ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το Σάββατο η μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες, αλλά και με την ανάρτηση προπαγανδιστικού υλικού στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα γίνει το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας θα γίνει στις 5 μ.μ., στο «στέκι αγώνα» (Αριστοτέλους με Τσιμισκή).

Μεθαύριο, Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Την ίδια μέρα (Παρασκευή 4/9), η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί συνδικάτα, συνδικαλιστές, Επιτροπές Αγώνα σε πλατιά σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος).

Αντικείμενο της συζήτησης είναι πώς θα οργανωθεί καλύτερα η πάλη στους χώρους δουλειάς ενάντια στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του 3ου μνημονίου, που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα. Θα συζητηθεί, επίσης, η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η προοπτική που βάζει στόχο το ταξικό κίνημα.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ταυτόχρονα τη μάχη για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και την απόκρουση της επίθεσης των εργοδοτών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των απολυμένων του ξενοδοχείου «Διακονία» της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αλλά και των εργαζομένων στα «Ster Cinemas», που είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη.

Οι απολυμένοι του «Διακονία», για περισσότερο από ένα μήνα, καθημερινά συγκεντρώνονται στο χώρο, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και ταυτόχρονα επαγρυπνούν, προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια της Μητρόπολης να το λειτουργήσει μέσω ιδιωτών και με εργαζόμενους με μισθούς πείνας και μέσω εργολάβων. Οι εργαζόμενοι στα «Ster Cinemas» στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη και παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και οργανώνει μαζί τους την πάλη ενάντια στις απολύσεις, για να σταματήσει η απλήρωτη δουλειά, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ταυτόχρονα για την απόκρουση των νέων βάρβαρων μέτρων του μνημονίου.

Δραστηριότητες Συνδικάτων και Γραμματειών

Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης θα κάνει σήμερα εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Πρόγραμμα εξορμήσεων σε δεκάδες τόπους δουλειάς υλοποιούν, επίσης, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Κατεργασίας Ξύλου, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Γραφικών Τεχνών Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, καθώς και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Μέταλλο.

Μαζικές εξορμήσεις από προέδρους και στελέχη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα γίνουν και το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Επίσης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη. Ακόμα:

  • Η Γραμματεία Κατερίνης του ΠΑΜΕ διοργάνωσε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κατερίνης, στις 4 μ.μ.
  • Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚ Βόλου, με θέμα τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.
  • Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Για τη μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα δρομολογηθεί πούλμαν, με αναχώρηση από την πλατεία του Εργατικού Κέντρου, στις 2.30 μ.μ. (δηλώσεις συμμετοχής στο ΕΚΝΛ, στα σωματεία και στο τηλέφωνο 2410.250.708, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.).
  • Τέλος, σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας (στον 1ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας), η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.
Αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτών

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στην πανθεσσαλική - παναγροτική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Παλαμά, στην Καρδίτσα, απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα αιτήματα, για τα οποία παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και ο προγραμματισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς για το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Καλούμε όσους συναντηθήκαμε στα μπλόκα και τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, όσους σκέφτηκαν αλλά δεν έκαναν το βήμα να συμμετέχουν στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, όσους πλήττονται από τα νέα μέτρα και το μνημόνιο, να συνειδητοποιήσουν ότι δίνουμε αγώνα επιβίωσης για μας και τις οικογένειές μας και η μαζική συμμετοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει πιο αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας.

Διανύουμε την προεκλογική περίοδο, όμως είναι σαφές πως όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές θα εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε από 222 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού και το οποίο, σε συνάρτηση με την νέα ΚΑΠ, μας εξοντώνει. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις για δήθεν "παράλληλα προγράμματα", ή "ισοδύναμα μέτρα". Ούτε πρέπει να εγκλωβιστούν σε ψεύτικα διλήμματα για "ευρώ ή δραχμή", αφού είτε με ευρώ είτε με δραχμή τα μνημόνια θα εφαρμόζονται και χιλιάδες μικρομεσαίοι θα ξεκληριστούν».

Νέες απολύσεις και απεργία στο Φάρμακο

Σε 24ωρη απεργία στη φαρμακευτική εταιρεία «Σαράντης ΑΒΕΕ» προχωρούν οι εργαζόμενοι του Ομίλου αύριο, Πέμπτη, με προοπτική κλιμάκωσης, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις.

Οπως καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο Εύβοιας - Βοιωτίας, «αμέσως μόλις άνοιξε μετά από τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές, πέταξε στο δρόμο της ανεργίας άλλον ένα συνάδελφό μας - από τον εργολάβο - και περίπου 15 (σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε έως σήμερα) από τα γραφεία, προσθέτοντάς τους σε αυτούς τους συναδέλφους που αντί για καλοκαιρινή άδεια πήραν το χαρτί της απόλυσης στο τέλος του Ιούλη. Ο συνάδελφος από τον εργολάβο, μάλιστα, απολύθηκε επειδή συμμετείχε και "παρακινούσε" κι άλλους στην απεργία που έγινε ενάντια στις απολύσεις, στις 6/8!».

Απόλυση εργαζομένου από τη φαρμακευτική «Unipharma» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής με τη δικαιολογία «ότι αρνήθηκε να ξυριστεί!!». Το συνδικάτο σημειώνει πως ο εργαζόμενος δούλευε «εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο στην εταιρεία χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα», ενώ «τηρούσε τα μέτρα υγιεινής με τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε». Επομένως, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή είχε ζητήσει να ενταχθεί στη σύμβαση των μηχανικών και όχι του ανειδίκευτου εργάτη, όπως τον είχε η εταιρεία.

Στοιχεία για την ανεργία από τη Eurostat

Σε 10,9% και 9,5% υπολογίζεται το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ των 28, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούλη 2015. Οσον αφορά την Ευρωζώνη, η ανεργία εμφανίζεται ελαφρά μειωμένη σε σύγκριση με τον Ιούνη (11,1%) και τον Ιούλη 2014 (11,6%). Αντίστοιχα, μικρή πτώση καταγράφεται και στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Ιούνη (9,6%) και τον Ιούλη 2014 (10,2%). Ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (25%, στοιχεία Μάη) και ακολουθεί η Ισπανία (22,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνουν η Γερμανία (4,7%), η Μάλτα και η Τσεχία (5,1%). Στην ηλικιακή ομάδα των νέων κάτω των 25 ετών, η ανεργία υπολογίζεται σε 21,9% στην Ευρωζώνη και 20,4% στην ΕΕ. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλη υπολογίζεται σε 5,3%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ