ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλει «συναίνεση» στην εμπλοκή με τους «στρατηγικούς εταίρους»

Από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ
Το υπόβαθρο των κινήσεων της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, στις πρώτες δυο βδομάδες διακυβέρνησης της ΝΔ, περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους για τα πρόσφατα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως και τις συζητήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Αθήνα.

Οπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε ένα γρήγορο γύρο επαφών με «βασικούς συμμάχους» και «στρατηγικούς εταίρους» για να ενημερώσει πώς προσεγγίζει τα θέματα σε Ανατ. Μεσόγειο, Βαλκάνια και Κυπριακό.

Χαιρέτισε, δε, την «ταχύτατη ανταπόκριση» όλων στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να συναντηθεί μαζί τους, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «κατανόηση» για τις ελληνικές θέσεις, όπως και «δυνατότητα» για παραπέρα «εμβάθυνση» της συνεργασίας, εντός, βέβαια, ευρωατλαντικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στο εσωτερικό «συναινέσεις» πάνω στις «πάγιες εθνικές γραμμές και στόχους». Παρέπεμψε, μάλιστα, στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν και προερχόταν από τη «ριζοσπαστική Αριστερά» και παρά όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση δεν άλλαξε τις βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας...

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο ετοιμάζονται για την έλευση την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τα Ενεργειακά, Φράνσις Φάνον. Θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση Τραμπ σε συνάντηση του πολυδιαφημισμένου σχήματος «3+1» που προέκυψε από τη διεύρυνση της τριμερούς Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Οικοδεσπότης θα είναι ο αρμόδιος για αυτά τα θέματα υπουργός Κ. Χατζηδάκης, αλλά ο Φάνον θα έχει συνάντηση και στο ΥΠΕΞ με τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κ. Φραγκογιάννη.

Προγραμματίζεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου», που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβρη 2018 στην Ουάσιγκτον από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί, επί ΝΔ, το φθινόπωρο στην Αθήνα και περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια , Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ...παρέλαση Αμερικανών παραγόντων από το υπουργείο Αμυνας. Χτες αντιπροσωπεία του «American Hellenic Institute» (AHI) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Nick Larigakis, καθώς και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αλκ. Στεφανή καθώς και τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου. Επισήμως, «παρακολούθησαν ενημέρωση επί ζητημάτων που αφορούν στις εξελίξεις στο περιβάλλον ασφαλείας, στην εθνική αμυντική πολιτική, καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις και στρατιωτικές συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

ΕΥΠ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Με... άρωμα ΗΠΑ και επικίνδυνη «διεύρυνση» αντικειμένων

Με έντονο «άρωμα» ΗΠΑ και με προαναγγελία για «διεύρυνση» αντικειμένων, που παραπέμπουν σε μεγαλύτερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς αλλά και σε ένταση της καταστολής στο εσωτερικό, το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησε χτες τα ονόματα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, του νέου διοικητή και των τριών υποδιοικητών της ΕΥΠ.

Οπως λένε, με απόφαση του πρωθυπουργού προχωρά «η πλήρης ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα». Σε αυτήν τη βάση συνίσταται θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλ. Διακόπουλος.

Προσθέτουν: «Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, γι' αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Οντας εν ενεργεία, ο Διακόπουλος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, έχει υπηρετήσει ως ναυτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν από την αποστρατεία του, τον περασμένο Γενάρη, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ έχει περάσει και Σχολείο Ασφάλειας Πτήσεων στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίζεται ο Π. Κοντολέων, ενώ μπαίνουν και τρεις υποδιοικητές, οι Β. Γκρίζης, Διον. Μελιτσιώτης και Αν. Μητσιάλης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με στόχο να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις».

Υποστηρίζοντας τα στελέχη που επέλεξε, αναφέρει ότι «η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια», ενώ ειδικά για τον επικεφαλής σημειώνει πως είναι «καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται».

Να σημειωθεί ότι ο Π. Κοντολέων διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών σεκιούριτι, έχει συνεργαστεί στενά με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ενασχόλησή του με ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, που προφανώς εκτιμήθηκε δεόντως.

Για τους τρεις υποδιοικητές το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται ότι «διευρύνουν τον οργανωτικό και επιχειρησιακό ορίζοντα» της ΕΥΠ. Διευκρινίζουν ότι ο πρέσβης Αν. Μητσιάλης (εκπροσωπούσε από το 2016 τη ΝΔ στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής του ΥΠΕΞ) θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της υπηρεσίας. Ο Β. Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ, επισήμως «επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας για θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας» που εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη) θα έχει «επιχειρησιακές αρμοδιότητες». Και ο Διον. Μελιτσιώτης (λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα είναι υπεύθυνος για «οργανωτικά ζητήματα».

Με Κινέζους και Ινδούς για «επενδύσεις»

Η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, μετέβη χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Ιδιωτικών Επενδύσεων Γ. Τσακίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε για «πολύ ωραία και εποικοδομητική συνάντηση», παρέχοντας ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας είναι εξαιρετικές και θα πάνε ακόμα καλύτερα στο μέλλον».

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Κίνας δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον υπουργό και συζητήσαμε για τις πάρα πολλές πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη σχέση και θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Αργότερα, εξάλλου, το απόγευμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με την Ινδή πρέσβειρα στην Ελλάδα Shamma Jain, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 84ης ΔΕΘ , στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία.

Ενταφιασμός πεσόντων στην Αλβανία

Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, στην Αλβανία, πραγματοποιήθηκε χτες θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 85 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας του 2009, για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, καθώς και της Ενωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ικανοποίηση που σχεδόν 70 χρόνια μετά την θυσία τους, οι ψυχές των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη, και χαιρετίζει τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επί του πεδίου και την πλήρη εφαρμογή της διακρατικής αυτής συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ