ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εξαγγελίες για την αυθαίρετη δόμηση δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της

INTIME NEWS

Με στόχο τη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών για τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, αλλά και τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης ότι δήθεν η κυβέρνηση θα... «συγκρουστεί με τα συμφέροντα», οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Γ. Σταθάκης και Π. Σκουρλέτης, και ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες υποτίθεται θα επιταχύνουν την αντιμετώπιση «πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων».

Καταρχάς ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε όλη τη νομοθεσία που έχει προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και αφορά τη χωροταξία όπως «Κτηματολόγιο», Δασικοί Χάρτες, νόμος για τη Θαλάσσια Χωροταξία και ο νόμος για το «Δομημένο Περιβάλλον», ως κυβερνητικές παρεμβάσεις ρύθμισης του περιβαλλοντικού χάους που επικρατούσε, όταν στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω έχουν κύριο και βασικό μέλημα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης και ευρύτερα του περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδιασμών.

Ειδικότερα, για τον νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, είπε ότι οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, σημειώνοντας ότι θα προβλέπονται υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα μεταφέρονται στην εφορία. Σε σχέση με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδαφίσεων και άλλων παρεμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών, όπως αναδασωτέες, αιγιαλός, ρέματα κ.ά. Για τη δυνατότητα που δίνεται με την ίδια τροπολογία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις έργου για την κατεδάφιση αυθαιρέτων ή άλλου τύπου ανάλογων παρεμβάσεων, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζονται ιδιωτικά συνεργεία για τις κατεδαφίσεις.

Τι προβλέπει

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την ενεργοποίηση των «Παρατηρητηρίων Δόμησης», επιτρέπει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του υπουργείου, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Για λόγους άμεσης εφαρμογής, δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 μέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό. Επίσης, για την «ενίσχυση των δυνατοτήτων» της Περιφέρειας να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, προβλέπεται η διάθεση πόρων από το «Πράσινο Ταμείο» αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα απευθείας ανάθεσης μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ και παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50%, εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση, ενώ για τις πληγείσες περιοχές είπε ότι θα γίνει άμεσα αναδάσωση και ειδικά για το Μάτι θα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Διευκρινίζοντας τέλος τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων που θα κατεδαφιστούν το επόμενο διάστημα, είπε ότι πρόκειται «πρώτα απ' όλα γι' αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, ο γνωστός νόμος του Τρίτση του 1983» και όσα βρίσκονται σε «περιοχές αναδασωτέες από το σύνολο των δασικών, ρέματα με αντιπλημμυρικό, μελέτη υπαρκτή, κατεδαφιστέα και πυρόπληκτες περιοχές».

Ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου στον τομέα του περιβάλλοντος συνολικά και αναφέρθηκε ειδικότερα στους Δασικούς Χάρτες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού», που μαζί με το λεγόμενο «Παρατηρητήριο αυθαιρέτων», «αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τον αιγιαλό και τις οικιστικές πυκνώσεις». Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ξεκίνησαν ως έργο από το 2008, παραδόθηκαν το 2010, ωστόσο δεν αναρτήθηκαν, με εξαίρεση τις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί εκείνο το έργο».

Ο Π. Σκουρλέτης ανέλαβε το ρόλο να δείξει τα «γρήγορα αντανακλαστικά» της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών και την επίσπευση των χρόνων, ώστε να δίνονται οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι «πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας» και τέλος είπε ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο που θα αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Με τη μόνη διαφορά ότι η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία αύξηση στα κονδύλια που προορίζονται για την Πολιτική Προστασία, το αντίθετο μάλιστα, τα «κουτσουρεύει» χρόνο με το χρόνο.

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Ρυθμίσεις που δεν απαντούν στο κεντρικό πρόβλημα που προκάλεσε την καταστροφή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αυθαίρετη δόμηση

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κυβερνητική τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, με την οποία επισημαίνει:

«Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις της τροπολογίας, που με τυμπανοκρουσίες παρουσίασαν οι υπουργοί Σταθάκης - Σκουρλέτης - Φάμελλος στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνέντευξη Τύπου, δεν απαντούν στο κεντρικό πρόβλημα, που είναι η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζήσαμε, με την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και προηγουμένως με τις θανατηφόρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, εφαρμόζοντας ήδη ψηφισμένους νόμους και θεσμοθετημένους μηχανισμούς. "Ανακαλύπτουν" ξανά την αυθαίρετη δόμηση του παρελθόντος, που αντανακλούσε την πολιτική συμμαχιών της άρχουσας τάξης και τη στήριξη της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά σκόπιμα "ξεχνούν" το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού.

Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα της νομιμοποίησης των "οικιστικών πυκνώσεων" εντός δασικών εκτάσεων, συνεχίζοντας τα ρουσφετολογικά παιχνίδια με τις περιοχές "εκτός σχεδίου" και την είσπραξη χαρατσιών ακινήτων, ενώ διατηρεί την απαρχαιωμένη, ανεπαρκή υποδομή των συγκεκριμένων περιοχών. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που κατάργησε ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάτω από τον όρο αυθαίρετη δόμηση αντιμετωπίζονται ενιαία διαφορετικές κοινωνικές τάξεις: Η εργατική - λαϊκή οικογένεια που αντιμετώπισε με αυτόν τον τρόπο το πιεστικό πρόβλημα της στέγασής της, αλλά και οι "βίλες πάνω στο κύμα" των αστών και των ανώτερων μικροαστικών στρωμάτων. Πολύ περισσότερο που με τα ειδικά χωροταξικά και την αλλαγή των χρήσεων γης, η εκάστοτε κυβέρνηση νομιμοποιεί "στρατηγικές" καπιταλιστικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιώντας γη - δάσος και θάλασσα και αποκλείοντας την πρόσβαση στην παραλία σε μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού, όπως στο Ελληνικό.

Ακόμα και οι απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο, χωρίς όριο δαπάνης, για τις κατεδαφίσεις, μέσω του υπό σύσταση μητρώου "κατεδαφιστών", αποτελούν ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, εξαγγέλλει αντιπλημμυρικά έργα χωρίς την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους, μέσω των περιφερειών.

Είναι ώρα ο λαός να εντείνει την καθημερινή του πάλη, αποφασιστικά, για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, τη Μάνδρα, το Σαρωνικό και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007. Να απαιτήσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, για να υπάρξει υποδομή πρόβλεψης και πρόληψης και πραγματικός εφαρμόσιμος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε το ΚΚΕ σε ειδική ημερίδα.

Να πολιτικοποιήσει την πάλη του, με κοινωνική συμμαχία, ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι λαϊκές ανάγκες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία η γη, τα μέσα παραγωγής και οι υποδομές και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να τεθούν στο σκοπό της κάλυψης των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός» οι τροπολογίες της κυβέρνησης

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» και «άνθρακες ο θησαυρός» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τις υπουργικές τροπολογίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική ήταν ένα «προσχεδιασμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο πυροδοτεί τους εμπρησμούς δεν είναι τίποτα άλλο από τη στρατηγική επιλογή ότι η γη αποτελεί εμπόρευμα, ότι συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ότι αλλάζει η χρήση της και ότι διαμορφώνετε και εσείς η σημερινή κυβέρνηση ένα τέτοιο χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο υπηρετεί, υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και είναι ένα χωροταξικό επικίνδυνο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής (...) Το βασικό ζήτημα που συζητείται στις περιοχές που δεν επλήγησαν από πυρκαγιές, αλλά βλέπουν τη συνέπεια από την πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, οπουδήποτε και αν έχουμε πάει, είναι αυτό που απασχολεί τον κόσμο, το μεγάλο ερωτηματικό, τι θα γίνει αν ξεσπάσει μια αντίστοιχη πυρκαγιά στην περιοχή μας. Και από αυτήν την άποψη δεν βλέπουμε κανένα απολύτως μέτρο, κανένα απολύτως σχέδιο, καμία απολύτως προσπάθεια για τη δημιουργία υποδομών, πρόβλεψης, πρόληψης αλλά και ενός πραγματικά εφαρμόσιμου σχεδίου άμεσης ανάγκης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ότι είναι «στάχτη στα μάτια» του κόσμου και ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100%. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί κατεδαφίσεων υπογράμμισε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» καθώς φιλοδοξία είναι η υλοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου 30 ετών και δεν εντάσσεται σε κανέναν απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας. Εκανε επίσης λόγο για υποκρισία από την κυβέρνηση που, όπως και οι προηγούμενες, πήρε μέτρα και ψήφισε νόμους για την παραχώρηση δασών, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχολίασε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο και σχέδιο για άλλες περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια ανάλογη πυρκαγιά όπως στην Ανατολική Αττική. Στην τροπολογία αυτή το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την παροχή επιδόματος ανεργίας στους πυρόπληκτους σημείωσε ότι το ΚΚΕ την στηρίζει, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσό και δεν καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ