ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία του ΚΚ Παραγουάης

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ με αντιπροσωπεία της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Παραγουάης (ΚΚΠ), στην οποία συμμετείχαν ο Νατζίμ Αμάντο, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, και η Μίρτα Μαλντονάντο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΕ, υπεύθυνη για τη συνδικαλιστική δουλειά.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Παραγουάης είναι προσκεκλημένη της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των στενών συντροφικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει τα δύο Κόμματα, και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα, συναντήθηκε με Τμήματα της ΚΕ του Κόμματος, την ΚΝΕ και την Κομματική Οργάνωση Αττικής, επισκέφτηκε τα γραφεία του ΠΑΜΕ και συζήτησε με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συνεχίζει το σχετικό πρόγραμμα με επίσκεψη στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, όπου θα πάρει μέρος στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ.

Στη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και το μέλος του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση σε πολύ συντροφικό κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη διεθνή κατάσταση, την κατάσταση στην Ελλάδα, την Παραγουάη, γενικότερα τη Λατινική Αμερική. Εξετάστηκε η πείρα των δύο Κομμάτων στην πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την επίθεση του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων στις δύο χώρες, την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΠ για τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος και το σχεδιασμό της δράσης του για την επόμενη περίοδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια και στα επίκαιρα μηνύματα για την πάλη των ΚΚ, του εργατικού κινήματος διεθνώς, την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ενισχυθούν παραπέρα οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο Κομμάτων στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Στο Πειραιά έχει δέσει αυτές τις μέρες το βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS DUNCAN», πλοίο έδρας του διοικητού της SNMG-2, της ΝΑΤΟικής αρμάδας που κατέπλευσε στο Αιγαίο μετά από πρόσκληση και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από Συρία, αλλά και εμπορικών, στο όνομα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, της χρηματοδότησης του ISIS κ.λπ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΝ Ν. Τσούνης ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον διοικητή της SNMG-2 James Morley Royal, με τον οποίο συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Ακολούθως ο Βρετανός διοικητής μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό Στόλου Ιωάννη Παυλόπουλο και επισκέφθηκε πολεμικά πλοία.

Στο ίδιο φόντο, στενής διασύνδεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ευρωΝΑΤΟικές, την Πέμπτη διεξήχθη στο Σαρωνικό και το Κεντρικό Αιγαίο συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» με το αντιτορπιλικό «ITS LUIGIDURAND DELA PENNE» του Ναυτικού της Ιταλίας. «Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΓΕΝ.

Την ανανέωση παράδοσης της βάσης της Σούδας καταγγέλλει η ΟΓΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη νέα παράταση της «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ» που σημαίνει και την παράδοση της Βάσης της Σούδας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη ρότα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπηρετεί με συνέπεια την πολιτική βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να αντιπαλέψουν αποφασιστικά τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που εγκυμονούν πολέμους απειλώντας το λαό μας, τους γειτονικούς λαούς, αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Οι ηρωικές συνοικίες μας έχουν ζωντανές μνήμες

Τις αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία καταδικάζουν οι δύο δήμαρχοι

Την προκλητική και ανιστόρητη προπαγάνδα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμού καταδικάζουν, με κοινή τους ανακοίνωση, οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος αντίστοιχα, με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα της εσθονικής προεδρίας στο Ταλίν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Στην Καισαριανή και το Χαϊδάρι, τις ηρωικές συνοικίες που το χώμα τους ποτίστηκε με το αίμα και το όραμα αυτών που πάλεψαν τους φασίστες και κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια έχουν ζωντανές μνήμες από την προσφορά των κομμουνιστών και τη βαρβαρότητα των ναζί, ο λαϊκός κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί πού στοχεύει αυτή η προπαγάνδα, σε μια εποχή που δίνει άγρια μάχη για την επιβίωση.

Νωπά είναι ακόμα τα εγκλήματα του φασισμού. Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έχουν βαφτεί με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών, με κορυφαία στιγμή την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών. Είναι σαφές ποιοι ήταν οι κατακτητές, οι ψυχροί δολοφόνοι και ποιοι πάλευαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου. Είναι προκλητικό να εξισώνεις τον θύτη με το θύμα, τους φασίστες με τους κομμουνιστές.

Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι υποκριτική και ανέξοδη. Δεν μπορεί να καταδικάζεις στα λόγια το φασισμό, αλλά να συμμετέχεις στα μεγάλα τραπέζια της ΕΕ, να συνομιλείς και να συνδιαμορφώνεις τη μοίρα των ευρωπαϊκών λαών με νεοφασιστικές ηγεσίες που πίνουν νερό στο όνομα του Χίτλερ ή που βλέπουν τους μετανάστες ως μιάσματα.

Η ΕΕ συστηματικά επιδιώκει την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, θέλοντας να αμαυρώσει τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα και αποτέλεσε το μοναδικό δρόμο για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη φτώχεια, την ανεργία, με δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Παιδεία, Υγεία κ.ά. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η προπαγάνδα εντείνεται κάθε φορά που οξύνονται οι αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, στοχεύοντας τη λαϊκή συνείδηση που πρέπει να δέχεται με μοιρολατρία την εκμετάλλευση ως μονόδρομο, αφού δεν θα βλέπει άλλο δρόμο.

Η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό συνιστά αθώωση του φασισμού, χτύπημα της μόνης ελπίδας που έχουν οι λαοί για μια άλλη κοινωνία, που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου στην Κάτω Αχαγιά, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Αύριο, Κυριακή:

-- Στις 11 π.μ., στην Πάτρα, στα Δεμένικα Πάτρας (καφενείο «Το στέκι του Θωμά»), σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Πάρκο Κήπου, θα παρουσιάσουν τη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Την παρουσίαση θα κάνει η Ειρήνη Χατζή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στην Ποντοκώμη Κοζάνης, στο μνημείο των πεσόντων, η ΚΟΒ Ποντοκώμης και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοζάνης διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κουδούνας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη, τον νεολαίο κομμουνιστή που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της δολοφονίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη 18. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής.

Την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Θα μιλήσει ο Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την ίδια έκδοση παρουσιάζει στις 8 μ.μ. η ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα της ΤΟ Βορειοδυτικών Συνοικιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ