ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και «λύπη» Ευρωπαίων

Οι Βρυξέλλες υπενθύμισαν τη σημασία που δίνουν στη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη

«Συνέταιρους» στη νέα τους αποστολή στον Περσικό αναζητούν οι ΗΠΑ, παρά την αρνητική απάντηση της Γερμανίας. Πάντως το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» (φωτ.) βρίσκεται εδώ και μήνες στην περιοχή...

Copyright 2019 The Associated

«Συνέταιρους» στη νέα τους αποστολή στον Περσικό αναζητούν οι ΗΠΑ, παρά την αρνητική απάντηση της Γερμανίας. Πάντως το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» (φωτ.) βρίσκεται εδώ και μήνες στην περιοχή...
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η συνεχής σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πολλαπλασιάζει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή του Περσικού. Τα προσχήματα και οι αφορμές είναι θέμα χρόνου, αλλά και ζήτημα του διεθνούς και περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων.

Με αφορμή τις έκδηλες προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη θέση τους στον Περσικό, αναγκάζοντας το Ιράν - έναν πολύτιμο σύμμαχο της Ρωσίας - σε πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, παρατήρησε: «Ανησυχούμε για τις αυξανόμενες πιθανότητες σύγκρουσης στον Περσικό. Η Ουάσιγκτον φαίνεται πως επιδιώκει πρόσχημα για να αυξήσει τις εντάσεις...» Πιο πρόσφατη αφορμή έδωσαν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσει μία νέα τάχα «διεθνή» ιμπεριαλιστική ναυτική αποστολή στα Στενά του Ορμούζ με πρόσχημα την «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας». Αυτή την προσπάθεια κατέβαλαν και χτες υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι του 5ου Στόλου σε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν, συναντώντας ομολόγους τους από άλλες «συμμαχικές» χώρες της περιοχής που δεν κατονομάστηκαν.

Αρκετές ώρες πριν προηγήθηκε η έντονη αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, με αφορμή την απόρριψη από τη Γερμανία του αμερικανικού αιτήματος για συμμετοχή σε «διεθνή» ναυτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο προχτές βράδυ στη Βαρσοβία από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Η Αμερική έχει θυσιάσει πολλά για να βοηθήσει τη Γερμανία να παραμείνει μέρος της Δύσης. Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι επιτυχία που φέρει διεθνείς ευθύνες», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως παρά το γερμανικό «όχι» στην αμερικανική ναυτική «αποστολή» στον Περσικό, η Γερμανία δεν αποκλείει επί της αρχής μια γερμανική συμμετοχή σε άλλη «ευρωπαϊκή» στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο. Βασικός στόχος μιας τέτοιας «ευρωπαϊκής αποστολής» θα ήταν κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέγκεν, σε μια πρώτη φάση «να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή». Μιλώντας στο ZDF, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πως «ενδεχομένως» στη συνέχεια ο ρόλος της αποστολής θα μπορούσε «να επεκταθεί και στη συνοδεία πλοίων».

Σε κάθε περίπτωση, η απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος από τη Γερμανία «φούντωσε» τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στη συμβολική επιβολή κυρώσεων «σε περιουσιακά στοιχεία» του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις ΗΠΑ. Του απαγόρευσαν επίσης να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ. «Λεπτομέρεια»: Ο Ζαρίφ δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο εκτός Ιράν. Παρ' όλα αυτά, οι αμερικανικές κυρώσεις, μολονότι δεν είχαν απτό αντίκρισμα, προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί τις χαρακτήρισε «παιδαριώδεις».

Εκπρόσωπος της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «λύπη» για την απόφαση της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας με νόημα πως «σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον κ. Ζαρίφ υπό την ιδιότητά του ως του ανώτατου διπλωμάτη του Ιράν και λόγω της σημασίας να διατηρηθούν οι διπλωματικές σχέσεις» με την Τεχεράνη.

ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινή επίθεση και διαβουλεύσεις στο Καζακστάν

Από παλιότερη τριμερή για τη Συρία

Copyright 2016 The Associated

Από παλιότερη τριμερή για τη Συρία
ΝΟΥΡ ΣΟΥΛΤΑΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα πυραυλική επίθεση, μέρα μεσημέρι, στη δυτική επαρχία της Συρίας Κουνέιτρα, κοντά στα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, πραγματοποίησε χτες ισραηλινό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, δίχως ωστόσο να προκαλέσει τραυματισμούς.

Η νέα ισραηλινή επίθεση έρχεται μετά τις πρόσφατες πληροφορίες της σαουδαραβικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Asharq Al-Awsat» πως οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο δύο επιθέσεις (τη μία με χρήση αεροσκάφους τύπου «F-35») ενάντια σε θέσεις Ιρανών και Λιβανέζων μαχητών της «Χεζμπολάχ» στο Ιράκ, βόρεια της Βαγδάτης.

Σήμερα πάντως αναμένεται να ολοκληρωθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα), οι διήμερες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς και τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, και της συριακής αντιπολίτευσης ο Αχμέτ Τουμ. Απών από τη διήμερη συνάντηση (που αποτελεί τον 13ο γύρο διαλόγου) ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, επικαλούμενος λόγους υγείας. Βασικά θέματα των διαβουλεύσεων ήταν η συγκρότηση συριακής Συνταγματικής Επιτροπής και η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ.

Χτες το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενέκρινε, μετά από αίτημα 10 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διενέργεια «έρευνας για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών Υγείας και σχολεία» στο Ιντλίμπ, όπου από τον Απρίλη βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή επιχείρηση ρωσικών και συριακών δυνάμεων απέναντι σε κλιμακούμενες επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα». Ακολούθησε το βράδυ η είδηση από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA πως ο συριακός στρατός συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός στο Ιντλίμπ, με «άμεση» έναρξη ισχύος, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται η ρωσοτουρκική συμφωνία που ανακοινώθηκε πέρυσι το Σεπτέμβρη για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκρός Παλαιστίνιος μετά από επίθεση σε στρατιώτες

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν νωρίς χτες το πρωί νεαρό Παλαιστίνιο που άνοιξε πυρ κατά περιπόλου, τραυματίζοντας τρεις στρατιώτες, αφού προηγουμένως πέρασε τα σύνορα από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι κατοχικές αρχές υποστήριξαν ότι ο νεαρός ήταν μέλος της ισλαμικής «Χαμάς», που έδρασε αυτοβούλως και όχι σε συνεννόηση με την οργάνωση. Σύμφωνα με ορισμένα διεθνή πρακτορεία, στη διάρκεια του συμβάντος ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον «στρατιωτικής θέσης της "Χαμάς" στη Γάζα», ενώ οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν στη συνέχεια άλλους δύο Παλαιστίνιους έφηβους, ηλικίας 11 και 15 ετών, που φέρεται πως είχαν πάνω τους ένα μαχαίρι, πέρασαν τα σύνορα με το Ισραήλ και συνελήφθησαν λίγα λεπτά αργότερα.

Αργότερα χτες το απόγευμα, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Δυτικής Οχθης, έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων Ναμπλούς και Τζενίν, δυσκολεύοντας, για πολλές ώρες, τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, με αφορμή - όπως είπαν - τη ρίψη πυρών από έναν μοτοσικλετιστή σε στρατιωτική περίπολο, τον οποίο δεν κατάφεραν να συλλάβουν.

Τέλος, χτες, ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, που θεωρείται βασικός αρχιτέκτονας νέου δήθεν ειρηνευτικού σχεδίου, μετέβη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο νέας περιοδείας στη Μ. Ανατολή και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α. Φ. Σίσι. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξή του στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στη βάση της λύσης δύο κρατών και των διεθνών αποφάσεων και συμφωνιών.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επανέναρξη επαφών ζητά και ο Μπόλτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι οι πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα δεν συνιστούν παραβίαση δεσμεύσεων που είχε δώσει «για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους». Υποστήριξε ότι «η εκτόξευση των πυραύλων αυτών δεν παραβίασε τη δέσμευση που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον Πρόεδρο (Τραμπ)», αλλά «πρέπει να θέσουμε το ερώτημα πότε θα αρχίσει η αληθινή διπλωματία, πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ξανά την 30ή Ιουνίου (2018) ότι είναι έτοιμος να κάνει. Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε νέα από τη Βόρεια Κορέα».

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε σχετικά με τα γυμνάσια Ουάσιγκτον - Σεούλ, που αναμένονται μες στον Αύγουστο, ότι δεν προβλέπεται «ουδεμία προσαρμογή ή αλλαγή των σχεδίων για την οποία να είμαστε ενήμεροι».

Στην Πιονγιάνγκ, το κρατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την Τετάρτη την πρώτη δοκιμή ενός «νέου τύπου, μεγάλης εμβέλειας εκτοξευτήρα πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων», σχολιάζοντας ότι το νέο αυτό σύστημα θα προκαλέσει «αναπόφευκτο πόνο» στις «δυνάμεις που θα μετατραπούν σε στόχο» του.

Τέλος, χτες, αναμενόταν να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι νέες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, μετά από κοινό αίτημα Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ