ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σταθερά... στην αβεβαιότητα

Ο Μπ. Κλίντον ζητά διαιώνιση της πολιτικής των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Η αντιπολίτευση στην κρατική Δούμα, με πρώτους τους κομμουνιστές του ΚΚΡΟ, δηλώνει ότι δε θα συναινέσει στην εκλογή του Β. Τσερνομίρντιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Οι αριστεροί έριξαν τον Τσερνομίρντιν!", "Το τέλος της "Μεγάλης φιλίας"", "Στις καρδιές των κομμουνιστών ο Τσερνομίρντιν παίρνει τη θέση του Τσουμπάις", με αυτούς και παρόμοιους πρωτοσέλιδους τίτλους πληροφορούν τους αναγνώστες οι χτεσινές εφημερίδες για την απόρριψη της υποψηφιότητας του Βίκτορ Τσερνομίρντιν από την Κρατική Δούμα.

Χτες, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο σχολείο 1130 της Μόσχας, με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο Γιέλτσιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν και επανέλαβε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για να εγκριθεί από τη Δούμα η πρότασή του, μέχρι την επόμενη βδομάδα. "Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε. Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και επέμεινα να επικυρωθεί γρήγορα, διότι αυτή είναι η πρόταση μου, του προέδρου και θα επιμείνω σ' αυτή! Κάθε χαμένη μέρα χωρίς κυβέρνηση, σημαίνει πολλά εκατομμύρια απώλειες για τη χώρα και τον λαό", τόνισε ο Γιέλτσιν.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων (ΚΟ) και βουλευτών της Κρατικής Δούμας δείχνουν ότι ο Τσερνομίρντιν δεν έχει για την ώρα πιθανότητες να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο. Ετσι, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αφού επισήμανε ότι "η συμπεριφορά του κυρίου Γιέλτσιν είναι προκλητική", ανακοίνωσε χτες ότι η ΚΟ του, η μεγαλύτερη στη Δούμα, και οι σύμμαχοί της, δε θα συμφωνήσουν ποτέ να υποστηρίξουν τον Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αριστερή αντιπολίτευση επιθυμεί η δεύτερη ψηφοφορία να διεξαχθεί την Παρασκευή και όχι την επόμενη Δευτέρα, όπως έχει προγραμματιστεί. Η Δούμα απέρριψε κατά την πρώτη ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν και αν αυτό επαναληφθεί και στις δύο επόμενες ψηφοφορίες, ο Γιέλτσιν θα πρέπει να διαλύσει το σώμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα είναι έτοιμη να δεχτεί τη διάλυση της Δούμας στην περίπτωση που ο πρόεδρος, εξοργισμένος από τη στάση της απέναντι στον Τσερνομίρντιν, αποφασίσει τη διάλυσή της. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν θα γίνει τη Δευτέρα, 7 Σεπτέμβρη. Εγινε γνωστό ότι ο Τσερνομίρντιν θα μιλήσει την Πέμπτη στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή). Ο Σελεζνιόφ ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να δώσει τη δυνατότητα να μιλήσουν εκεί οι επικεφαλής των ΚΟ της Δούμας.

Στο μεταξύ, ο Τσερνομίρντιν, δήλωσε ότι άρχισε να σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση, φοβούμενος ότι "οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αδράνεια μπορεί να μας γυρίσει χρόνια πίσω". Ηδη έστειλε στον Γιέλτσιν έναν κατάλογο με ορισμένους υπουργούς που θα ήθελε να έχει στην κυβέρνησή του. Αναμένεται ότι οι υπουργοί Αμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας θα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Από την άλλη μεριά, το Προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), κάλεσε τα μέλη της να μην αποδεχτούν κανένα αξίωμα στην κυβέρνηση του Τσερνομίρντιν. Η ΛΠΕΡ εκπροσωπείται στη Δούμα από το ΚΚΡΟ, το Αγροτικό Κόμμα και το κίνημα "Ναροντοβλάστιε", καθώς και από ανεξάρτητους εκλεγμένους βουλευτές.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Βλαντίμιρ Πούτιν, απέκλεισε τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα. "Ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, ούτε η Δούμα... κανείς δεν περιμένει ούτε προετοιμάζει τέτοιες μεθόδους για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας... Οποιος επιχειρήσει για πολιτικούς λόγους, με αντισυνταγματικές μεθόδους, να τροφοδοτήσει εντάσεις, θα αντιμετωπίσει αντίσταση", τόνισε ο Πούτιν. Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ είχε μεταδώσει ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο Γιέλτσιν ίσως καταφύγει στο στρατό ή στα όργανα ασφαλείας, στην αντιπαράθεσή του με τη Δούμα για την επιλογή του πρωθυπουργού και την πορεία της οικονομίας.

Επίσκεψη Κλίντον

Ενώ η Ρωσία περνάει μια άνευ προηγουμένου κρίση, ύστερα από 7 χρόνια "μεταρρυθμίσεων", ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έφτασε χτες στη Μόσχα, στη συνάντηση κορυφής με τον Πρόεδρο Γιέλτσιν με κύριο μήνυμα να συνεχιστούν στη χώρα οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις. Ετσι, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, ο Γιέλτσιν διαβεβαίωσε τον Κλίντον ότι η Ρωσία δε θα εγκαταλείψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Από τη μεριά του, ο Τσερνομίρντιν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνάντηση κορυφής, υποσχέθηκε ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μείωση της φορολογίας. Ο Τσερνομίρντιν υποσχέθηκε επίσης να λάβει μέτρα για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της χρηματοοικονομικής κρίσης και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο κρατικός έλεγχος σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Ο Κλίντον, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, συνέστησε τη δημιουργία καλύτερου επενδυτικού κλίματος και εισηγήθηκε τρόπους για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Επίσης, ανέφερε ότι στη συνάντηση αυτή δεν έγινε καμία συζήτηση για οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Ρωσία. "Δεν ήρθαμε εδώ με χρήματα. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι τι πρόκειται να κάνουν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι το χρήμα η απάντηση", δήλωσε Αμερικανός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε, αν ο Κλίντον θα προσφέρει χρήματα για να βοηθήσει τη Ρωσία να ξεπεράσει την οικονομική της κρίση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Σκαμπανεβάσματα στη Γουόλ Στριτ...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γουόλ Στριτ έπαιζαν σαν... γιο - γιο χτες, ανεβοκατεβαίνοντας διαρκώς, μία μέρα μετά την πτώση 512 μονάδων ή 6,4% της Δευτέρας, που εξανέμισε τα κέρδη της Νέας Υόρκης για εφέτος.

Νωρίς στη χτεσινή συνεδρίαση ο κεντρικός δείκτης "Dow Jones" ανέβηκε κατά 143,41 μονάδες, στη συνέχεια έχασε 138,77 και αμέσως μετά ξανάρχισε να ανεβαίνει, κερδίζοντας 85,22 μονάδες. Οι υπόλοιποι δείκτες έμοιαζαν (σε μια μάλλον παρακινδυνευμένη μεταφορά)... παραζαλισμένοι.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έδωσε μια εξήγηση για τα "σκαμπανεβάσματα" των ΗΠΑ: από το 1990, μετέδιδε χτες, οι επενδυτές περιμένουν να ανέβει η αγορά πριν πραγματοποιήσουν πωλήσεις.

Η πτώση 6,4% του "Dow Jones" τη Δευτέρα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του διασημότερου δείκτη της Γουόλ Στριτ, με μόνη χειρότερη εκείνη της 27ης Οκτώβρη του 1997 (554,26 μονάδες). Αλλά βέβαια απείχε παρασάγγας από τη "Μαύρη Δευτέρα" της 19ης Οκτώβρη του 1987, όταν το χρηματιστήριο είχε χάσει 22,6%.

Ο Πρόεδρος Κλίντον χτες πρόσθεσε τη φωνή του σε εκείνες όσων προσπαθούν να "καλμάρουν" τις αγορές. "Πιστεύουμε ότι η βασική μας οικονομική πολιτική είναι σώα", είπε, αντηχώντας ουσιαστικά τον υπουργό του επί του Θησαυροφυλακίου, Ρόμπερτ Ρούμπιν.

Στην αρχή των συνεδριάσεων στα Χρηματιστήρια Ασίας και Ευρώπης σημειώθηκαν πτώσεις, συνεπεία της κατάρρευσης του "Dow Jones" τη Δευτέρα. Ωστόσο, στην Ιαπωνία υπήρξε μια κατ' άλλους "εντυπωσιακή" και κατ' άλλους "πλασματική" άνοδος, ενώ αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνέχεια περιέκοψαν τις απώλειές τους.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης "Financial Times - Stock Exchange 100" αρχικά έχανε 3,3%, ενώ στη συνέχεια έδειξε να περιορίζει τις απώλειές του στο 1,8%. Ομοίως στο Παρίσι, ο δείκτης "CAC 40" που έχανε 3,7% περιόρισε την πτώση του στο 1,2%. Αναλυτές πάντως μιλούσαν περί φόβων περαιτέρω χειροτέρευσης βραχυπρόθεσμα: "όσο χρήματα αποσύρονται και δείκτες πέφτουν, τόσο χειρότερο γίνεται το πρόβλημα (...) δεν ξέρουμε πού θα "πατώσει" η κατάσταση", έλεγε ο Ρίτσαρντ Τζέφρι, οικονομολόγος της βρετανικής "Charterhouse Tilney".

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης "Nikkei" κάλυψε τμήμα των απωλειών του σημειώνοντας άνοδο κατά 1,86% για να κλείσει στις 14.369,63 μονάδες, αλλά τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν σήμερα με πτώση.

Στο Χονγκ Κονγκ η πρωινή συνεδρίαση βρήκε τον δείκτη "Hang Seng" στις 7.155,23 μονάδες, έχανε δηλαδή 119,81 μονάδες ή 1,6%. Αργότερα οι απώλειες μεγάλωσαν και ο δείκτης έφθασε στη διάρκεια των συναλλαγών να χάνει έως και 2,57%.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης "Straits Times Index" έπεσε κατά 1,9%, χάνοντας 17,08 μονάδες για να φθάσει στις 839,35 μονάδες.

Στις Φιλιππίνες ο δείκτης του Χρηματιστηρίου παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι απώλειες ήταν μόλις 0,04%, όπως και στην Μπανγκόκ, όπου ο δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεσε κατά 0,6%.

Στη Σεούλ ο δείκτης έπεσε κατά 0,61%, φθάνοντας στις 309,55 μονάδες.

Στην Αυστραλία η πτώση αρχικώς ήταν πολύ μεγάλη, αφού η πρωινή συνεδρίαση βρήκε τον δείκτη "All Ordinaries" να σημειώνει απώλειες κατά 3,3% και να πέφτει στις 2.397 μονάδες. Στη συνέχεια όμως ο δείκτης ανέκαμψε μερικώς για να κλείσει στις 2.458 μονάδες, δηλαδή χάνοντας μόλις 22 μονάδες ή λιγότερο από 1%.

Στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης έκανε βουτιά πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Ο δείκτης "NZSE 40" έχασε 67 μονάδες ή 3,6% και έκλεισε στις 1.760 μονάδες. Στη διάρκεια των συναλλαγών έφθασε να χάνει μέχρι και 5%.

Το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ τη Δευτέρα πρακτικά απαγόρευσε τις συναλλαγές των μετοχών φιρμών της Μαλαισίας εκτός της χώρας, σε μια κίνηση που αναμένεται να "φοβίσει" τους επενδυτές.

Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα δεν μπορούν να χρησιμέψουν για διέξοδο από

Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα δεν μπορούν να χρησιμέψουν για διέξοδο από την κρίση...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ