ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες

Νέες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερη αυτή στις Σπέτσες

Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες έδωσαν οι πυροσβέστες, για να περιορίσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στα Καλύβια Θορικού Αττικής. Και τελικά κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς το πρωί της Τρίτης.

Και από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά αλλά και από όσες έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα, αναδεικνύεται ξανά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, η ελλιπής συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και βάζουν εμπόδια στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ζητήματα κομβικής σημασίας που πολύ συχνά οδηγούν ακόμα και σε θανάτους πυροσβεστών, όπως στην πρόσφατη περίπτωση στο Ζευγολατιό.

Δύο ήταν τα μέτωπα τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Το ένα κινούνταν προς τη Σαρωνίδα, ενώ το άλλο στη λοφώδη περιοχή προς Ανάβυσσο, στο βουνό Σκόρδι. Οι επίγειες επιχειρησιακές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με 10 πυροσβεστικά οχήματα και 20 άτομα πλήρωμα από υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καθώς και με 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη 2η ΕΜΑΚ. Συνολικά για την κατάσβεσή της επιχείρησαν τη νύχτα και τα ξημερώματα 80 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα. Μετά τα μεσάνυχτα, στο μέτωπο της φωτιάς προς τη Σαρωνίδα υπήρχαν διάσπαρτες εστίες, ενώ συνέχιζε τη δράση του το μέτωπο στο Σκόρδι.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της χτεσινής μέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα, με τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά. Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα βοήθησαν αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Χτες το απόγευμα υπήρχαν ακόμα διάσπαρτες εστίες και στις δύο περιοχές.

Χτες από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν εκδηλωθεί 28 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Τη νύχτα, εξάλλου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ασπρόκαμπος Κιάτου. Στο σημείο έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 14 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα έξι ατόμων. Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 1.17 το μεσημέρι στην Ανάβυσσο στην περιοχή Αγιος Παντελεήμονας, κοντά στη φωτιά που ξέσπασε στα Καλύβια. Δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, ενώ στο σημείο επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Σημειώνεται ότι για τον περιορισμό της νέας πυρκαγιάς βοήθησαν στην αρχή και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στα Καλύβια.

Σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά σε πευκόδασος (ώρα έναρξης 12.15 το μεσημέρι) στην περιοχή Αγιοι Ανάργυροι, στις Σπέτσες, που είχε πάρει διαστάσεις, λόγω των δυνατών ανέμων, ενώ οι εστίες της φωτιάς ήταν διάσπαρτες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν είχαν αναφερθεί μέχρι το βράδυ ζημιές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, που θα ενισχύονταν και με τρίτο, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στο νησί την αντιπυρική περίοδο εδρεύει σε καθημερινή βάση ένα πυροσβεστικό όχημα. Αν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στον τέταρτο βαθμό, τα οχήματα γίνονται δύο. Χτες, τα οχήματα πρώτης προσβολής ήταν δύο με ενίσχυση ενός εθελοντικού. Οι υπόλοιπες δυνάμεις μεταφέρθηκαν στο νησί με πλοίο.

Πυρκαγιά ήταν σε ύφεση σε δασική έκταση στη περιοχή Σωληνάρι, στην Πύλο Μεσσηνίας. Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Γλυκορρίζι Μεσσηνίας ήταν σε ύφεση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης, η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Χίνκα, στη Ζίτσα Ιωαννίνων, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στον οικισμό Μαριού στο Ρέθυμνο. Αμεσα επενέβησαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου για την κατάσβεσή της, η οποία ήταν δυσχερής, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δικαστική απόφαση υπέρ των εργαζομένων στην «Ιριδα»

Δεκτό έκανε το Ειρηνοδικείο Κορωπίου το αίτημα των εργαζομένων στην εκτυπωτική επιχείρηση «Ιρις ΑΕΒΕ», εκδίδοντας προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας, μέχρι του ποσού των 104.500 ευρώ. Οι εργαζόμενοι είχαν καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα ενώ για την υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος στις 18 Οκτώβρη.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και η Ομοσπονδία του κλάδου τονίζουν πως βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους για να στηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους. Ξεκαθαρίζουν πως η δικαστική απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, όμως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν επανάπαυση. «Οι μετακινήσεις εντύπων από την "Ιριδα" σε διάφορα εργοστάσια του κλάδου, αλλά και γενικότερα η προσπάθεια αναδιάταξης στο χώρο του Τύπου, είναι δύσκολο να προβλέψουμε το πού θα καταλήξουν. Αυτό όμως που με σιγουριά γνωρίζουμε, είναι ότι οι βιομήχανοι και ταυτόχρονα μεγαλοεκδότες του κλάδου, θα αξιοποιήσουν όλο τα αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εναντίον μας. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση της πάλης στο χώρο δουλειάς. Να πάψει πια η ανοχή στην απλήρωτη εργασία και στις μειώσεις μισθών», αναφέρουν.

Στο μεταξύ, στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ) προχωρά ο ειδικός διαχειριστής («Grant Thornton») και καλεί τους εργαζόμενους σε διαβούλευση, σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ., στα γραφεία του Οργανισμού. Τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και της «αναγγελίας θανάτου» των απαιτήσεων των εργαζομένων σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις καταγγέλλουν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΜΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μετανάστες ζουν σε ακατάλληλο χώρο

Τηλεφωνική παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα έκανε χτες ο Θανάσης Παφίλης, με στόχο τη μεταφορά τους σε άλλο χώρο

Κλιμάκιο της ΚΟ Κύμης του ΚΚΕ επισκέφτηκε προχτές το χώρο του γυμναστηρίου του Γυμνασίου Κύμης, όπου στεγάζονται 48 μετανάστες (από το Πακιστάν και τη Σομαλία). Ανάμεσά τους είναι δύο έγκυες γυναίκες και ένα παιδί 15 μηνών. Παράλληλα, τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τη μεταφορά των μεταναστών και τη διαβίωσή τους σε καλύτερες συνθήκες, πραγματοποίησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο 48 μετανάστες βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο από την Κυριακή 23 Ιούλη, όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές ανοιχτά της Σκύρου. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται είναι ακατάλληλος για τη διαμονή ανθρώπων. Εχει ανυπόφορη ζέστη κατά τη διάρκεια της μέρας και κρύο το βράδυ, ενώ υπάρχουν μόνο τέσσερις τουαλέτες και δύο ντουζιέρες. Επίσης, δεν τους επιτρέπεται να βγουν στην αυλή, καθώς είναι σε κράτηση από την Αστυνομία.

Οπως επισημαίνει η ΚΟ, είναι παντελής η έλλειψη του κράτους και του δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως η σίτιση στηρίζεται σε γεύματα που προσφέρουν η Αστυνομία και η Εκκλησία, ενώ πολλές φορές υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού, σπάνια προσφέρεται πρωινό, υπάρχει έλλειψη γάλατος για το παιδί και τις έγκυες. Μέλη των ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Κύμης και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, χτες, πρόσφεραν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες - θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, της οποίας μέρος είναι και η χώρα μας.

Η ΚΟ υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μεγάλες, καθώς δεν έχει παρθεί το παραμικρό μέτρο για την όσο το δυνατόν πιο άνετη παραμονή των μεταναστών για όσο χρειαστεί να μείνουν στη χώρα, για τη μεταφορά τους σε χώρο που μπορεί να τους φιλοξενήσει ανθρώπινα. Εχουν επίσης μεγάλες ευθύνες, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που διαχρονικά στηρίζουν την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, στέλνοντας πλοία, παραχωρώντας βάσεις, καλώντας το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κ.λπ.

ΟΕΝΓΕ
Να παραταθεί η θητεία του συνόλου των επικουρικών γιατρών

Με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», με την οποία παρατείνεται η θητεία των επικουρικών γιατρών έως τις 31/12/2018, των οποίων η θητεία λήγει στις 30 Σεπτέμβρη 2017, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ζητάει να συμπεριληφθούν στην τροπολογία το σύνολο των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών και όχι μόνο όσων λήγει η θητεία στις 30/9/17. Και απαιτεί:

-- Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός.

-- Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις διαιώνισης της ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός 5,3 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 00.29 νότια της Γαύδου και με εστιακό βάθος 8 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ