ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφησυχασμός, εξοπλισμοί και στο βάθος ευρωατλαντικές «διευθετήσεις»

Copyright 2020 The Associated

Σταθερά στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού και της προσπάθειας να παρουσιαστούν οι «λυκοφιλίες» της αστικής τάξης, που περιπλέκουν παραπέρα την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά ανοίγοντας το δρόμο σε επικίνδυνες εξελίξεις και σχέδια συνεκμετάλλευσης, ως «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια του ελληνικού λαού, κινείται η κυβέρνηση.

Απαντώντας χτες στη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας για έρευνες του σεισμογραφικού «Ορούτς Ρέις» έως τις 12 Σεπτέμβρη σταθερά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αντι-NAVTEX και ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα». Και προσθέτει πως «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής». Επιχειρεί έτσι για μια ακόμη φορά να κρύψει πως είναι τα σχέδια της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή που δίνουν αέρα στα πανιά των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Σε αυτό το πνεύμα - και επαναφέροντας το κάλπικο δίλημμα «πολεμική εμπλοκή ή επώδυνοι συμβιβασμοί» - ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, χτες, ο οποίος δήλωσε πως «δεν παρασυρόμαστε σε λεκτικές προκλήσεις ούτε στην προσπάθεια στρατιωτικοποίησης που επιχειρεί η Τουρκία. Εχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία έχει πια ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις».

Κούρσα ανταγωνισμών πίσω από την κούρσα των εξοπλισμών

Την ίδια ώρα, με φόντο τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, την ανοιχτή παρέμβαση των «συμμάχων» της αστικής τάξης και τους μεταξύ τους «διαγκωνισμούς» στο παρασκήνιο, ξαναφουντώνει η συζήτηση για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα το αμέσως επόμενο διάστημα και τον Στ. Πέτσα να δηλώνει χτες πως «στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη».

Αυτή την πρόθεση εξάλλου επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε, σημειώνοντας πως «ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Πάντως, κι ενώ φουντώνει πάλι η συζήτηση για την υπογραφή «αμυντικής συμφωνίας» Ελλάδας - Γαλλίας, ακόμα και πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συζητήσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την αγορά μαχητικών «Ραφάλ», όπως και για μια γαλλική φρεγάτα - ο υπουργός πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια "Ραφάλ", αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα».

Ενώ ισχυρίστηκε πως «η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Εχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό».

Θυμίζουμε πως και ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του (στην τηλεόραση του ALPHA), τη Δευτέρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό «να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων», αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, σημειώνοντας πως «θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό. Εχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις - και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αξίζει να θυμίσουμε και τις δηλώσεις Πάιατ, ο οποίος σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο θύμισε το ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ και η αμερικανική ONEX στα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας ως επισκευαστήρια του αμερικανικού 6ου Στόλου, λέγοντας για το Νεώριο πως «τώρα που το ναυπηγείο έχει πιστοποιηθεί από τον 6ο Στόλο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει μια ανταγωνιστική "τοπική" επιλογή (...) Βλέπουμε ένα πολύ σημαντικό εθνικό ενδιαφέρον ασφαλείας στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του "Νεώριον" να εξυπηρετεί αμερικανικά και ελληνικά πολεμικά πλοία», συμπληρώνοντας πως οι δύο κυβερνήσεις «έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη ανάλογης επιτυχίας στην Ελευσίνα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να στηριχθεί το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας

Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, προκειμένου να συζητήσει και να στηρίξει το αίτημα απονομής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ», για τις υπηρεσίες που με αυταπάρνηση προσέφερε στη διάρκεια της πανδημίας σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, ζήτησε ο γραμματέας της Ομάδας, βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Οπως ήδη γνωρίζετε, με στόχο την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, που μέχρι σήμερα έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 850 χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, η Κούβα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει την παγκόσμια προσπάθεια.

Συγκεκριμένα, η Κούβα έχει στείλει 45 Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες "Χένρι Ριβ" σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από 3.772 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό Υγείας. Αυτοί οι επιστήμονες έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον ιό Covid-19, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ασθενείς.

Αυτή η κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης έχει γίνει αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού και επαίνων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προέρχεται από μια μικρή χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και σύμμαχα κράτη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, εν μέσω μάλιστα κατάρρευσης των δικών τους συστημάτων Υγείας.

Το ιατρικό προσωπικό αυτής της Διεθνούς Δύναμης συνεχίζει μια μακρά παράδοση εθελοντικής προσφοράς, αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας, έχοντας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν η συμβολή τους την περίοδο 2014 - 2015, όταν περισσότεροι από 400 γιατροί και νοσηλευτές συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ιατρική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο έδαφος των χωρών Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία.

Ως ελάχιστη αναγνώριση αυτής της προσφοράς, εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο καμπάνια για την απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες "Χένρι Ριβ".

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε αναγκαίο να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας με την Κούβα προκειμένου να συζητήσει και να στηρίξει το παραπάνω αίτημα απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης».

Τραυματισμός δύο στρατιωτών

Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες το πρωί στη Μονάδα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο του ενός. Οι οπλίτες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν στα πόδια, διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την παροχή πρώτων βοηθειών, χωρίς η κατάστασή τους να εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

Αθωώθηκαν οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες

Αθωώθηκαν χτες, με ομόφωνη απόφαση από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο μετά και από απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, δύο κατηγορούμενοι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες, οι Baris Erkius και Huseyin Soungou. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί έξω από την τουρκική πρεσβεία στις 19 Αυγούστου μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης για τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας δικηγόρους Ebru Timtik και Aytak Unsal.

Στους συλληφθέντες είχαν αποδοθεί οι κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας και της απείθειας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από 238 μέρες απεργίας πείνας στην Τουρκία πέθανε η Εμπρού Τιμτίκ, δικηγόρος, μέλος του Νομικού Γραφείου του Λαού. Η ίδια, μαζί με τον επίσης δικηγόρο Αϊτάτς Ουνσάλ, που συνεχίζει, πραγματοποιούσε απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, στην καταστολή, στις φυλακίσεις, στα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ