ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΣΕΕ - ΕΕΤ - ΓΣΕΒΕΕ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, αυταπάτες στους αυτοαπασχολούμενους

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες
Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου και του επιχειρηματικού κόσμου είχε χτες ο πρωθυπουργός, σε συνέχεια του (ενόψει ΔΕΘ) ...σλάλομ των συνεχών διαβεβαιώσεων προς το κεφάλαιο πως θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του για τη διεύρυνση των κερδών του και από την άλλη καλλιέργειας νέων αυταπατών στους αυτοαπασχολούμενους ότι θα επιβιώσουν από την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και από τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήσεις με τα προεδρεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος.

Στη συνάντηση με την ΕΣΕΕ αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη για «νέο παραγωγικό μοντέλο» και για «ξαναχτίσιμο» της μικρομεσαίας επιχείρησης σε πιο «υγιή βάση». Ολα στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι υπηρετούν το «νέο» κόντρα στο «παλιό» και τις «στρεβλώσεις» των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ αυτό που υπηρετούν δεν είναι άλλο από την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τη στήριξή του στις ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν «ευνοϊκές συνθήκες για οικονομική δραστηριότητα» και δεν παρέλειψε να σταθεί στην «αναγκαιότητα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων». Δηλαδή, στην τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό κρατικό χρήμα, ώστε να διευρύνουν την κερδοφορία τους, εξ ου και οι αναφορές στην «αναπτυξιακή τράπεζα» που θα παίξει τέτοιο ρόλο.

Εύσημα και «χαρτάκι» από τους τραπεζίτες

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, με βασική πρεμούρα την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και απευθυνόμενος στο προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη διατήρησης της «δημοσιονομικής ισορροπίας», δηλαδή του στραγγίσματος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Επέμεινε, δε, για εξασφάλιση ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, αλλά και ...πελατείας. Οπως είπε, πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση και να «επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες».

Προφανώς, οι τραπεζίτες δεν παρέλειψαν να καταθέσουν στον πρωθυπουργό και τα επόμενα αιτήματά τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη «να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», να υλοποιηθούν με συνέπεια τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, να διαμορφωθεί φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον κ.λπ.

Το ...παλεύει και η ΝΔ

Στη δική του κούρσα και αγωνιζόμενος να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι πιο χρήσιμος για το κεφάλαιο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστήμιου «Stanford» ανέπτυξε το δικό του σχέδιο για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Προτάσσοντας στόχους που και η κυβέρνηση υπηρετεί, στάθηκε στο «αποτελεσματικότερο κράτος», που «θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες».

Αλλωστε, με έγνοια για το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων, τις «ευκαιρίες» για τους «επενδυτές» καπιταλιστές και προς εξασφάλιση νέων πόρων ποικιλόμορφων επιδοτήσεών τους, υποσχέθηκε ότι τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του, «θα προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και περικοπή των δαπανών. Με ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις και με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, που θα στείλουν "μήνυμα" στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια».

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Υποψηφιότητες και διεργασίες

Αλλη μια υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου υπό διαμόρφωση φορέα έκφρασης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, ανακοινώθηκε χτες, αυτή του Στ. Θεοδωράκη, ενώ κλιμακώνονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση νέων εναλλακτικών που να εγγυώνται τη σταθερότητα της εξουσίας του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, εκφράζοντας έναν προβληματισμό για την εξέλιξη και τη χρησιμότητα του νέου εγχειρήματος, ο βουλευτής προηγούμενα του Ποταμιού, και πλέον «ανεξάρτητος», Χ. Θεοχάρης, εστίασε στο γεγονός ότι προηγείται η εκλογή αρχηγού «χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί το πολιτικό στίγμα, οι θέσεις και οι ενδεχόμενες συνεργασίες» του φορέα.

Κόντρες ΠΑΣΟΚ με «ΠΑΣΟΚογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η κόντρα του ΠΑΣΟΚ με πρώην στελέχη του κόμματος που «μετοίκησαν» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Π. Κουρουμπλής, που θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενη συνεργασία του νέου φορέα με τη ΝΔ, αντιπροτείνουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, μιλώντας στον «Σκάι» και αφήνοντας να διαφανεί ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος για το νέο φορέα, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος απαντώντας στον Π.Κουρουμπλή σημείωσε ότι έπαιξε ρόλο «Δούρειου Ιππου» του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορούν οι γενίτσαροι να μας προσκαλούν και να μας νουθετούν», ανέφερε. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο επίσης υποψήφιος για την ηγεσία Γ. Μανιάτης, που είπε για τους ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όταν είδαν τα δύσκολα εγκατέλειψαν το καράβι».

Κανένα αντίκρισμα για τους αυτοαπασχολούμενους...

Στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του λαού μπροστά στη ΔΕΘ και λίγο πριν εξαπολύσει το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, την... τιμητική τους είχαν και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τις «διαρροές» για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις ρυθμίσεις που τάχα θα τους «ανακούφιζαν».

Οπως επιβεβαιώθηκε όμως από το ίδιο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητείται πλέον στη Βουλή, οι «πολυδιαφημισμένες» ρυθμίσεις είναι χωρίς αντίκρισμα για τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αναιρούν στο ελάχιστο τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα κλιμακωθεί μάλιστα με τα μέτρα της επικείμενης τρίτης «αξιολόγησης» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τη διάταξη σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους. Ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν εισφορές υπέρ ανεργίας, με τις προϋποθέσεις που έχουν μπει οι άνθρωποι που κλείνουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους δεν το λαμβάνουν. Οι τροποποιήσεις, όμως, που φέρνει η κυβέρνηση, και πάλι δεν εξασφαλίζουν την απόδοση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, αφού αν και διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, από τη στιγμή που είναι καταχρεωμένοι συνεχίζουν τυπικά να έχουν την εμπορική και επαγγελματική τους ιδιότητα και αποκλείονται και μετά την τροποποίηση αυτή από το επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, και στη νέα εκδοχή της διάταξης, το διάστημα απονομής του επιδόματος παραμένει στους μόλις 3 μήνες, ακόμα και για τους λίγους που θα καταφέρουν να το πάρουν...

Με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ να αυξήσουν προαιρετικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, την ώρα που τα λουκέτα συσσωρεύονται μαζί με τη φτώχεια και την απόγνωση, που οι φτωχοί ΕΒΕ και έμποροι δεν αντέχουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω και κατά δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τις σημερινές εισφορές που τους τσακίζουν μαζί με τη βαριά φορολογία, να έρχεται διάταξη για αύξηση των εισφορών τους, έστω και προαιρετική. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή αποκαλύπτει ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, οι νέοι συνταξιούχοι ΕΒΕ και έμποροι θα λαμβάνουν συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης. Πατώντας πάνω σε αυτήν την άθλια πραγματικότητα, η διάταξη έρχεται να υπηρετήσει την επιδίωξη της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ από όσους ΕΒΕ μπορούν να πληρώσουν παραπάνω, μπας και πάρουν κάτι παραπάνω στα γηρατειά τους. Ακόμα και η αύξηση των εισφορών, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αξιοπρεπείς συντάξεις, γεγονός που αφορά τους ασφαλισμένους όλων των κλάδων και επαγγελμάτων. Αυτό που απαιτείται είναι η κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 και η αύξηση των συντάξεων χωρίς αύξηση των εισφορών.

Τέλος, η αποδέσμευση της ασφάλισης από την ιδιότητα του μηχανικού και του δικηγόρου και η υποχρέωση πλέον αυτών να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο για όσο ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα - και όχι για όσο διάστημα είναι άνεργοι - φαντάζει ως αυτονόητη. Ομως, και εδώ και αυτοί οι κλάδοι, όπως συμβαίνει για όλους τους ασφαλισμένους, με το ισχύον καθεστώς δεν παύουν την περίοδο της ανεργίας τους να είναι ανασφάλιστοι και ο χρόνος αυτός να μην είναι συντάξιμος.

Γι' αυτό, το αίτημα για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη και των περιόδων ανεργίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, είναι το μόνο που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα όλων των ασφαλισμένων.


Γ. Ζαχ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή σε Λένινγκραντ - Μόσχα

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, με αφορμή τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκδρομή σε Μόσχα και Λένινγκραντ, από 2 έως 9 Νοέμβρη, για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Για συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως, τηλέφωνο: 210.8222.952).

ΚΚΕ
Τα λαϊκά στρώματα όπως πλήρωσαν την κρίση, πληρώνουν και την ανάπτυξη

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου για τις συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με τις διοικήσεις των ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ και τη συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο, αναφέρει:

«Τα προβλήματα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων "στρεβλώσεων", όπως είπε ο πρωθυπουργός, μεταθέτοντας ουσιαστικά στους ίδιους την ευθύνη για τα αδιέξοδα που βιώνουν, αλλά αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που εντείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι χιλιάδες, που παραδέρνουν ανάμεσα στα χρέη και τη "δαμόκλειο σπάθη" των κατασχέσεων, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι τα λαϊκά στρώματα, όπως πλήρωσαν την κρίση, έτσι πληρώνουν και το λογαριασμό για τη στροφή στην ανάπτυξη, για το "νέο παραγωγικό μοντέλο", το οποίο θα είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για τη λαϊκή πλειοψηφία θα είναι ναρκοθετημένο με παλιά και νέα μέτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ