ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκπρόσωποι σωματείων ανέδειξαν την παραπλάνηση που επιχειρεί η κυβέρνηση

Υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση διατηρεί άθικτο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και ετοιμάζεται για τον νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων

Την παραπλανητική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τάχα υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, την ώρα που ετοιμάζεται να εξαπολύσει τον νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου, ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι σωματείων, κατά την προχτεσινή διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού για διευκόλυνση της αντεργατικής κλιμάκωσης

«Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε 18 νεκρούς συναδέλφους από εργατικά ατυχήματα. Αρα, γεννιέται το ερώτημα: Για ποια "επιστροφή" μας μιλάτε με το σχέδιο νόμου; Σε ποια "κανονικότητα"; Ποια η "βελτίωση της καθημερινότητάς" μας;», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων προσπαθεί να «παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι», όταν εντάσσεται ακριβώς στην προσπάθειά της «να διευκολύνει την υλοποίηση και εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα».

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε επιμέρους ρυθμίσεις που προβάλλει η κυβέρνηση, όπως αυτές για την αδήλωτη εργασία και τις υπερωρίες, τόνισε ότι πρακτικά είναι ανεφάρμοστες και αυτό αποδεικνύεται από τους ανύπαρκτους επιτόπιους ελέγχους, λόγω έλλειψης προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, όπως σημείωσε, «το θέμα της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας δεν είναι μόνο να εισπράξει το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές, αλλά είναι να πάρει και αυτός που εργάστηκε την ασφάλισή του. Λοιπόν, παρά τις υποσχέσεις από εσάς και από τους προηγούμενους, δεν κάνετε κάτι για την κλεμμένη και πραγματοποιηθείσα εργασία των οικοδόμων από τους εργοδότες». Για τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της απλήρωτης εργασίας, σημείωσε ότι «αντί να αυστηροποιήσετε το πλαίσιο για κάποιον που αφήνει απλήρωτο τον εργαζόμενο, να κάνετε αυτό το απλό που γίνεται και με το δωρόσημο, δηλαδή να κινείται αυτόφωρη διαδικασία, στην ουσία εσείς το θέτετε υπό αμφισβήτηση. Διότι στέλνετε τους εργαζόμενους να τα βρουν στα δικαστήρια».

Δεν διασαλεύει ούτε στο ελάχιστο το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο «σε καμία περίπτωση δεν διασαλεύει ούτε στο ελάχιστο το αντεργατικό, αντισυνταξιουχικό νομικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα. Αλλαγές που έχουν τσακίσει τη ζωή μας τα προηγούμενα και τα σημερινά χρόνια, ενώ έπονται φυσικά αλλαγές που έρχονται για το επόμενο διάστημα». Οπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση γιατί υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου για μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους ως «κόστος γήρανσης και πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι πενιχρές συντάξεις και να χτυπηθούν όποια δικαιώματα έχουμε που δεν μας χαρίστηκαν». Από πάνω, πρόσθεσε, «ακούμε από την κυβέρνηση ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί με τους νόμους που ψήφισε και ιδιαίτερα με τον ν. 4387, δεν θα μας κόψει πάνω από 18%. Το 18%, είναι γνωστό αυτό, έρχεται να προστεθεί στο πάνω από 45%, που έχουν μειωθεί οι κύριες συντάξεις. Φυσικά θα έχουμε και καινούργιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά 25%, κάτι που ουσιαστικά θα τις εξαφανίσει» και έπεται συνέχεια.

Ο Κωνσταντίνος Λιβέρης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ - τ. ΟΕΕ - τ. ΟΕΚ, ανέδειξε την ανάγκη «σύστασης εθνικού φορέα στέγασης» για να ανταποδίδει τα λεφτά που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους υπέρ του ΟΕΚ, ακόμα και τώρα, πέντε χρόνια μετά την κατάργησή του. Οπως υπογράμμισε, «220 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο πληρώνουμε οι εργαζόμενοι για τον ΟΕΚ και στεγαστικά προγράμματα δεν έχουμε».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεγάλη η ανταπόκριση του εργατόκοσμου στο γλέντι των Συνδικάτων

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων που γέμισαν την κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης το γλέντι αλληλεγγύης που οργάνωσαν για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

«Με την έμπρακτη, τη δική σας αλληλεγγύη, με τη συμμετοχή σας στο σημερινό γλέντι που είναι μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές, θα συνεχίσουμε να οργανώσουμε τον αγώνα τη χρονιά που έρχεται», είπε από το βήμα της εκδήλωσης η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. «Η δική μας αλληλεγγύη», υπογράμμισε, «δεν επιδιώκει να φτιάξει το "κοινωνικό προφίλ" των εκμεταλλευτών μας, ούτε να συμβάλει στη "σωτηρία της ψυχής". Η δική μας αλληλεγγύη είναι ο οργανωμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα. Η δική μας αλληλεγγύη δεν στοχεύει απλά να επιβιώσουμε, μα να νικήσουμε τους δυνάστες μας και το σύστημα που τους γεννά».

Η Χρ. Τουλκιαρίδου συνόψισε τη δράση του ΕΚΙ, των ταξικών σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα την προηγούμενη χρονιά, την προσπάθειά τους να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία της οργάνωσης «λαϊκών μαθημάτων» από εκπαιδευτικούς για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. «Το χειμώνα που μας πέρασε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πάνω από 80 παιδιά δέχτηκαν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία», υπενθύμισε και πρόσθεσε πως στόχος της πρωτοβουλίας είναι «κανένα παιδί να μη βρεθεί χωρίς βοήθεια, χωρίς στήριξη στη μόρφωσή του».

Κατήγγειλε, τέλος, τη στάση της δημοτικής αρχής, που έχει απορρίψει το αίτημα για την παραχώρηση σχολικών αιθουσών για τα μαθήματα, όπως απέρριψε και το αίτημα για την παραχώρηση της πλατείας για το γλέντι των σωματείων, χωρίς ωστόσο να εμποδίσει την επιτυχία του.

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νέος γύρος εμπαιγμού σε βάρος των συμβασιούχων

Την απειλή της απληρωσιάς αντιμετωπίζουν ξανά οι συμβασιούχοι στους δήμους, καθώς σε μια σειρά δήμους οι αρμόδιοι Επίτροποι δεν εγκρίνουν εντάλματα πληρωμής των μισθών τους, ενώ άλλες φορές οι ίδιοι Επίτροποι τη μια βδομάδα είναι αρνητικοί και την άλλη θετικοί. Μέχρι χτες, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν υπέγραφαν εντάλματα πληρωμής σε δήμους της Ανατολικής Αττικής, στην Πάρο, στη Σπάρτη και αλλού.

Ακόμα, ένταλμα πληρωμής δεν υπογράφει η Επίτροπος για τους συμβασιούχους στον δήμο Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα αυτό προέκυψε προχτές και ενώ είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Στη συνέλευση, αποφασίστηκε να αναδείξουν το ζήτημα καταρχάς με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Γενικότερα η εξέλιξη δείχνει ότι οι συμβασιούχοι και το δικαίωμα για δουλειά γίνονται ξανά αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές και τα διάφορα κρατικά όργανα, αφού, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις και τις συγκυριακές θέσεις τους όλοι τους προωθούν και εφαρμόζουν τις ελαστικές και «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, διαιωνίζοντας την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων.

Επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά τα ταξικά συνδικάτα και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που προβάλλουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός απαιτεί την κοινή δράση όλων των εργαζομένων απέναντι στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί την απρόσκοπτη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στη Ζώνη

Τα εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα οποία συνεχίζουν να μπαίνουν και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατήγγειλε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, με παρέμβασή της στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.

Συγκεκριμένα, παρά το πάγιο αίτημα του Συνδικάτου για λειτουργία των Επιτροπών όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το υπουργείο Εργασίας επιμένει σε μόλις 5 ελέγχους το μήνα. Επιπρόσθετα, τον περασμένο Ιούνη τροποποίησε τον τρόπο διορισμού των μελών των Επιτροπών, προβλέποντας ότι πλέον ορίζονται ως μέλη ονομαστικά ο διοικητής και υποδιοικητής του κάθε λιμενικού τμήματος (ενώ αυτό που ίσχυε ήταν ο διορισμός του εκάστοτε διοικητή και του νόμιμου αντικαταστάτη του, μόνο με την ιδιότητά τους). Το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή ανέδειξε ότι με τον τρόπο αυτόν μπλοκάρεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Επιτροπών, αφού τα άτομα αυτά ανά διαστήματα μετατίθενται και θα πρέπει κάθε φορά να ορίζεται νέος εκπρόσωπος.

Τα ζητήματα αυτά είχε θέσει αναλυτικά το Συνδικάτο και με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας στις 17 Ιούλη. Στη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου την περασμένη Τρίτη, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι έγινε συνεννόηση με το Γραφείο της υπουργού και πως την επομένη θα υπογραφόταν η διορθωτική απόφαση. Ωστόσο, μέχρι και χτες, δηλαδή 4 μέρες μετά, οι εργαζόμενοι είναι στο «περίμενε» και οι Επιτροπές στον «πάγο»...

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη για τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Σε σύσκεψη καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με θέμα την οργάνωση εκδηλώσεων - κινητοποιήσεων για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (17 προς 18 Σεπτέμβρη 2013), από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 4/9, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος). Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι στελέχη του είχαν επίσης δεχτεί δολοφονική επίθεση από τα φασιστοειδή στο Πέραμα, το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org