ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στόχος, η κατάπνιξη των λαϊκών κινημάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την έντονη κινητικότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Αναφορικά με την εντεινόμενη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής σε "πεδίο βολής φθηνό, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι", προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Θεσσαλονίκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Τον Οκτώβρη στην περιοχή του Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε η ΝΑΤΟική άσκηση "DYNAMIC MIX 97", στις 7 Νοέμβρη προσάραξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αμερικανικό πολεμικό πλοίο "OAK HILL" με 400 πεζοναύτες, στις 22 Νοέμβρη θα διεξαχθεί πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Πολυκάστρου με τη συμμετοχή της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Αρμενίας.

Οι παραπάνω ασκήσεις είναι ενταγμένες στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Μιας δομή που στοχεύει στη γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση για την κατάπνιξη κάθε προοδευτικού κινήματος, που αντιστέκεται και αγωνίζεται για την αποτίναξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ολη η εκγύμναση των πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ προβάλλεται σαν η συμβολή στην εδραίωση της ειρήνης και της αντιμετώπισης φυσικών ή άλλων καταστροφών.

Αυτά όμως τα περιτυλίγματα δεν αλλάζουν τη φύση και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος του ήταν και παραμένει μηχανισμός επιβολής της θέλησης των ιμπεριαλιστών για αγορές και σφαίρες επιρροής. Η νέα του δομή ενισχύει αυτόν το χαρακτήρα".

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τον φιλειρηνικό Λαό της πόλης μας:

"- Να καταδικάσει τις κλιμακούμενες αυτές επιχειρήσεις των πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

- Να απαιτήσει η Ελλάδα να μη συνδράμει στην υλοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, στο σχηματισμό των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

- Να απαιτήσει την κατάργηση του ΝΑΤΟ".

ΚΥΣΕΑ
Ολοκληρώνονται τα μαγειρέματα για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Μετά από διεργασίες - μαγειρέματα ενός χρόνου, από την αρχική ανακοίνωσή του, πέρσι το Νοέμβρη, η κυβέρνηση "επανεκδίδει" το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Χτες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου έγινε επισκόπηση της πορείας υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος 1996-2000, χωρίς, όπως τουλάχιστον φαίνεται, να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα βασικά προγράμματα. Ωστόσο, διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι τη μερίδα του λέοντος από το γιγαντιαίο αυτό πρόγραμμα θα αρπάξουν οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες και μερικά μικρά κομμάτια οι γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές εταιρίες, όσο δε για τον προσανατολισμό προς το ρωσικό οπλοστάσιο οι διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες ερμηνεύονται μόνο ως κινήσεις στα πλαίσια της εξασφάλισης καλύτερων όρων από τις ΝΑΤΟικές πολεμικές βιομηχανίες.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου στόχοι του εξοπλιστικού προγράμματος είναι: Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Η διασφάλιση της πλήρους αμυντικής επάρκειας. Η πλήρης κάλυψη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για αποτελεσματική ανταπόδοση. Καθώςη αποτελεσματική ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις της σε ΝΑΤΟ και ΔΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο,ήδη έχει ξεκινήσει η υπογραφή συμβάσεων στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος. Ετσι, μέχρι το τέλος του 1997 αναμένεται να έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 450 δισ. δραχμών και παράλληλα γίνεται η προετοιμασία για μια νέα σειρά συμβάσεων ύψους 800 δισ. δραχμών, που αναμένεται να υπογραφούν στη διάρκεια του 1998.Επίσης υπάρχει ένα τρίτος κατάλογος, από το συνολικό πακέτο 1996-2000, ύψους 1.100 δισ. που βρίσκεται στο στάδιο μετά την αξιολόγηση των επιχειρησιακών κριτηρίων από τα Επιτελεία και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, δηλαδή να αποφασιστεί και να ανατεθεί, μέχρι το τέλος του 1999.

Τι προβλέπεται

Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του ΚΥΣΕΑ μίλησε για κατευθύνσεις του εξοπλιστικού προγράμματος:

Στον τομέα της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπεται ενίσχυση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς. Τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τον υπουργό για τον τύπο του αεροσκάφους θα ληφθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι περίπου 60 αεροσκάφη και θα εξαρτηθεί από τον τύπο και την τιμή, καθώς η συνολική δαπάνη για τη συγκεκριμένη αγορά κινείται γύρω στα 400 δισ. δραχμές. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη που εξετάζονται είναι τα αμερικάνικα "F-16 Block 50 Plus", "F-15 E", "F-18" και "F-22",τα γαλλικά "Μιράζ 2000-5" και τα ρωσικά "Σουχόι EF-2000".Ο Α. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί από την αμερικανική κυβέρνηση. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα περίπου 60 αεροσκάφη που ο τύπος τους εκκρεμεί να αποφασιστεί, προωθείται η αγορά 10 - 20 αεροσκαφών τύπου "Mιράζ 2000" και "F-16 Block 50" προς αντικατάσταση των απωλειών. Επιπλέον προχωράει και η αγορά ιπταμένων τάνκερ (εναέριου ανεφοδιασμού), καθώς και ιπταμένων ραντάρ τύπου AWCKS. Εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη έχει προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος εναέριου αλληλοανεφοδιασμού των αεροσκαφών "Α-7" ("Κορσέρ") που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή εφοδιασμός εν πτήσει από το ένα μαχητικό στο άλλο.

Στον τομέα της αεράμυνας,της απόκρουσης των αεροπορικών επιθέσεων, προωθείται η ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας προωθείται η προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς και ξεκινάει η διαδικασία εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων αντιαεροπορικών πυραύλων "ΧΟΚ",ενώ οι παλιοί πύραυλοι τύπου "ΝΙΚΗ",αποσύρονται για να αντικατασταθούν από τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Τέτοια συστήματα είναι οι πολυσυζητημένοι ρωσικοί πύραυλοι "S-300" και οι αμερικανικοί "Πάτριοτ",οι οποίοι έχουν μικρότερη ακτίνα από τους ρωσικούς που εντοπίζουν το στόχο από τα 300 χιλιόμετρα και τον καταστρέφουν από τα 150 χιλιόμετρα. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο τετράμηνο του 1998. Στον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς προωθείται, κατάπληροφορίες, η προμήθεια συστημάτωνSHORADS για τη λεγόμενη αεράμυνα σημείων, όπως αεροδρομίων κλπ.

Στον Στρατό Ξηράς προωθείται, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, η ενίσχυση της δύναμης πυρός του με την προώθηση συστημάτων πυροβόλων κατάλληλης διαμέτρου και απόστασης, καθώς και αρμάτων μάχης. Οριστική απόφαση για τον τύπο των τανκ που θα αγοραστούν θα ληφθεί τον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε η αγορά από τη Γερμανία 170 εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης τύπου "Leopard 1A5",που σύμφωνα με τον υπουργό αποτελεί υλοποίηση παλαιότερου προγράμματος και δεν εντάσσεται στο νέο πενταετές. Τα 170 υπό αγορά γερμανικά άρματα, (που είναι ήδη έτοιμα και προέρχονται από εκσυγχρονισμό μεταχειρισμένων), προορίζονται κυρίως για τον Εβρο.

Οσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό,εκεί τα διάφορα προγράμματα προωθούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Πέραν της μιας ακόμα ολλανδικής φρεγάτας τύπου "S" που η παραλαβή της θα γίνει στις 13 Δεκέμβρη, προχωράει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων υποβρυχίων,που γίνεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας - έχουν παραδοθεί τα τρία - υπάρχουν επίσης προγράμματα για την προμήθεια και καινούριων πλοίων. Ετσι αυτή τη στιγμή επίκειται, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, η ανάθεση παραγγελίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή τεσσάρων κανονιοφόρων,ενώ βρίσκεται σε επεξεργασία πρόταση για την προμήθεια νέων υποβρυχίων.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ενίσχυσης των μεταφορικών δυνατοτήτων των ειδικών ταχυκίνητων μονάδων του Β' Σώματος Στρατού σε κάθε περιοχή του Αιγαίου - όπως έχει γίνει γνωστό το Β' Σώμα μετεξελίσσεται στο σύνολό του σε ταχυκίνητο -, προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η προμήθεια ταχυπλόων σκαφών. Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά HOVERCRAFT, που αναπτύσσουν ταχύτητα 40-50 ναυτικών μιλίων την ώρα, με δυνατότητα να μεταφέρουν 400-450 στρατιώτες και μικρότερων για 70-80 άνδρες, βρίσκονται στην τελική φάση, με πιθανότερο προμηθευτή την Ουκρανία.

Αλλοθι στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την εξαγγελία της αγοράς γερμανικών αρμάτων μάχης και τις αποφάσεις του χτεσινού ΚΥΣΕΑ, συνολικά για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει τα παρακάτω:

"Η απόφαση για αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης εντάσσεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ, που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, με βάση την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εντάσσονται στους νέους επιθετικούς τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς της "νέας τάξης πραγμάτων".

Ο λαός μας καλείται να πληρώσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ, που, κατά κύριο λόγο, υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και όχι την άμυνα της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που δέχεται απανωτά πλήγματα στο βιοτικό του επίπεδο. Ηδη για το 1998 έχουν προγραμματιστεί αγορές ύψους 1,5 τρισ. δραχμών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της συμμόρφωσης της στην πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων", χρησιμοποιεί την όποια ανάγκη για εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και της αμυντικής ικανότητας της χώρας ως άλλοθι, προκειμένου να ικανοποιήσει τους επιθετικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ, με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση, αποτελεί σήμερα τον πρώτο και τον υπ' αριθμόν έναν κίνδυνο για όλους τους λαούς, για τα κυριαρχικά δικαιώματα, για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να υπογράψει το κείμενο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη και πλατύτερη αντίδραση, από αυτή που έχει εκδηλωθεί, κυρίως μέσα στο λαό".
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org