ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην αποκλειστεί κανένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός από τους πίνακες διορισμού

«

Στον αέρα» παραμένουν χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι έμειναν εκτός πινάκων διορισμού, εξαιτίας της προβληματικής διαδικασίας καταβολής ενός παραβόλου ...3 ευρώ και άλλων τεχνικών προβλημάτων του ηλεκτρονικού συστήματος, για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, απαντώντας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στη Βουλή, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, απέφυγε να πει με σαφήνεια αν θα αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αδικία ώστε να συμπεριληφθούν οι χιλιάδες αυτοί εκπαιδευτικοί στους πίνακες και «πέταξε» τις ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών ως εποπτεύον υπουργείο του ΑΣΕΠ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξε καταρχήν ότι «η κατάρτιση αυτών των πινάκων έγινε με βάση το νόμο 4589/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θυμίζουμε ότι τσάκισε κυριολεκτικά την προϋπηρεσία και απαξίωσε τα πτυχία των εκπαιδευτικών», τους οποίους έριξε στην αρένα του ανταγωνισμού και το αέναο κυνηγητό των ακριβοπληρωμένων προσόντων.

Η ΝΔ αν και διαλαλούσε ότι θα τον καταργήσει, τώρα όχι μόνο τον εφαρμόζει, αλλά έρχεται να προσθέσει προβλήματα στους εκπαιδευτικούς που φτάνουν στον αποκλεισμό χιλιάδων από τους πίνακες διορισμού, είτε για ένα παράβολο των 3 ευρώ που δεν καταχωρήθηκε ότι πληρώθηκε είτε άλλων τεχνικών ζητημάτων, ενώ έχουν παρατηρηθεί σοβαρά λάθη και στο πέρασμα των στοιχείων πολλών εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα πότε να μην προσμετράται σωστά η προϋπηρεσία, πότε να υπολογίζονται λάθος μοριοδοτούμενα κριτήρια ή ακόμα και να εξαφανίζονται.

Τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλη αδικία ακόμα και απανθρωπιά αφού πολλοί από αυτούς τους εκπαιδευτικούς διδάσκουν για 10 και 15 χρόνια. Ενώ ο αποκλεισμός τους τώρα από τους πίνακες σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν φτάνει όμως αυτή η αδικία, αλλά καλούνται όσοι θέλουν να υποβάλουν ενστάσεις να πληρώσουν και 20 ευρώ από πάνω χωρίς να γνωρίζουν αν τελικά αυτή γίνει δεκτή.

Κάλεσε την υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα «τι θα κάνετε σε πολιτικό, αλλά και σε νομικό επίπεδο, έτσι ώστε να μην αποκλειστεί κανένας υποψήφιος από αυτές τις προκηρύξεις, καθώς και από τις αντίστοιχες για την Ειδική Αγωγή, λόγω της μη καταβολής ενός παραβόλου ή οποιωνδήποτε άλλων τεχνικών προβλημάτων του συστήματος. Για να ενταχθούν σε όλους αυτούς τους πίνακες όσοι εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν την εξομοίωση, εκπαιδευτικοί με πολύ μεγάλη - το ξαναλέω - προϋπηρεσία, για να προσμετρηθούν όλα τα υπαρκτά προσόντα των υποψηφίων και βεβαίως τι θα κάνετε για τη μόνη πραγματική, ριζική, ουσιαστική λύση, για το καλό των μαθητών πρώτα απ' όλα, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, για τη μονιμοποίηση όλων αυτών των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών που δουλεύουν όλα τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, ώστε να λειτουργήσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ακόμη και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, τα σχολεία».

Ενιψε τας χείρας της...

Οι απαντήσεις της υπουργού ήταν ότι «το ζήτημα της απόρριψης υποψηφίων λόγω μη πληρωμής παραβόλου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ και όπως ξέρετε ο αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει το ΑΣΕΠ, είναι ο υπουργός των Εσωτερικών». Πρόσθεσε πως «εξυπακούεται ότι το υπουργείο Παιδείας θέλει να βρεθεί λύση», για να συμπληρώσει ότι «το ΑΣΕΠ είναι μία ανεξάρτητη αρχή»... Ενώ παρέπεμψε στη διαδικασία ενστάσεων.

Συμπλήρωσε δε, για να εντείνει την πρόκληση, ότι η κυβέρνηση «έκανε πράξη μόνιμους διορισμούς».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υπουργού ο Γ. Δελής σημείωσε ότι «απογοητεύσατε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς», σημείωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών εδώ και πάνω από ένα μήνα είπε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για το θέμα αυτό, όμως μέχρι τώρα τίποτα και ζήτησε να απαντήσει η υπουργός «γιατί ενώ σας προτάθηκε από το ΚΚΕ μια τροπολογία, όπως σας είχε προτείνει και η ΔΟΕ για την Ειδική Αγωγή, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, εσείς την απορρίψατε». Η Ν. Κεραμέως βέβαια δεν απάντησε.

Οσο για τις μόνιμες προσλήψεις για τις οποίες κόμπασε η υπουργός, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι πρόκειται για κάποιες χιλιάδες, όμως απαιτούνται άλλες τόσες και περισσότερες για να καλυφθούν τα κενά.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Απαράδεκτα κοντέινερ για παιδάκια Προσχολικής Αγωγής

Τα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν για τους μαθητές
Τα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν για τους μαθητές
Στις νέες «εγκαταστάσεις» στις οποίες θα στοιβαχτούν νήπια και προνήπια, στο πλαίσιο της κατ' όνομα υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αναφέρεται με σχόλιό της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής.

Η Ενωση τονίζει πως, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, οι εγκαταστάσεις είναι χειρότερες από το αναμενόμενο και ξεκαθαρίζει ότι γονείς και εκπαιδευτικοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Στο σχόλιό της αναφέρει:

«Ολο το προηγούμενο διάστημα και με αποκορύφωμα το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ενημερωθήκαμε από τη δημοτική αρχή για τις ενέργειές της όσον αφορά την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο δήμο μας, προσπαθούσαν να μας πείσουν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι αίθουσες - οικίσκοι που θα τοποθετούνταν είναι τελευταίας τεχνολογίας και καλύτερες από τα σπίτια μας! Θα το διαπιστώναμε, μας έλεγαν, όταν τις δούμε, και θα δικαιώνονταν!

Ε, λοιπόν, τις είδαμε, κύριοι της δημοτικής αρχής, ξεκινώντας από σήμερα που έγιναν οι πρώτες εγκαταστάσεις (βλ. φωτό)! Είναι πολύ χειρότερες από αυτό που περιγράφαμε! Γιατί γνωρίζαμε, γιατί παλεύουμε χρόνια για τις προϋποθέσεις στέγασης και εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, γιατί ξέρουμε πού πρέπει να κάνουν μάθημα τα παιδιά μας, ειδικά τέτοιων ηλικιών αλλά και σε όλες τις βαθμίδες! Γιατί είναι πάγιο το αίτημά μας για ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων, όχι με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για ανεύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης.

Είχατε στα χέρια σας έτοιμη μελέτη με 11 αίθουσες βαρέος τύπου κατασκευής (που προέβλεπε και την αντικατάσταση των κοντέινερ σε 3ο, 7ο Νηπιαγωγεία), που μπορούν να συνδεθούν με την κεντρική θέρμανση, με τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, με βοηθητικούς χώρους. Αφήσατε απέξω την Ειδική Αγωγή, με τις ανάγκες που διαχρονικά έχει για αυτές τις ηλικίες. Τι σχέση έχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις με αυτές που βάλατε ως ταβάνι και υλοποιείτε;

Δεν διεκδικήσατε τίποτα παραπάνω, ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά, για τα παιδιά της πόλης σας, παρά πήρατε ό,τι σας έδωσε το υπουργείο! Μπορεί τα "κουτάκια" σας να είναι βαμμένα πολύχρωμα, αλλά είναι μαύρα από την κοροϊδία των κυβερνήσεων και τη συνενοχή τη δική σας!

Γονείς και εκπαιδευτικοί δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!».

Καλή σχολική χρονιά από το «κόκκινο Αερόστατο» που κυκλοφορεί

Αφίσα - δώρο με το περιοδικό
Αφίσα - δώρο με το περιοδικό
Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα σχολική χρονιά κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το 16ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Με αυτό το τεύχος, οι νεαροί αναγνώστες παίρνουν δώρο μια αφίσα, όπου μπορούν να σημειώνουν το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα και συζητούν για το πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια. Παράλληλα, δεν λείπει από τις σελίδες του η πλούσια ύλη στην οποία μας έχει συνηθίσει το περιοδικό, με πολλά θέματα, κατασκευές, παιχνίδια κ.ά.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Μετά τα παγουρίνο και τις μάσκες... έρχονται οι τσιρλίντερς!

«Μετά τα παγουρίνο και τις μάσκες... έρχονται οι τσιρλίντερς!», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) για την κίνηση του υπουργείου Παιδείας, με την αρ. 107757/Δ5/20-08-2020 εγκύκλιό του, να δώσει άδεια στην «Ελληνική Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ» (sic) να μπει στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά τις... μαζορέτες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΣΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που η κυβέρνηση τζογάρει με την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες τούς προσφέρει πραγματικά "άρτο και θεάματα". Αφού λοιπόν "ξεμπέρδεψαν" με το άνοιγμα των σχολείων, με 25άρια και βάλε τμήματα, δίνοντας μάσκες και παγουρίνο, είπαν τα σαΐνια του υπουργείου Παιδείας να ασχοληθούν και με εκπαιδευτικά θέματα.

Πριν από λίγους μήνες εξοβέλισαν από τα σχολεία ολόκληρα επιστημονικά αντικείμενα, όπως η Κοινωνιολογία, η Οικιακή Οικονομία και οι Τέχνες. Μάλιστα, οι μαθητές της Γ' Λυκείου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στο σχολείο τους τα μαθήματα ειδικότητας για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές, αφού καταργήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Μόλις πριν από μερικές μέρες, οι Μαθηματικές Σχολές καυτηρίαζαν το επίπεδο των Μαθηματικών από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο.

Πώς απαντάει το υπουργείο, λοιπόν, στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιεχομένου του σχολείου; Μα φυσικά με μαζορέτες και μαθήματα τσιρλίντινγκ! Αυτά μάλλον εννοούσε η κα Κεραμέως όταν νομοθετούσε τα εργαστήρια δεξιοτήτων στο τελευταίο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ