ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα άσκηση - πρόβα για ενδεχόμενη επέμβαση στο Κόσσοβο
  • Πραγματοποιείται από 10 έως 18 Σεπτέμβρη, με σκοπό, δήθεν, τη συνεργασία με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
  • Στο στόχαστρο οι λαοί των Βαλκανίων που θέλουν να αντισταθούν στη "νέα τάξη πραγμάτων"

Το δεύτερο μέρος (το πρώτο έλαβε χώρα πρόσφατα στην Αλβανία) της πρόβας -τζενεράλε, που κάνουν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, πρόκειται να διεξαχθεί τις επόμενες μέρες στη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), με τη συμμετοχή και της χώρας μας.

Η άσκηση αυτή, με τον απίστευτο και όμως αληθινό τίτλο "COOPERATIVE BEST EFFORT '98" (CBE - '98), δηλαδή "Η καλύτερη προσπάθεια συνεργασίας στο 1998", θα λάβει χώρα στο πεδίο ασκήσεων του Krivolak, της γειτονικής χώρας, από 10 μέχρι 18 Σεπτέμβρη, και θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 22 χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Σύμπραξη για την ειρήνη" (ΣγΕ), του, ΝΑΤΟικής πατρότητας, προγράμματος σύνδεσης με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση αυτή "αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνει το ΝΑΤΟ στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας του προγράμματος ΣγΕ με την ΠΓΔΜ και της σημαντικής συνεισφοράς της ΠΓΔΜ στο παραπάνω πρόγραμμα. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι είναι η πρώτη άσκηση του είδους, που γίνεται στην ΠΓΔΜ".

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει την εκπαίδευση χερσαίων δυνάμεων σε "ειρηνευτικές" αποστολές. Ετσι ονομάζονται τώρα οι αποστολές αποσταθεροποίησης και επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και αλλού, με ταχυκίνητες δυνάμεις, που άλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί με διάφορες ομπρέλες σε Βοσνία, Αλβανία. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, βασικός της στόχος "είναι να προαγάγει την αμοιβαία κατανόηση και να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος ΣγΕ, καθώς και να προβάλει τη σημαντική προσφορά του προγράμματος ΣγΕ στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στόχος που θεωρείται από το ΝΑΤΟ υψίστης σημασίας".Επιθυμία να συμμετάσχουν στην άσκηση στην ΠΓΔΜ, που έχει σχεδιαστεί από το στρατηγείο της Βορειοδυτικής Ευρώπης στη Μ. Βρετανία, έχουν δηλώσει μέχρι τώρα 22 χώρες. Από αυτές τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία. Επίσης από τις χώρες του ψευδεπίγραφου ΝΑΤΟικού προγράμματος ΣγΕ συμμετέχουν οι: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Εσθονία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Λετονία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία, ενώ θα βρίσκονται ως παρατηρητές η Φινλανδία και η Λιθουανία.

Η συμμετοχή της χώρας μας στη νέα αυτή άσκηση προετοιμασίας αλλά και πίεσης για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, προβλέπει να πάρουν μέρος 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και λόχος αλεξιπτωτιστών και ομάδα 12 οπλιτών πεζικού και 5 αξιωματικών.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κριτήριο επιτυχίας η αγωνιστική συσπείρωση δυνάμεων

Σχετική αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξής της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3

Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα βγουν, οπωσδήποτε, ενισχυμένα εξέφρασε τη βεβαιότητα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας στην προχτεσινή συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3. Ενώ, εξήγησε, κριτήριο επιτυχίας αποτελεί ο βαθμός της συσπείρωσης του λαού στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Σχετικά στη συνέντευξή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΚΚΕ θα είναι ικανοποιημένο την επομένη των εκλογών, φυσικά, αν πάρει μεγαλύτερο ποσοστό απ' ό,τι πήρε στις τελευταίες βουλευτικές. Αν θα είναι στα ίδια ποσοστά μ' αυτά που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα είναι ικανοποιημένο;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν μιλάμε για δημοτικές εκλογές και νομαρχιακές. Δε μιλάμε για βουλευτικές. Και το λέω αυτό γιατί πάντα οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές, με διαφορές από χώρο σε χώρο, δείχνουν ότι αυτοί που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παίρνουν πολλαπλάσιους ψήφους. Εμείς, όμως, αυτούς δεν τους θεωρούμε στενά κομματικούς. Εχουμε περιπτώσεις που το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ πήρε 20, 25% σε περιοχές που παίρνει 6, 7, 8% ή 9 και 10%. Επομένως, δεν μπορεί να είναι το κριτήριο, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, οι βουλευτικές εκλογές απόλυτα, έτσι δεν είναι; Εάν πάρουμε σε ένα δήμο, π.χ. 20% θα πούμε ότι είναι άνοδος που έχει σχέση με τις βουλευτικές εκλογές; Δείχνει κάτι. Λοιπόν, μ' αυτή την έννοια, για μας κριτήριο θα είναι η συσπείρωση δυνάμεων. Αναμφισβήτητα, τα αποτελέσματα σε ψήφους και σε θέσεις και η προοπτική που ανοίγεται.

Είναι σύνθετα, πάντως, τα κριτήρια. Γιατί, κοιτάξτε, απ' το '94 και το '98 αλλού είναι λιγότερα ψηφοδέλτια, αλλού είναι περισσότερα, υπάρχουν αναχώματα, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια διαμόρφωσης πολλών ψηφοδελτίων για διασκορπισμό ψήφων. Μ' αυτή την έννοια πρέπει να πάρει κανείς πολλούς παράγοντες υπόψη για να πει εδώ πήγα καλύτερα.Δεν είναι όπως οι βουλευτικές εκλογές που μπορεί να κάνεις μια πιο ευθεία σύγκριση. Σας τα λέω και προκαταβολικά τα κριτήρια. Δεν πρόκειται να τα αλλοιώσουμε μετεκλογικά. Στο τέλος, ξέρετε, θα βγει μια συνισταμένη.

Το 1994 είχαμε μια συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των νομαρχιών όπου είχαμε ανοδική τάση. Και με κομμουνιστικούς ψήφους και με μη κομμουνιστικούς. Υπήρχανε ορισμένοι δήμοι που δεν είχαμε πάει καλά, είχαμε πάει σχεδόν στο ποσοστό το εκλογικό, είχαμε πάει και πίσω από το '90. Υπάρχουν και τέτοιες εξαιρέσεις για τοπικούς λόγους. Επομένως βλέπουμε και τη γενική τάση. Δεν μπορεί να πάρουμε απομονωμένα ένα δήμο. Εγώ σας λέω ότι, οπωσδήποτε, θα υπάρχει ενίσχυση και του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και της πρότασής του. Αυτοί οι ψήφοι που θα μαζευτούν σ' αυτά τα ψηφοδέλτια, το λέμε από τώρα, εμείς δε θα βγούμε να πούμε ότι, οπωσδήποτε, όλοι αυτοί εγκρίνουν το ΚΚΕ και θα το ψηφίσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Είναι όμως ψήφοι στήριξης μιας πρότασης.

Πλημμύρα εξαπάτησης

Κάθε χρόνο λοιπόν, το ίδιο σκηνικό. Μόλις κοπάσει η πύρινη λαίλαπα των πυρκαγιών του καλοκαιριού, που προκαλεί φυσικά η εμπρηστική κυβερνητική πολιτική, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι σπεύδουν να εξαγγείλουν "επείγοντα" μέτρα και έργα για την αποφυγή των αναπόφευκτων - φευ - φθινοπωρινών και χειμερινών πλημμυρών! Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν οι τάχα "επείγουσες" εξαγγελίες ποτέ δεν υλοποιούνται, αφού λείπουν ο στοιχειώδης προγραμματισμός και οι στοιχειώδεις μελέτες; 'Η, ακόμη χειρότερα, όταν τα διάφορα αυτά έργα (κατασκευή μικρών ξύλινων και τσιμεντένιων φραγμάτων) αποτελούν μέτρα - ασπιρίνες, ανίκανα να αναχαιτίσουν τις πλημμύρες που προκαλεί η πλήρης αποψίλωση των δασών; Τρανή απόδειξη τα μικρά φράγματα που κατασκευάστηκαν στην Πεντέλη μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 1995 και δεν απέτρεψαν τις πλημμύρες, καθώς άλλα ουσιαστικότερα έργα, όπως η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, ακόμη βρίσκονται υπό... δημοπράτηση! "Ανθρακες", επομένως, "ο θησαυρός" και των φετινών εξαγγελιών της κυβέρνησης για δήθεν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι εξαγγελίες όμως αυτές της κυβέρνησης έχουν φέτος και έναν άλλο στόχο. Αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της παροχολογίας, του αποπροσανατολισμού και της εξαπάτησης του λαού της Αττικής για την υφαρπαγή της ψήφου του, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Δικαιολογημένη, άρα, η θέση των εκπροσώπων της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις "ειδήσεις" για διάθεση 25 δισ. δρχ. για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική μονάχα ως προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Κι αυτό γιατί για να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία στη Δυτική Αττική απαιτούνται πάνω από 100 δισ. δρχ. - και πάνω από 250 δισ. για ολόκληρη την Αττική - που δε φαίνεται διατεθειμένη η κυβέρνηση να δώσει, έχοντας προφανώς άλλες προτεραιότητες, όπως οι σκανδαλώδεις αναθέσεις "μεγάλων - καταστροφικών για το περιβάλλον - έργων" και οι ιδιωτικοποιήσεις. Γιατί όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις στη Δυτική Αττική προχωρούν με "βήματα χελώνας" και δε θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε το φετινό χειμώνα. Γιατί η επιμονή της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοκαταπατητών και των οικοπεδοφάγων - ακόμη και με την προώθηση δασοκτόνων νομοσχεδίων - ενισχύει κάθε χρόνο και πιο πολύ το "φαύλο κύκλο" των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους κατοίκους των περιοχών που έπληξε το καλοκαίρι η μανία των πυρκαγιών, όπως της Πεντέλης, του Υμηττού, του Αυλώνα, του Περάματος και της Σαλαμίνας. Κι είναι γνωστός ο ένοχος: η κυβερνητική πολιτική. Κι αυτό βέβαια το έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι έχουν δυνατότητες για να απαντήσουν. Πρώτον: Με τη μαζικοποίηση του ενωτικού τους μετώπου, ώστε να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας και ουσιαστικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου, που επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχει προτείνει το μαχόμενο λαϊκό κίνημα. Δεύτερον: Με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές. Μια ψήφος που θα ενισχύει τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και ταυτόχρονα θα δίνει ένα ηχηρό ράπισμα στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Κάθε άλλη απάντηση ρίχνει απλώς νερό στο μύλο αυτής της εγκληματικής και επικίνδυνης για το λαό και τον τόπο πολιτικής.

Στη Μεσσηνία η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στο Νομό Μεσσηνίας πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Στις 11.00 πμ θα επισκεφτεί και θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ.
  • Στις 12.30 μμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα,στο Ξενοδοχείο "ΕΛΙΤ".
  • Στις 5.00 μμ θα παραβρεθεί σε σύσκεψη στο Μαυρομάτι Ιθώμης με Κοινοτικά Συμβούλια και κατοίκους της περιοχής για τις πυρκαγιές.
  • Στις 7.30 μμ περιοδεία στα Φιλιατρά.
  • Στις 8.30 μμ πολιτική ομιλία στην πλατεία των Γαργαλιάνων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ