ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
Ποια προγράμματα;

«Ψευτοπόλωση αντί προγραμμάτων» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου των «Νέων» 1/9/2015. Κάνουν πως εξανίστανται τα αστικά επιτελεία για την κούφια και κάλπικη προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων τους. Αλήθεια, για ποια διαφορετικά προγράμματα μιλούν; Φαίνεται ότι τους προβληματίζει, γιατί έχει αποκαλυφτεί ανάγλυφα ότι τα κόμματά τους συμπλέουν στρατηγικά, έτσι που να μην μπορούν να αναδείξουν πειστικά το πού διαφέρουν και γιατί να τα ψηφίσουν οι άνθρωποι του μόχθου. Για ποια προγράμματα μιλούν, όταν είναι δεδομένο ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, θα είναι η εφαρμογή του 3ου μνημονίου για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη της ανάκαμψης των κερδών τους...

Ο λαός τούς δοκίμασε και απέκτησε πικρή πείρα, που πρέπει να την αξιοποιήσει και στην κάλπη...

Τι είδε στο Μπακού!

«Ο Παναγ. Λαφαζάνης, στο Μπακού πήγε μόνος του εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνές ενεργειακό φόρουμ για τους συμμετέχοντες στον αζερικό αγωγό ΤΑΡ και με την ευκαιρία είδε τα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού στο Αζερμπαϊτζάν και την οικογένεια Αλίεφ που δεσπόζει στο Μπακού από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης»(!) έγραψε η «Ισκρα». Μεγάλη φαντασία έχουν εκεί στη «ΛΑ.Ε». Εφτασαν να βλέπουν στον καπιταλισμό του Αζερμπαϊτζάν και στην οικογένεια του Προέδρου του, που ήταν από τους επικεφαλής της ανατροπής του σοσιαλισμού και υπηρετεί τα μονοπώλια, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι στο Μπακού πήγε για λογαριασμό επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για μπίζνες με το Αζερμπαϊτζάν, που, θυμίζουμε, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού ΤΑΡ. Την ίδια στιγμή που συζητούσε ανάλογες συμφωνίες και με τους Ρώσους. Σε λωτοφάγους νομίζουν πως μιλούν ή πέφτει σύννεφο το δούλεμα;

Μας δουλεύουν;

«Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία επιπλέον σύνταξη, αλλά τις πετσόκοψε όλες»! Αυτά καταλόγισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ανάγκες της προεκλογικής τους αντιπαράθεσης. Μόνο που, δυστυχώς για τον πρόεδρο της ΝΔ, το κόψιμο των συντάξεων φέρει και τη δική του υπογραφή. Επιβλήθηκε και με τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως βέβαια και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Δεν πείθουν τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ για τους συνταξιούχους, που την γνώρισαν από την καλή και την ανάποδη. Και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Γι' αυτό δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα απ' αυτή, όπως βέβαια και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όποιος και αν βγει κυβέρνηση, με το μνημόνιο που ψήφισαν, θα εφαρμόσει νέα δρακόντεια μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων, όπως και όλων των ασφαλισμένων.

Αναξιόπιστοι

Εγραφε η «Αυγή», 1/9/2015. «Χωρίς μεγαλοστομίες και υποσχέσεις που μέλλουν να αθετηθούν, ας υπογραμμίσουμε ότι πρώτιστο μέλημα είναι η οικοδόμηση ενός κράτους Δικαίου, που σημαίνει το τέλος της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ατιμωρησίας, της απαξίωσης του πολίτη και εγκαθίδρυση της δημοκρατίας». Οσα, λοιπόν, δήθεν φιλολαϊκά μέτρα είχαν υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του Γενάρη, δηλαδή τα ψίχουλα προς εξαθλιωμένους, ήταν μεγαλόστομες υποσχέσεις. Αναξιόπιστοι, λοιπόν, ως το μεδούλι. Τώρα ξαναλένε για ένα «κράτος Δικαίου», που θα οικοδομήσουν! Πάλι, δηλαδή, αυταπάτες ότι μπορεί η κυβέρνηση, το κράτος, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, να λειτουργήσει φιλολαϊκά και με δικαιοσύνη υπέρ του λαού! Και τα λένε αυτά ανερυθρίαστα, όταν έχουν προηγηθεί 7 μήνες εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων μνημονίων (από κοινού μάλιστα οι του ΣΥΡΙΖΑ 1 με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ 2) και όταν κατάληξη αυτού του 7μηνου ήταν ένα τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο. Η αναξιοπιστία, δηλαδή, «στον κύβο». Ο λαός να μην τσιμπήσει στο νέο γύρο αυταπατών και ψευδαισθήσεων!

Ζητούν ανάκαμψη...

Η «Καθημερινή», 1/9/2015, έγραφε: «Αύξηση καθαρών κερδών κατά 291,9%, στα 555,624 εκατομμύρια ευρώ, και λειτουργικών κερδών (EBITDA) 21,6%, στα 3,769 δισεκατομμύρια ευρώ, εμφανίζουν αθροιστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι 184 εισηγημένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι αργά χθες το βράδυ (...) Ο κύκλος εργασιών των 184 αυτών ομίλων εμφανίζεται μειωμένος κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου της περυσινής χρήσης». Ας σκεφτούν, λοιπόν, η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και τώρα μπροστά στις εκλογές. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με μικρότερο τζίρο, αυξάνουν τα κέρδη τους, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και επιβολής άγριων αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Γι' αυτό επιβλήθηκαν τα μνημόνια που χρεοκοπούν το λαό, για να ενισχύουν το κεφάλαιο. Αυτοί, λοιπόν, ζητούν ανάκαμψη των κερδών τους. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Ζητούν κίνητρα για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Σε αυτό το αίτημά τους ανταποκρίνονται τόσο αυτοί που έφεραν και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ), όσο όμως και αυτοί που λένε ψέματα στο λαό ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτό το αίτημα χωρίς μνημόνια και προς όφελος των εργαζομένων (βλέπε: «ΛΑ.Ε»). Τώρα λοιπόν ψήφο στο ΚΚΕ, να δυναμώσουμε την αμφισβήτηση στον καπιταλιστικό δρόμο, να ενισχύσουμε την πολιτική διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5ο Συνέδριο της Α' Διεθνούς (2-7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή. Οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν μετά σε χωριστό συνέδριο στο Σεν Ιμιέρ.

1877 Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1920 Με τη νίκη της επανάστασης στην περιοχή ιδρύεται η Λαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία της Μπουχάρας (που αργότερα ενσωματώθηκε κυρίως στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν).

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτήν το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο - Οικονομικών, Γ. Ζέβγο - Γεωργίας, Μ. Πορφυρογένη - Εργασίας, Ν. Ασκούτση - Δημοσίων Εργων και Η. Τσιριμώκο - Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο - Οικονομικών). Η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ετσι δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία, κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

1969 Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Διετέλεσε για χρόνια Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη.

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Τόλκιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ