ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κυβέρνηση και ΝΔ υπηρετούν την Παιδεία - εμπόρευμα

Κυβέρνηση και ΝΔ προωθούν την Παιδεία - εμπόρευμα και ο καβγάς μεταξύ τους γίνεται για το ποιος υπηρετεί καλύτερα αυτόν τον στόχο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να προβληθεί ότι υπάρχει σύγκρουση και αντιπαράθεση δύο διαφορετικών πολιτικών στο θέμα της Παιδείας, σημείωσε, προσθέτοντας πως από την απάντηση στο ερώτημα αν η Παιδεία είναι εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό, διαχωρίζονται τα κόμματα. «Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τι είναι η Παιδεία; Κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται δημόσια, δωρεάν παντού; Οχι βέβαια», υπογράμμισε.

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση συνεχίζει στη γραμμή που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της σύνδεσης της Παιδείας με τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τόνισε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται επίσημα τα δίδακτρα, που μετατρέπουν τους φοιτητές σε πελάτες, ενώ προβλέπονται πτυχία πολλών ταχυτήτων. Υπενθύμισε επίσης ότι για το άσυλο η κυβέρνηση επαναφέρει το πλαίσιο του νόμου της κυβέρνησης Καραμανλή, το οποίο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε.

«Λέει η κυβέρνηση να έχουν όλοι ελεύθερη πρόσβαση ή ισοτιμία. Σοβαρολογείτε; Το παιδί του εργάτη με το παιδί του πλούσιου έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην Παιδεία;... Για ποια δωρεάν Παιδεία μπορούμε να μιλήσουμε; Συνολικά, γιατί Παιδεία δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Για να δούμε τι πληρώνει ένας γονιός σήμερα, φροντιστήρια, αθλητισμό, ξένες γλώσσες... Υπάρχει διαφορά στην πολιτική σας απ' την πολιτική της ΝΔ στο ότι η Παιδεία θεωρείται και είναι εμπόρευμα;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες ακόμα πλευρές του νομοσχεδίου, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η στρατηγική είναι ίδια, παρά τις επιμέρους διαφορές, ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και κάλεσε το λαό να παλέψει για την κάλυψη των ελλείψεων στην Εκπαίδευση, για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, σίτιση, στέγαση για όλους, για να σταματήσει η δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα ΑΕΙ και τα μέλη των ΔΕΠ.

Απαντώντας σε ερώτημα του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, για το αν το ΚΚΕ θεωρεί αρνητικό μέτρο την απαλλαγή από δίδακτρα του 30%, αλλά και «αν είναι εφικτό στις σημερινές συνθήκες να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά», ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ρεαλιστικό είναι αυτό που έχει ανάγκη και μπορεί να επιβάλει η κοινωνία και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να μην πληρώνει κανείς στα μεταπτυχιακά.

Θέσεις βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ως «πραγματικά προοδευτική πρόταση» εμφάνισε και η Φώφη Γεννηματά, αντιστρέφοντας με τη σειρά της την πραγματικότητα, την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) για πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την «αγορά».

Βέβαια η «προοδευτική» πρόταση της ΔΗΣΥ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιμέρους διαφορές, ήταν παρεμφερής με αυτή που παρουσίασαν κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ και η Φ. Γεννηματά πίεσε με τη σειρά της τον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα πιο «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στη βάση των κατευθύνσεων του κεφαλαίου.

«Για εμάς το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας», είπε, και μπαίνοντας στο διά ταύτα πρόσθεσε: «Βασικές μας προτεραιότητες ο επανασχεδιασμός και η νέα χωροθέτηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να υποστηρίζει και να συμμετέχει στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, με έναν εκπαιδευτικό πόλο ανά περιφέρεια», «εισαγωγή των φοιτητών με βάση το εθνικό απολυτήριο, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», «αξιολόγηση παντού και για όλους τους συντελεστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την επίτευξη των στόχων του κάθε ιδρύματος», «σύνδεση με την καινοτομία και την Ερευνα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», «ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά για ξένους φοιτητές με δίδακτρα» κ.ά. «Εμείς με την πολιτική μας», σημείωσε ακόμα, «θα διασφαλίσουμε στον ανταγωνισμό τη θέση των δημόσιων ΑΕΙ και τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας. Με δυνατά δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προχωρήσουμε σε σύγχρονο πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών, μη κυβερνητικών πανεπιστημίων στη χώρα μας...».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «συντηρητικό, παλιομοδίτικο, που ενισχύει την κομματοκρατία» και «κρατά τη χώρα μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα», «περιορίζει την αυτονομία ακόμα περισσότερο» κ.ο.κ. Πρόσθεσε, επικαλούμενος έρευνα του Ινστιτούτου που έχει στήσει το Ποτάμι, πως «8 στους 10 θεωρούν ότι η κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα πρέπει να συνδυάζεται με την αξιολόγηση του κάθε ιδρύματος» και πως «η πλειοψηφία του κόσμου είναι πλέον υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και είναι υπέρ της ενίσχυσης της έρευνας από ιδιώτες. Να δώσουμε δηλαδή κίνητρα στις επιχειρήσεις να καλύψουν δαπάνες Ερευνας και καινοτομίας, που αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το κράτος».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, υπερασπίστηκε όλο το αντιεκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο, κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο ένας καταργεί τους νόμους του άλλου», κάτι που ισχυρίστηκε ότι είναι σε βάρος της Παιδείας.

Τροπολογίες με διάφορα «δωράκια» σε επιχειρηματίες

Με «βροχή» από τροπολογίες, άλλες εκπρόθεσμες και άλλες με άσχετο περιεχόμενο, συνοδεύτηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Συνολικά, από τις 26 Ιούλη μέχρι και χτες, με τα τρία νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή (για τους ΟΤΑ, του υπουργείου Οικονομικών και για την Ανώτατη Εκπαίδευση), έχει ψηφίσει και 50 υπουργικές τροπολογίες, χώρια τις βουλευτικές. Μόνο στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, μέχρι και χτες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 12 υπουργικές τροπολογίες ενώ συνολικά υπουργικές και βουλευτικές ήταν 27!

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει και τις τροπολογίες ως μικροδιευθετήσεις, όμως οι περισσότερες από αυτές είναι νέα «δωράκια» και διευκολύνσεις για το κεφάλαιο, κάτι σαν έξτρα μπόνους από το παράθυρο, που έρχονται να προστεθούν στα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα.

Ενδεικτικά, πέρασε τροπολογία η οποία προβλέπει ότι η «διοίκηση κοινόχρηστων χώρων» που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις ζώνες «συναλλαγής ζωνών αιγιαλού και παραλίας» ανατίθεται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών «για ενιαία τουριστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ενιαίας αντιμετώπισης και της ορθολογικής και συνολικής διαχείρισης και αξιοποίησης των εν λόγω εκτάσεων», δηλαδή αν έχει μείνει κάποιος ελεύθερος χώρος για τις λαϊκές οικογένειες να παραχωρηθεί και αυτός προς ...αξιοποίηση από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Με άλλη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις που «υποχρεούνται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση» και δεν την έχουν προσκομίσει «να λειτουργήσουν ενόψει έναρξης τουριστικής περιόδου» κανονικά και να χορηγούν την αδειοδότηση ...εν καιρώ.

Ακόμα, κατατέθηκε τροπολογία που αφορά τη «Στάθμευση οχημάτων σε χώρους του πολιτιστικού πάρκου "Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος"», η οποία προβλέπει ότι το ίδρυμα «δύναται κατά την περίοδο διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού να εκμεταλλεύεται και να αποκτά έσοδα από τις υποδομές και τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, μεταξύ των οποίων και από τους χώρους στάθμευσης»! Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι «αντίτιμο για τη στάθμευση των οχημάτων» θα πληρώνει και το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία μεταφέρθηκε εκεί πρόσφατα με ρύθμιση της κυβέρνησης, και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής! Ενώ περιέχει διάφορες «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.

Επίσης, άλλη τροπολογία προβλέπει ότι «παύουν πλέον να φορολογούνται ως εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων που διαπραγματεύονται σε μη οργανωμένη αγορά που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα», δηλαδή φοροαπαλλαγές για επιχειρηματίες και πάει λέγοντας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ