ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τις καθαρίστριες

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας να δεσμευθεί για την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους

Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών
Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών
Στο δρόμο, αντί για τις σχολικές αίθουσες, βρέθηκαν χτες, πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη, οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, διεκδικώντας για ακόμα μια φορά, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, το δικαίωμα στη δουλειά.

Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τους προηγούμενους μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα να εκδοθεί στις 26 Αυγούστου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανανέωνε τις συμβάσεις τους και για τη φετινή σχολική χρονιά, η εφαρμογή της παρέμενε αβέβαιη.

Μια σειρά δήμοι (μεταξύ άλλων του Περάματος, του Πειραιά, του Μενιδίου, των Μεγάρων, του Ασπροπύργου), αντί να καλέσουν τις εργαζόμενες να ξαναπιάσουν δουλειά, προχώρησαν σε διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των σχολείων, ανοίγοντας την πόρτα της ανεργίας για τις καθαρίστριες, οι συμβάσεις έργου των οποίων έληξαν τον Ιούνη.

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι καθαρίστριες απαίτησαν από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να παρέμβουν άμεσα στους δήμους για την υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας και τελικά, νωρίς το απόγευμα, η υπουργός Παιδείας, Ε. Κιάου, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων πως άμεσα θα εκδοθεί εγκύκλιος και από σήμερα οι συμβασιούχες επιστρέφουν στα σχολεία.

Υπενθυμίζουμε πως περίπου 8.500 εργαζόμενες βρίσκονται κάτω από την ομηρία των συμβάσεων έργου και την απειλή της ανεργίας με την έναρξη κάθε σχολικού έτους, ενώ πολλές από αυτές δουλεύουν με το καθεστώς αυτό στα σχολεία ακόμα και για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Δίπλα στους μισθούς πείνας της τάξης των 300 ευρώ, στη δουλειά χωρίς δικαίωμα να πάρουν άδεια ούτε ακόμα και όταν αρρωστήσουν, αφού θεωρούνται «εργολάβοι», οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν τώρα και το σκηνικό «ανθρωποφαγίας» που επιδιώκουν να στήσουν μια σειρά δήμοι: Καλώντας τους μακροχρόνια ανέργους να κάνουν αιτήσεις για τις θέσεις της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, στην ουσία τους λένε πως ο μόνος τρόπος να φάνε μισό κομμάτι ψωμί είναι να το πάρουν από το χέρι του διπλανού τους.

Δείχνουν ως υπεύθυνους για την ανεργία τους συμβασιούχους που κουτσά - στραβά βγάζουν ένα μεροκάματο της κακιάς ώρας και προκλητικά επιδιώκουν να εισπράξουν και τα «εύσημα» για το «ενδιαφέρον» τους για τους άνεργους δημότες.

Να μη μας κοροϊδέψουν ξανά

Αναφερόμενη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών δημοσίων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «δεν αποτελεί λύση του εργασιακού προβλήματος των 8.500 και πλέον συμβασιούχων» αφού αίτημα των εργαζομένων, των σωματείων και της ίδιας της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στην ανακοίνωσή της, καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα: «Για χρόνια είμαστε στους δρόμους διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποκτήσαμε εμπειρία, τώρα χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε, να μην τους αφήσουμε να μας κοροϊδέψουν ξανά, παζαρεύοντας ή αποδεχόμενοι την άποψη πως μια "καλή" κυβέρνηση θα μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου.

Στις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη έχουμε τη δυνατότητα να καταδικάσουμε και με την ψήφο μας όλους αυτούς που για χρόνια "παίζουν" πότε ο ένας, πότε ο άλλος το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο της μονιμοποίησης κρατώντας χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε ομηρία. Ξέρουμε πολύ καλά πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις έβαζαν κριτήρια και όρους για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων το κάνανε για να διαιωνίζεται αυτό το αίσχος των εργολαβικών συμβάσεων.

Σήμερα, ξέρουμε ότι μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ψηφοθηρία ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην αγωνία για το μεροκάματο

Αφού τις κορόιδευε για μήνες, τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους πέταξε ψίχουλα, επιδιδόμενη σε άκρατη ψηφοθηρία, εκμεταλλευόμενη με τον πιο άθλιο τρόπο την αγωνία τους για το μεροκάματο.

Πρόκειται για την ομάδα εκείνη των 300 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκε στις αρχές του 2013 και οι οποίες εργάζονταν στις εφορίες με μηνιαίες συμβάσεις έργου, ορισμένες από αυτές για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η δική τους υπόθεση διαχωρίστηκε από τις 600 καθαρίστριες αορίστου χρόνου του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες απολύθηκαν μετά τη διαθεσιμότητα στην οποία είχαν μπει και τελικά επαναπροσλήφθηκαν.

Μετά την απόλυσή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε υποσχεθεί ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα επαναπροσληφθούν. Τελικά, από τη μέρα που έγινε κυβέρνηση στις 25 Γενάρη μέχρι τη μέρα που παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να τις επαναπροσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Και ξαφνικά, μία μέρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, δηλαδή στις 21 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε απόφαση (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1839, τεύχος Β) για την πρόσληψη των 165 καθαριστριών από τις 300 που απολύθηκαν με συμβάσεις έργου που θα ξεκινήσουν όταν υπογραφούν και θα λήξουν στις 31 Δεκέμβρη 2015! Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν τετράωρη απασχόληση και μισθούς πείνας, ύψους 325 ευρώ το μήνα καθαρά!

Πρόκειται για αθλιότητα που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αρπάξει ψήφους εκμεταλλευόμενος - όπως επί δεκαετίες έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επανειλημμένα κατήγγειλαν τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις καθαρίστριες και στήριξαν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα. Παρεμβάσεις για τις καθαρίστριες έχει κάνει και το ΚΚΕ στη Βουλή.

Παρέμβαση στο ΔΣ του ΟΑΕΔ για τα «πεντάμηνα»

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην πληρωμή των απασχολούμενων στα «πεντάμηνα» προγράμματα τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Θανάση Γκώγκο. Η απάντηση που δόθηκε, είναι ότι υπάρχουν προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, όπως και στην αποδέσμευση των χρημάτων του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές.

Η απάντηση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ικανοποιεί τους απασχολούμενους στα προγράμματα, που είναι οι άνεργοι του χτες και οι άνεργοι του αύριο. Από αυτά τα προγράμματα προσδοκούν μια πρόσκαιρη ανάσα, ώστε να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Εφόσον εργάζονται, πρέπει να πληρώνονται άμεσα χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα στα «πεντάμηνα» που έχουν δημιουργηθεί, να οξύνουν την πίεσή τους στην κυβέρνηση και στον ΟΑΕΔ. Καλεί τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας από τις 12 μ. ως το τέλος της βάρδιας, την Παρασκευή 4/9 και να συμμετάσχουν στη 1 το μεσημέρι, στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας που διοργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Επιτροπή των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνα) που δουλεύουν στους δήμους της Αττικής.

Κατέλαβαν τις στοές οι μεταλλωρύχοι

Στην ολική κατάληψη του Εργοταξίου Μεταλλείου Ολυμπιάδας, προχώρησαν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» που ζητούν επαναλειτουργία της επιχείρησης, άρση των τρίμηνων διαθεσιμοτήτων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη, προγραμματίζουν κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι που για 9η μέρα χτες εξακολουθούσαν να παραμένουν στις υπόγειες στοές, ήταν 164. Η κλιμάκωση ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την κοινοποίηση εγγράφου της «Ελληνικός Χρυσός», με το οποίο ζητούσε να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς τρίμηνης διαθεσιμότητας και όσοι τους συμπαραστέκονται. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν τα σωματεία, από τους περίπου 2.000 εργαζόμενους που απασχολούνταν στην «Ελληνικός Χρυσός», οι 1.200 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι 700 και πλέον που απασχολούνταν μέσω εργολάβων έχουν απολυθεί και απέμειναν περίπου 80 για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Στάσεις εργασίας στα Πρακτορεία Τύπου

Την κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, από 2 π.μ. έως 6 π.μ. και από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. αποφάσισε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 4 π.μ. στην «ΙΡΙΣ» και στις 11 π.μ. στην πύλη 10α στην «ΑΡΓΟΣ». Οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις πληρωμών, ιδιαίτερα στην «ΑΡΓΟΣ», που ξεπερνούν τον ένα μήνα. Επίσης, αντιδρούν στη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στις εγκαταστάσεις της «ΙΡΙΣ», παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις των εταιρειών, αλλά και στην επίμονη άρνηση των εκδοτών να υπογράψουν νέα ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ