ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Ομόφωνα σε κινητοποιήσεις

Στάσεις εργασίας από αύριο, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 του Σεπτέμβρη, ενάντια στην πολιτική που οδηγεί την επιχείρηση στο ξεπούλημα ή στο "λουκέτο"

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην πολιτική που οδηγεί την επιχείρηση στην ιδιωτικοποίηση ή στο κλείσιμο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν χτες στη Λάρυμνα. Οι κινητοποιήσεις, που σε πρώτη φάση θα έχουν διάρκεια 10 ημερών, ξεκινούν αύριο Πέμπτη με 4ωρες - κυλιόμενες ανά βάρδια - στάσεις εργασίας και κορυφώνονται στις 10 Σεπτέμβρη με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Λάρυμνα.Στη συγκέντρωση θα κληθεί να παραστεί η υπουργός Ανάπτυξης για να καταθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της επιχείρησης και τις απαράδεκτες ενέργειες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μετά τον πρώτο κύκλο κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου θα εκτιμηθούν οι απαντήσεις που θα υπάρξουν και θα πάρουν αποφάσεις για τα παραπέρα βήματά τους.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μετά από πρόταση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ, Γ. Ρούση,που έθεσε την ουσία του προβλήματος της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί την επιχείρηση σε απαξίωση και με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο. Ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να πιέζουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων στήριξης της ΛΑΡΚΟ και της υπογραφής αξιοπρεπούς σύμβασης, έξω από διαιτησίες.

Προηγούμενα, ο πρόεδρος του σωματείου και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Γ. Θεοδώρου,στην εισήγησή του, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της εταιρίας για τη Συλλογική Σύμβαση, αλλά προσπάθησε να αποφύγει τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών και έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτη είχε και τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις - αρνητικές για εργαζόμενους και επιχείρηση - έχει λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη της ΛΑΡΚΟ. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το υπηρεσιακό σημείωμα - που αποκάλυψε ο "Ρ" το προηγούμενο Σάββατο - του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας για λήψη μέτρων, όπως σταμάτημα των εξορύξεων, των εργολαβικών εργασιών, υπερωριών κ.ά. Σε διάστημα ενός - δυο μηνών, που θα έχει καταναλωθεί το στοκ σε μετάλλευμα και πρώτες ύλες, η επιχείρηση με τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζει πρόβλημα παραγωγής.

Στην ουσία, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προχωράει σε τέτοια μέτρα, που απαξιώνουν παραπέρα την επιχείρηση για να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση με τους όρους που ιδιώτες "στρατηγικοί επενδυτές" θέλουν και με τους εργαζόμενους υποταγμένους, αφαιρώντας όλες τις κατακτήσεις τους. Και ενώ θα έπρεπε να "καιγόταν ο τόπος" από τις αντιδράσεις σε μια τέτοια απόφαση, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου στη Λάρυμνα δεν το είχε καν ως θέμα συζήτησης στην προγραμματισμένη χτεσινή συνέλευση.

Στη συνέλευση μίλησε εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι εξαιτίας της υπονομευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στιγμάτισε την πρωτοφανή ενέργεια διοίκησης και κυβέρνησης να προσπαθούν μέσω του ΟΜΕΔ να εκμαιεύσουν σύμβαση που θα συνδέει την αμοιβή των εργαζομένων ανάλογα με την κύμανση της τιμής του νικελίου. Κάλεσε τους εργαζόμενους, με τη μαζική συμμετοχή τους, το συντονισμό του αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής, να επιβάλουν στην κυβέρνηση τη βούληση για στήριξη και σωτηρία της ΛΑΡΚΟ.

Γ. Π.

ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαιρετίζει τον αγώνα των ναυτεργατών

Τον αγώνα των ναυτεργατών που υπηρετούν στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, οι οποίοι παρά τις πιέσεις και τις απειλές, τη στυγνή τρομοκρατία της εργοδοσίας, των κυβερνητικών μηχανισμών, ανάγκασαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημά τους για ανθρώπινο ωράριο εργασίας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Ο επιτυχής αγώνας των ναυτεργατών, σημειώνει η ΝΕ του ΚΚΕ, εκπέμπει ένα γενικότερο μήνυμα αισιοδοξίας για τους εργαζόμενους, γιατί αποδείχνει ότι μόνο με τον ενωτικό αγώνα των εργαζομένων πετυχαίνονται οι στόχοι. Είναι επιτυχής ο αγώνας, γιατί οι ναυτεργάτες υπερασπίστηκαν το 8ωρο που η κυβέρνηση καταργεί, ενώ με υπευθυνότητα και μεγάλη ωριμότητα υπερασπίστηκαν την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και των επιβατών.

Η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει: "Ο περιφερειάρχης και ο νομάρχης του ΠΑΣΟΚ σε ένα ρεσιτάλ διγλωσσίας, πολιτικής ανευθυνότητας και τρομοκρατίας έστησαν, από κοινού με τους εφοπλιστές κ. Φωκά και Τ. Κουλούρη και τον αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ της ΝΔ Αλκ. Μέριανο,έναν υπονομευτικό και διασπαστικό μηχανισμό, διοχετεύοντας πληροφορίες ότι "τα πλοία θα ταξιδέψουν", η "η απεργία μάλλον θα ανασταλεί"".

"Οι κυβερνητικοί υπονομευτές - σημειώνεται στην ανακοίνωση - προσπαθούν να δικαιολογηθούν ψελλίζοντας τα γνωστά περί προστασίας του τουρισμού. Ομως τον τουρισμό τον υπονομεύουν αυτοί που μεταφέρουν τους τουρίστες με πλοία - γαλέρες, με λεωφορεία που τα οδηγούν άνθρωποι που δουλεύουν από 15 μέχρι 30 συνεχείς ώρες. Αυτοί που μειώνουν τον προσωπικό στα ξενοδοχεία και αναγκάζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δουλεύουν 10 - 12 ώρες, αυτοί που με την πολιτική τους έχουν κάνει καρμανιόλες τους δρόμους της Κέρκυρας".

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν τον ενωμένο αγώνα τους, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους. Καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού και τους φορείς τους να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους ναυτεργάτες και να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική που εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και δημιουργεί ανθρώπινα θύματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΕΤΛΑΝΣ
Μαχητικό "παρών" στη Θεσσαλονίκη

Την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και την εξασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου, απαιτεί η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα σωματεία της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, αποφάσισαν μετά από γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ Νάουσα.

Χθες οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ πραγματοποίησαν πορεία και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που βρίσκεται μπροστά στη Νομαρχία Ημαθίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την καταβολή των δεδουλευμένων. Επίσης επιτροπή απεργών επισκέφθηκε την Εισαγγελία Βέροιας και ζήτησε να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους που είναι άνεργοι και απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, όπως και να σταματήσουν την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

"Είμαστε υποχρεωμένοι για μια φορά να καταγγείλουμε τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην υπό πτώχευση εταιρία ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ", αναφέρει η ανακοίνωση. "Είναι γνωστό σ' όλους πως ο εργοδότης που ανέλαβε να λειτουργήσει την εταιρία με την επωνυμία "Αφοί Τσίτση ΑΕ", οφείλει δεδουλευμένα εκατοντάδες εκατομμύρια στους εργαζόμενους, οι οποίοι από 1/6 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Επίσης οι οφειλές προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 250 εκατ. Παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις σε τοπικό και κυβερνητικό επίπεδο που έγιναν και τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την εξόφληση των εργαζομένων, γίνεται εντελώς το αντίθετο με την ανοχή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αντί να υποχρεωθεί ο εργοδότης να ξοφλήσει τις οφειλόμενες αποδοχές στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, προσλαμβάνει παράνομα και καταχρηστικά νέους εργαζόμενους σαν να μην συμβαίνει τίποτα και με την ευλογία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μάλιστα προσπαθεί να βγάλει όλα τα εμπορεύματα από το εργοστάσιο, για τα οποία υπάρχει συντηρητική κατάσχεση έναντι των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε ότι μόλις το πετύχει αυτό, θα κλείσει το εργοστάσιο και θα εξαφανιστεί όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις".

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ ζητάει: Την άμεση εξόφληση των εργαζομένων. Να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του εργοστασίου.

Τραυματίστηκε σοβαρά 16χρονος οικοδόμος!

Το σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου οικοδόμου Παναγιώτη Κανελόπουλου από την Αμαλιάδα προκάλεσε προχθές η έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια εγκατάστασης ανελκυστήρα στο κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας στην Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα ο άτυχος νεαρός να πέσει από ύψος 5 μέτρων. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο ανήλικος οικοδόμος μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο του Ρίου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου,με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τους υπεύθυνους για εγκληματική αδιαφορία και ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι η έξαρση της εργασίας των ανηλίκων, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, έχει αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά ατυχήματα εκ των οποίων αρκετά είναι θανατηφόρα.

Μαζική συγκέντρωση οικοδόμων

Την πιο μαζική συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν προχθές οι οικοδόμοι του Πύργου Ηλείας,έπειτα από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης, διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων τους τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα βασικά αιτήματα των οικοδόμων που πρoβλήθηκαν στη συγκέντρωση ήταν: Στέγαση για όλους τους άστεγους της πόλης, εργασία για τους άνεργους, να δοθούν τα υπέρ αγνώστων ένσημα, να παρθούν μέτρα προστασίας από τα ατυχήματα καθώς και μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι αγώνες με παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ