ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν υποστέλλουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «MEGA MAG»

-- Καλημέρα κύριε Γενικέ. Σας βρίσκουμε στον Περισσό ή στο σπίτι;

-- Καλημέρα, στον Περισσό.

-- Τηρείτε τα μέτρα ασφαλείας; Πόσοι άνθρωποι είστε εκεί τώρα;

-- Βεβαίως, το Κόμμα μας αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης από την αρχή και πριν εξαγγελθούν τα κυβερνητικά μέτρα, έχουμε κάνει προσαρμογές στη λειτουργία μας και τη δράση μας ακριβώς λόγω της επιδημίας, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε και με τους κατάλληλους τρόπους και τη συλλογικότητα και την επικοινωνία με τα στελέχη μας, τα μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος. Επιδιώκουμε να διατηρούμε τις δυνάμεις μας μάχιμες, γιατί αυτό είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ σήμερα. Δεν υποστέλλουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις, την προώθηση αιτημάτων, την προστασία της ζωής, των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-- Φοβάστε ότι κάποιοι, ενδεχομένως επιχειρήσεις ή κάποιοι άλλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση και να προβούν σε απολύσεις, σε μειώσεις προσωπικού;

-- Η ίδια η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μέσα σ' αυτόν το μήνα, τον Μάρτιο, μέσα στην επιδημία δηλαδή, έγιναν 40 χιλιάδες απολύσεις στη χώρα μας. Αυτές, με νόμο λέμε εμείς, πρέπει να θεωρηθούν άκυρες και όχι από δω και πέρα, αλλά αναδρομικά, για τις τελευταίες τουλάχιστον 15 μέρες, για όλο τον Μάρτιο δηλαδή. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρωταρχικά και κύρια πρέπει να προστατευτούν, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους.

-- Ειπώθηκε πάντως ότι θα είναι άκυρες οι όποιες απολύσεις γίνουν στο διάστημα το οποίο αναφερόμαστε. `Η όποιες επιχειρήσεις προβούν σε τέτοιες ενέργειες θα έχουν μεγάλες κυρώσεις.

-- Αυτό που ειπώθηκε είναι πως από δω και πέρα θα είναι άκυρες, από την ερχόμενη βδομάδα, αλλά αυτές που έγιναν αυτήν τη βδομάδα, την προηγούμενη βδομάδα, μέσα στον Μάρτη που ήταν ήδη σε έξαρση ο κορονοϊός, που ήδη υπήρχαν και είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επιχειρήσεις πρόλαβαν και απέλυσαν εργαζόμενους και αυτοί είναι για όλη τη χώρα 40 χιλιάδες. Αυτές οι απολύσεις λοιπόν, όπως και οι επόμενες που δεν πρέπει να γίνουν, θα πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν.

-- Κύριε Κουτσούμπα, το θέσατε αυτό στη συνομιλία που είχατε με τον πρωθυπουργό;

-- Του έθεσα όλα αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης του έθεσα και το ζήτημα να μην επιβάλει αστυνομικά μέτρα παραπέρα καραντίνας. Ο ίδιος στη συνομιλία που είχαμε με διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να επιβάλει αστυνομική καραντίνα, ενώ χτες όμως ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

-- Κύριε Γενικέ, να κλείσουμε με μια ανθρώπινη ερώτηση. Εσείς είστε χρόνια στους δρόμους, στις επάλξεις, πώς είναι τώρα που αναγκάζεστε να έχετε την ίδια αγωνιστική διάθεση εντός των τεσσάρων τοίχων του γραφείου σας;

-- Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, μπορούν να γίνουν συλλογικές διαδικασίες. Οι συνεδριάσεις του ΠΓ, της ΚΕ γίνονται, ευτυχώς βοηθούν οι νέες τεχνολογίες, αλλά να σας πω ότι σε συνθήκες ακόμη και πολιτικών απαγορεύσεων παλιότερα, το ΚΚΕ πάντα δρούσε με τη συνεργασία, μπορεί να γίνονται διά περιφοράς μεταφορά κειμένων, ανακοινώσεων, αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν πάντα όχι αυστηρά για το κομματικό συμφέρον, όπως λένε διάφοροι, αλλά κυρίως λόγω του ότι πρέπει να προασπίσουμε - και γι' αυτό είμαστε εδώ - τα λαϊκά συμφέροντα, τη ζωή του λαού μας, την υγεία του, αλλά και όλα τα δικαιώματά του, που δυστυχώς καταπατούνται βάναυσα με αφορμή και εξαιτίας δήθεν του κορονοϊού.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων μας

Ναύπλιο
Ναύπλιο
Δεκάδες είναι τα πανό που αναρτώνται από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, έξω από νοσοκομεία και σε κεντρικά σημεία των πόλεων, διαδίδοντας το σύνθημα «Δυναμώνουμε τη φωνή μας, για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Στα πανό που τοποθετούνται κοντά στα νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέλνουν το μήνυμα: «Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας - Στον αγώνα όλου του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Με τον τρόπο αυτό, πλάι σε όλους τους άλλους, το Κόμμα καλεί το λαό να διεκδικήσει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας, να μην πληρώσει και τις συνέπειες της πανδημίας, όπως πλήρωσε την κρίση και όπως πληρώνει την ανάπτυξη. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι δίπλα σας - Ολοι για έναν και ένας για όλους» είναι ένα ακόμα σύνθημα μάχης που αναγράφεται σε πανό.

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Κέντρο Αθήνας
Κέντρο Αθήνας
ΠΑΓΝΗ - Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ - Ηράκλειο
Νοσοκομείο Πάτρας
Νοσοκομείο Πάτρας
Με πρόσχημα την επιδημία, ανοίγει ο δρόμος για καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετική με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Μα με ποια λογική επιχειρεί αυτούς τους περιορισμούς στην κυκλοφορία σε ανοιχτούς χώρους, όταν αντικειμενικά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συνάθροιση, με πάνω από 10-15 άτομα, σε εργασιακούς χώρους παραγωγής, στα σούπερ μάρκετ, σε μέσα μαζικής μεταφοράς; Εφαρμόζει τέτοιους περιορισμούς στην ίδια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού που ελέγχει η κυβέρνηση; Στις αστυνομικές δυνάμεις; Δεν τις εφαρμόζει. Πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό μας, από το κίνημα, να τεθούν εμπόδια στη λειτουργία σωματείων, κομματικών οργανώσεων, που θα δράσουν ενάντια στην όποια εργοδοτική αυθαιρεσία; Φοβόμαστε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων και αποτελεί η επιδημία μόνο το πρόσχημα αυτή τη στιγμή. Η προστασία της δημόσιας υγείας, της ζωής του λαού μας θέλει άλλα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Θέλει ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει βρεθεί σε διάλυση με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, γιατί έκλεισαν νοσοκομεία, έκλεισαν Κέντρα Υγείας, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, έχουν μείνει κλειστές εκατοντάδες ΜΕΘ στην Ελλάδα, από τις λίγες που υπάρχουν. Ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον για άλλες επιδημίες, απλές, τις εποχικές γρίπες, 3.000 ΜΕΘ για παράδειγμα, εδώ ούτε 550 δεν υπάρχουν. Εχουμε συνανθρώπους μας που αύριο και όταν οξυνθεί το πρόβλημα - γιατί αυτή είναι η εκτίμηση των επιστημόνων, όσο κι αν ελεγχθεί, έχει διασπαρεί ο ιός - πιθανώς θα είναι περισσότερα τα θύματα. Και για τα συγκεκριμένα μέτρα που με ρωτήσατε, εμείς τα θεωρούμε ανεπαρκή. Βεβαίως στηρίζουν διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν στηρίζουν όμως τους εργαζόμενους. Είναι - να σας το πω και με οικονομικούς όρους - μια αναγκαία κρατική παρέμβαση αυτό που κάνει η κυβέρνηση, όπως κάνουν και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ, εν αναμονή και του προβλήματος του κορονοϊού, αλλά κυρίως μιας νέας οικονομικής κρίσης, που δεν θα προκύψει λόγω μόνο του κορονοϊού, αλλά που θα την επιταχύνει».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org