλέρας» που επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτικών δομών, τώρα μεθοδεύουν «με τις πλάτες των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών» ένα ακόμα χτύπημα στην ασφαλιστική κάλυψη των οδηγών σχολικών λεωφορείων. Ηδη η εργοδοσία σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν ασφαλίζει τους οδηγούς στα ΒΑΕ, ενώ το τελευταίο διάστημα «γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανατροπή της υπαγωγής στα ΒΑΕ των οδηγών σχολικών λεωφορείων». Η ανατροπή αυτή, όπως σχολιάζει το Σωματείο, θα αναγκάσει τους εργαζόμενους «να βρίσκονται στο τιμόνι μέχρι τα γεράματα, με άμεσο αντίκτυπο την ασφάλεια των παιδιών».

Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 22/5, στις 5.30 μ.μ., οργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά αιτήματα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου, το Συνδικάτο επισημαίνει πως πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν αν, πότε και με τι όρους θα γυρίσουν στη δουλειά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια. Από τη μία, οι επιχειρήσεις που έχουν δει τη δουλειά να μειώνεται «συνεχίζουν να έχουν τους εργαζόμενους σε αναστολή ή με μειωμένες ώρες ή αυτούς που μπορούν με δουλειά από το σπίτι (ατελιέ, λογιστήρια κ.λπ.)», ενώ από την άλλη οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δουλεύουν στο φουλ επιβάλλουν «περισσότερες ώρες δουλειάς» και «μεγάλη εντατικοποίηση».

Κινητοποίηση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σε κινητοποίηση προχωρά σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., έξω από τα γραφεία της εταιρείας Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών (ΜΗΧΜΕ), στο Μαρούσι, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενάντια στις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας που μεταφράζονται σε απολύσεις μαζί με δήθεν «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και περικοπές μισθών. Το Σωματείο απαιτεί την ακύρωση των απολύσεων και να μη γίνει καμιά μείωση μισθών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ
Μέρα δράσης ενάντια στην τηλεργασία

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να σταματήσει το καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Για τη μέρα εκείνη έχει κηρύξει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή στις 6 μ.μ.

Το Σωματείο καλεί σε οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντεργατικά «έκτακτα» μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, «όπως αυτό της τηλεργασίας, της μετακίνησης των εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων τους». Αναδεικνύει και καταγγέλλει τα σχέδια των τραπεζιτών για νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ επισημαίνει ότι «είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις».

Ειδικά για την τηλεργασία αναφέρεται συνοπτικά στις επιπτώσεις της, όπως είναι η μετατροπή του σπιτιού σε χώρο δουλειάς, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, χωρίς όρια μεταξύ προσωπικού και εργάσιμου χρόνου, με απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά τις βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org