ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Υποταγή στη λογική των ευρω-περικοπών
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντικοινωνικού νομοσχεδίου, που ιδιωτικοποιεί το εναπομείναν δημόσιο σύστημα πρόνοιας
  • Απ. Τασούλας: Διαλύετε τα ιδρύματα, χωρίς στη θέση τους να φτιάχνετε κάτι καλύτερο

Στη λογική της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο "Για την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας", η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων καταργούνται το ΠΙΚΠΑ, ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", χωρίς ουσιαστικά στη θέση τους να αναπτύσσεται κάποιος νέος φορέας που να αναλάβει το έργο των καταργούμενων οργανισμών.

"Βασική πολιτική επιλογή σας είναι ο περιορισμός του κράτους πρόνοιας και αποτέλεσμα αυτής είναι και το συζητούμενο νομοσχέδιο", τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.Προχωρώντας σε επιμέρους παρατηρήσεις για τις συζητούμενες διατάξεις, τόνισε ότι σε αυτές δεν αναφέρονται όλες οι ομάδες που έχουν την ανάγκη πρόνοιας, παρόλο που αυτές μέρα με τη μέρα διευρύνονται. Για παράδειγμα ανέφερε τους μακροχρόνια άνεργους, τους πολύτεκνους (για τους οποίους η κυβέρνηση δεν κατέληξε ακόμα ποιοι είναι) και τους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο βουλευτής, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ούτε πόσα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, γεγονός που δείχνει ότι είναι μακριά από τους ανθρώπους αυτούς και τις ανάγκες τους.

Με το νομοσχέδιο, συνέχισε ο Απ. Τασούλας, περιγράφετε τα προβλήματα που υπάρχουν με ένα σκόρπιο προνοιακό σύστημα, αλλά εσείς το αποδιαλύετε χωρίς να φτιάχνετε ένα καλύτερο στη θέση του. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι ένα ενιαίο σύστημα, αλλά εσείς φτιάχνετε ένα επιτελείο χωρίς όμως τις αντίστοιχες δομές που θα παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση υλοποιεί για την πρόνοια προγράμματα που της επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία όμως και αποσπασματικά είναι αλλά και με ημερομηνία λήξης. Επίσης, μεταθέτει μία σειρά από υπηρεσίες (βρεφονηπιακοί σταθμοί) στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως αντίστοιχη μεταφορά πόρων και χωρίς αυτή να έχει την απαιτούμενη εμπειρία για τη λειτουργία τους.

Ο Απ. Τασούλας, αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες που θα δημιουργηθούν με την κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, αναρωτήθηκε πού θα γίνονται πλέον τα εμβόλια που μέχρι τώρα γίνονταν στο υπό κατάργηση ίδρυμα. Στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, που λέει η κυβέρνηση, από τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανένα; Ασκησε επίσης κριτική στον τρόπο καταβολής των διάφορων επιδομάτων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος απόδοσής τους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί σκορπάει ένα ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό των υπό κατάργηση ιδρυμάτων και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο παριστάμενος υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας,στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση των ιδρυμάτων γίνεται στα πλαίσια της προσαρμογής στις νέες συνθήκες και για την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, ενώ δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε εξαγγελίες για το μέλλον. Συγκεκριμένα είπε ότι από το νέο χρόνο θα αρχίσει η χορήγηση της "κάρτας αναπηρίας", η οποία θα συνοδευτεί από επανεξέταση όλων των αναπήρων μέσα από "ενιαία κριτήρια". Ανακοίνωσε δε ότι χορηγούνται επιδόματα σε 92.000 άτομα με ειδικές ανάγκες και σε 350.000 πολύτεκνες οικογένειες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Αναστασόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι "έκθεση ιδεών", η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη ότι "μας πάει πίσω" και ο Τ. Ιντζές του ΔΗΚΚΙ ότι είναι "αποσπασματικό και αναποτελεσματικό".

Χτες το απόγευμα ενημέρωσαν τη Βουλή εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Θα μείνει στα χαρτιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στη Βουλή, ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Την απόσυρση του αντικοινωνικού νομοσχεδίου που διαλύει και ιδιωτικοποιεί την Πρόνοια ζήτησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στα ιδρύματα πρόνοιας καθώς και χρήστες των υπηρεσιών με δυναμική συγκέντρωσή τους έξω απ' τη Βουλή την ώρα που άρχιζε η συζήτηση στο αρμόδιο τμήμα.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια στην οποία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων του ΙΒΣΑ,οι σύλλογοι των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ και Διαχειριστών κρατικών παιδικών σταθμών,ο Σύνδεσμος συνταξιούχων ΙΚΑ Αθηνών - Πειραιώς.Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε κηρύξει για χτες τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ), που "σημείωσε μεγάλη επιτυχία".

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω απ' τη Βουλή και μαζί με χρήστες των υπηρεσιών πρόνοιας ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: "Τα νομοσχέδιά σας τα αντιπρονοιακά, μ' αγώνες του λαού θα μείνουν στα χαρτιά", "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας" και "Η πρόνοια τον θέλει τον εκσυγχρονισμό, χωρίς Βαρδινογιάννη και εθελοντισμό".

Ο Τέλης Γόντικας,Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΑ, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, δήλωσε: "Το ΕΚΑ με απόφασή του έχει ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας. Ομως, παρά την απόφασή του αυτή, κωλυσιέργησε αντί να συμμετέχει ενεργά και να συντονίσει τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση στο χώρο της Βουλής. Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή είχε προτείνει να παρευρίσκεται στη συγκέντρωση".

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Πρόνοια καλεί όσους αγωνιούν για το μέλλον της Πρόνοιας σε σύσκεψη για σήμερα Τετάρτη (2.9.1998) στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1 (πλατεία Κάνιγγος) και ώρα 7 μ. μ.

Στερούν φροντίδα "απ' τους λησμονημένους"

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις υπηρεσίες των Ιατρικών Κοινωνικών Κέντρων του ΠΙΚΠΑ που καταργούνται

Οταν τον περασμένο Απρίλη χρειάστηκε ο έκτακτος εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, το υπουργείο Υγείας κάλεσε το ΠΙΚΠΑ και το βάρος ανέλαβαν τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ) της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης, όταν χρειάστηκε άμεση παρέμβαση στο Πέραμα - όπου τον περασμένο Φλεβάρη εμφανίστηκαν κρούσματα φυματίωσης - κλήθηκε και πάλι το ΠΙΚΠΑ.

Κι όμως, το ΠΙΚΠΑ καταργείται. Μαζί καταργούνται και τα 62 ΙΑΚ και στη θέση τους δεν μπαίνει τίποτε. Αυτή την πλευρά - μεταξύ των άλλων - επισήμανε ο Σύλλογος των Εργαζομένων σε αλλεπάλληλα υπομνήματα προς το υπουργείο και περιέχεται και σε υλικά που παρέδωσε χτες στον βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα.

Βέβαια, η κυβέρνηση - στα λόγια όμως - έχει έτοιμη την απάντηση για τη διασύνδεση των υπηρεσιών Πρόνοιας με τα περίφημα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ) που θεσμοθέτησε με τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2519/97. Ομως, μέχρι την εφαρμογή - πέρα απ' τον αρνητικό χαρακτήρα των ΔΠΦΥ - "θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και το ίδιο υπουργείο έχει δηλώσει", επισημαίνει ο Σύλλογος του προσωπικού του ΠΙΚΠΑ.

Μόνο στον έκτακτο εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας (30.4.1998) στα ΙΑΚ Αθήνας και Πειραιά εμβολιάστηκαν 12.411 παιδιά. Στα 20 Κέντρα της Αθήνας έγιναν 10.885 εμβολιασμοί και στον Πειραιά 1.526. Το ΙΑΚ της Αγίας Βαρβάρας κάνει τους εμβολιασμούς στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο απ' το 1996.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία απ' την κίνηση των ΙΑΚ των παιδικών πολυκλινικών (ΠΠ) και κινητών μονάδων Τρικάλων και Αγρινίου για το 1997: Εξυπηρετήθηκαν 405.497 παιδιά - έναντι 339.541 το 1996. Επίσης το 1997 έγιναν 197.048 συνολικά εμβολιασμοί παιδιών. Στους συμβουλευτικούς σταθμούς επιτόκων εξυπηρετήθηκαν 30.782 γυναίκες και έγιναν 17.091 "Παπ-τεστ". Η Παιδική Πολυκλινική Αθήνας έκανε εξόρμηση στην Ανδρο τον Οκτώβρη του 1997, όπου εξετάστηκαν από γιατρούς ειδικοτήτων - ψυχολόγο και εμβολιάστηκαν συνολικά 500 παιδιά

Οι αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών είναι κυρίως νομάδες Αθίγγανοι, οι λαθρομετανάστες κλπ., αναφέρουν οι εργαζόμενοι και τονίζουν το πόσο σημαντική είναι η ανοσοποίηση "των λησμονημένων πληθυσμών". "Υπογραμμίζουμε ότι οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, και χωρίς την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν καθιερώσει εισιτήριο). Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μελλοντική επιβάρυνση του πληθυσμού, πόσο μάλλον που το ΠΙΚΠΑ καλύπτει σε σημαντικό βαθμό ανάγκες ατόμων με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα. Προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και την επέκταση των ΙΑΚ και ΠΠ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, στα πλαίσια του ΠΙΚΠΑ".

ΑΤΤΙΚΗ
Συγχωνεύτηκαν τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα

Πριν την εισαγωγή στη Βουλή του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη συγχώνευση πέντε θεραπευτηρίων χρονίων παθήσεων στην Αττική με Προεδρικό Διάταγμα (υπ. αρ. 254) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 189/12.8.1998. Συγχωνεύτηκαν τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων Α, Β, Γ και Μελισσίων με το Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών σε ένα ΝΠΔΔ με την επωνυμία "Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής".

Στο νέο ΝΠΔΔ - που θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο - μεταβιβάζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία) των συγχωνευμένων ΝΠΔΔ, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας τους στον καινούριο οργανισμό, μέχρι να συγκροτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του, βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΝΠΔΔ που συγχωνεύονται. Οι θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στα συγχωνευόμενα θεραπευτήρια μεταφέρονται στο νέο οργανισμό που δημιουργείται.

"Κόλπα" με την κατάργηση

Για την έκδοση του ΠΔ, με το οποίο συγχωνεύονται τα πέντε θεραπευτήρια, έγινε χρήση του άρθρου 39 του νόμου 2082/92, που ψήφισε η ΝΔ, το οποίο αναφέρεται στη "συγχώνευση, μεταφορά, μετατροπή, κατάργηση νομικών προσώπων και φορέων κοινωνικής πρόνοιας.(Μικρή λεπτομέρεια: Η "επάρατη Δεξιά" τουλάχιστον δεν κατάργησε την έννοια της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ δε θέλει ούτε να την ακούει και την αντικατέστησε με την "κοινωνική φροντίδα").

Το άρθρο 39 - όπως και το άρθρο 14 - του νόμου 2082 προβλέπει τα εξής: "Με ΠΔ που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του συναρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού και επιφυλασσομένων των περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών κειμένων και διατάξεων, πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα και εν γένει κοινωνικοί φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που επιχορηγούνται εξ ολοκλήρου ή κατά κύριο μέρος από το υπουργείο αυτό και των οποίων ο σκοπός εξέλιπε ή κατέστη αδύνατος ή ασύμφορος ή επικαλύπτεται κατά το σύνολό του ή κατά μέγα μέρος από άλλους φορείς του αυτού ή άλλου υπουργείου, δύναται να συγχωνεύονται, μετατρέπονται, μεταφέρονται ή καταργούνται κατά τα ειδικότερα υπό του παρόντος άρθρου. Με τα διατάγματα αυτά ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις εφαρμογής του παρόντος άρθρου, τα θέματα καταστάσεως, προσωπικού, η τύχη της περιουσίας, η οργάνωση και η λειτουργία των εκ συγχωνεύσεως, μετατροπής ή μεταφοράς νομικών προσώπων ή φορέων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια".

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ καταργούνται αρκετά άρθρα του νόμου 2082/92, εντούτοις παραμένουν άθικτα τα άρθρα 14 και 39. Ετσι αποδεικνύεται τακτικός ελιγμός του υπουργείου Υγείας η αφαίρεση άρθρων από προηγούμενα προσχέδια, που προέβλεπαν τα ίδια περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων ιδρυμάτων ή τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας για την αξιοποίηση της περιουσίας.

Λεζάντα 2ου

"Η πρόνοια τον θέλει τον εκσυγχρονισμό, χωρίς Βαρδινογιάννη και εθελοντισμό", διαδήλωσαν χτες έξω απ' τη Βουλή εργαζόμενοι και χρήστες της κοινωνικής πρόνοιας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ