ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ
«Ανθρακες» για τους αυτοαπασχολούμενους, «θησαυρός» για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των πιο μεγάλων από αυτές που κατατάσσονται στην κατηγορία των αποκαλούμενων «μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)» αποσκοπούν οι προκηρύξεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με όσα προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι μέσω αυτών επιδιώκει δήθεν να στηρίξει τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που είναι πνιγμένοι στα χρέη προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ενδεικτικές είναι οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που απευθύνονται σε ΜμΕ και συγκεκριμένα τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», το «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Αλμα», ο «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων» και η «Ενεργειακή Αναβάθμιση». Τα τρία πρώτα προγράμματα έχουν συνολική χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ, ο «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» 150 εκατ. ευρώ και τέλος η «Ενεργειακή Αναβάθμιση» 65 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί εξαρχής ότι σύμφωνα με την ΕΕ, μεσαία επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί από 50 έως 249 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ισολογισμού της είναι από 10 έως 43 εκατ. ευρώ. Μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι όσες απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους και ο ετήσιος τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενων και όσων απασχολούν έως 1 άτομο, καταγράφουν μείωση του τζίρου τους στο β' εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το προηγούμενο σε ποσοστό 53,7%. Την ίδια στιγμή, προβλήματα υπερχρέωσης εντοπίζονται στο 25% επί του συνόλου των επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, ενώ παράλληλα το 26,3% του συνόλου των ΜμΕ έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών, ΟΑΕΕ.

Συνολικά υπολογίζεται, βάσει της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, ότι περίπου 81.000 μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με κατάσχεση ή και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές. Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι σχεδόν το 20% αυτών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Οπως θα δούμε πιο κάτω, τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματα ΕΣΠΑ και οι προδιαγραφές αυτών των προγραμμάτων τα καθιστούν «ελκυστικά» μόνο για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αυτοαπασχολούμενοι είτε αποκλείονται εξ ορισμού, είτε αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους όρους ένταξης που θέτει το κάθε πρόγραμμα.

Ακόμα και στην περίπτωση όμως που κάποιοι ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τα ωφελήματα είναι αντίστοιχα του κεφαλαίου που διαθέτουν και επομένως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι αυτές που βγαίνουν ξανά κερδισμένες. Ετσι, αντικειμενικά, τα προγράμματα αυτά γίνονται εργαλείο ακόμα μεγαλύτερης πίεσης προς τις μικρές επιχειρήσεις και δυσκολεύουν περισσότερο την επιβίωσή τους στον ανταγωνισμό, αντί να τις ανακουφίζουν και να τους δίνουν προοπτική, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, στοχεύει στην «ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική».

Ως προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατάθεση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων μεταξύ φορέων της Τοπικής Διοίκησης και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων. Επιχειρηματικές προτάσεις που θα κατατεθούν χρηματοδοτούνται μέχρι το ύψος των 1,9 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να στοχεύουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην «αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών».

Τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που ήδη αρκετοί δήμοι της χώρας και επιμελητήρια προστρέχουν να τα υποστηρίξουν, επί της ουσίας προωθούν την ενιαιοποίηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών των εμπορικών καταστημάτων μιας περιοχής, τουριστικής κατά προτίμηση, κάνοντας έτσι ένα πρώτο βήμα στη συγκέντρωση μικρών καταστημάτων υπό μία ενιαία διαφημιστική ομπρέλα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων στο εγγύς μέλλον.

Αντίστοιχα, τα άλλα δύο προγράμματα, «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Αλμα», που στοχεύουν στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, από τις προϋποθέσεις που θέτουν για την ένταξη σε αυτά, αποκλείουν αυτομάτως δεκάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αφορά επενδυτικά σχέδια από 55.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ και επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών, που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του το υπόλοιπο 50% και να εμφανίζει την τελευταία τριετία τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και αποσβέσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», αυτό σίγουρα αποκλείει τους πολύ μικρούς του χώρου, αφού έτσι κι αλλιώς απευθύνεται σε «μεσαίες επιχειρήσεις» που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Ενέργειας, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics), τις λεγόμενες «Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες», τον Τουρισμό, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας κ.ά. Σε αντίστοιχη λογική θα κινείται και το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ», που μεταξύ άλλων αφορά στην παραγωγή Ενέργειας για ιδιοκατανάλωση. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ανοίξουν τα προγράμματα αυτά εντός του καλοκαιριού, αλλά ίσως να πάρουν κάποια παράταση για τις αρχές Σεπτέμβρη.

Σχεδιασμός με βάση τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται πλήρως στις κατευθύνσεις που δίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος με κάθε αφορμή καταδεικνύει το «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) απ' όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016, ενώ ειδικά στην ΕΕ ο μέσος όρος αυτοαπασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας αντιστοιχεί σε 16%.

Το γεγονός αυτό αποτελεί «ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας» και εάν αναλυθεί σε κλαδικό επίπεδο, οι αποκλίσεις με την ΕΕ είναι ακόμη μεγαλύτερες στη μεταποίηση (22,8% έναντι 6,8%), το εμπόριο (40,5% έναντι 17,7%), τον τουρισμό (34,4% έναντι 17,5), τις μεταφορές και την αποθήκευση (27,3% έναντι 11%) και την υγεία/κοινωνικές υπηρεσίες (20,2% έναντι 8,9%).

Αυτό που στην πραγματικότητα υποστηρίζει ο ΣΕΒ, είναι ότι σε κλάδους και τομείς της οικονομίας υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης, κι εκεί ζητάει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση, με μέτρα και παρεμβάσεις που επιταχύνουν τις εξελίξεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Τις ίδιες «επισημάνσεις» άλλωστε κάνει και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το ΕΣΠΑ...

Απ' αυτήν τη σκοπιά, καμιά προσδοκία δεν θα πρέπει να τρέφουν οι αυτοαπασχολούμενοι από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, καθώς ο πυρήνας αυτής της πολιτικής «στήριξης» των ΜμΕ αφορά πρώτα και κύρια επιχειρήσεις (ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κατατάσσονται στις «μικρομεσαίες» και «μικρές») με υψηλό κύκλο εργασιών, που διαθέτουν την υποδομή και το κεφάλαιο να αναδιαρθρωθούν στα νέα δεδομένα που γεννά ο ανταγωνισμός.


Φ. Κ.

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ από την ΟΒΣΑ

Παρέμβαση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα του ΕΦΚΑ, δημιουργώντας τον κίνδυνο εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, έκανε χτες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι που διατηρούν ενεργή τη ρύθμισή τους και πληρώνουν μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής, αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να πεταχτούν «εκτός», καθώς παρουσιάστηκε αδυναμία στο σύστημα του ΕΦΚΑ να «τραβήξει» τη δόση του Ιούνη. Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, το Διοικητικό της Συμβούλιο συναντήθηκε χτες με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Γ. Σκοπούλη, καθώς και με εκπρόσωπο του ΚΕΑΟ, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «κανένας συνάδελφος δεν θα είναι εκπρόθεσμος, ούτε θα κινδυνέψει να βγει εκτός ρύθμισης, αφού το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πλήρως». Η ΟΒΣΑ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, σε περίπτωση που διαπιστώσουν πρόβλημα για τις δόσεις της ρύθμισής τους, να απευθύνονται στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
«Οχι» στην επέκταση του ωραρίου και στη «λευκή νύχτα»

Την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου να παρατείνει το ωράριο των καταστημάτων, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, έως τις 11 το βράδυ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «λευκής νύχτας», καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι οι αντεργατικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων «έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη δουλειά την Κυριακή, τις "λευκές νύχτες", τα ευέλικτα ωράρια».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι την περσινή χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος, με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, είχε παρατείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 9.30 μ.μ., «κάτι το οποίο καθιερώθηκε και φέτος στις μεγάλες αλυσίδες», όπως καταγγέλλει. Αντίστοιχα, είχε πάρει απόφαση επέκτασης και του μεσημεριανού ωραρίου σε μέρες προγραμματισμένης άφιξης κρουαζιερόπλοιου στο νησί. «Από αυτές τις ενέργειες βέβαια οι μικροί καταστηματάρχες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εμποροϋπάλληλοι δεν κέρδισαν τίποτα θετικό. Αντίθετα κέρδισαν πρώτη θέση στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Σωματείο καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να πουν «όχι» στις «λευκές νύχτες» και να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ