ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σε ρυθμούς εντατικών προετοιμασιών με φόντο την 3η «αξιολόγηση»

Νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης ανοίγει με την 3η «αξιολόγηση»

Copyright 2017 The Associated

Νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης ανοίγει με την 3η «αξιολόγηση»
Μεθαύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), «εγκαινιάζεται» τυπικά ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ περί τα μέσα Σεπτέμβρη επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου με «ατζέντα» την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, την «αποτελεσματικότητα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου καθώς και τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών θα έλθουν για τα αντιλαϊκά παζάρια στην Αθήνα μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα διενεργηθεί στην Ουάσιγκτον (13 - 15 Οκτώβρη).

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα, τονίζει ότι «η διαδικασία της επισκόπησης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου εξελίσσεται απρόσκοπτα και αποτελεσματικά». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «η χαρτογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα των εξοικονομήσεων θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου 2017».

Σε κάθε περίπτωση, ετοιμάζεται και νέο σφαγείο, πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με έμφαση στα προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά.

Αναιμική ανάκαμψη και στο β' τρίμηνο

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) εμφανίζουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης και για το β' τρίμηνο του 2017, ενώ παράλληλα καταγράφουν σημαντική καθίζηση των νέων επενδύσεων.

Βέβαια, τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη περίοδο δεν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στην οικονομία μετά το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» (τέλος Ιούνη), στην οποία ποντάρουν η κυβέρνηση και το εγχώριο κεφάλαιο, με το βλέμμα στην τόνωση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο β' τρίμηνο του 2017 το παραγόμενο ΑΕΠ σε όρους όγκου εμφανίζει ισχνή ανάκαμψη μόλις 0,8% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2016) και 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2017.

Να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάκαμψης στο α' φετινό τρίμηνο, σε ετήσια βάση, είχε διαμορφωθεί σε 0,4% έναντι ρυθμού πτώσης 1% στο δ' τρίμηνο του 2016.

Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, από την πλευρά του, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, προβλέπει μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, κατά μέσον όρο μόλις στο 1,3% το χρόνο για την περίοδο μέχρι το 2060. Να σημειωθεί ότι η σωρευτική κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, μέχρι σήμερα, έχει φτάσει στο 26%, ποσοστό που, με βάση τις προβλέψεις τους, θα ανακτηθεί μετά από 20 χρόνια, δηλαδή το 2038.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ στη διάρκεια του Β' τριμήνου εμφανίζονται ως εξής:

Επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου): Καταγράφεται πτώση (σε ετήσια βάση) ύψους 17,1%, γεγονός που ενδεχομένως να ερμηνεύεται, από την αναμονή των επενδυτών ενόψει της τελικής συμφωνίας με τα αντιλαϊκά μέτρα στην πορεία για το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης».

Εξαγωγές: Συνεχίζουν σταθερά σε ρότα διόγκωσης με ρυθμό 9,5% στο Β' τρίμηνο (σε ετήσια βάση) από 5,2% στο α' τρίμηνο. Το γεγονός αυτό έχει την ερμηνεία του στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών εγχώριων επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και των διαδοχικών περικοπών στο λεγόμενο «μισθολογικό κόστος».

Εισαγωγές: Εμφανίζεται ενίσχυση σε σχέση με πέρυσι 3,1% (11,7% ήταν η αύξηση στο α' τρίμηνο του 2017).

Καταναλωτικές δαπάνες: Η μάζα της συνολικής κατανάλωσης εμφανίζει αύξηση 1,2% από 1% στο α' τρίμηνο.

Συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί

Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα της 3ης «αξιολόγησης», αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών συνεννοήσεων και των διεργασιών, στην πορεία για την ολοκλήρωσή της.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Φθιώτιδα σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο:

  • Στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση στο Δημαρχείο Δομοκού με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα.
  • Στις 19.00 θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τον Νάκο Μπελλή, στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού.
  • Στις 20.00 θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή.

Αύριο, Κυριακή:

  • Στις 11.00 θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Περιβόλι Δομοκού, στην πλατεία του Περιβολίου.
  • Στις 13.30 θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού, στο καφενείο του χωριού.
ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νάκο Μπελλή

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Ομβριακής, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Νάκο Μπελλή.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη ζωή του Ν. Μπελλή θα μιλήσει ο Χρήστος Νιάνιος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα γίνει αποκάλυψη τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και προσωπικών του αντικειμένων. Επίσης, θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, όπου θα διακινείται και το βιβλίο «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής...» της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, θα ακουστούν ρουμελιώτικα αντάρτικα τραγούδια, μεταξύ αυτών και σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ