ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
Καμάρι

Με αφορμή τα «είπα - ξείπα» στην υπουργοποίηση Αποστολάκη, η «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» καταλογίζουν στο ΚΚΕ ότι «βιάστηκε» να μιλήσει για «κοινή στρατηγική» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που «επιτρέπει άνετα τη μετακίνηση προσώπων κι υπουργών από τον έναν στον άλλον», ανεξάρτητα από το αν οι σχεδιασμοί αυτοί ευοδώνονται κάθε φορά. «Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι» οι δυο εφημερίδες, που προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά σαλιαρίσματα για πραγματική και όχι «επικοινωνιακή» συναίνεση με τη ΝΔ. Για ποιο πράγμα διαμαρτύρονται όμως; Δεν έχουν ακούσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από την κυβέρνηση να τοποθετήσει την Αθηνά Ληνού υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής; Σε ποια βάση κατατίθεται αυτή η πρόταση, αν όχι με υπόβαθρο τη σύμπλευσή τους στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας; `Η μήπως δεν άκουσαν την περασμένη βδομάδα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από τη Βουλή - και τον Μητσοτάκη να πιάνει την πάσα - «την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης»; Ποιο είναι το κοινό έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη και το διορισμό προσώπων κοινής αποδοχής, αν όχι η συναντίληψή τους για πολιτική προστασία - θεματοφύλακα της πράσινης ανάπτυξης, ενταγμένης στα ΝΑΤΟικά πρότυπα; Ας μην παριστάνουν λοιπόν τους θιγμένους. Αλλωστε, ακόμα και το παρασκήνιο του ανασχηματισμού επαληθεύει μέχρι κεραίας τα όσα σχολίασε το ΚΚΕ και τα οποία «ο κόσμος έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»...

Μάθημα

«Σημασία έχει το πάθημα να γίνει μάθημα» και άλλα τέτοια αναμασούσαν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Κι αν είχε μείνει και καμιά αμφιβολία για το τι εννοούν, μετά τις ανακοινώσεις τους, που προβλέπουν την επιχειρηματική «επέλαση» στα καμένα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν αφήνει πολλά στη φαντασία. Ανάμεσα λοιπόν στις δεκάδες απαλλαγές και διευκολύνσεις - με στόχο όπως λέει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου να καταστούν «περισσότερο ελκυστικά τα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4399/2016», δηλαδή του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ο νέος νόμος έρχεται να προσθέσει νέες «παρεκκλίσεις» από τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις», ακόμα κι από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο - σουρωτήρι! Χαρακτηριστικά, το κράτος «παίρνει πάνω του» έως και το μπάζωμα των αιγιαλών που κατόπιν θα παραχωρεί για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους! Η πολιτική της «γης - εμπόρευμα» που «παίρνει παραμάζωμα» τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βάζει τις βάσεις για τις επόμενες τραγωδίες που θα πληρώσει ξανά ο λαός, αν με την πάλη του δεν βάλει τέλος στην αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία».

Δεν ξέρουν;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΣΑ ετοιμάζονται να «σπείρουν» «μυστικούς πελάτες» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο «να καταγράφουν παράπονα, να εντοπίζουν προβλήματα και να αξιολογούν τους εργαζόμενους». Θα αξιολογούν συγκεκριμένα «την καθαριότητα των οχημάτων, τη συχνότητα των δρομολογίων, την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό και τη συμπεριφορά των οδηγών». Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία γι' αυτόν το σκοπό και η δουλειά των «μυστικών πελατών» αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβρη. Το ερώτημα είναι: Τι χρειάζονται η κυβέρνηση και η διοίκηση του Οργανισμού τις χαφιεδίστικες υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας, που οι υπάλληλοί της θα παριστάνουν τάχα τους επιβάτες και μεταξύ άλλων θα αξιολογούν τις συνθήκες στα ΜΜΜ και τη συμπεριφορά των οδηγών; Μήπως δεν ξέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα ΜΜΜ; Δεν έχουν ακούσει τις καταγγελίες των συνδικάτων, τα οποία εδώ και 18 μήνες ζητάνε μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών από τον κορονοϊό, που συνταξιδεύει σε κάθε δρομολόγιο και «κάνει πάρτι» στα σαρδεολοκούτια των λεωφορείων, του τραμ, των μέσων σταθερής τροχιάς; Μήπως δεν ξέρουν για την εξάντληση των οδηγών, λόγω του μειωμένου προσωπικού, των σαράβαλων οχημάτων, της πίεσης των δρομολογίων, της έλλειψης μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό; Αλλος είναι επομένως ο σκοπός τους: Να δημιουργήσουν άλλοθι για το σημερινό χάλι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ρίχνοντας το φταίξιμο σε εργαζόμενους και επιβάτες, για να «βγάλουν λάδι» το κράτος και τη διοίκηση του ΟΑΣΑ. Και βέβαια, να σπείρουν φόβο στο προσωπικό και να δρομολογήσουν νέες ανατροπές σε βάρος του, επιστρατεύοντας χαφιεδίστικες πρακτικές.

Φασιστοσυνάξεις

Εκτός από τους γραφικούς και περιθωριακούς Τζήμερο - Κρανιδιώτη, στη φασιστοσύναξη που διοργανώνει κάθε Αύγουστο στο Βίτσι η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού για να ξεράσει αντικομμουνισμό με αφορμή τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ το 1949, συμμετείχε φέτος κι ο γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του, βουλευτής της ΝΔ Κων. Μπογδάνος. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε τα ναζιστικά κατακάθια της πρώην Χρυσής Αυγής, με εκπρόσωπο του φασιστικού μορφώματος «Ελληνες για την πατρίδα» να καταθέτει στεφάνι, εκ μέρους του καταδικασμένου Κασιδιάρη. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μνημείο χυδαίου αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης της Ιστορίας και μετεμφυλιακής προπαγάνδας, πέρα από κάθε ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με βάση τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με διακριτική ανοχή ή στήριξη απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, δίνοντας βήμα σε κάθε λογής νοσταλγούς των ταγμάτων ασφαλείας και των δολοφονικών συμμοριών, όπως η ΠΑΟ, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ειδικά για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο οποίο υπάγονται ως φορέας οι διοργανωτές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α' Διεθνούς (2-7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή. Ως συνέπεια, οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν στη σύγκληση χωριστού συνεδρίου λίγες μέρες αργότερα στο Σεν Ιμιέρ.

1877 Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς και έναν υφυπουργό. Η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης αυτής ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1969 Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει, μεταξύ άλλων, και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε τον σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη.

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Τόλκιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ