ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χάος στο αεροδρόμιο της Ρόδου για χιλιάδες επιβάτες

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία που πέρασαν την περασμένη Κυριακή 29 Ιούλη χιλιάδες επιβάτες από και προς το αεροδρόμιο της Ρόδου. Το μεσημέρι, όταν «έπεσε» το σύστημα της «Fraport» και στα 14 αεροδρόμια που της έχει παραχωρήσει το ελληνικό κράτος για «αξιοποίηση», κανένας δεν αντιλαμβανόταν το τι θα ακολουθήσει, γιατί όλοι νόμιζαν πως ήταν κάτι πρόσκαιρο. Καθώς πέρναγε όμως η ώρα και το σύστημα παρέμενε εκτός, άρχισε να μεγαλώνει το πρόβλημα με τις πτήσεις, αφού όλο και περισσότερες έφταναν και όσες είχαν ήδη προσγειωθεί, δεν μπορούσαν να φύγουν. Αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να στοιβάζονται το ένα πίσω από το άλλο, περιμένοντας να αδειάσει μια θέση στάθμευσης για να παρκάρουν, ενώ άλλα έκαναν γύρους πάνω από το νησί...

Αρκετοί επιβάτες που ήταν να ταξιδέψουν πίσω στη χώρα τους κατήγγειλαν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για τον λόγο που υπήρχε τέτοια καθυστέρηση. Μάλιστα, αρκετοί έλεγαν ότι αν και το αεροπλάνο με το οποίο ήταν να ταξιδέψουν είχε προσγειωθεί, τελικά έφυγε χωρίς να τους πάρει, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις σε πτήσεις να επιβιβάζονται και να φεύγουν μέρος των επιβατών και όχι το σύνολό τους. Φαίνεται πως οι αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν αργά το βράδυ για την αδυναμία να επανέλθει το σύστημα και έτσι κάποιες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ αρκετές ήταν εκείνες που επέλεξαν εναλλακτικό αεροδρόμιο προσγείωσης.

Μέχρι και χτες, επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει γίνει δεν υπάρχει. Απ' ό,τι φαίνεται, η βλάβη στο σύστημα επηρέασε το check-in επιβατών και αποσκευών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης να αναγκαστούν να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες με το χέρι. Με τις ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στις εταιρείες αυτές, αλλά και στις εταιρείες security και την εντατικοποίηση της εργασίας προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία τους, μόνο ως άθλος μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι κάποιες πτήσεις μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν. Το περιστατικό αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από άλλα που έχουν συμβεί και συμβαίνουν.

Κι άλλο περιστατικό

Μόλις την περασμένη βδομάδα, υπήρξε περιστατικό με πτήση της «Thomson», η οποία είχε διανυκτερεύσει στο αεροδρόμιο της Ρόδου με τεχνικό πρόβλημα. Οταν την επόμενη μέρα ήρθε η ώρα να επιβιβαστεί ο κόσμος, το αεροσκάφος λόγω της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο, είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε κλίβανο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν αδιαθεσία μέχρι και λιποθυμίες στους επιβάτες (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και μικρά παιδιά).

Και βέβαια, το πρόβλημα δεν λύθηκε με την άμεση αποβίβαση των επιβατών, αφού εν έτει 2018 στο αεροδρόμιο των 2 και πλέον εκατομμυρίων αφίξεων δεν υπάρχει γιατρός ώστε να εξετάσει όσους εμφάνισαν προβλήματα υγείας.

Οσο για τα έργα «ανάπτυξης», για τα οποία κάθε τόσο επαινούν τη «Fraport» διάφοροι ντόπιοι και μη πολιτικοί παράγοντες, αν εξαιρέσουμε κάτι μπαλώματα σε τρύπες στην πίστα του αεροδρομίου και τις τουαλέτες του ισογείου, η κύρια προσφορά τους είναι στην αναδιαμόρφωση του χώρου αναμονής των επιβατών. Προφανώς όχι για την καλύτερη και πιο άνετη διαμονή τους στο χώρο των αναχωρήσεων, αλλά προκειμένου να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα, για να αυξηθούν στο μέγιστο τα κέρδη από την ενοικίαση των χώρων. Για τα κέρδη λοιπόν αυτά κατάργησαν ακόμα και τουαλέτα, δεν δίστασαν να κλείσουν ακόμη και το φαρμακείο του αεροδρομίου.

Από αυτό το ανελέητο κυνήγι του κέρδους δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι εργαζόμενοι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν. Οι κουβέντες που καταφέραμε να ξεκλέψουμε στο χαμό της Κυριακής ήταν ότι σχεδόν σε όλες τις εταιρείες και τα πόστα υποχρεώθηκαν να δουλέψουν 2, 3 ακόμη και 4 ώρες παραπάνω από το 8ωρό τους, σε κάποιους να κοπούν τα ρεπό. Οπως όμως έλεγαν, είναι «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», αφού συχνά καλούνται να δουλέψουν παραπάνω ώρες ή να κοπούν ρεπό, λόγω του όγκου δουλειάς και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό σχεδόν σε κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του αεροδρομίου. Ούτε συζήτηση βέβαια για το αν πληρώνονται αυτές οι ώρες υπερωρίας ή τα χαμένα ρεπό!

Τα όσα συμβαίνουν είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων, ευθύνη την οποία έχουν τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που σχεδίασαν και αποφάσισαν την παραχώρησή τους για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές. Κάπως έτσι εννοούν την «ανάπτυξη», την «έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», που προϋποθέτει οι μονοπωλιακοί όμιλοι να θησαυρίζουν ενώ οι εργαζόμενοι να είναι με μισθούς πείνας των 500 ευρώ και συμβάσεις - λάστιχο.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αποχαιρετιστήριες γιορτές για τα παιδιά των κατασκηνώσεων

Δύο αποχαιρετιστήριες γιορτές έγιναν στην Πάτρα για τα παιδιά που συμμετείχαν στις δύο ημερήσιες κατασκηνώσεις του δήμου Πατρέων. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιούλη, στο νέο χώρο που κατασκευάστηκε από τον δήμο και τους εργαζομένους του στα Ροΐτικα, και η άλλη την Τρίτη 31 Ιούλη, στο χώρο της πλαζ στην Αγυιά.

Στις τρεις πρώτες κατασκηνωτικές περιόδους φιλοξενήθηκαν 920 παιδιά, ενώ η δράση συνεχίζεται και λήγει στις 14 Αυγούστου.

Θυμίζουμε ότι η ημερήσια παιδική κατασκήνωση ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή το καλοκαίρι του 2015 στο κάμπινγκ της Αγυιάς και φέτος δημιουργήθηκε και η δεύτερη κατασκήνωση στο χώρο των Ροΐτικων.

Ολα τα παιδιά φιλοξενούνται από τον δήμο, αδάπανα, χωρίς δηλαδή οι γονείς τους να επιβαρύνονται οικονομικά. Η μεταφορά τους στους χώρους των κατασκηνώσεων γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν είναι η σίτισή τους και όλες οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν. Η ημερήσια απασχόληση των παιδιών περιλαμβάνει διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, περιβαλλοντική αγωγή, μοντέρνο χορό, αλλά και πινγκ πονγκ, τοξοβολία, ποδόσφαιρο, ταε κβον ντο, ρακέτες, κολύμβηση, μπάσκετ.

Στις γιορτές τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από την παραμονή τους στις κατασκηνώσεις, παρουσία πλήθους κόσμου που χειροκρότησε τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και το προσωπικό των κατασκηνώσεων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, μέλη του ΔΣ του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (ΚΟΔΗΠ). Ο δήμαρχος συνεχάρη τα παιδιά αλλά και το προσωπικό, ενώ ευχαρίστησε όλους τους φορείς καθώς και τους εθελοντές για την προσφορά τους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΑΣΟΥ
Παρέμβαση για την ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Θάσου από την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και το μεγάλο χαράτσι για το αποχετευτικό σύστημα αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις ανέδειξαν για άλλη μια φορά την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στη σκάλα Παναγίας και Ποταμιάς. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, πολλά οικόπεδα έγιναν λίμνες και πολλά υπόγεια κινδύνευσαν να πλημμυρίσουν.

Σπίτια λαϊκών οικογενειών κινδύνευσαν, αλλά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επίσης. Ειδικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η απομάκρυνση του νερού. Πρόκειται για πολλά ενοικιαζόμενα από τα οποία ζούνε ή συμπληρώνουν το εισόδημά τους ολόκληρες οικογένειες. Οι αγωγοί ομβρίων υδάτων στην περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, καθώς το δίκτυο είναι πολύ περιορισμένο και συνήθως επεκτείνεται μόνο αφού προηγηθούν κάποιες ζημιές.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά τη διοίκηση του δήμου τι σχεδιασμός υπάρχει για την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων στην περιοχή και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το πότε προτίθεται να ξεκινήσει τις εργασίες.

Σε ό,τι αφορά την αποχέτευση, καταγγέλλει ότι «για ακόμα μια χρονιά, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι λαϊκές οικογένειες από τα χωριά της νότιας Θάσου καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την εκκένωση των βόθρων εξαιτίας της χιλιομετρικής απόστασης από τον βιολογικό καθαρισμό του Λιμένα Θάσου όπου πηγαίνουν». Και ρωτά τη διοίκηση του δήμου τι σχεδιασμό έκανε και τι προτίθεται να κάνει ούτως ώστε να πάψει ο κόσμος να πληρώνει αυτά τα μεγάλα χρηματικά ποσά και πώς μπορεί και πότε να βοηθήσει την υπάρχουσα υποδομή των βιολογικών και ποιο το χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια θετική εξέλιξη.

ΣΑΜΟΣ
Σώοι εντοπίστηκαν πρόσφυγες και μετανάστες

Σώοι εντοπίστηκαν τελικά, νωρίς χτες το μεσημέρι, περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο βόρεια της Σάμου και για τους οποίους διεξάγονταν έρευνες από νωρίς το πρωί, από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πρωί κάποιος από αυτούς κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Νέες πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη

Αλλη μια σφοδρή νεροποντή, που έπληξε χτες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους, πλημμύρισε σπίτια και καταστήματα και προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα. Στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω συσσώρευσης υδάτων, προκλήθηκαν στην περιφερειακή οδό, στο ύψος της Ευκαρπίας, αλλά και στη λεωφόρο Στρατού προς το στρατόπεδο Καρατάσιου. Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου και στην Ευκαρπία.

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις το ύψος του νερού στους δρόμους έφτασε το μισό μέτρο, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 25 κλήσεις για απάντληση υδάτων, με τις 15 απ' αυτές να αφορούν υπαίθριους χώρους. Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης σε Γερακινή και Ορμύλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ