ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Απέπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ»

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, δηλώνοντας πως πήρε άδεια από την κατεχόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Ανεβάζει τους τόνους η τουρκική κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένη να διευρύνει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο «Σουλτάν Αμπντούλ Χαμίτ» βγήκε το Σάββατο από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνας.

Η Αγκυρα έχει προαναγγείλει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου, ενώ το τουρκικό ερευνητικό φέρεται να έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την ακριβή κατεύθυνση που θα πάρει.

Για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική Navtex. Οπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ επικαλούμενα τουρκικές πηγές, μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Αγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δεύτερη πιθανότητα είναι να σταλεί περίπου 60 χλμ. βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Πάντως ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπρ. Καλίν, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι «Haber 7» ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες «απολύτως νόμιμα», επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από την κατεχόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», είπε ο Καλίν και συμπλήρωσε απροκάλυπτα:

«Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν "de facto" να τις ανακηρύξουν ως δικές τους».

«Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας»

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου ισχυρίστηκε πως «οι περιοχές που αναφέρονται ως διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Ομως, η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ.χλμ.».

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα».

Στο μεταξύ, ο Καλίν αναφέρθηκε στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, κατηγορώντας την πως «με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας», αλλά πήρε τις «κατάλληλες απαντήσεις» από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Η Μπέρμποκ δήλωσε την Παρασκευή στην Αθήνα πως «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει», ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την Αγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τη Γερμανία «να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Η Μπέρμποκ εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» της Γερμανίας στην προαναγγελθείσα επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, λέγοντας πως «θα προκαλέσει περισσότερο πόνο στους ανθρώπους» και θα βοηθήσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Νωρίτερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είχε καλέσει τις δυο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, ενώ είχε επισημάνει πως η Τουρκία είναι «απαραίτητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, υπογράμμισε χτες ότι τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Αγκυρα.

Πάντως στη Γερμανία υπήρξαν αντιδράσεις για τη στάση της Μπέρμποκ στην Τουρκία. Ο βουλευτής και εμπειρογνώμονας εξωτερικών υποθέσεων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γ. Βαντεφούλ, είπε πως οι τοποθετήσεις της Μπέρμποκ «δεν ήταν χρήσιμες», καθώς «χρειαζόμαστε και τις δύο χώρες μόνιμα ως εταίρους - όχι μόνο, αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ».

ΑΝΟΙΞΕ ΧΤΕΣ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Ούτε 1 ευρώ τη μέρα το fuel pass της κοροϊδίας

«

Aνοιξε» χτες το πρωί η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, την επιδότηση για τα καύσιμα που θα δοθεί για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο και Σεπτέμβρη για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και αντιστοιχεί στο ...εξωφρενικό ποσό των 0,5 - 0,9 ευρώ τη μέρα!

Το μπαράζ του εμπαιγμού συνεχίζεται σε μια περίοδο που τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης και με τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται δραματικά από 1η Αυγούστου. Και η κυβέρνηση μοιράζει κάποιες πενταροδεκάρες, ενώ επιμένει να διατηρεί στο σύνολό τους τους ληστρικούς φόρους που επιβαρύνουν την τελική τιμή των καυσίμων.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή θα γίνουν τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

1η Αυγούστου για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3.

2 Αυγούστου για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, 5, 6 και 7

3 Αυγούστου για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, 9 και 0.

Από την 4η.8.2022 και μετά είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.

Για τους δικαιούχους που θα χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους τηλέφωνο τα ποσά θα είναι: 100 ευρώ για Ι.Χ. στα νησιά, 80 ευρώ για Ι.Χ. στην υπόλοιπη χώρα, 70 ευρώ για μοτοσικλέτες στα νησιά, 60 ευρώ για μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Για τους δικαιούχους που θα αιτηθούν να κατατεθούν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά θα είναι: 85 ευρώ για Ι.Χ. στα νησιά, 65 ευρώ για Ι.Χ. στην υπόλοιπη χώρα, 55 ευρώ για μοτοσικλέτες στα νησιά, 45 ευρώ για μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτά τα ψίχουλα ως άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην Ενέργεια, τα οποία «προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία», στην προσπάθεια να ακρωτηριάσει τις διεκδικήσεις του λαού στο μέτρο του ...δημοσιονομικά εφικτού και από την άλλη να εμφανιστεί ως ικανότερος διαχειριστής για το κεφάλαιο, για το οποίο διασφαλίζει άλλωστε το ένα πακέτο μετά το άλλο, μέσα από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, τις «πράσινες» μπίζνες κ.λπ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η «συνετή διαχείριση» προέρχεται από το χαράτσωμα του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για τον μήνα Μάη, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 4,64 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,162 δισ. Από αυτά λοιπόν που ήδη τα εργατικά νοικοκυριά έχουν πληρώσει μόνο για τον Μάη, επιστρέφεται το ...8%, δηλαδή μόλις 375 εκατ. ευρώ, ως δεύτερη δόση της επιδότησης για τα καύσιμα και για διάστημα τριών μηνών.

Στο 11,5% ο πληθωρισμός

Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός και τον Ιούλη, με την ακρίβεια να συνεχίζει να τσακίζει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα με στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 11,5% από το 11,6% του Ιούνη. Η Ενέργεια έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση των τιμών (αυξήθηκαν 39,7% από το +42% τον Ιούνη) και ακολουθεί ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8% από το 8,9% τον Ιούνη), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5% από το 4,3% του Ιούνη) και οι υπηρεσίες (3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνη).

Φοβούμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών θα βγουν εκτός ελέγχου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αντίθετα με τις δικές της εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρότερη κίνηση, ενώ υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να αποτραπεί η έναρξη ενός σπιράλ στους μισθούς, που είναι δύσκολο να σπάσει.

Η αγωνία τους βέβαια δεν είναι για τον λαό που υποφέρει, αλλά για τις επιπτώσεις στην οικονομία, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα «αποπληθωρισμού», όπως η αύξηση των επιτοκίων, που ακριβαίνει όμως τον δανεισμό για κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ αυξάνει και το κρατικό χρέος, το οποίο φορτώνεται ξανά στον λαό.

Προχωρά νέος κύκλος ιδιωτικοποιήσεων

Ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται με τραγικές επιπτώσεις για τον λαό και βέβαια τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προχωρούν λοιπόν οι διαδικασίες για την Αττική Οδό, το 30% του αεροδρομίου των Σπάτων, ενώ στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, ο διαγωνισμός για τον πρώην εργοταξιακό χώρο, 165 στρ., της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, όπου μπορεί να αναπτυχθεί πάρκο logistics, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του έμπροσθεν θαλάσσιου μετώπου, τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου ή ακόμα και την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.

Στο μεταξύ, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τη REDS για το «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης, όπως παρομοιάζεται το παραθαλάσσιο ακίνητο των 345 στρ. στις Γούρνες Ηρακλείου. Ηδη ετοιμάζεται το «όχημα» ειδικού σκοπού (SPV) που θα μεταβιβαστεί έναντι 40,2 εκατ. ευρώ. Ακόμα, σε προτεραιότητα έχει μπει η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας, σε Κύθνο, Καμένα Βούρλα και Θερμοπύλες. Τέλος, προχωρά η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ