ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Τιμές - σοκ στο ρεύμα για τα νοικοκυριά και έρχεται υποχρεωτική ... συσκότιση!

Στα σκαριά η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης σε Δημόσιο και σπίτια αλλά και ...οικονομική στήριξη των βιομηχάνων!

Eurokinissi

Τιμές ρεύματος - βόμβα στα θεμέλια των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών ισχύουν από χτες, Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος φτάνουν ακόμα και το 900%, ενώ ένα ακόμα χτύπημα για τα νοικοκυριά αποτελεί η ανακοίνωση των προμηθευτών για νέες αυξήσεις πάνω στις αυξήσεις, μετά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης την Παρασκευή 29 Ιούλη, που έθετε πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις τα 5 ευρώ. Ετσι, μετά την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενσωματώνεται στα τιμολόγια ρεύματος και το καπέλο στο πάγιο που είχαν ήδη ανακοινώσει.

Επιπλέον, τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της απόφασης της Κομισιόν, πλήττουν ευθέως τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού θα υπάρχουν - εθελοντικά ή υποχρεωτικά - εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε σπίτια. Ετσι, εν έτει 2022, εκατομμύρια εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους θα πρέπει και να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς και να έχουν το μισό σπίτι σε συσκότιση από τα μέτρα που θα επιβληθούν!

Τι ισχύει

Το νέο καθεστώς στην αγορά Ενέργειας, που όπως έλεγε η κυβέρνηση θα οδηγούσε σε πτώση του κόστους των λογαριασμών ρεύματος, αποδεικνύεται ένας άθλιος μηχανισμός μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα και μάλιστα χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς το μέχρι πού θα φτάσουν. Εξελίξεις που έρχονται ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης.

Συγκεκριμένα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής:

- Στις χρεώσεις του Αυγούστου οι εταιρείες θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν από το φθινόπωρο και μετά στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι.

- Στις χρεώσεις του Αυγούστου οι εταιρείες ενσωματώνουν και το πάγιο που είχαν ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα, εάν αυτό ξεπερνούσε τα 5 ευρώ του πλαφόν. Οσες εταιρείες είχαν ανακοινώσει πάγιο κάτω από 5 ευρώ, απλά το... αύξησαν στα 5.

- Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στα τιμολόγια δεν είναι συνάρτηση μόνο της ενσωμάτωσης της ρήτρας και του παγίου αλλά και της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ότι θα παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος κατά 15% σε όλες τις χώρες.

Πρόκειται για μια άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, που δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων χρεώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου, από τη μία, οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια και, από την άλλη, η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησής της».

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς στην αγορά Ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο. Τα τιμολόγια του Σεπτέμβρη θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Οι νέες τιμές

Τα τιμολόγια λοιπόν που ανακοινώθηκαν χτες από τις εταιρείες για τον Αύγουστο είναι τα εξής:

- ΔΕΗ: Εως 2.000 κιλοβατώρες, 0,486 ευρώ/kWh. Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 ευρώ/kWh. Πάγιο 3,5 ευρώ τον μήνα.

- «Protergia»: 0,54913 ευρώ/kWh, με πάγιο 5 ευρώ (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει ακριβώς το ίδιο αλλά με πάγιο από 1 έως 5 ευρώ).

- «Ηρων»: 0,575 ευρώ/kWh, με πάγιο 3 ευρώ τον μήνα (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει 0,495 ευρώ/kWh).

- «Elpedison»: Από 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ τον μήνα (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει 0,4956 ευρώ/kWh).

- Nrg: Με τιμή 0,499 - 0,569 ευρώ/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8 - 5 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.

- Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 0,563 - 0,576 ευρώ/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 - 0,591 ευρώ/kWh. Πάγιο 5 ευρώ (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει 0,484 ευρώ/kWh).

- «Volterra»: 0,6700 ευρώ/kWh, με πάγιο 4,5 ευρώ (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει 0,68 ευρώ/kWh αλλά με πάγιο 2,9 ευρώ).

- WATT+VOLT: 0,62 ευρώ/kWh με πάγιο 5 ευρώ (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει 0,58 ευρώ/kWh με πάγιο από 15 έως 30 ευρώ).

- «Zeniθ»: 0,555 ευρώ/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ (την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινώσει 0,519 ευρώ/kWh).

Από αυτό το «σφαγείο» καλείται να διαλέξει ο καταναλωτής, όπως λέει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας δηλαδή τα καλά της ...ελεύθερης επιλογής στην καπιταλιστική αγορά. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της αύξησης, αρκεί να πούμε ότι τον Ιούλη οι χρεώσεις των προμηθευτών στα τιμολόγια κυμαίνονταν από 0,055 έως 0,109 ευρώ το ανώτερο.

Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά - Μέτρα στήριξης στους βιομήχανους!

Την ίδια στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος είναι στα ύψη, η κυβέρνηση διαφημίζει τα μέτρα - κοροϊδία με τις επιδοτήσεις. Ακόμα όμως κι αν μειώσουμε τις νέες τιμές κατά το ποσό της λεγόμενης επιδότησης της κυβέρνησης που είναι δωράκι στους επιχειρηματίες μιας και ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιους λογαριασμούς, δηλαδή εάν αφαιρέσουμε τα 0,377 ευρώ, τότε η επιβάρυνση όχι μόνο παραμένει στα ύψη αλλά οι λογαριασμοί που θα προκύψουν θα είναι 3, 4 και 5 φορές μεγαλύτεροι από ό,τι μέχρι τώρα...

Εκτός αυτού, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα που θα πάρει στην κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 15% από τον Αύγουστο και μέχρι τις 31 Μάρτη 2023 που επέβαλε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που θα προκύψει από ενδεχόμενη ολική διακοπή των ρωσικών ροών.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα μειωθεί η κατανάλωση των δήμων, καθώς ο οδοφωτισμός ξεπερνάει το 80% της συνολικής κατανάλωσής τους, ενώ θα μειωθούν οι ώρες παροχής νυχτερινού ρεύματος για καλλωπιστικούς λόγους ή ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και τα φώτα σε ιστορικά μνημεία, σύμφωνα με το σχέδιο, θα κλείνουν στις 3 το πρωί. Ομως, δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτό, αλλά οι μειώσεις - εθελοντικές ή υποχρεωτικές - θα επιβληθούν και μέσα στα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών. Ετσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα «παγώσει» για δύο και αν χρειαστεί για τρία χρόνια και η ΔΕΗ καλείται να διπλασιάσει την παραγωγή της, να φτάσει δηλαδή από τις 4,5 σε σχεδόν 10 τεραβατώρες σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει καθημερινή συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή στο 17% - 20%.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μείωση του φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% αφήνει αλώβητη τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αφού συμπεριέλαβε εξαίρεση για την περίπτωση που απειλείται η ευστάθεια του συστήματος, όχι όμως και τη βιομηχανία, που θα υποχρεωθεί να περικόψει φορτία για να επιτευχθεί ο στόχος. Ετσι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα ζητήσει τη σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αποζημίωση των βιομηχανικών καταναλωτών.

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ