ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
Αναβάθμιση

Αποκαλυπτικός ήταν για άλλη μια φορά ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η Ελλάδα αποτελεί σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον». Τα αστικά επιτελεία θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν και ως... αναβάθμιση, αφού από «μεντεσές» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, όπως χαρακτήριζε επί ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα μας ο Πάιατ, τώρα γίνεται «κλειδί» των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο ρόλος αυτός της Ελλάδας εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο το λαό, αφού διαμορφώνει προϋποθέσεις διαρκούς αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή. Για παράδειγμα, ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της ευρωατλαντικής συμμαχίας σημαίνει διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, άρα και παζάρι για την παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο, που προϋποθέτει να μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπως συμβαίνει τώρα, με την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι όμως και η άμεση αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που ζητάει να μάθει αν η Ελλάδα συμφωνεί με την «ψευδή "ανάλυση" του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων» που κάνει ο Πάιατ. Τι άλλο αποδεικνύει αυτό πέρα από το ότι ο λαός γίνεται στόχος ανταγωνιστικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, όσο περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό;

Απειλή

Τις συνέπειες από τη μετατροπή των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο σε «μίας νόσου», εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επιβεβαιώνει έρευνα του ΠΟΥ η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλη. Σύμφωνα με αυτήν, οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί στο 90% των κρατών του πλανήτη. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί τα προγράμματα εμβολιασμού, που έχουν υποχωρήσει κατά 70% παγκοσμίως, και η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, που έχουν υποχωρήσει κατά 55%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί με τους μαζικούς εμβολιασμούς υπάρχει κίνδυνος να βρουν χαραμάδα και να επανεμφανιστούν, απειλώντας τη δημόσια Υγεία. Σε ό,τι αφορά τους καρκίνους, είναι βέβαιο ότι ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καταδικάζονται τώρα σε θάνατο, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό απ' αυτούς. Οι αιτίες είναι γνωστές. Τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, «γονάτισαν» την περίοδο της πανδημίας, ρίχνοντας όλο το βάρος και τα μέσα στη διαχείρισή της, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυσή τους. Αντίθετα, την περίοδο αυτή έγιναν και νέα βήματα στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όπως στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση αναβάθμισε την πολιτική των ΣΔΙΤ. Ο ένοχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της Υγείας, επομένως, έχει όνομα. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως κόστος και την εκθέτει σε μεγάλους και πολλαπλούς κινδύνους, επειδή έχει ως προτεραιότητα την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από τον ουρανό;

Μεγάλο κουρνιαχτό σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Πατέλη για το Ασφαλιστικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οικοδομεί «σύστημα Πινοσέτ», το γνωστό σύστημα των «τριών πυλώνων», όπου η ασφάλιση και η σύνταξη αποτελούν ατομική ευθύνη, με το κράτος να εγγυάται μόνο ένα μίνιμουμ παροχών. Αλήθεια, όμως, σε λευκό χαρτί ετοιμάζεται τώρα η ΝΔ να νομοθετήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος; Από τον ουρανό έπεσαν τα όσα σχεδιάζει, με όχημα και το «σχέδιο Πισσαρίδη»; Οχι βέβαια! Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ: Οτι και με τη δική του συμβολή, η υγεία και οι συντάξεις του λαού γίνονται ολοένα και περισσότερο υπόθεση των ίδιων, με το κράτος και την εργοδοσία να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της επικουρικής ασφάλισης, που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επίθεσης κράτους και εργοδοσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και εφάρμοσε ως κυβέρνηση τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» για τον ΕΤΕΑΕΠ, ενώ με τον νόμο 4387/2016 επικαιροποίησε τις ανατροπές που είχε θεσμοθετήσει η ΝΔ το 2012, ανατρέποντας το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης από σύστημα καθορισμένων παροχών, σε σύστημα «καθορισμένων εισφορών». Δηλαδή, ο ασφαλισμένος ξέρει τι πληρώνει, δεν ξέρει όμως ποια σύνταξη θα λάβει στο τέλος. Πάνω σε αυτή τη βάση κανιβαλίζει σήμερα η ΝΔ, σχεδιάζοντας να παραδώσει ολοκληρωτικά τις επικουρικές συντάξεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως επιτάσσουν άλλωστε και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ασφάλιση.

Αισχροί

Για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι, επειδή δεν αναζητούν τα κατάλληλα προγράμματα του ΟΑΕΔ και «δεν κάθονται να κάνουν μια σωστή δόμηση βιογραφικού», σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Κυρανάκη. Οπως φαίνεται, μετά την πανδημία του κορονοϊού, το παραμύθι της ατομικής ευθύνης που διακινεί η κυβέρνηση για να κρύψει τις δικές μεγάλες ευθύνες για τα ζόρια που τραβάει ο λαός επεκτείνεται και στην ανεργία, που αυξάνεται διαρκώς εξαιτίας της νέας οικονομικής κρίσης. Τι λένε όμως στους ανέργους και κυρίως στους νέους; Οτι για την ανεργία δεν φταίει το σάπιο σύστημα που τη γεννά και την αναπαράγει, ούτε βέβαια η πολιτική που τη διαχειρίζεται με τρόπο τέτοιο ώστε να πιέζει προς τα κάτω τα δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων. Αντίθετα, φταίει ο άνεργος που δεν ξέρει να συντάσσει ένα βιογραφικό και δεν παρακολουθεί τις ...ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ! Χώρια που διεκδικεί κι από το κράτος να του δώσει ένα αξιοπρεπές επίδομα για να μπορεί να επιβιώσει! Αυτή η αισχρή λογική ενοχοποίησης του λαού για τα πάντα, που αντιστρέφει τις ευθύνες και «βγάζει λάδι» το αστικό κράτος, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Και καλύτερη απάντηση δεν υπάρχει από το δυνάμωμα του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α' Διεθνούς (2-7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή. Ως συνέπεια, οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν στη σύγκληση χωριστού συνεδρίου λίγες μέρες αργότερα στο Σεν Ιμιέρ.

1877 Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς. Η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

1969 Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν), επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εξελέγη πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της ΛΔ Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε τον σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη.

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Τόλκιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ